sâmbătă, 4 februarie 2012

VIDEO Cronica de film: Habemus Papam/ Cu Papa la psihiatruVineri seara am fost la cinema Studio pt a viziona filmul Habemus Papam/ Cu Papa la psihiatru - cel mai recent lungmetraj al regizorului Nanni Moretti.

Din primele clipe am avut impresia ca vad Discursul regelui/ The King's Speech in varianta italiana :)

Italienii nu au un rege, dar au un lider la fel de important precum regele :) Ma refer la Papa. Este adevarat ca regele George al VI-lea mergea la logoped si nu la psihiatru, dar temerile sale il apropie de personajul lui Moretti, liderul bisericii catolice care merge la psihianalist. Din pacate, regizorul italian nu a adincit analiza psihologica a personajului sau. Incepe bine, cu un subiect care promite mult, creind impresia ca deschide noi orizonturi in imaginatia spectatorului. Pe parcursul povestii, regizorul isi abandoneaza personajul. A bagatelizat subiectul.Ravasit de o criza acuta de constiinta, recent alesul Papa refuza sa isi accepte public noul rol, se refugiaza in lumea dinafara Vaticanului si accepta ajutorul unui psihanalist. Drama in cheie tragi-comica a fost prezentata in competitia oficiala Cannes 2011, iar regizorul Nanni Moretti, considerat unul dintre cei mai de succes regizori italieni din ultima vreme, a fost desemnat sa prezideze juriul editiei de anul acesta.

Intr-una dintre cele mai comice secvente ale filmului, un psihanalist, interpretat chiar de regizorul Nanni Moretti, incearca sa faca o sedinta de psihoterapie cu un pacient neobisnuit care i-a fost desemnat pe neasteptate si pe care nu prea stie cum sa il abordeze. Pacientul e chiar nou alesul Papa, acum pe punctul unui atac de panica. Psihanalistul se gaseste intr-o oarecare dificultate: in fata crizei, cardinalii membrii ai Conclavului nu se pot desparti de Papa si trebuie sa il urmareasca pas cu pas, chiar si la sedinta de terapie. In plus, psihanalistul trebuie sa urmeze citeva reguli conform carora nu poate aborda anumite subiecte tabu cu Sanctitatea Sa: nimic despre copilaria pacientului, despre relatia sa cu parintii, despre dorinte neimplinite sau despre visele sale.

Moretti spune ca povestea din spatele scenariului pe care l-a scris impreuna cu Francesco Piccolo si Federica Pontremoli a plecat de la ideea unui Papa nou-ales care se vede incapabil sa iasa la balcon pentru a saluta multimea si a-si accepta public marele rol cu care a fost investit. "Am vrut sa amestec comedie si drama in acelasi film, tonul grotesc cu cel realist", marturiseste regizorul Nanni Moretti, care se declara a fi ateu.

Va imaginati un film despre Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane mergind la psihanalist? :) Asa cum Moretti a prezentat analitic momentul alegerii liderului de la Vatican, sper ca un "Martin Scorsese" al Romaniei sa transpuna cinematografic "bucataria" bisericii noastre, cu speranta de a vedea pe marele ecran un film despre culisele "alegeriilor" de pe Dealul Mitropoliei.

Filmul Habemus Papam/ Cu Papa la psihiatru este distribuit de Independenta Film

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu