luni, 1 august 2011

Scoala de animatie 3D

La inceputul anului, cei de la The Animation Workshop din Danemarca, Viborg incercau sa infiinteze o scoala de animatie in Romania, dar din pacate nu au reusit. Acum a venit rindul altei scoli din strainatate sa-si incerce norocul pe plaiurile mioritice. Este vorba despre facultatea de animatie din cadrul scolii SAE.

Mai jos aveti un interviu cu Mircea Kiraly, general manager la SAE Romania. In anul 1992, Mircea Kiraly a facut animatii 3D (pe un calculator cu ram de 1 Mo si hardisc de 20 Mo). Programul s-a numit "Buna Dimineata Romania" si a fost sponsorizat de catre Guvernul american. In 1993 a infiintat firma ARS NOVA care avea 80 de angajati in animatie si care a realizat serialul "Peleshinio" despre viata fotbalistului Pele. Tot ARS NOVA al carui patron a fost Mircea Kiraly, a realizat animatii din plastelina pentru prezentarile si clipurile la Festivalului Cerbul de Aur, editia 1996 . De asemenea, firma sa a realizat numeroase clipuri de animatie pentru MTV Frankfurt.

Ce inseamna SAE?
SAE Reprezinta cel mai mare provider de educatie MEDIA din lume: 57 de facultati pe cele 5 continente, 22.000 de studenti anual , singura facultate acreditata APPLE, o experienta de peste 36 de ani, peste 3000 de profesori selectati din industria mondiala de virf.




Facultatile SAE includ intreaga paleta MULTIMEDIA in care studentii invata in laboratoare moderne echipate "state of art" Curricula si metodele de invatamint sunt periodic adaptate pietei cu o dinamica efervescenta in domeniu. Astfel in fiecare an apar cursuri noi , ca Apple Iphone & Ipad developpment , primul curs certificat de Apple. SAE are headquarterul la Oxford, si cuprinde in reteaua sa facultatile Quantm si Midlesex University, printre primele 4 universitati din lume in domeniul Media. Aceste universitati sunt proprietatea SAE, precum si faimoasele studiouri de inregistrari "301" si compania care produce studiourile NEVE.


SAE va avea si sectie de animatie? Poti detalia? Ce se va preda? Cine va preda? Cati ani vor face? La finalul studiilor vor obtine o diploma?
In cadrul celor 7 facultati, campusul din Romania va deschide si una de Animatie 3D. Cursurile acestei facultati sunt structurate pe 2 ani (anul 1 - Diploma BA- BS,180 ECTS si anul 2 Degree MA- MS 360 ects care dau posibilitatea studentilor de a urma un masterat certificat de facultatea Midlesex din Londra , ceea ce reprezinta maximum de educatie in domeniul animatiei computerizate in lume. Cursurile se vor tine in limba engleza cu profesori straini selectati din reteaua SAE International. Facultatea SAE din Bucuresti va fi deschisa 24 din 24, 7 zile pe saptamina, 365 de zile pe an. Studentii sunt indrumati spre practica care se face individual pe statiile de munca. Grupele de studenti nu sunt mai mari de 10. Comunitatea SAE Alumni, are in fiecare an o conventie mondiala care se tine anul acesta la Berlin, 14 -18 octombrie, si care aduna peste 3000 de firme cu care SAE este partenera. In cadrul acestor manifestari, se tin workshopuri, masterclass-uri, informari din industria media, expozitii de echipament care rivalizeaza cu cele mai mari tirguri de profil din lume, si binenteles o petrecere de peste 5000 de invitati. SAE redacteaza bianual o revista care este impartita pe gratis in toata lumea.


Ce avantaje vor avea romanii care vor sa invete animatie la SAE? Vor putea obtine un loc de munca in strainatate, in industria animatiei? Sau vor obtine o recomandare de la SAE?
Nu pot spune despre SAE decit faptul ca aceasta facultate te propulseaza in industria mondiala de profil. Si asta prin existenta unei burse interne de peste 22.000 de joburi internationale, prin sprijinul extraordinar pe care comunitatea Alumni il ofera, prin accesul la magazinul SAE unde sunt reduceri cuprinse intre 50 si 8 % la echipamente si softuri. Diplomele SAE au o particularitate importanta si anume "Industrial reconized" care ofera studentilor o carte de vizita "premium". Anul acesta SAE a facut un studiu asupra perioadei cele mai lungi in care un absolvent si-a gasit un job: 2 LUNI DE ZILE
.

Cat este taxa pt cei care vor sa invete animatie la SAE?
SAE promoveaza conceptul de "intense learning" ceea ce inseamna folosirea unui an de studiu cu dumineci si cu maximum 2 saptamini de vacanta. De aceea diplomele au valoarea a 360 ECTS (in facultatile din Romania este posibila atingerea a doar 240 ECTS in 4 ani de studiu). Taxele de studiu (negociate la 50% fata de valoarea institutelor SAE din lume) se inscriu in valorile practicate de facultatile din Romania care sunt de 15.000 euro pentru 3 ani. Astfel anul 1 Diploma costa 8.000 euro, anul 2 (degree 5600 euro, iar masterul 1600 euro). Exista mai multe modalitati de plata in rate, iar pentru cei care activeaza deja in domeniu, ne-am hotarit sa deschidem o modalitate de a parcurge primul an in doi ani cu cursuri seara sau simbata si duminica, care pot fi platite cu 300 euro lunar. In costul primului an de studiu este inclus si un MAC BOOK cu softurile necesare CADOU.


Cand au loc inscrierile pt SAE?
Inscrierile au inceput pe data de 15 iunie si se vor inchide pe data de 23 septembrie. Anul scolar va incepe la data de 01 octombrie 2011. SAE va avea un al doilea Intake la 1 aprilie 2012. In momentul de fata de cele 10 locuri vacante, 6 sunt retinute de viitorii studenti.


Cei care au studiat animatie la SAE, in strainatate, au castigat premii la festivaluri internationale? Poti sa-mi oferi un exemplu?
Realizarile studentilor SAE sunt postate in numar mare pe YouTube.


Ce infrastructura are SAE?
Institutul SAE din Romania are o intefata mica, dar flexibila. In conducerea SAE se vor afla un manager, un director academic, marketing si un student adviser. Corpul profesoral va fi format din Head of Animation, senior lecturer animation, lecturer animation si 2,3 supervizer.

Laboratoarele de animatie vor fi dotate cu MAC Pro, ultima generatie cu toata paleta de softuri Mac OS si Windows. Studentii au posibilitatea pe linga cele 16 ore de curs saptaminal de a face practica non-stop in laboratoarele de animatie, film , sunet si multimedia SAE.


Ce proiecte va avea scoala SAE?
Campusul SAE din Bucuresti isi propune sa coaguleze in jurul sau comunitatea de gen din Romania. Astfel vor fi organizate numeroase Bootcampusuri si Masterclass cu "leii junglei internationale " din domeniu, prezentari de aparatura si softuri nou lansate, festivaluri si intilniri informative. SAE se doreste a fi in Romania un centru prin care inovatia si creativitatea tinerilor romini va fi evidentiata peste hotare.


Ce parere ai despre animatia contemporana romaneasca?
Superba, dar inexistenta! Admir cu respect realizarile individuale pe care le-am vazut, dorinta celor implicati de a se uni in asociatii, lupta care nu este numai a lor ci a intregii comunitati culturale din Romania pentru a se afirma si pentru drepturi, dar cu amaraciune constat un hiatus grotesc in scoala de animatie romaneasca. Poate de aceea "Robotzi" au faima pe care o au. Un fel de Mircea Badea desen animat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu