miercuri, 19 ianuarie 2011

VIDEO: Romania, singura tara din UE cu studio de animatie de stat, fara niciun lungmetraj

La finalul reportajului video de mai jos o sa ma vedeti vorbind despre risipirea banilor publici pe filme de animatie care nu aduc premii. Spuneam ca in ultimii 21 de ani s-au realizat 13 filme de animatie cu bani publici (prin intermediul CNC-ului, Animafilm, Ministerul Culturii).

Acest materila video pune accentul pe activitatea inexistenta a studioului de stat Animafilm. Imi pare rau ca in reportaj nu au aparut informatii reale despre Animafilm.



Sursa reportajului video: Observtor, Antena 1

Va reamintesc ca studioul Animafilm, declarat in colaps financiar in 2006, a fost preluat de AVAS, in scopul privatizarii. Este o societate pe actiuni, cu capital majoritar de stat (70%).

Societatea a fost trecuta la inceputul lunii mai 2006, din patrimoniul Ministerului Culturii si Cultelor (MCC) in cel al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), in scopul de a fi privatizate. In prezent, Animafilm a revenit la Ministerul Culturii.

Va las pe voi sa urmariti cu atentie aceasta Hotarire de Guvern pentru bugetul studioului Animafilm - pentru 2010.

Cititi si Hotarirea privind aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli pe anul 2009 al studioului Animafilm.

Nu inteleg de ce nu inchidem studioul de stat Animafilm. Si in reportajul televiziunii Antena 1 se spune ca au datorii foarte mari :) Este adevarat ca au omis sa spuna ca studioul se afla intr-o cladire revendicata, in centrul istoric al Capitalei. De asemenea, studioul nu mai are infrastructura necesara pentru realizarea unei productii cinematografice :) Si in 2009, directoarea studioului spunea ca o sa faca un film de animatie.

In luna decembrie 2009, Animafilm a lansat un film documentar mediocru despre animatorul si regizorul Ion Popescu Gopo. Este vorba despre "Gopo - un nume de legenda" regizat de Manuela Hodor (membru al Consiliului National al Audiovizualului din partea PSD-ului si director general al studioului de animatie Animafilm). Filmul evoca personalitatea lui Ion Popescu Gopo, primul cineast roman care a castigat un premiu Palme d'Or. Acest material video semnat de Manuela Hodor a fost difuzat o singura data la Cinemateca Eforie. Documentarul se apropie de reportajul tv si nu de arta cinematografica. Nu are nicio legatura cu notiunea de film documentar. Lipseste limbajul cinematografic specific filmului documentar. Acest material video este doar un montaj de interviuri cu seniorii generatiei Gopo, presarat cu imagini din filmele de animatie realizate de Ion Popescu Gopo.

Cine ii reaminteste directoarei ca Animafim este studiou de animatie si nu de filme documentare?

Manuela Hodor a incalcat legislatia romaneasca, participand la concursul de proiecte de animatie la CNC, reprezentand alt studiou de animatie. Este vorba despre Imagina Studio. In anul 2008, ea si Tatiana Apahideanu au primit 600.000 de lei pentru realizarea filmului de animatie Piticu si podoabele imparatului. Nimeni nu a vazut acest film.

Nu inteleg de ce ministerul culturii vrea sa comaseze Animafilm cu alte studiouri de stat. De ce trebuie sa salvam ceva ce nu exista? Suntem singura tara din Uniunea Europeana cu studiou de animatie de stat, dar fara niciun lungmetraj 100% romanesc realizat in ultimii 21 de ani.

Apropo, in reportaj se spune ca Animafilm are 10 salariati, dar nu a mai primit nicio finantare in ultimii 15 ani. Nu are logica :) Cine plateste facturile si salarile acestei institutii de stat? Noi, contribuabilii, cei care ne lasam pacaliti de actuala clasa politica.

Este adevarat ca la putere este PDL-ul, dar Hodor este membra PSD, iar conducerea ministerului culturii este afiliata UDMR-ului. In concluzie: cred ca un numar de persoane din diferite partide politice "papa" bani publici, motivand ca sunt in scopul animatiei romanesti. Care animatie? :)

Romania participa la competitile internationale doar cu cateva scurtmetraje de animatie: "Ariadne Fonala/ Ariadne's Thread/ Firul Ariadnei" (Romania, Ungaria, 2009, realizat de Bertoti Attila), "My Friend is a Cloud" (Anton Octavian) si "White Noise/ Zgomot Alb" (Marius Pandele). Toate trei scurtmetraje nu au primit niciun leu de la CNC sau Ministerul Culturii.







Filmul lui Bertoti Attila a obtinut premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la Festivalul de Film de Animatie Kecskemét (Ungaria, 2009).

In prezent sunt in lucru doua lungmetraje de animatie. Este vorba despre filmul de animatie Crulic (co productie romano poloneza) regizat de Anca Damian. Polish Film Institute a acceptat sa finanteze proiectul cu 50.000 de euro, iar Fondul Regional din Cracovia plateste 10.000 de euro. Ministerul de Externe a Romaniei ofera 50.000 de euro pentru finalizarea lungmetrajului de animatie. Al doilea film este o productie 3D - Harap Alb, realizat la MediaPro. Filmul este regizat de Stefan Buzea si este finantat de CNC cu suma de 760.000 RON. In acest moment, animatorii de la MediaPro lucreaza la scurtmetrajul de promovare a filmului - teaserul Harap Alb.



Anul trecut am vorbit la Anim'est despre cazul Animafilm. Mai jos aveti inregistrarea video cu prezentarea sustinuta de mine la festivalul de animatie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu