vineri, 22 iulie 2011

Crulic - primul lungmetraj de animatie realizat dupa o pauza de 21 de ani, in care animatia romaneasca nu a produs lungmetraje 100% in tara

Lungmetrajul de animatie Crulic – Drumul spre dincolo, de Anca Damian, a fost selectat in competitia principala a Festivalului International de Film de la Locarno, care se desfasoara intre 3 si 13 august.





Crulic - drumul spre dincolo poate fi considerat primul lungmetraj in care animatia a fost realizata integral in Romania, dupa o pauza de 21 de ani, in care animatia romaneasca nu a produs lungmetraje 100% in tara.

Pelicula cinematografica Crulic - drumul spre dincolo are ca punct de plecare un caz real, povestea unui caz extrem de mediatizat in anul 2008. Este vorba despre Claudiu Crulic, un tinar roman care, in Polonia, in timpul arestului preventiv pentru acuzatia de furt, incercand de fapt sa traga un semnal de alarma asupra nevinovatiei sale a intrat in greva foamei. Dupa patru luni, acesta este eliberat si moare dupa 16 ore intr-un spital civil in Cracovia, ca urmare a deteriorarii ireversibile a starii sale de sanatate. Ulterior cazul a declansat anchete atat in Ministerul de Externe Roman, cat si in penitenciarul de arest preventiv din Cracovia.

Filmul este realizat de animatorii: Dan Panaitescu, Raluca Popa, Dragos Stefan, Roxana Bentu si Tuliu Oltean. Scenariul si regia sunt semnate de Anca Damian.

Inainte ca Anca Damian sa faca filme de lungmetraj a facut documentare, multe dintre ele primind premii internationale. Crulic - drumul spre dincolo este un film documentar animat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu