duminică, 30 mai 2010

VIDEO: Milton şi Ianaki Manakia - pionierii cinematografiei balcanice

Fraţii Ianaki (Avdella, 1878 - Salonic, 1954) şi Milton Manakia (Avdella, 1882 - Bitola, 1964) au fost pionieri ai fotografiei şi ai cinematografiei din Balcani.







Aromânii (numiţi în România şi macedoromâni, armâni, macedoneni latini, macedono-vlahi, sau, mai popular, machedoni), sunt o ramură a latinităţii răsăritene, alături de dacoromâni, meglenoromâni şi istroromâni. Numărul lor este greu de estimat, fiindcă există numeroase căsătorii mixte, şi fiindcă mulţi aromâni nu mai vorbesc limba aromână, astfel că estimaţiile variază de la 100.000 până la aproximativ 2,5 milioane.

Originea aromânilor provin, ca şi dacoromânii, meglenoromânii şi istroromânii, din protoromâni.

Vlahi a fost un termen folosit în Evul Mediu timpuriu(walh, mai târziu welsh) pentru toate popoarele romanice (şi chiar unele celtice: Wales), inclusiv pentru populaţiile romanice din răsăritul Europei şi din Balcani, dar, în zilele noastre, este folosit în mod normal (în special de către greci) numai pentru aromâni, românii fiind numiţi vlahi sau valahi numai în context istoric sau ca termen vag derogativ sau dacă este vorba de românii timoceni, care vorbesc de asemeni dialectul dacoromân şi anume un grai apropiat de cel din Mehedinţi.

Numele de tsintsari (ţinţari) este dat aromânilor în special de sârbi sau maghiari (cincárok).

Un nume mai vechi, cu tentă peiorativă, este cel dat de greci: kutsovlahi (Κουτσόβλαχος Kutsovlahos, adică vlah şchiop), folosit în contrast cu numele de mavrovlahi, dat românilor din nordul Dunării. (Mavrovlahi sau morlaci reprezintă un alt grup românesc balcanic, migrat spre coasta Dalmaţiei. Resturi de populaţie morlacă sunt astăzi practic complet asimilate în populaţia croată.)
O parte din turci şi din albanezi îi numesc pe aromâni čoban (ciobani) din cauza ocupaţiei principale tradiţionale a acestora.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu