joi, 11 martie 2010

Alina Cojocaru la American Ballet Theatre

Balerina Alina Cojocaru va fi invitatul special, alături de Natalia Osipova, în sezonul de primăvară al American Ballet Theatre de la Metropolitan Opera House (New York), care se desfăşoară între 17 mai şi 10 iulie, sezon care celebrează 70 de ani de la înfiinţarea companiei de balet.

Balerina Alina Cojocaru s-a născut pe 27 mai 1981, în Bucureşti, a studiat la Kiev timp de şapte ani, perfecţionându-se apoi, din 1997, la Şcoala Regală de Balet din Londra, în urma câştigării bursei Premiului Lausanne. După anul în care a dansat în cadrul Companiei de Balet din Kiev, ea a revenit la Londra, fiind promovată ca prim-balerină.

În 2002, Alina Cojocaru a apărut pentru prima dată pe o scenă românească, interpretând rolul titular din "Giselle". Ea a fost distinsă atunci cu Ordinul Naţional de Merit în grad de Cavaler, pentru performanţele prin care reprezintă şi impune talentul românesc pe marile scene ale lumii. Alina Cojocaru a revenit în anul următor, pentru a dansa, alături de Johan Kobborg, la Gala de balet a Festivalului Internaţional "George Enescu". În 2004, ea a fost desemnată cea mai bună balerină în cadrul Festivalului "Monaco Dance Forum", la Gala Premiilor Nijinsky, premiu acordat o dată la doi ani. Repertoriul său include roluri principale în spectacole de balet clasice, precum "Giselle", "Lacul lebedelor", "Frumoasa din pădurea adormită", "Spărgătorul de nuci", "Coppelia", în versiunile consacrate sau semnate de Rudolf Nureev ori Natalia Makarova, dar şi în creaţii ale coregrafilor Frederic Ashton şi Ashley Page.

În 2005, ea a prezentat, la Sala Palatului din Capitală, spectacolul de balet "Don Quijote", iar la începutul anului 2007, ea a susţinut, la Teatrul Naţional Bucureşti, alte două spectacole.

În ianuarie 2008, Alina Cojocaru a revenit pe scena românească, la Opera Naţională Bucureşti, în spectacolul de balet "Baiadera".

Alina Cojocaru revine pe scena Operei Naţionale Bucureşti, pe 29 aprilie 2010, unde va dansa alături de partenerul său, Johan Kobborg, într-o gală de balet în încheierea stagiunii.

www.alinacojocaru.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu