luni, 30 mai 2011

VIDEO: Maria Radu - Zbor



mariaradu.ro

joi, 26 mai 2011

O bulgaroaica este indragostita de Romania


O bulgaroaica vrea sa se mute in Romania :) Este vb despre Ioana Ognianova Todorova din Varna. Mai jos aveti un interviu cu ea.

Daniel Todoran-Rares: De ce vrei sa te muti in romania?
Ioana Ognianova Todorova: Vreau sa ma mut in Romania pentru ca iubesc aceasta tara. In anul 2007 am fost cu tatal meu la un meci de fotbal la Galati. A jucat Otelul Galati cu Lokomotiv Sofia. Mi-a placut Romania foarte mult. Imi aminteste de copilaria mea.

Cand a trebuit sa ne intoarcem in Bulgaria am simtit ceva foarte ciudat - parca ceva ma chema sa raman in Romania, parca acolo era locul meu. Am fost si in Spania, Grecia, dar niciodata in viata mea n-am simtit asa ceva. Din acesl moment am inceput sa invat limba romana, singura, cu scopul de a ma intoarce in Romania.


Daniel Todoran-Rares: Ce studiezi acum?
Ioana Ognianova Todorova: In prezent sunt la un masterat in psihologie. Vreau sa lucrez cu copii cu probleme.


Daniel Todoran-Rares: De ce Romania si nu America, sau alta tara?
Ioana Ognianova Todorova: A fost un moment cand am avut ocazia sa merg in Franta, dar n-am mers. M-am gandit ca mereu o sa-mi lipseasca Romania (chiar daca nu e tara mea). Nu vreau sa merg in America sau in alta tara, pentru ca numai in Romania ma simt ca acasa. Cand am lucrat ca voluntara pentru 4 luni la Bucuresti nu mi-a lipsit nimic, nu nostalgica. Nu ma simt ca un strain in Romania. Imi place aerul, strazile, cladirile, oamenii... chiar si cainii.


Daniel Todoran-Rares: De ce ai invatat limba romana? Ce inseamna romana pt tine?
Ioana Ognianova Todorova: In primul rand am invatat limba romana pentru ca iubesc Romania :) Al doilea rand pentru ca imi place cum suna limba romana. Este ca o melodie. Este foarte interesant ca avem cuvinte asemanatoare, precum: poarta,
morcov, ulita, telina si drum. Am invatat limba pentru ca visul meu este sa locuiesc in Romania. Ce inseamna pentru mine romana - inseamna o melodie frumoasa, inseamna dragoste :)


Daniel Todoran-Rares: Ce sti despre cultura romana?
Ioana Ognianova Todorova: Pot sa spun ca stiu destul de mult. Am citit mult despre istorie voastra. Aici e momentul sa spun si ca am fost si ghid in Romania cu o companie bulgareasca si a trebuit sa invat despre istoria romanilor. Stiu si despre muzica voastra - cea mai noua si chea mai veche, despre George Enescu, Dan Spataru. Imi place si muzica etno. Citesc si Mihai Eminescu.


Daniel Todoran-Rares: Unde iti petreci vacantele?
Ioana Ognianova Todorova: Vacantele mele bineintelesc le petrec in Romania :) In vara o sa vin in Bucuresti sa fac cercetari cu copii. Fac teste psihologice care pot ajuta sa intelegem mai bine copiii cu probleme.


Daniel Todoran-Rares: Am inteles ca iti cauti un job in Romania? Ce anume cauti?
Ioana Ognianova Todorova: Da, caut un job in Romania pentru a putea trai in aceasta tara. O sa fie mai bine daca gasesc ceva in domeniul psihologiei. Imi place mai mult sa lucrez cu copii institutionalizati. Stiu ca pot sa fac mult pentru ei.


Daniel Todoran-Rares: Ai zis "romana - inseamna o melodie frumoasa, inseamna dragoste :)" La ce melodie te referi? :)
Ioana Ognianova Todorova: Ma refer la melodi "Dragostea ramane"- Andra.


Daniel Todoran-Rares: Ai un iubit in Romania?
Ioana Ognianova Todorova: Acum n-am iubit in Romania, dar am avut. Dar asta nu are legatura cu intentia mea de a locui in Romania sau cu faptul ca imi place tara. Nu dragostea ma duce in Romania (not the love to a man make me to go in RO).


Daniel Todoran-Rares: Mai sunt si alti bulgari care vor sa vina in Romania?
Ioana Ognianova Todorova: La inceput am crezut ca sunt singura bulgaroaica ca vrea sa vina in Romania. Acum am aflat ca sunt multi bulgari care vor sa se mute in Romania. Milan Nikolov e un ziarist din Sofia care iubeste Romania si a facut un website: www.romanian-football.com unde o sa scriu si eu. Mai am si o prietena bulgaroaica care studiaza stomatologie la Constanta. Ea mi-a spus ca ii place tot ce este in Romania si ca nu-i lipseste nimic. Stiu si un baiat de 19 de ani care vrea sa mearga la Timisoara. Parerea mea este ca, daca mai multi bulgari ar vizita Romania vor fi incatati de ceea ce vor vedea. Multi bulgari au o conceptie gresita despre Romania, asa cum o au si romani despre bulgari. Dar avem multe in comun.

luni, 23 mai 2011

In Republica Moldova sunt 2-3 studiouri de animatie

Vorbind cu animatorul basarabean Dan Munteanu (stabilit in Romania), am aflat ca la Chisinau exista o firma care realizeaza animatii reusite. Este vorba despre Zamos Design Studio condusa de Oleg Jelezneac. Mai jos aveti o animatie realizata de acest studiou basarabean.


animator / film director - Dan Munteanu
co animator/ co film director - Oleg Jelezneac
character design - Aliona Bereghici
scenography - Nicolae Tepordei, Radu Gorodenco
montage - Macar Severin

Interviu cu Oleg Jelezneac

Ce pregatire profesionala ai? Echipa este formata din animatori?

Majoritatea colegilor au facut universitatea pedagogica. facultatea de arte plastice. Am facut mult desen, pictura compozitie, arta decorativa. Probabil mai multa decat se face la Universitatea de Arte. E bine ca la Pedagogie, la Chisinau, la orele de arta decorativa se "gusta" din toate cate putin pana alegi ceva drag sufletului. Am facut si ceramica si prelucrarea lemnului si batik si
gobelin. Cred ca de aici porneste dragostea pentru arta decorativa, forme mici, material. Acum stiu ca practic orice material poate fi animat.

Am avut un curs de animatie la facultate, dar nu am retinut aproape nimic. Am inteles doar ca in Moldova se facea animatie in perioada cand tara facea parte din Uniunea Sovietica. La Moldova Film, studioul Floricica. De mic copil, cel mai putin imi placeau animatiile de la Floricica, pentru ca probabil erau create pentru copii cu varsta de pana la 2 ani, iar eu mai tin minte de la varsta de 2 - 5 ani :) Mi-au placut animatiile realizate de SOYUZMULTFILM (Rusia) - pt ca erau educative. De asemenea, imi placeau desenele animate realizate de ARMENFILM (Armenia)...





Ce parere ai despre animatia romaneasca?

Cu toata rusinea, nu prea cunosc termenul "animatia romaneasca" asa cum majoritatea lumii nu stie de cea moldoveneasca sau de animatia din Nicaragua. Poate avem si noi animatie, dar e in cantitate mica, sau calitate proasta.

Chiar si ca specialist, care permanent este interesat de domeniul animatiei, retin totusi ceva din scoile altor tari, precum GOBELINS, sau Greykid Budapesta (acum FreakishKid). Nu stiu de ce pe acestia i-am memorizat, iar pe altii nu. Poate imi explica cineva?

Stilul animatiei moldovenesti se apropie de stilul scolii ruse?

Consider scoala rusa de animatie una din cele mai puternice si mai variate din lume. Cred ca nimeni nu poate urma acum animatia clasica ruseasca, pentru ca acum sunt alte timpuri si alte conditii. Pe vremuri desenele animate erau create de "fabrici
de animatie" unde lucrau de la 30 la 100 oameni. Acei oameni erau motivati spiritual (asa era doctrina). Financiar erau asigurati intr-un fel :) In prezent, o echipa mare o poti aduna numai cu resurse financiare mari. Iar cu motivari spirituale nu mai atragi un numar mare de animatori. Din acest motiv animatiile bune, non-comerciale sau comerciale se fac doar de entuziasti.

Cred ca scoala animatiei ruse nu poate fi urmata nici de rusi. Iar stilul proiectelor mari va tinde spre animatia moderna de lungmetraj 3D a la Pixar. Ultimul desen animat create de rusi, Belka and Strelka. Star Dogs confirma acest
lucru.





Ne vom bucura de produsul scolii rusesti de animatie doar in short-uri sau in proiecte mici, non-comerciale, create de oamenii care au trecut prin aceasta scoala, sau instruiti de cei care au trecut prin ea.

Animatia moldoveneasca nu are un stil anume.

In Basarabia exista scoala de animatie?

In Basarabia nu exista o scoala de animatie cu traditie. Cele 2 ore de animatie, saptamanal, care se fac la facultatea de pedagogie nu le consider scoala. Iar la studioul Simpals din Chisinau isi instruiesc studentii pentru un proiect anume (nota animationmagazine.eu: este vb despre scurtmetrajul de animatie Tiganul 3D). Iar ce va fi dupa proiect nu se stie.

Cate studiouri de animatie exista in Moldova?

Cred ca sunt 2-3 studiouri de animatie. Sunt atat de putine ca nu pot fi numarate :) Cei de mai sus-mentionati, Simpals, care fac in mare parte 3D. Este unul din cele mai mari si experimentate studiouri (la nivelul Moldovei desigur). La Chisinau mai este TGM Studio, care fac spoturi comerciale, dar sunt cei mai flexibili, si in dependenta de scenariu pot propune tehnica realizarii, fie stop-motion, 2D clasic sau 3D.





In ultima perioada urmaresc scurtmetrajele de animatie (cele vechi, dar si cele noi) realizate in Rusia. Ce poti sa-mi spui despre animatia ruseasca contemporana?

O buna parte din raspuns l-am dat in intrebarile de mai sus. E foarte greu sa raspunzi la asa o intrebare pe scurt. E acelasi lucru cum ai intreba ce parere ai despre muzica contemporana. Este foarte diversa ca si stil, ca si aport, curent si mesaj. Animatia ruseasca are un viitor mare, pentru ca are traditie si investitii. Rusia nu are doar scoala de animatie puternica, ci si scoli de arte de exceptie, cu "radacini" foarte bune. Cei care au trecut prin scoala veche SOYUZMULTFILM, sau mai noua Pilot, sau chiar contemporana Melnitsa cred ca ne vor bucura cu arta animatiei fie in scurtmetraje personale,
sau ca parte a echipelor pentru proiectele mari, comerciale. Mi-as dori mult sa avem si in Moldova aceasi tendinta.





Imi amintesc ca in perioada copilariei mele, televiziunea centrala difuza desene animate. In perioada respectiva le uram. Indrageam doar desenele animate produse de Soyuzmultfilm. Animatia de pe timpul Uniunii Sovietice a intrat in clasica animatiei mondiale.

Unele melodii care au servit drept coloane sonore au devenit hituri. Pe timpul Uniunii Sovietice in fiecare republica "sora" era cate un studiou de animatie cu un concept de structura al sau. Parerea mea este ca cel din Moldova, Floricica, era un studiou de animatie nedezvoltat. Astfel, unul din cele mai dezghetate ca idei, era studioul din Armenia, aproape fiecare desen animat era o capodopera "arthaus", iar noua ne-a revenit rolul de desene animate pentru copii cu varsta cuprinsa intre 1 luna si 2 ani. Pentru ca majoritatea copiilor cu varsta mai mare detestau desenele animate moldovenesti.

In Basarabia nu exista scoala de animatie cu traditie. In Moldova nu sunt studiouri specializate doar in animatie. Sunt unele care fac si animatie. Pot fi mentionate cele mai puternice, cum ar fi Simpals si TGM.

Cred ca animatia contemporana ruseasca, cea necomerciala este extrem de diversa si interesanta, iar cea comerciala nu este la moment in cea mai buna forma, dar foarte curand o sa ne prezinte multe proiecte de exceptie.

Citeste alte stiri despre animatia basarabeana

Anabela



Cainele roz din parcul IOR (Titan) din Capitala :)

Am avut ocazia sa fotografiez un caine... roz :)




Update: Lefter Ioana Liza este stapina patrupedului vopsit. Aceasta a declarat pt blogul todorandaniel.blogspot.com ca in urma cu o saptamina a vazut un caine mov in parcul Cismigiu. Motiv pt care s-a hotarit sa-si vopseasca cainele pt placerea fiicei ei. "Am vopsit cainele cu vopsea mov de la Kalos, dar a iesit... roz", a afirmat Lefter Ioana Liza.

:)





Mai multe imagini aici

vineri, 20 mai 2011

Priest/ Razbunatorul 3D

Priest/ Razbunatorul este un film creat dupa indragitul serial japonez de benzi desenate al lui Min-Woo Hyung. Pelicula cinematografica este regizata de Scott Stewart, co-fondatorul cunoscutului studiou de efecte vizuale, The Orphanage (Iron Man, Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest, Sin City).



Povestirea este inspirata dupa indragitul serial manwha in 16 volume al artistului si scriitorului coreean Min-Woo Hyung, cunoscut si sub numele de Priest, care a fost publicat in Statele Unite de TokyoPop. Priest este o combinatie de benzi desenate in stil occidental si asiatic.

Scott este scenarist, regizor, producator si specialist in tehnologii vizuale. Cel mai recent film al sau, pe care l-a scris si regizat este thrillerul supranatural Legion. Talentat regizor de clipuri video muzicale si de sport, Stewart a regizat single-ul video-muzical al lui Vivian Green, Emotional Rollercoaster, care a obtinut la scurta vreme de la debut premiul MTV, Viewer’s Choice.

Ca artist de efecte vizuale si specialist in tehnologie vizuala, Stewart a devenit co-fondatorul cunoscutei companii de efecte vizuale, The Orphanage, care a realizat efectele vizuale pentru mai mult de 24 de filme majore.

In 2005, Stewart a infiintat Orphanage Animation Studios impreuna cu Genndy Tartakovsky, animator multiplu premiat cu premiul Emmy si creator al renumitelor animatii: Star Wars: Clone Wars, Samurai Jack si Dexter’s Laboratory.

Anterior, Stewart a fost artist de efecte vizuale la compania lui George Lucas, Industrial Light & Magic, unde a creat efecte vizuale pentru numeroase blockbustere cum ar fi: Star Wars: Episode One – The Phantom Menace sau The Lost World: Jurassic Park II.

Animatia si efectele speciale din Priest sunt ok :)

www.sonypictures.net/movies/priest

Filmul este distribuit de InterComFilm Romania

Piratii din Caraibe 4 - IMAX 3D

Trebuie sa mergeti la Cinema City Cotroceni, sala Samsung IMAX pentru a vedea filmul Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides/ Piratii din Caraibe: Pe ape si mai tulburi, regizat de Rob Marshall. O sa aveti parte de multa actiune si efecte speciale :)



Pentru scenele din film cu frumoasele sirene s-a folosit motion capture. Sapte actrite superbe au fost echipate in costume de captare a miscarii pentru ca mai tarziu ele sa fie transformate in sirene cu ajutorul supervisorilor de efecte speciale Charles Gibson si Ben Snow de la Industrial Light & Magic.

Toata productia Disney a fost filmat 3D. Este primul film de lungmetraj filmat in 3D cu revolutionarele camere digitale RED.

Nu o sa povestesc filmul :) Este un film cu o distributie de exceptie care ii include pe Johnny Depp, Penelope Cruz, Ian McShane si Geoffrey Rush.

disney.go.com/pirates

Filmul este distribuit de Forum Film Romania

www.cineforum.ro/piratii

vineri, 13 mai 2011

Steven Tyler - (It) Feels So Good

Primul single din cariera solo a lui Steven Tyler (ex solistul trupei Aerosmith) a aparut recent si, incepand de ieri, are si un videoclip :)



In videoclip apare si Nicole Scherzinger :)

Invatati cum sa realizati propriile filme de animatie in doar 20 de ore!


Durata cursului: 20 de ore
Organizare: 2 sedinte de curs/ saptamanal, timp de o luna.
Program: seria 1/luni – miercuri de la ora 18:00
sau
seria 2/marti – joi de la ora 18:00
Durata unei sedinte de curs: aprox. 2,5 – 3 ore (pana la terminarea lectiei curente)

Structura cursului:
- ore de predare a notiunilor teoretice fundamentale despre animatia traditionala (stil Warner, Hanna & Barbera, Disney, manga –anime, etc)
- ore de aplicatii practice intensive, sub indrumare personalizata, a notiunilor teoretice dobandite
- la final, realizarea de catre fiecare cursant a unui mic proiect personal (max. 30 sec.) animat in maniera traditionala.
- organizatorul va pune la dispozitia cursantilor toate materialele si dispozitivele specifice profesiunii de animator: pupitre, pivoti, suport informatic pt. captarea imaginii, x-sheet, hartie pivotata, etc.

Scopul cursului este ca la final, fiecare cursant sa acumuleze cat mai multe dintre notiunile de baza pentru realizarea proiectelor personale la un nivel cat mai apropiat de calitatea animatiei profesioniste, traditionale.


Cursul de animatie va fi tinut de animatorul Valentin Eliseu

Valentin Eliseu are o cariera de peste 30 de ani in industria animatiei.

In ultimii 20 de ani a lucrat exclusiv pentru case de productie internationale din Franta, Spania, Danemarca, Anglia si Germania.
A participat la realizarea a peste 300 de filme de scurtmetraj de animatie precum si a 11 lungmetraje.

Mai jos aveti trailerul filmului de animatie Gisaku (2005) regizat de Baltasar Pedrosa. Animatorul Valentin Eliseu este mentionat pe genericul filmului.



In perioada 2000 - 2005, Valentin Eliseu a lucrat ca animator la urmatoarele filme de animatie: Gisaku (2005), Dragon Hill. La colina del dragón (2002), The Princess and the Pea (2002), 10 + 2: El gran secreto (2001) si Hjælp, jeg er en fisk (2000).





In anii 2008 si 2010 a organizat workshop-uri de animatie in cadrul festivalului Anim'est. In anul 2008-2009 a organizat si prima editie a cursului privat de animatie. Patru dintre absolventii acestui curs au fost selectionati in cadrul competitiei nationale din cadrul Festivalului Anim'est editia 2009, iar unul dintre elevi a obtinut premiul special al juriului Anim'est.

Animatorul Marius Pandele a invatat animatie la cursurile lui Eliseu.



Scurtmetrajul White Noise/ Zgomot Alb (realizat de Marius Pandele) a obtinut mentiunea speciala a juriului pentru un film romanesc la Anim'est 2009. De asemenea, la competitia de filme romanesti Tres Courts 2010, marele premiu al juriului a fost acordat pentru scurtmetrajul lui Pandele. Ucenicul lui Eliseu a fost unul dintre nominalizatii la Premiul Gopo pentru film de scurtmetraj in 2009.


CONDITII DE PARTICIPARE LA CURSUL DE ANIMATIE

- Nu este absolut necesar sa stiti sa desenati! Este suficient sa doriti sa va exprimati cu ajutorul filmul de animatie. Totusi, cunostintele de desen si perspectiva pot constitui un avantaj.

Tematica:
NU are ca obiect si invatarea desenului figurativ.

Admiterea la curs:
- Doritorii vor fi admisi in baza numarului destul de limitat de locuri (max .5 persoane/ serie) conform regulii “primul venit-primul admis”.

Tarif:
-Taxa de participare este de 500 RON/ net. pentru toate cele 8 sedinte de curs.
- Suma se achita integral, in numerar, la prima sedinta de curs.
- In cazul in care cursantul nu participa integral prin proprie decizie la sedintele de curs sau renunta anticipat la frecventarea orelor, taxa nu se ramburseaza nici partial nici integral.

Participare:
- Daca ati optat pentru una dintre cele doua serii saptamanale, optiunea ramane definitiva pana la incheierea cursului.
- In cazul in care o sedinta sau mai multe (max. 2 sedinte) se suspenda temporar din cauza organizatorului, orele de curs restante se vor reprograma, fara costuri suplimentare, in maxim 2 saptamani de la datele initiale.

- Este preferabil sa va exprimati explicit prin email si telefonic, dorinta de participare si seria din saptamana convenabila
pentru Dvs. In acest fel puteti afla si locatia unde se vor desfasura orele cursului de animatie.

Daca sunteti interesati sa participati la cursul de animatie traditionala si aveti nevoie de detalii suplimentare, il puteti contacta pe Valentin Eliseu la numarul de mobil: 0723 642 675

ORGANIZATOR
Valentin Eliseu,
Animator, director de animatie, realizator, workshop trainer Anim'est


email: animatorr@gmail.com

marți, 10 mai 2011

VIDEO Cronica de film: Thor

Trebuie sa mergeti la cinema IMAX pt a vedea filmul Thor 3D (2011), in regia lui Kenneth Branagh, cu Chris Hemsworth, Anthony Hopkins si Natalie Portman.

O sa aveti parte de efecte speciale de nota 10 :) Este un film inspirat de benzile desenate Marvel, care combina SF-ul cu legendele nordice.

Thor este povestea calatoriei mitice a unui erou: din printul rebel care considera ca s-a nascut pentru a mosteni tronul tatalui sau, la un supererou care invata ca trebuie sa-si castige dreptul de a conduce.

Filmul este impresionant prin imaginile 3D IMAX. Coordonatorul de efecte speciale este Dan Sudick.



Povestea incepe in Asgard, tarimul celest cirmuit de batrinul rege Odin, care se pregateste sa predea coroana fiului sau, Thor. Thor este izgonit de tatal sau pentru nesabuinta cu care riposteaza in fata lui Laufey, si ajunge in tarimul de mijloc, Midgard, asa cum e numit Pamintul, fara puteri si fara Mjolnir, ciocanul sau preaputernic, care cade in alta parte, facind un crater urias, si pe care si agentiile secrete, dar si oamenii locului incearca sa puna mina. Nu mai zic nimic... :) Trebuie sa mergeti la cinema pt a vedea acest film.

thor.marvel.com

Filmul este distribuit de Ro Image

8 luni





marți, 3 mai 2011

www.youtube.com/mosfilm

Studiorile cinematografice rusesti Mosfilm pun gratuit la dispozitia publicului cinefil cele mai mari filme sovietice. In ultima luna, peste 50 de productii cinematografice din arhiva Mosfilm au fost postate online, prin platforma video YouTube, scrie New York Times. Filmele, in versiune originala si cu subtitrare in limba engleza, pot fi vizionate pe canalul www.youtube.com/mosfilm. Cate cinci filme vor fi adaugate suplimentar in fiecare saptamana pe YouTube.

Dintre filmele deja disponibile online se numara productii vechi celebre, precum creatiile marele regizor rus Andrei Tarkovsky "Andrei Rublev" (1966) si "Solaris" (1972) sau pelicula lui Mihail Kalatozov "Zboara cocorii" (1957). Un alt regizor notabil, Akira Kurosawa, este prezent in lista cu filmul de aventuri "Dersu Uzala" (Vanatorul din taiga, 1975), o coproductie sovieto-japoneza.

New York Times aminteste si de filmul cineastului roman Emil Loteanu - "Gingasa si tandra mea fiara" (1979), ecranizare dupa nuvela "Drama la vanatoare" de Cehov, o pelicula mult apreciata in epoca URSS si pe care criticul american de film Vincent Canby o descria drept "o fascinanta, aproape imbatatoare experienta".