vineri, 11 decembrie 2009

Ne trezim din amnezia colectiva

In timp ce unele elite culturale se intrec in declaratii in favoarea liderului national, membrii societatii civile din anii '90 ies din hibernare. Un exemplu este aparitia poetei Ana Blandiana la emisiunea Nocturne (realizata de Marina Constantinescu) la TVR 1. Domnia sa regreta absenta intelectualilor (implicit si a sa) la revolta muncitorilor din Brasov (1987). Romania nu a avut un caz asemanator cu Solidaritatea pentru ca intelectualii nu au fost prezenti la evenimentele anticomuniste din anii '80, a declarat Ana Blandiana. Am aflat tarziu de revolta, altfel participam alaturi de muncitori la rasturnarea regimului comunist, a adaugat personalitatea culturala.

Conform ipotezei Anei Blandiana, prezenta intelectualilor la evenimentele din Brasov (1987) putea sa schimbe destinul istoric al Romaniei. Va imaginati anii '90 fara regimul neocumunist al lui Iliescu? Absenta rolului intelectualului roman la revolta muncitorilor a generat anomalii in societatea romaneasca postrevolutionara in anii '90.

Romanii au avut ocazia sa vada:
- mineriade,
- cenzura la TVR,
- tineri batuti de fortele de ordine,
- distrugerea sedilor partidelor politice istorice.

In timp ce Iliescu ii invrajbea pe romani, chemand muncitori si mineri in strada impotriva studentilor si simpatizantilor liberali si taranisti, intelectualii erau uniti si protestau la balconul Universitatii. In perioada respectiva, Traian Basescu a fost ministrul transporturilor, iar Petre Roman si Theodor Stolojan au fost premieri...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu