miercuri, 17 noiembrie 2010

Am acordat un interviu pentru Observator Cultural

Observator Cultural: Mai avem film romanesc de animatie?

Mihail Badica, veteran tinar al fostului studio Animafilm, stabilit activ din 1983 in Danemarca, Virgil Toader, actual creator in domeniu, si Daniel Todoran-Rares, sociolog, au acordat un interviu revistei Observator Cultural.

Cum apreciati filmele din sectiunea "Competitia nationala" – Anim’est 2010, premiul acordat si fluieraturile din sala (cu un strigat: "Rusine!"), la enuntul premiului sectiunii?

Virgil TOADER: "Concurenti cu handicap, dar cu spirit sportiv"
Daca filmele de animatie prezente la Anim’est 2010 ar fi fost semnate de artisti de alte nationalitati sau daca ar fi fost prezentate de elevi pasionati de animatie, intr-o competitie a amatorilor, as fi fost mai putin jenat. La festival, a fost infiintata o competitie separata pentru productiile romanesti, ca in cazul jocurilor olimpice, unde cei cu un anumit handicap, dar cu spirit sportiv, concureaza la rindu-le. Cit despre filmul Mátthiás, Mátthiás de Cecilia Felméri, personal, ii doresc realizatoarei sa ajunga la un nivel profesional suficient de inalt, pentru a intelege intr-o zi rusinea traita de noi dupa premierea acestui produs. Cit despre "calitatea imaginii" sau "tehnica spectaculoasa" – apreciate in colocviul dumneavoastra din numarul trecut al revistei –, sint vorbe goale.

Daniel TODORAN-RARES: "Un premiu contestat pentru slaba calitate profesionala a filmului"
Intr-o tara unde televiziunile nu difuzeaza productii autohtone de animatie, Festivalul Anim’est ii incurajeaza pe tinerii animatori romani sa creeze scurtmetraje de animatie. Toti animatorii actualmente activi in tara sint la inceputul carierei lor. Acest lucru s-a observat si in calitatea filmelor din "Competitia nationala". Apropo, criticul Mihai Chirilov nu avea dreptate, in ce spunea la discutia din numarul precedent al Observatorului cultural, ca fluieraturile si acea vociferare, la gala de premiere, au legatura cu continutul istoric al filmului Mátthiás, Mátthiás/ Matei, Matei, privind apartenenta etnica a lui Matei Corvin. Nu, filmul a fost contestat pentru slaba calitate profesionala a animatiei insesi.

Citeste interviul integral aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu