Rango – aventură, umor şi personaje înduioşătoare
La premiile Oscar 2012 renumitele studiouri de animație precum Disney, Pixar și DreamWorks Animation au fost învinse de studioul de efecte vizuale Industrial Light & Magic. Este pentru prima oară cînd o firmă de efecte vizuale cîștigă un Oscar pentru Cel mai bun film de animație. Cu acest prilej, George Lucas, cel care a creat Industrial Light & Magic, face istorie pentru a doua oară în cinematografie. Prima oară a revoluționat a șaptea artă cu Star Wars, iar acum revine în atenția industriei filmului cu producția Rango – primul lungmetraj de ani mație al studioului Industrial Light & Magic. Rango este și primul film de animație realizat de o firmă de efecte vizuale care primește o statuetă Oscar.
Rango este o animație bine realizată. Dacă nu ai ști că această producție este realizată de compania lui George Lucas, ai crede că este vorba despre un film de animație conceput de Pixar. Este adevărat că Pixar a aparținut lui Lucas înainte să ajungă în proprietatea lui Steve Jobs. În prezent, studiourile Pixar din SUA și Canada sînt deți nute de compania Walt Disney.
Cine credeți că este director de animație la Rango? Este Hal Hickel de la Pixar. Acum lucrează la Industrial Light & Magic. Hal a participat la realizarea filmului de animație Toy Story. În ultimii ani, animatori cu experiență, de la Pixar și Disney, au „invadat“ industria filmului de animație. Așa se explică că stilul Pixar poate fi regăsit și în producțiile realizate de alte studiouri, precum DreamWorks Animation.
Cînd producția Pixar, Up, a fost nomina lizată în 2010 pentru Cel mai bun film la Oscar, mulți critici de film spuneau că Up nu este doar un film de animație, este un film în adevăratul sens al cuvîntului, un film de animație care apelează la limbajul cinemato grafic. Același lucru pot spune și despre Rango. Regizat de Gore Verbinski, cel care a creat seria Pirații din Caraibe, Rango este un western mo dern în care aventura, umorul și personajele înduioșătoare se combină pentru a ne oferi filmul perfect pentru întreaga familie. Este un film care te duce cu gîndul la fil mele clasice – western – regizate de John Ford.
Cameleonul nostru, Rango (Johnny Depp), este varianta modernă a rolurilor interpretate de John Wayne în filmele western. Se observă că personajul Rango are mai mult din personalitatea actorului Johnny Deep și mai puțin din acei actori din westernurile clasice. Apropo, regizorul a folosit interpretările actorilor live ca resurse vitale pentru echipa de animatori de la Industrial Light & Magic, folosind tehnica motion capture. 55 de animatori au lucrat la animația Rango. Cei care lucrează în domeniu știu despre ce este vorba.
Filmul de animație Rango a fost și marele cîștigător al celei de-a 10-a ediții a premiilor acordate de Visual Effects Society. Filmul a fost distins cu 4 trofee, pentru efectele vizuale remarcabile, cel mai bun personaj animat, cinematografia virtuală și decorul creat. De asemenea, filmul de animație Rango a fost marele cîștigător al celei de-a 39-a ediții a premiilor Annie, ce recompensează anual cele mai bune realizări din animație. Producția lui Gore Verbinski și-a adjudecat Premiul pentru Cea mai bună animație, dar și cel pentru cel mai bun scenariu, fiind cîștigător la alte două categorii: Cel mai bun design al personajelor și Cel mai bun montaj. Filmul a fost desemnat și „Favoritul membrilor“, distincție primită din partea Societății pentru filmul animat de la Hollywood. Rango a fost recompensat și cu Premiul BAFTA pentru animație.
Pentru Oscar – cel mai bun film de animație – au fost nominalizate următoarele producții: A Cat in Paris de Alain Gagnol și Jean-Loup Felicioli, Chico & Rita, de Fernando Trueba și Javier Mariscal, Kung Fu Panda 2 de Jennifer Yuh Nelson, Motanul încălțat/ Puss in Boots de Chris Miller șiRango, de Gore Verbinski.
Dacă ar fi să fac un top personal cu aceste nominalizări, pun Chico & Rita pe locul doi imediat dupăRango. Trebuie să recunosc că imi place foarte mult Chico & Rita. Filmul de animație este creat de regizorul Fernando Trueba, laureat al Premiului Oscar, și de artistul plastic Javier Mariscal. Vă reamintesc că producția Chico & Rita a fost desemnată animația europeană a anului trecut. Personajele principale, pianistul Chico și cîntăreața Rita, își trăiesc povestea de dragoste în Havana și în New York, în anii ’40. Pelicula cinema to grafică, deși emoționantă și nostalgică, re ușește să te binedispună, prin muzica atrăgătoare și animația „vibrantă“.
Cea mai mare parte din coloana sonoră a filmului a fost compusă de legendarul cîntăreț de jazz Bebo Valdes, dar în film mai pot fi auzite piese semnate de nume mari ca Dizzie Gillespie, Thelonious Monk sau Cole Porter. Regizorul spaniol Fernando Trueba a cîștigat Oscarul în 1993, la categoria dedicată Celui mai bun film străin, cu Belle Epoque. Javier Mariscal este considerat unul dintre cei mai importanți artiști plastici ai momentului în Spania. În 1999, a cîștigat Premiul național pentru design acordat de Departamentul Spaniol de Industrie.
Oscar pentru Cel mai bun scurtmetraj
La categoria Cel mai bun scurtmetraj animat, premiul Oscar a fost cîștigat de The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore, de William Joyce și Brandon Oldenburg. La Oscarul pentru Cel mai bun scurtmetraj de animație au fost nominalizate următoarele producții: Dimanche/ Sunday de Patrick Doyon, The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore de William Joyce și Brandon Oldenburg, La Luna de Enrico Casarosa, A Morning Stroll de Grant Orchard și Sue Goffe, Wild Life de Amanda Forbis și Wendy Tilby.
Daca filmul The Artist a fost in centrul atentiei la Oscar, era de asteptat ca scurtmetrajul The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore, o animatie realizata de designerul conceptualist Brandon Oldenburg si autorul si ilustratorul de carti pentru copii William Joyce, sa primeasca un trofeu.
Este o animatie ok care combine CGI cu animaţia 2D. Scurtmetrajul este un omagiu adus anilor de inceput ai cinematografiei.
Domnul Lessmore – pare o copie fidela a lui Buster Keaton – un mare iubitor al cartilor, care se trezeste la un moment dat departe de casa si tot ceea ce ii era familiar. Puterea de a o lua de la capat o gaseste in fascinatia lecturii, o bucurie pe care o transmite si celor din jur, aducand astfel, la propriu, culoare in vietile lor.
Povestea i-a fost inspirata lui Joyce de tragedia petrecuta din cauza uraganului Katrina, iar liniile sale directoare au fost umorul dulce-amarui, bazat pe gestica al lui Keaton si elementele fantastice din Vrajitorul din Oz.
Viitorul proiect al lui Joyce va fi Rise of the Guardians, un lungmetraj de animatie ce are in centru figuri cunoscute ale basmelor, precum Mos Craciun, Jack Frost, Zina Maseluta sau Iepurasul de Paști. Pelicula va fi lansata in Statele Unite pe 21 noiembrie 2012 si il va avea pe Joyce, autorul romanului Guardians of Childhood, ce a stat la baza acesteia, drept scenarist si producator.
Oscar pentru efecte vizuale
Oscarul pentru Cele mai bune efecte vizuale i-a revenit filmului Hugo, regizat de Martin Scorsese. La această categorie au fost nominalizate următoarele producții cinematografice: Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2, Hugo,Real Steel, Rise of the Planet of the Apes, Transformers: Dark of the Moon. La începutul lunii februarie, primul film 3D al lui Martin Scorsese – Hugo – a fost premiat cu 2 trofee Visual Effects Society – unul pentru efecte vizuale secundare și celălalt pentru cinematografie virtuală.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu