miercuri, 30 septembrie 2015

Despre filmul Martianul

Am avut ocazia sa vad Martianul regizat de Ridley Scott. Vizual, filmul nu este impresionant. Eu l-am vazut cu ochelari 3D la cinema. Sincer, filmul este ok si fara ochelari 3D.

Acest film nu vine ca o completare la declaratile celor de la NASA. In film nu se spune mare lucru despre Marte. Regizorul stia de citeva luni de descoperirea facuta pe Marte de NASA, ca a gasit indicii asociate cu existenta unor fluxuri sezoniere de apa in stare lichida pe planeta rosie. Si nu a spus nimic despre apa de pe Marte in film.
Martianul nu este despre Marte. Este despre importanta omului, despre solidaritate, supravietuire... Ca multe alte filme despre calatoria in spatiu, regizorul iti atrage atentia ca realizam cine suntem doar cind suntem departe de Terra.

Martianul seamana mai mult cu o reclama pentru... NASA. Se vb despre profesionalismul lor, ca sunt umani si ca nu sunt secretosi. Si ca tot timpul au nevoie de bani pt cercetarile si expeditile lor.

Avem parte de marketing si PR pt NASA. Martianul nu face exceptie cind vine vb despre China. Se stie ca filmele americane au nevoie de ok-ul Chinei pt difuzarea lor in salile de cinema. China este cea de-a doua piata de film din lume, dupa Hollywood, aici fiind inaugurate, in fiecare zi, zeci de sali de cinema. In Gravity, personajul principal interpretat de Sandra Bullock, se salveaza cu ajutorul unui satelit parasit al Chinei, in Martianul avem parte de o cooperare intre savanti, institutionalizata intre China si SUA.

Ne-am obisnuit sa-l vedem pe Matt Damon vb despre natura. De fiecare data cind are ocazia, actorul vb despre ecologie - despre importanta apei pe planeta noastra, despre riscul si efectele dezastruoase ale exploatarii gazelor sist, etc. Era de asteptat sa vedem multe scene cu el impreuna cu cartofii lui din sera martiana, vb despre botanica. 

Martianul este ecranizarea unui roman al programatorului devenit scriitor Andy Weir.  

Mark Watney, personajul principal, interpretat de Matt Damon, este un Robinson Crusoe modern, varianta martiana. 

Pe genericul filmului apar doua nume romanesti. Este vb despre Florin Daniel Catrinoiu (tehnician in efecte speciale) si Ruxandra Cristoiu (paint and roto la Framestore). Numele Ruxandrei se regaseste pe genericul filmelor: Everest, Ascensiunea lui Jupiter, Paddington, Dracula Untold, Gardienii Galaxiei, etc. In prezent, Ruxandra lucreaza la productia Jungle Book: Origins.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu