vineri, 18 iunie 2010

Herta Muller: Ar trebui sa fie o Romanie mai democratizata, mai libera

Laureata premiului Nobel pentru Literatura Herta Muller, care a fost decorata recent de statul german cu Marea Cruce de Merit cu Stea, afirma ca nu ar accepta sa fie decoarat de statul roman.

"As refuza, pentru ca nu sunt de acord cu foarte multe lucruri care se intampla astazi in Romania. Nici nu mai sunt cetatean roman, nu traiesc in Romania si lucrurile care imi dau de gandit cu privire la situatia din Romania sunt mult prea multe. Asta nu inseamna ca in Germania sunt de acord cu toate, dar, totusi, sistemul este unul mult mai democratic in privinta respectarii drepturilor omului, a statului de drept, a respectarii legilor, aspecte pe care le regasesti in viata civila. Daca cineva intrece masura, suporta consecintele, nu ramane nesanctionat. Sunt alte reguli ale jocului democratic", a declarat Herta Muller intr-un interviu acordat pentru Corso.

In opinia sa, romanii ii percep ca dusmani pe cei care gandesc altfel decat ei, ceea ce nu este firesc.

"In Romania nu este normal sa iti critici tara. Cineva care tine la tara in care traieste si vede ca lucrurile nu merg cum trebuie, e obligat, e de datoria lui sa spuna ce nu e in ordine. Restul mentalitatilor sunt ramase din dictatura. Orice om care gandeste altfel, in Romania e perceput ca dusman. Nu adversar, ci dusman!", a spus Herta Muller.

Herta Muller spune ca s-ar mai intoarce in tara doar in anumite conditii. "Ar trebui sa fie o Romanie mai democratizata, mai libera, in care pozitiile importante din societate sa nu fie ocupate de cei care vin din vechiul regim. O Romanie in care m-as intoarce cu bucurie ar fi una in care atunci cand intru in camera de hotel sa nu imi lase senzatia ca Securitatea mai e prezenta. Sau cum sa ma duc, de exemplu, la Universitatea din Timisoara, cand stiu ce au facut inainte de 1989 multi dintre cei care mai sunt acolo? Nu imi face nicio placere sa ii revad, pentru ca nu am chef sa ii revad", a marturisit aceasta.

Sursa: Ziare.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu