sâmbătă, 25 iulie 2015

Trist: Populatia globului nu stie sa gindeasca

Aproximativ 90%-95% din populatia globului nu stie sa gindeasca :) Este verdictul unui specialist in pedagogie.

Doctorul american Robert Swartz, de la "National Center For Teaching Thinking" din SUA, considera ca "putina lume de pe planeta a invatat sa gindeasca intr-o forma mai larga si mai creativa". Acesta crede ca "progresul omenirii depinde de acest tip de gindire".

In opinia sa, responsabilitatea pentru actuala situatie revine mai ales scolii, care - desi este complet diferita fata de secolele anterioare - pune accentul pe memorizare si nu pe rationament si rezolvarea creativa a problemelor. Sunt de acord cu el.

Robert Swartz, care colaboreaza si cu University of Massachusetts din Boston, este de parere ca 99% din problemele omului sunt de natura lingvistica si, prin urmare, este imperios necesara o buna comunicare de la cea mai frageda virsta. Pe de alta parte, sistemul de invatamint trebuie sa formeze "subiecti activi", nu pasivi, care sa nu se limiteze la receptionarea de informatii. Cheia este, potrivit lui, formarea tinerelor generatii pentru a putea "gindi critic".

Totodata, este nevoie sa se stimuleze la cei mici empatia, pentru a putea astfel aprecia opiniile celorlalti si munca in echipa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu