luni, 6 iunie 2011

Sociologul francez Antoine Bueno: Desenele animate Strumfii sunt rasiste

O noua carte scrisa de sociologul francez Antoine Bueno sugereaza ca personajele de desene animate Strumfii sunt rasiste si promoveaza anti-semitismului.



Antoine Bueno, un sociolog francez, scrie in noua sa carte, "Le Petit Livre Bleu", ca desenele cu strumfi, acele miniaturale si albastre creaturi umanoide, promoveaza, de fapt, rasismul si sunt "intruchiparea unei utopii totalitare, inspirate din stalinism si nazism".

Bueno sustine ca papa strumf, liderul satului idilic in care locuiesc fapturile albastre, este o figura autoritarista, iar lipsa proprietatii private si economia colectiva aduc aminte de socialism. Gargamel, inamicul strumfilor, seamana caricaturilor unor evrei, iar numele pisicii sale este Azrael. Autorul francez se leagă si de strumfita, care este pentru o mare parte a seriei singurul personaj feminin si despre care sustine ca ar intruchipa perfectiunea ariana.

Benzile desenate au fost create de artistul belgian Peyo si au fost publicate pentru prima data intr-un ziar belgian, in anul 1958. Succesul de care s-au bucurat a facut ca, in anul 1960, ele sa devina benzi desenate de sine statatoare. In 1981 au aparut primele desene animate, produse de Hanna Barbera.

Prima serie a benzilor desenate s-a intitulat Strumfii negri. Bueno sustine ca acest lucru poate fi catalogat drept rasism deoarece, "in acel album, strumfii erau bolnavi, iar cand sunt bolnavi ei nu se inrosesc sau inverzesc, ci devin negri. Cand devin negri, isi pierd orice urma de inteligenta. Devin complet imbecili si nu mai stiu sa vorbeasca". Nu doar Bueno este de parere cu desenele ar putea fi considerate ofensatoare. Editorii americani au refuzat la vremea aceea publicarea seriei pana cand, cativa ani mai tarziu, strumfii au fost recolorati violet.

Thierry Culliford, fiul lui Peyo, creatorul strumfilor, spune ca acuzatiile care ii sunt aduse tatalui sau se afla undeva intre "grotesc si grav".

La inceputul anului citeam pe Internet ca desenul animat Strumfii are mesaje codate :) Se crede ca barba voluminoasa, dar si caciulita rosie purtata de papa strumf, conducatorul comunitatii strumfilor, indica in mare masura perspectiva comunista asupra societatii lor. In satul strumfilor nu sunt permise schimburile comerciale cu alte sate vecine iar toti membrii comunitatii au atributii si sunt tratati in mod egal. Fiecare individ are un rol specific si trebuie sa-si indeplineasca sarcinile bine stabilite pentru buna functionare a comunitatii.

Vrajitorul malefic Gargamel, inamicul de moarte al strumfilor, cel care umbla dupa aur si bogatii reprezinta cel mai bine sistemul capitalist definit de egoism si interese ascunse. Faptul ca de fiecare data Gargamel este invins reprezinta faptul ca societatea comunista este pusa intr-o lumina mult mai buna decat sistemul capitalist.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu