luni, 28 iunie 2010

Cronica de film: Povestea jucariilor 3/ Toy Story 3


Toy Story 3 este superior calitativ celor doua filme precedente. Scenariul este bine construit, cu dialoguri spumoase si amuzante, presarat cu momente de suspans. Este un film care te ajuta sa calatoresti in timp, cu scopul regasirii momentelor placute din copilarie. Amintirile despre propriile jucarii nu intarzie sa-ti apara, fie in timpul vizionarii, fie dupa, si te intrebi ce s-a intamplat cu ele.

Buzz, Woody si intreaga gasca sunt nevoiti sa faca fata unei probleme cu totul deosebite. Stapanul lor, Andy pleaca la facultate, iar jucariile se trezesc intr-o cresa plina de bebelusi si copii mici care abia asteapta sa puna manutele pe marfa noua, pe care sa o rupa, sa o murdareasca si sa o roada dupa bunul plac.

Jucariile au personalitate, merg, vorbesc, spera, sufera si viseaza, au ambitii, temeri si invidii, intocmai ca oamenii. Dar toate acestea se intampla numai cand nu le vede nimeni.

Maturizarea personajelor din film este tratata foarte serios, fara sa umbreasca universul magic al celor mici. Nu o sa uit remarca unei fetite care se afla in sala de cinema la avanpremiera filmului de animatie. "Of, ce romantic!", oftand adanc, dupa care a ras in hohote.

Realizatorii de la Pixar au reusit sa echilibreze actiunile din film, cu multa finete si talent. Niciun dialog din film nu sfarseste patetic.

Fiecare erou din Toy Story 3 depaseste conditia sa de simpla jucarie, incercand sa depaseasca barierele sociale si psihologice, precum oamenii. Cu multa maiestrie, destinul personajelor este creionat astfel incat sa fie supus greselilor...

Cel mai important moment din film - asuprirea personajelor de catre jucariile noi, readuce in prim plan problemele societatilor cu regim autoritar. Si o papusa Barbie constientizeaza ca este grav. In final, binele invinge, toate jucariile lui Andy “sfarsind” intr-o casa noua, in compania unei fetite prietenoase.

Atat adultii, cat si copii, se vor delecta cu o comedie inedita si savuroasa bazata pe un scenariu scris de Michael Arndt, laureat al premiului Oscar pentru scenariul filmului Little Miss Sunshine. Regizorul filmului, Lee Unkrich, a facut parte din echipele care au realizat binecunoscutele filme de animatie Finding Nemo (castigator al unui premiu Oscar) si Monsters Inc.

In varianta originala, o intreaga pleiada de vedete Hollywood da glas personajelor din Toy Story 3, printre acestia numarindu-se Tom Hanks (Woody), Tim Allen (Buzz), Joan Cusack (Jessie the Yodeling Cowgirl), Timothy Dalton, Jeff Garlin sau Whoopi Goldberg (Caracatita Stretch).

Toy Story marcheaza prima colaborare dintre studiourile Disney si Pixar si un punct de referinta in istoria cinematografica, fiind prima animatie digitala de lung metraj si sursa de inspiratie pentru animatiile ulterioare. Lansat in 1995, Toy Story a fost nominalizat la trei premii Oscar si doua Globuri de Aur, iar lui John Lasseter, regizor si co-scenarist alaturi de Pete Docter, i-a fost acordat trofeul Oscar pentru realizari deosebite, respectiv crearea si utilizarea tehnicilor inovatoare care au facut posibil pionieratul in lumea animatiei computerizate. In plus, a fost inclus in lista Celor mai grozave 100 filme americane a Institutului American de Film.

In 1999 a urmat Toy Story 2, primul film creat si proiectat digital in intregime. Toy Story 2 a mai stabilit un record in anul lansarii, fiind prima continuare a unui film animat care a depasit incasarile peliculei originale. Si partea a doua a povestii a fost nominalizata la Oscar si Globul de Aur, castigand Globul de Aur pentru cel mai bun film din categoria Comedie/ Musical. Coloana sonora a mai adus compozitorului Randy Newman si un premiu Grammy la categoria cel mai buna piesa scrisa pentru un film.

A fost nevoie de 800.000 de ore de prelucrare pe computer, pentru ca fiecare cadru in parte necesita intre 2 si 15 ore de munca. Fiecare cadru avea nevoie, de asemenea, de 300 Mb de informatie, ceea ce inseamna ca pe un hard disk de 1 GB incapeau abia trei cadre din film – cam o optime de secunda.







Povestea jucariilor 3/ Toy Story 3 - in cinematografele din Romania incepand cu 18 iunie a.c.

Filmul de animatie va rula in varianta subtitrata si dublata atat in salile de cinema 3D, cat si la IMAX Cinema City Bucuresti.



Puteti viziona toate trailerele si clipurile pe www.traileraddict.com/tags/toy-story-3

disney.go.com/toystory

Aici ai caietul de presa Toy Story 3 (in limba engleza)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu