luni, 28 iunie 2010

VIDEO Cronica de film: Cum sa iti dresezi dragonul/ How to train your Dragon 3D (2010)

Va recomand filmul de animatie Cum sa iti dresezi dragonul/ How to train your Dragon 3D (2010). Este cel mai nou film de animatie realizat de DreamWorks Animation. Cei mici o sa fie incantati de aceasta poveste animata cu vikingi si dragoni.

Filmul, foarte bine realizat, alert, ca un film de actiune, e plin de umor, are de toate pentru toti, pentru cei mici si pentru cei mari deopotriva.

Chiar daca filmul este realizat de DreamWorks Animation, Cum sa iti dresezi dragonul nu seamana cu celelalte pelicule realizate de studiou, Shrek, Madagascar si Kung Fu Panda. In noul film nu se pune accentul pe dialoguri funny. Schimburile de replici intre personajele animate din Shrek sunt mult mai amuzante.

Cum sa iti dresezi dragonul este mult mai serios si educativ. Iar animatia se apropie mai mult de stilul studiourilor Disney. Lucru care se poate explica prin faptul ca regizorul Chris Sanders e acelasi de la filmul de animatie Disney, Lilo si Stitch. Dragonul Stirb si micul extraterestru Stitch au aceeasi mimica :).





Povestea se deruleaza in jurul unui viking adolescent, numit Hiccup (JAY BARUCHEL), care traieste pe insula Berk, un taram in care lupta cu dragonii este un mod de viata. Ideile progresiste si umorul tanarului viking nu prea se potrivesc cu vederile sefului de clan... care se intampla sa fie chiar tatal lui Hiccup, Stoick the Vast. Cand Hiccup se inscrie la cursurile de dresaj a dragonilor, la care participa si alti tineri vikingi — Astrid, Snotlout, Fishlegs, gemenii Ruffnut si Tuffnut — baiatul vede o sansa de a dovedi ca e un bun luptator. Dar atunci cand intalneste – iar in cele din urma se imprieteneste – cu un dragon ranit, lumea lui se intoarce cu susul in jos si ceea ce incepe cu Hiccup luptatorul cel dur ajunge sa fie un nou si diferit inceput pentru intreg clanul sau.

Potrivit miturilor pe care realizatorii le-au pus cap la cap, Vikingii au venit in Berk cu sapte generatii inainte de momentul in care se desfasoara filmul. Odata ce-au pus piciorul pe pamantul din Berk, au fost atacati de dragoni. Iar vikingii fiind vikingi – adica incredibil de incapatanati – au refuzat sa plece din noua lor patrie. Deci, erau hotarati sa ramana si sa lupte, sa lupte si sa invinga, indiferent cat dureaza si ce inseamna asta. Raidurile aveau loc noaptea, ceea ce inseamna ca dragonii se duceau undeva pentru a-si petrece ziua. Daca vikingii le-ar fi descoperit salasul, cuibul, ar fi avut o sansa sa termine odata pentru totdeauna cu atacurile de noapte care ii chinuiau de peste 300 de ani.





How to Train Your Dragon este produs de BONNIE ARNOLD (Toy Story, Tarzan, Over the Hedge). Scenariul si regia este semnata de WILL DAVIES si DEAN DeBLOIS & CHRIS SANDERS (Lilo & Stitch, Mulan).

CHRIS SANDERS (scenariu/ regie) a aplicat si a fost acceptat pentru CalArts’ Animation Program, dupa care a lucrat pentru Marvel Productions, si ulterior pentru Disney Studios. A fost story artist la Rescuers Down Under, Beauty and the Beast, Aladdin si The Lion King, inainte sa fie numit head of story la Mulan.

Sanders a scris si regizat Lilo impreuna cu Dean DeBlois. In 2006, a parasit Disney Studios pentru a se alatura echipei DreamWorks Animation.

DEAN DeBLOIS (scenarist/ regizor) este un cineast care se simte foarte bine atat in lumea live-action cat si in animatie. Este probabil cel mai bine cunoscut pentru prestatia in calitate de co-regizor si co-scenarist al productiei Walt Disney Animation Studios, Lilo & Stitch. De asemenea, a fos head of story pentru hitul Disney Mulan. Urmeaza sa scrie scenariul, sa produca si sa regizeze comedia live-action The Banshee and Fin Magee pentru Walt Disney Pictures.

"In cartea originala a Cressidei Cowell, dragonii vorbeau. Isi aveau limba lor, dar noi am ales sa avem dragoni care sa semene mai mult cu animalele, sa comunice non-verbal. Cred ca unul dintre motivele pentru care am facut alegerea este acela ca i-am vrut pe dragoni mai duri, mai greu de cucerit, dandu-le lui Hiccup si vikingilor un obstacol mai dificil de depasit. Si in cele din urma, cred ca astfel a fost mai interesant pentru animatori, pentru ca i-a provocat sa dea personajelor dragoni propria personalitate, fara sa se bazeze pe o voce. Exista elementul sunet, dar se refera mai mult la mersul si expresia faciala, ceea ce face atat de bine animatia 3D. La urma urmei, asta cred eu ca diferentiaza filmul nostru de alte filme cu dragoni", precizeaza producatorul Bonnie Arnold.


Despre dragoni

Deadly Nadder este un as al zborului, seamana cu un papagal, cu culorile sale vii si stralucitoare, dar... este foarte siret si istet. La fel ca si pasarile, are o raza de vedere destul de ingusta si chiar un punct orb in campul vizual ce poate fi exploatat in timpul unui atac. Ataca cu flacari de magneziu care se imprastie ca un foc de artificii. Nu va lasati pacaliti de frumos coloratul DEADLY NADDER — care isi etaleaza penajul tropical la fel de viu si variat ca al unei pasari tropicale – pentru ca este o fiara foarte periculoasa. Este un zburator agresiv, cu un temperament exploziv, iar vanitatea nu face decat sa inrautateasca lucrurile. Ataca pe doua cai: poate sa arunce flacari de magneziu pur (cel mai fierbinte dintre focurile de dragoni) la sute de metri distanta; si poate sa biciuiasca mortal cu coada asemanatoare unui garbaci cu tepi de metal la varf.

Usor de recunoscut la prima vedere, Hideous Zippleback este un dragon cu doua capete, cel mai mare dintre dragonii din film. Isi divizeaza capacitarile – cu unul dintre capete emana gaz exploziv, iar cu celalalt il aprinde. Din fericire, rareori cele doua capete se impaca bine, astfel ca rateaza deseori tinta.

Iata chihuahua din lumea dragonilor: the Terrible Terror; grupul lui dinamic este apropiat de cel al pescarusilor, fiind cei mai redusi ca dimensiune, dar si cei mai numerosi; dragonii din grupul acesta calatoresc in carduri si pentru ca se ciorovaiesc la nesfarsit intre ei, in loc sa se concentreze asupra unei tinte de atac, pierd avantajul numarului. Terrible Teror nu zboara la distante mari, dar se ataseaza altor grupuri de dragoni mai impunatori.

Specia cea mai rara si mai inteligenta NIGHT FURY se distinge prin culoarea intunecata si ochii galbeni sfredelitori, dimensiunea mica, pieptul greu si gatul scurt. Poate zbura repede, mai sus si vreme mai lunga decat orice alt dragon; de asemenea, este capabil sa "decoleze" vertical. Arunca foc neconventional (amestec de acetilena si oxigen) care arunca in aer tinta la impact. Ataca dupa apusul soarelui si de la mare altitudine.…

Purtatorul de stindard al dragonilor MONSTROUS NIGHTMARE este creatura cea mai infricosatoare dintre toate. O combinatie de rosu si negru, Monstrous Nightmare este violent, tenace si indaratnic. Daruit cu o vedere extraordinara si aripi mari, coplesitoare, care sperie inamicul, este primul care intra in lupta si ultimul care pleaca dintr-o batalie. Poate sa atace la sol (se agata si se catara pe ziduri) dar si in aer, cu enormele sale aripi. Cea mai cumplita dintre armele sale este atacul cu kerosen, iar strategia sa este de a se acoperi de flacari si a-si parjoli victima.

www.howtotrainyourdragon.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu