vineri, 29 iulie 2011

Mexicanii pregatesc un lungmetraj de animatie 3D f misto



facebook.com/ANAandBruno

via cartoonbrew.com

Scurtmetraj de animatie: Don Juan - Ion Truica (Animafilm, 1991)

Regizorul Ion Truica a realizat peste 50 de filme de animatie. De asemenea, seniorul animatiei mioritice a scris o carte interesanta, "Poetica filmului de animatiei". A primit o medalie de argint la Venetia si premiul de excelenta la Anim'est, in 2008.



"Ion Truica a adus in animatie autoritatea unei plastici cu un timbru personal, foarte apasat, o linie cu ascutimi gotice, o compozitie de o sobrietate de anahoret, un colorit stins si melancolic. Autorul e un selenar, un eterat, mester al atmosferelor meditative, al elegiei" (Ecaterina Oproiu, critic de film).

Film romanesc 3D IMAX

Regizorul Sergiu Nicolaescu a declarat, intr-un interviu pentru Pro Cinema, ca si-ar dori sa faca primul film 3D romanesc.

Nicolaescu este James Cameron al Romaniei :) O sa faca primul film romanesc 3D IMAX, cu camere de filmat special pt pelicula sa. Filmul va concura cu Avatar si va fi difuzat doar in salile de cinema de cartier (cele detinute de Romaniafilm) :) Spectatorii vor fi invitati sa vina de acasa cu ochelari 3D, achizitionati de la ziarele si revistele care au avut imagini 3D :)

"Un film 3D nu poate fi gandit modest. Ar trebui sa fie un film de dimensiuni puternice, istorice. Ar putea fi despre Primul sau Al Doilea Razboi Mondial. Asta ar merita facut", a afirmat Sergiu Nicolaescu pentru www.procinema.ro.

Va recomand un film de animatie realizat de un secui

Short-ul "Turnul Babel" este realizat de un informatician din judetul Covasna. Acesta a reusit sa atraga atentia publicului cu creatia sa, ironizand relatile dintre maghiari si romani. A tratat subiectul cu mult umor, degajat si echilibrat.

Animatia a fost premiata anul trecut la Festivalul de Animatie Metrion de la Oradea.



Scurtmetrajul de animatie este subtitrat in lb romana.

Irina Margareta Nistor pleaca din Romania

Mai multe detalii aici

The Satin Dollz in "Whatever Lola Wants"



www.satindollz.com

Secuii au "invadat" Capitala

In aceasta vara, Bucurestiul este "invadat" de secui cu Kürtős Kolacs :) Imi place cand ii vad vb in lb maghiara in timp ce pregatesc Kürtős Kolacs.

Anabela se pregateste sa mearga singurica. In picioare!

Ieri printesa mea a facut trei pasi singurica :)

vineri, 22 iulie 2011

Eu despre animatie



Este un fragment din interviul acordat de mine pt jurnalistul Laurentiu Diaconu-Colintineanu. Citeste articolul integral pe site-ul HotNews.

Prima animatie romaneasca 3D stereoscopica (cu ochelari 3D)

Am avut ocazia sa vad prima animatie romaneasca 3D stereoscopica (cu ochelari 3D), productie a studiourilor MediaPro Pictures - regizat de Stefan Buzea.

In cadrul evenimentului Seara animatiei contemporane romanesti din cadrul proiectului Muzeul Benzii Desenate de la MNAC, a fost vizionat in premiera "1st Romanian 3D Stereoscopic animation experience" regizat de Stefan Buzea, producator Raluca Coman. Sala a fost arhiplina. La premiera a fost si vedeta Maria Dinulescu :)

Echipa filmului "1st Romanian 3D Stereoscopic animation experience": Andrei Boncea (producator), Gilda Velciu (executive producer), Iuliana Tarnovetchi (executive producer), Raluca Coman (executive producer), Gabriela Ceuta (script), Collin Jay Blair (script), Claudiu Bolchis (1-st AD), Pompiliu Buleu (V-Art Director), Octav Ureche (GFX Ledaers), Liviu Ceacar (GFX Ledaers), Alin Sfetcu (VFX Leader), Mihai Anghelina (V-2D Artwork), Flavius Constantin Patrascu (2D Animators), Corneliu Constantinescu (2D Animators), Sorin Pintilii (2D Animators), Octavian Frecea (V-3D Animators), Cristian Scarlatescu (V-3D Animators), Leonard Gheorghe (V-3D Animators), Sabin Aghir (V-3D Animators), Andreea Ghita (Test Line Animation), Ovidiu Mates Stanciu (Storyboard), Bogdan Draghici (3D Level Modelling), Constantin Bodescu (3D Level Modelling), Mihai Ionescu (3D Level Modelling), V Leonard Buleu (3D Level Modelling), Marian Poiana (3D Level Modelling), Razvan Badea (3D Level Modelling), Liviu Sebastian Ungureanu (geralists), Ovidiu Voica (geralists), Octavian Ureche (Rig), Bogdan Toma (Rig), Simona Macarie (Production Coordinator), Mirela Pancu (Chief Financial Analyst), Luminita Constantinescu (Financial Analyst) si Monica Mihai (Financial Analyst).

Imi place "1st Romanian 3D Stereoscopic animation experience" :) Este o animatie moderna cu influente ale stilului nord american DreamWorks Animation.

Stefan Buzea a realizat o animatie reusita. Felicitari!

Cei care au fost la eveniment, au avut ocazia sa vada expozitia cu schite de atmosfera, cat si diverse plante fantastice din animatia regizata de Stefan Buzea, cu Darkland - o padure blestemata, magica, plina de plante si creaturi periculoase, dirijate de un demon teribil - Beastor - spiritul acestui loc fermecat.

Regizorul Stefan Buzea este fiul cuplului de animatori Zaharia si Anamaria Buzea, creatorii serialelor de animatie Balanel si Miaunele, Peripetiile lui Ionut, Temerarii de la scara 2, Robotel si Creionel.

Crulic - primul lungmetraj de animatie realizat dupa o pauza de 21 de ani, in care animatia romaneasca nu a produs lungmetraje 100% in tara

Lungmetrajul de animatie Crulic – Drumul spre dincolo, de Anca Damian, a fost selectat in competitia principala a Festivalului International de Film de la Locarno, care se desfasoara intre 3 si 13 august.





Crulic - drumul spre dincolo poate fi considerat primul lungmetraj in care animatia a fost realizata integral in Romania, dupa o pauza de 21 de ani, in care animatia romaneasca nu a produs lungmetraje 100% in tara.

Pelicula cinematografica Crulic - drumul spre dincolo are ca punct de plecare un caz real, povestea unui caz extrem de mediatizat in anul 2008. Este vorba despre Claudiu Crulic, un tinar roman care, in Polonia, in timpul arestului preventiv pentru acuzatia de furt, incercand de fapt sa traga un semnal de alarma asupra nevinovatiei sale a intrat in greva foamei. Dupa patru luni, acesta este eliberat si moare dupa 16 ore intr-un spital civil in Cracovia, ca urmare a deteriorarii ireversibile a starii sale de sanatate. Ulterior cazul a declansat anchete atat in Ministerul de Externe Roman, cat si in penitenciarul de arest preventiv din Cracovia.

Filmul este realizat de animatorii: Dan Panaitescu, Raluca Popa, Dragos Stefan, Roxana Bentu si Tuliu Oltean. Scenariul si regia sunt semnate de Anca Damian.

Inainte ca Anca Damian sa faca filme de lungmetraj a facut documentare, multe dintre ele primind premii internationale. Crulic - drumul spre dincolo este un film documentar animat.

Interviu cu Vali Chincisan, artist vizual & animator

Vali Chincisan este un artist vizual care s-a impus in lumea artelor vizuale prin felul complet personal de a crea atmosfere suprarealiste. Va reamintesc ca Vali Chincisan a primit premiul pentru Cel mai bun film romanesc la Anim’est 2009 pentru “Copacul Urban/ Urban Tree”. Animatia lanseaza ideea de replicare la nesfarsit a unui modul unic. Totul se reduce la stereotopia universala la nivelul unei industrii in care principiul de functionare este rutina.




Vb despre tine. Ce experienta profesionala ai? Ce studii ai?

Am ceva studii. Liceul de Arta Tg-Mures pana-n '99, apoi Facultatea de Arte, sectia Pictura Bucuresti intre 1999-2003 si Master in Arte Vizuale tot la Universitatea de Arte Bucuresti intre 2003-2005. Ajunge.

 

Te consideri artist vizual sau animator?

Artist vizual. Așa mi-aș scrie pe o carte de vizită. Am fost o dată interpretat altfel când am fost prezentat ca ANIMATOR. Animația, la fel ca și pictura, sculptura, brutăria și artele marțiale, e doar o tehnică, un instrument de exprimare. Momentan cu ajutorul ei reușesc să-mi exprim ideile și stările cel mai curat.

 

Imaginile suprarealiste din creatiile tale semnifica ceva? Te caracterizeaza? Vrei sa transmiti un mesaj catre public?















Ceea ce se vede e carcasa unui interior. Mesaj există în orice, nu trebuie să vrei să transmiți nimic. Atâta vreme cât creația se manifestă sincer transmiți pur și simplu. Chiar dacă nu e nimic, tot se găsește un creier care să scrie un roman. Sau două. Imagini suprarealiste, realiste, abstracte, minimale, decolorate sau prea multicolorizate, hyperfauveavangardistopoveranaive sau etc, nu contează care e stilul; important e să rezoneze prin tine. E frumos sa faci lucruri creative. A face este o actiune, iar actiunea este energie.



Animatiile tale se regasesc si in spectacolele multimedia de dans contemporan. In urma cu o luna s-a lansat un spectacol de dans, teatru, marionete si multimedia - regizat de coregrafa Andreea Tanasescu: "Tentatia Sfantului Anton" - la sala Atelier a TNB-ului. Cum a decurs aceasta colaborare cu Andreea? Este dificil sa lucrezi cu coregrafi? Ce poti spune despre aceasta experienta? Ai participat si la alte spectacole de teatru?





Dacă este loc de ce să nu fie și în spectacole de dans contemporan. Sunt la a doua colaborare cu Andreea și la a treia piesă de dans contemporan... ce pot să spun: când nu sunt bugete aruncăm acolo o proiecție pe temă în spatele dansatorilor, muncim o gramadă și ne imaginăm că am rămas cu ceva mai mult sau mai puțin decat nimic. O vorbă bună, o vorbă proastă. In schimb, fiecare context diferit îți oferă o experiență diferită, un alt mod de a privi ceea ce faci. Cred și nu cred în colaborări. Nu mi se potrivesc. Dar voi mai avea.




In 2009 ai primit premiul Anim'est pt cel mai bun film romanest pt animatia "Copacul urban/ Urban tree". Ce s-a intamplat de atunci? Ai primit si alte premii la festivaluri internationale? Ai primit oferte/ propuneri pt proiecte de arte vizuale?


Nu prea avea ce căuta un film experimental într-un festival de scurt metraj, cel puțin așa m-au convins alții, dar știam că va caștiga vreun premiu pe undeva. Nu ma asteptam in Romania. Nu am mai trimis filmul la alte festivale. Si nici altele. Poate o voi mai face. Momentan mă obosește să scriu synopsis-uri, să mă duc la poștă sa trimit cd-uri, să aștept să fie selectate etc. Asta e treabă de curator/impresar. Așa că neinsistând în contextul festivalurilor nici nu putea să vină nimic de acolo. Dar pentru "agățat" e un titlu foarte bun, dacă tot mă întrebi la ce m-a ajutat.



In prezent la ce lucrezi?

Da... e o întrebare interesantă. Aș vrea să-ți spun ce proiecte artistice am in lucru, dar te-aș minți. Lucrez și trăiesc în publicitate. Cea mai mare parte a timpului. Din asta trăiesc. Oricât am încercat să ajung să mă pot susține doar din proiecte artistice îmi este imposibil. În schimb am sute de schițe în cap, care așteaptă să se elibereze celălalt cap, pentru ca să se poată materializa în forme făcute cu cap. Next stop "I've lost my bone in twilight zone" (muzica: Tanz Ohne Musik)



Ce parere ai despre animatia contemporana romaneasca?

Ce părere să am despre ceva susținut de oameni care pot fi numărați pe degete? Mult succes.





Caracters design by Vali Chincisan. Script and animation Andrei Stratone, Nicolae Chiris.

www.valichincisan.ro

luni, 18 iulie 2011

Eu si Pisica Patrata vb la RFI despre seara animatiei contemporane romanesti de la Muzeul Benzii Desenate

Va invit sa ascultati Radio France International (RFI) - maine, ora 11.20. Eu si Pisica Patrata (Alexandru Ciubotariu) vom vb despre animatia contemporana romaneasca si proiectele Muzeului Benzii Desenate.

Seara animației contemporane românești la Muzeul Benzii Desenate


Miercuri, 20 iulie 2011, la ora 18.00, la Muzeul Benzii Desenate (etajul 4 al Muzeului Naţional de Artă Contemporană), conferința Animaţia şi banda desenată, susţinută de Daniel Todoran-Rareș, sociolog şi editor al site-ului www.animationmagazine.eu, deschide Seara animației contemporane românești. Conferinţa, cea de-a doua din seria organizată la MBD, va fi însoţită de o expoziţie de o zi şi va fi urmată de câteva proiecţii-eveniment: 1st Romanian 3D Stereoscopic animation experience, imagini (fragment și trailer) din lungmetrajul de animație Crulic – drumul spre dincolo, scurtmetraje realizate de tineri animatori din România, precum şi producţii ale unor creatori de origine română activi în străinătate.

1st Romanian 3D Stereoscopic animation experience (MediaPro Pictures, regia: Ștefan Buzea; producător: Raluca Coman) este prima animație românească 3D stereoscopică (poate fi urmărit cu ochelari 3D). Regizorul Ștefan Buzea este fiul cuplului de animatori Zaharia și Anamaria Buzea, creatorii serialelor de animație Bălănel și Miaunel, Peripețiile lui Ionuț, Temerarii de la scara 2, Roboțel și Creionel.

Crulic – drumul spre dincolo (coproducție româno-poloneză, realizată de compania Aparte film), scenariul și regia: Anca Damian, este realizat de animatorii Dan Panaitescu, Raluca Popa, Dragoș Ștefan, Roxana Bentu și Tuliu Oltean.

Membrii echipelor care au produs cele două filme vor fi prezenţi la eveniment și vor dialoga cu jurnaliștii și cu spectatorii.

Cei prezenţi vor avea ocazia să vadă banda desenată cu care animatorul român Bujor Ştefănescu, în prezent unul dintre cei mai cunoscuți creatori de filme de animație din Spania, a câștigat, la 13 ani, marele premiu la a doua ediție a concursului de benzi desenate organizat de revista Cutezătorii. Bujor Ştefănescu a lucrat pentru studiourile Walt Disney, Hanna-Barbera și pentru Cartoon Network.

Printre filmele proiectate se vor număra scurtmetraje realizate de Mihail Badica, cunoscut regizor de animație danez de origine romană.

Cu prilejul evenimentului va fi lansat site-ul www.animationmagazine.eu – publicație electronică în care sunt oferite informații despre animația autohtonă și internațională.

Muzeul Benzii Desenate este un proiect pilot derulat de Institutul Cultural Român și Muzeul Național de Artă Contemporană cu sprijinul clusterului EUNIC în România, al Centrului Belgian de Bandă Desenată şi în parteneriat cu Asociaţia Bedefililor din România, în perioada 16 iunie – 16 octombrie 2011. Detalii: www.icr.ro/muzeul_bd; www.muzeulbd.ro


* * *

„În ultimii 21 de ani, zeci de tineri animatori români au fost nevoiţi să plece din ţară pentru a lucra în străinătate la diverse studiouri de animaţie. In prezent, ne mândrim cu animaţia generaţiei Gopo, cu animatorii români din străinătate şi cu scurtmetrajele de animaţie realizate de tinerii animatori romani. 20 de animatori români au lucrat în studiourile de animaţie din Ungaria.

Conform informaţiilor oferite de Asociaţia filmului de animaţie din cadrul UCIN-ului (Uniunii Cineaştilor din România), în România sunt 69 de animatori, dintre care doar 25 sunt activi. Producţia de film de animaţie din România se află în mâinile creatorilor independenţi, în absenţa unor studiouri mari care să le coordoneze activitatea sau a unei şcoli care să îi pregătească pe cei din acest domeniu.

Majoritatea animatorilor din România îşi realizează scurtmetrajele de animaţie acasă, cu forţe proprii. Sunt foarte puţini animatori care creează în studiouri de profil.

Cele mai multe scurtmetraje de animaţie româneşti sunt realizate în vestul ţării. Conform asociaţiei Metrion Oradea (organizatorul Festivalului de Film de Animaţie Metrion Oradea), aproximativ 50 de tineri animatori de naţionalitate maghiară realizează în fiecare an scurtmetraje. În Transilvania sunt câteva instituţii de învăţământ de stat şi privat care instruiesc tineretul în tainele animaţiei.

În cadrul competiţiei naţionale din cadrul Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est sunt multe scurtmetraje realizate de studenţii Universităţii Partium din Oradea şi Universităţii Sapientia din Cluj.“ – Daniel Todoran-Rareş

sâmbătă, 16 iulie 2011

Voi vorbi la Bucuresti FM despre animatia contemporana romaneasca

Voi fi invitatul emisiunii Intalniri capitale cu Catalin Duta la Bucuresti FM 98,3 - simbata, 16 iulie 2011, ora 21.00. Eu, Mihai Surubaru (liderul Asociatiei Filmului de Animatie din cadrul UCIN) si Robert Wegemann. Vom vorbi despre animatia contemporana romaneasca.

Veti afla multe lucruri interesante despre animatia autohtona. Nu ratati emisiunea de simbata seara!

miercuri, 13 iulie 2011

VIDEO: Anthony Hopkins a asistat emoţionat la premiera internaţională a valsului pe care l-a compus

Celebrul actor, Anthony Hopkins, şi-a ascuns cu greu emoţiile in faţa unui 'vis implinit', la Viena, unde violonistul Andre Rieu a interpretat in premieră un vals compus chiar de laureatul premiului Oscar.



Starul din 'The Silence Of The Lambs' compune muzică clasică de mai mulţi ani şi a aşternut pe portativ notele vasului 'And The Waltz Goes On', sperand că celebrul violonist olandez ii va aduce acordurile la viaţă. Cu ocazia acestui concert, Andre Rieu a primit Marea medalie din aur pentru servicii aduse Republicii Austria, ca o recunoaştere a eforturilor sale de a promova muzica vieneză peste tot in lume.

via Radio Romania Cultural

duminică, 10 iulie 2011

VIDEO Cronica de film: Transformers 3 IMAX 3D

Am revenit cu cronica de film pt Transformers: Dark of the Moon, regizat de Michael Bay. Transformers 3 este al treilea film din franciza Transformers, dar primul filmat in 3D. Cea mai mare parte a filmului a fost filmata cu camere 3D. Pentru scenele care cereau o calitate foarte buna a imaginii sau miscare in slow motion, s-a folosit pelicula de 35 mm, convertita in 3D la post productie.

Trebuie sa recunosc ca am fost impresionat de efectele speciale din film. Animatiile cu autobotii si decepticonii sunt bine realizate.

Nu sunt un admirator al filmelor cu roboti, dar sunt un fun al filmelor 3D IMAX. Eu am retinut doar imaginea de la final cu buzele partenerei lui Sam Witwicky, personajul principal din film :) Aveam impresia ca vad secvente din reclamele sexy cu fotomodele. Ma refer la debutanta Rosie Hutington-Whiteley, fost model pt Victoria's Secret si pt deseigneri de top. Ea a mai lucrat cu regizorul Michael Bay la o reclama pt Victoria's Secret, in 2009.











www.transformersmovie.com

www.michaelbay.com

Filmul este distribuit de Ro Image