miercuri, 4 august 2010

Cronica de film: Shrek pentru totdeauna/ Shrek Forever After

In noul film de animatie DreamWorks, capcaunul verde va porni intr-o ultima aventura. Pentru acest film de adio, regizorul Mike Mitchell a amestecat stilurile cinematografice si a imbinat genul fratilor Grimm cu filmul cult al lui Frank Capra, It's A Wonderful Life/ O viata minunata. Este filmul meu preferat :)

Regizorul Mike Mitchell le pune spectatorilor intrebarea fatidica: "Ce ar fi devenit regatul Far Far Away daca Shrek nu ar fi existat?". In Shrek Forever After, epoca in care personajul principal rosea cu usurinta este de mult apusa: celebrul capcaun verde este acum un tata de familie matur si asezat, cu trei copii, insa oarecum nostalgic fata de viata aventuroasa pe care o ducea in trecut. Pentru a-si regasi spiritul din trecut, Shrek semneaza un pact cu maleficul pitic Rumpelstiltskin (Paul McCartney). Acest pact devine un adevarat cosmar pentru Shrek, care se vede mutat intr-o versiune alternativa a regatului Far Far Away, care nu mai seamana deloc cu regatul din povestea originala.



Intr-o lume in care Shrek nu a existat, magarul nu mai "murmura", ci este un sclav. Motanul-Incaltat este un mare lenes, iar piticul Rumpelstiltskin domneste peste acest regat cu o mana de fier. Culmea ororii pentru Shrek: el si Fiona nu s-au intalnit niciodata. Mike Mitchell a introdus in acest film o serie de personaje noi, precum doua vrajitoare care vaneaza capcauni, dar si "cel mai frumos capcaun ce a fost vazut vreodata", potrivit cineastului american.

Shrek nu se arunca de pe pod, precum George Bailey, personajul principal din filmul lui Capra. De asemenea, capcaunului ii lipseste ingerul Clarence... Va las pe voi sa vedeti ce au in comun :)

Toate personajele din Shrek 4 sunt simpatice si bine construite. Decorurile sunt infatisate in culori mult mai vii chiar decat in primele trei filme. Insa, imediat ce Shrek se trezeste aruncat in noua realitate, decorul se schimba dramatic, devenind dezolant, gri auriu. Pentru a da contrast tonurilor sumbre, realizatorii au creat locuri noi, peisaje si personaje care sa insufleteasca atmosfera.

Realizatorii si-au asumat riscul de a-i remodela complet si de a ni-i arata schimbati drastic. O alta problema a fost schmbarea infatisarii personajelor. Magarus si Motanul Incaltat au fost remodelati in functie de ideea centrala a filmului – cum ar fi aratat daca nu l-ar fi intalnit niciodata pe Shrek. Magarus isi pastreaza, asadar, entuziasmul sau caracteristic si e foarte comic sa il vedem si pe Motanul Incaltat la fel de smecher cum il stim, chiar daca acum primul slugareste la vrajitoare, iar al doilea e un pisic gras si rasfatat.

Una din cele mai tensionate scene din Shrek si care sigur va ramane in memoria
spectatorilor este cea a vanatorii pe matura. Urmarit de o duzina de vrajitori care il bombardeaza, Shrek se descurca foarte greu cu zborul calare pe matura. Noroc ca il are pe Magarus.

Supervizorul efectelor speciale, Doug Cooper declara: "Miscarile de camera sunt extrem de dinamice, dand intensitate maxima scenei. Pentru ca filmam in 3D am avut de infruntat adevarate provocari, cum ar fi sa luminam spatiul si sa integram personajele in peisaj"

Secventa a necesitat cooperarea intre echipele de realizare a layout-urilor si a departamentului de previzualizare si echipa de animatie a personajelor, la conducerea carora s-au aflat Yong Duk Jhun si Jason Reisig.

Camera stereoscopica trebuia utilizata in cel mai eficient mod cu putinta. Fiecare cadru compus cu camera stereoscopica este controlat cu mare atentie de artisti.
Detaliile vizuale ale palatului extrem de complexe, in loc sa puna piedici scenei de
actiune, au fost folosite de echipa de efecte vizuale ca sa intensifice dinamismul.

Infruntarea finala dintre armata de Capcauni si Rumpel cu a sa armata de vrajitori este una din cele mai dificile secvente de animatie. Cu sute de capcauni care invart topoare, lanturi si scuturi, si cu vrajitori care zboara prin palat aruncand dovleci care explodeaza, echipa de efecte vizuale s-a intrecut pe sine insasi.

In centrul bataliei se afla noul glob disco instalat de Rumpel deasupra salii de bal, despre care acesta nu-si da seama ca, de fapt, este un cal troian,in care se ascund sute de capcauni inarmati si gata de lupta. Din locul unde se afla, Magarus si Motanul vad ca dreptunghiurile stralucitoare ale globului sunt alcatuite din armata verde cu armele ei. A fost o scena extrem de complicata datorita numeroaselor detalii, iar echipa de efecte speciale a trebuit sa execute coregrafia miscarilor, sarcina ce in mod normal ar fi trebuit sa fie executata de echipa de animatie.

Shrek Forever After era initial programat sa faca legatura cu Shrek 5, ceea ce nu se va mai intampla, cei de la DreamWorks Animation razgandindu-se catre sfarsitul anului trecut.

Va recomand sa vizionati filmul la cinema IMAX. Productia DreamWorks Animation este salvata de efectele 3D.

Ce nu mi-a placut este lipsa unei povesti originale in acest film. Nu este suficient de dinamic si interesant, precum primele doua parti ale filmului Shrek.

O sa revedeti figura motanului inocent :) Apropo, cei de la DreamWorks pregatesc un film de animatie cu acest motan in rolul principal.

www.shrek.com

www.traileraddict.com/tags/shrek-forever-after

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu