luni, 23 mai 2011

In Republica Moldova sunt 2-3 studiouri de animatie

Vorbind cu animatorul basarabean Dan Munteanu (stabilit in Romania), am aflat ca la Chisinau exista o firma care realizeaza animatii reusite. Este vorba despre Zamos Design Studio condusa de Oleg Jelezneac. Mai jos aveti o animatie realizata de acest studiou basarabean.


animator / film director - Dan Munteanu
co animator/ co film director - Oleg Jelezneac
character design - Aliona Bereghici
scenography - Nicolae Tepordei, Radu Gorodenco
montage - Macar Severin

Interviu cu Oleg Jelezneac

Ce pregatire profesionala ai? Echipa este formata din animatori?

Majoritatea colegilor au facut universitatea pedagogica. facultatea de arte plastice. Am facut mult desen, pictura compozitie, arta decorativa. Probabil mai multa decat se face la Universitatea de Arte. E bine ca la Pedagogie, la Chisinau, la orele de arta decorativa se "gusta" din toate cate putin pana alegi ceva drag sufletului. Am facut si ceramica si prelucrarea lemnului si batik si
gobelin. Cred ca de aici porneste dragostea pentru arta decorativa, forme mici, material. Acum stiu ca practic orice material poate fi animat.

Am avut un curs de animatie la facultate, dar nu am retinut aproape nimic. Am inteles doar ca in Moldova se facea animatie in perioada cand tara facea parte din Uniunea Sovietica. La Moldova Film, studioul Floricica. De mic copil, cel mai putin imi placeau animatiile de la Floricica, pentru ca probabil erau create pentru copii cu varsta de pana la 2 ani, iar eu mai tin minte de la varsta de 2 - 5 ani :) Mi-au placut animatiile realizate de SOYUZMULTFILM (Rusia) - pt ca erau educative. De asemenea, imi placeau desenele animate realizate de ARMENFILM (Armenia)...





Ce parere ai despre animatia romaneasca?

Cu toata rusinea, nu prea cunosc termenul "animatia romaneasca" asa cum majoritatea lumii nu stie de cea moldoveneasca sau de animatia din Nicaragua. Poate avem si noi animatie, dar e in cantitate mica, sau calitate proasta.

Chiar si ca specialist, care permanent este interesat de domeniul animatiei, retin totusi ceva din scoile altor tari, precum GOBELINS, sau Greykid Budapesta (acum FreakishKid). Nu stiu de ce pe acestia i-am memorizat, iar pe altii nu. Poate imi explica cineva?

Stilul animatiei moldovenesti se apropie de stilul scolii ruse?

Consider scoala rusa de animatie una din cele mai puternice si mai variate din lume. Cred ca nimeni nu poate urma acum animatia clasica ruseasca, pentru ca acum sunt alte timpuri si alte conditii. Pe vremuri desenele animate erau create de "fabrici
de animatie" unde lucrau de la 30 la 100 oameni. Acei oameni erau motivati spiritual (asa era doctrina). Financiar erau asigurati intr-un fel :) In prezent, o echipa mare o poti aduna numai cu resurse financiare mari. Iar cu motivari spirituale nu mai atragi un numar mare de animatori. Din acest motiv animatiile bune, non-comerciale sau comerciale se fac doar de entuziasti.

Cred ca scoala animatiei ruse nu poate fi urmata nici de rusi. Iar stilul proiectelor mari va tinde spre animatia moderna de lungmetraj 3D a la Pixar. Ultimul desen animat create de rusi, Belka and Strelka. Star Dogs confirma acest
lucru.





Ne vom bucura de produsul scolii rusesti de animatie doar in short-uri sau in proiecte mici, non-comerciale, create de oamenii care au trecut prin aceasta scoala, sau instruiti de cei care au trecut prin ea.

Animatia moldoveneasca nu are un stil anume.

In Basarabia exista scoala de animatie?

In Basarabia nu exista o scoala de animatie cu traditie. Cele 2 ore de animatie, saptamanal, care se fac la facultatea de pedagogie nu le consider scoala. Iar la studioul Simpals din Chisinau isi instruiesc studentii pentru un proiect anume (nota animationmagazine.eu: este vb despre scurtmetrajul de animatie Tiganul 3D). Iar ce va fi dupa proiect nu se stie.

Cate studiouri de animatie exista in Moldova?

Cred ca sunt 2-3 studiouri de animatie. Sunt atat de putine ca nu pot fi numarate :) Cei de mai sus-mentionati, Simpals, care fac in mare parte 3D. Este unul din cele mai mari si experimentate studiouri (la nivelul Moldovei desigur). La Chisinau mai este TGM Studio, care fac spoturi comerciale, dar sunt cei mai flexibili, si in dependenta de scenariu pot propune tehnica realizarii, fie stop-motion, 2D clasic sau 3D.





In ultima perioada urmaresc scurtmetrajele de animatie (cele vechi, dar si cele noi) realizate in Rusia. Ce poti sa-mi spui despre animatia ruseasca contemporana?

O buna parte din raspuns l-am dat in intrebarile de mai sus. E foarte greu sa raspunzi la asa o intrebare pe scurt. E acelasi lucru cum ai intreba ce parere ai despre muzica contemporana. Este foarte diversa ca si stil, ca si aport, curent si mesaj. Animatia ruseasca are un viitor mare, pentru ca are traditie si investitii. Rusia nu are doar scoala de animatie puternica, ci si scoli de arte de exceptie, cu "radacini" foarte bune. Cei care au trecut prin scoala veche SOYUZMULTFILM, sau mai noua Pilot, sau chiar contemporana Melnitsa cred ca ne vor bucura cu arta animatiei fie in scurtmetraje personale,
sau ca parte a echipelor pentru proiectele mari, comerciale. Mi-as dori mult sa avem si in Moldova aceasi tendinta.





Imi amintesc ca in perioada copilariei mele, televiziunea centrala difuza desene animate. In perioada respectiva le uram. Indrageam doar desenele animate produse de Soyuzmultfilm. Animatia de pe timpul Uniunii Sovietice a intrat in clasica animatiei mondiale.

Unele melodii care au servit drept coloane sonore au devenit hituri. Pe timpul Uniunii Sovietice in fiecare republica "sora" era cate un studiou de animatie cu un concept de structura al sau. Parerea mea este ca cel din Moldova, Floricica, era un studiou de animatie nedezvoltat. Astfel, unul din cele mai dezghetate ca idei, era studioul din Armenia, aproape fiecare desen animat era o capodopera "arthaus", iar noua ne-a revenit rolul de desene animate pentru copii cu varsta cuprinsa intre 1 luna si 2 ani. Pentru ca majoritatea copiilor cu varsta mai mare detestau desenele animate moldovenesti.

In Basarabia nu exista scoala de animatie cu traditie. In Moldova nu sunt studiouri specializate doar in animatie. Sunt unele care fac si animatie. Pot fi mentionate cele mai puternice, cum ar fi Simpals si TGM.

Cred ca animatia contemporana ruseasca, cea necomerciala este extrem de diversa si interesanta, iar cea comerciala nu este la moment in cea mai buna forma, dar foarte curand o sa ne prezinte multe proiecte de exceptie.

Citeste alte stiri despre animatia basarabeana

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu