miercuri, 28 octombrie 2009

Film documentar: Omul fara loc de munca

Traim intr-o perioada in care au loc multe disponibilizari. Printre cei vizati se afla si barbatii, care se considera batrani si inutili la 50 de ani. Asa se gandeste in Romania de azi. Stefan Todoran, disponibilizat in urma cu cativa ani s-a trezit aruncat intr-un statut greu de acceptat la aceasta varsta - somer.



Desenator, fotograf, tehnician si lacatus ajustor in diferite locuri de munca, Stefan este nevoit pentru a doua oara sa o ia de la capat. Pentru unii este o tragedie, pentru el este un privilegiu. Dupa 27 de ani de munca isi gaseste vocatia. Solutia supravietuirii lui nu a inceput cu vreo iluminare mistica ori cu vreun fapt iesit din comun. Omul a inceput sa picteze. Banalele tocatoare din bucataria casei au primit o alta destinatie.

Pentru omul care a realizat lozinci si tablouri comuniste, icoanele lui sunt un mod de a recunoaste public importanta credintei in viata lui. Ii parea rau ca a refuzat cu multi ani in urma posibilitatea de a frecventa cursurile de pictura bizantina a Patriarhiei. Peste ani a descoperit ca poate sa treaca de la realizarea componentelor de la tehnica militara la delicatetea pensulei.

A fost disponibilizat, dar si el la randul lui si-a disponibilizat sufletul pentru altceva.

Filmul documentar este realizat de Daniel Nicolae Todoran-Rares
Producator: Irina Szász

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu