miercuri, 24 august 2011

Strumpfocronica de film: Strumpfii/ Les Schtroumpfs/ The Smurfs


Inainte sa scriu aceasta cronica de film, am dat un search pe net pentru a cauta fragmente din serialul de animatie Strumpfii difuzat de TVR1 in anii '90. Speram sa gasesc varianta dublata in romana, dar din pacate nu am gasit nimic :( In perioada respectiva, toti urmaream aceste desene animate :) Iosif Sava a amintit de acest desen animat intr-o editie a emisiunii sale :) Moderatorii talkshow-urilor de la TVR si SOTI faceau referiri la personajele strumpfii.

Imi aduc aminte ca mineriadele si goloniada intrerupeau difuzarea serialului de animatie la televiziunea publica romana. Tot atunci, in acele vremuri tulburi din Romania, regretata Viorica Bucur ii incuraja pe cei mici sa faca un partid al desenelor animate :) Nu exista informatii despre audientele serialelor de animatie de la TVR din anii '90. Se banuieste doar ca erau foarte multi telespectatori in fata micilor ecrane in timpul difuzarii desenelor animate la sapte seara.

Noul film cu strumpfi face apel la memoria colectiva a adultiilor care au indragit aceste personaje in copilarie. Cand veti viziona acest film live-action cu animatie, este posibil sa fiti dazamagiti de poveste, reprosind ca strumpfii americani au un scenariu subtirel, dar veti fi incantati de personajele animate. Realizatorii peliculei cinematografice, echipa Sony Pictures Animation a reusit sa realizeze o animatie foarte buna care se apropie foarte mult de productile Disney si Pixar.



www.smurfhappens.com

Strumpfii este regizat de Raja Gosnell, cel care a combinat live-action cu personajele animate pe computer, in filmele Scooby-Doo si Beverly Hills Chihuahua.

Efectele vizuale speciale sunt realizate de Sony Pictures Imageworks Inc., sub indrumarea coordonatorului de efecte vizuale, Richard R. Hoover. Acesta a realizat efectele vizuale din Superman Returns si Armageddoni. Chiar inainte de proiectul Strumpfii, Hoover a coordonat efectele vizuale realizate de catre Imageworks pentru comedia Warner Bros., Cats and Dogs 2, pentru thrillerul de suspans Valkyrie si a fost senior visual effects supervisor pentru filmul Blade Runner: The Final Cut, remake-ul din 2007.

268 de angajati ai Sony Pictures Imageworks si-au petrecut 358.000 de ore pentru a realiza animatiile cu strumpfi. Pentru finalizarea filmului, cumputerele SPI au redat imagini timp de 22.000.000 de ore. Unele cadre contin atata animatie si VFX incat dureaza mai multe ore de redare fiecare!

Cei mici vor fi incantati de acest film cu strumfi 3D. Pentru ei, pelicula cinematografica a fost dublata de actori romani. Eu am remarcat interpretarea foarte buna a lui Eusebiu Stefanescu pentru rolul papa strumpf. Si fostul meu coleg din liceu, actorul Pavlu Serban joaca bine, dublind vocea personajului Gargamel.

Cu tot respectul pt munca actorilor romani, eu o sa aleg varianta filmului subtitrat. Imi place mai mult sa aud vocile in original, in engleza.

Inainte sa mergeti la cinema pentru a vedea aceasta comedie, va recomand cea mai noua carte a sociologului francez Antoine Bueno. Acesta sugereaza ca personajele de desene animate Strumpfii sunt rasiste si promoveaza anti-semitismului. El a facut o analiza a serialului de animatie Strumpfii.



Antoine Bueno, un sociolog francez, scrie in noua sa carte, Le Petit Livre Bleu, ca desenele cu strumfi, acele miniaturale si albastre creaturi umanoide, promoveaza, de fapt, rasismul si sunt "intruchiparea unei utopii totalitare, inspirate din stalinism si nazism".

Bueno sustine ca papa strumf, liderul satului idilic in care locuiesc fapturile albastre, este o figura autoritarista, iar lipsa proprietatii private si economia colectiva aduc aminte de socialism. Gargamel, inamicul strumfilor, seamana caricaturilor unor evrei, iar numele pisicii sale este Azrael. Autorul francez se leagă si de strumfita, care este pentru o mare parte a seriei singurul personaj feminin si despre care sustine ca ar intruchipa perfectiunea ariana.

Benzile desenate au fost create de artistul belgian Peyo si au fost publicate pentru prima data intr-un ziar belgian, in anul 1958. Succesul de care s-au bucurat a facut ca, in anul 1960, ele sa devina benzi desenate de sine statatoare. In 1981 au aparut primele desene animate, produse de Hanna Barbera.

Prima serie a benzilor desenate s-a intitulat Strumfii negri. Bueno sustine ca acest lucru poate fi catalogat drept rasism deoarece, "in acel album, strumfii erau bolnavi, iar cand sunt bolnavi ei nu se inrosesc sau inverzesc, ci devin negri. Cand devin negri, isi pierd orice urma de inteligenta. Devin complet imbecili si nu mai stiu sa vorbeasca". Nu doar Bueno este de parere cu desenele ar putea fi considerate ofensatoare. Editorii americani au refuzat la vremea aceea publicarea seriei pana cand, cativa ani mai tarziu, strumfii au fost recolorati violet.

Thierry Culliford, fiul lui Peyo, creatorul strumfilor, spune ca acuzatiile care ii sunt aduse tatalui sau se afla undeva intre "grotesc si grav".

La inceputul anului citeam pe Internet ca desenul animat Strumfii are mesaje codate :) Se crede ca barba voluminoasa, dar si caciulita rosie purtata de papa strumf, conducatorul comunitatii strumfilor, indica in mare masura perspectiva comunista asupra societatii lor. In satul strumfilor nu sunt permise schimburile comerciale cu alte sate vecine iar toti membrii comunitatii au atributii si sunt tratati in mod egal. Fiecare individ are un rol specific si trebuie sa-si indeplineasca sarcinile bine stabilite pentru buna functionare a comunitatii.

Vrajitorul malefic Gargamel, inamicul de moarte al strumfilor, cel care umbla dupa aur si bogatii reprezinta cel mai bine sistemul capitalist definit de egoism si interese ascunse. Faptul ca de fiecare data Gargamel este invins reprezinta faptul ca societatea comunista este pusa intr-o lumina mult mai buna decat sistemul capitalist.

Strumpfoconcurs

Revenind la noul film cu strumpfi 3D, distribuitorul InterComFilm ofera 3 papusi strumpfii, postere si invitatii duble la Strumpfii la Movieplex Cinema, Plaza Romania (2 invitatii duble pt vineri, ora 19.30; 2 invitatii duble pt simbata, ora 15.00 si doua invitatii duble pt duminica, ora 16.00). Trebuie doar sa-mi spuneti de ce vreti sa primiti aceste premii. Astept mesajele voastre in subsolul aceste postari.

Update: Cistigatorii strumpfoconcursului:


Robert a cistigat o invitatie dubla pt astazi la ora 19.00
Calin Luchian a cistigat o invitatie dubla pt astazi la ora 19.00

Roxana Toma a cistigat o invitatie dubla pt maine la ora 15.00
Alexandru G a cistigat o invitatie dubla pt maine la ora 15.00

Simone a cistigat o invitatie dubla pt duminica la ora 16.00
Alexandru G a cistigat o invitatie dubla pt duminica la ora 16.00

Update: Pt ca Roxana Toma si Alexandru G au refuzat invitatile pt astazi, au fost desemnati alti cistigatori.

Cistigatorii desemnati in urma tragerii la sorti pt astazi:

Ion Daniel a cistigat o invitatie dubla pt astazi la ora 15.00
Lucian a cistigat o invitatie dubla pt astazi la ora 15.00

Cistigatorii sunt rugati sa sune la nr de tel 0721795620 pt a putea primi invitatile.


Strumpfoconcursul continua :) Asteptam mesajele voastre pt a cistiga papusile strumpfii.

Update: Catalina, Ion Daniel si Calin Luchian au cistigat fiecare cite o papusa strumpfii

23 de comentarii:

  1. Pentru ca in copilarie am avut colectie de Strumpfi adusi din Germania :)
    Si pentru ca se simt imbatraniti, as vrea sa mai adaug unul

    RăspundețiȘtergere
  2. Pentru simplul motiv ca este una din animatiile mele preferate si ma intereseaza atat ca spectator cat si din punct de vedere profesional. Imi aduc aminte de perioada cand urmaream " Smurfii" la televiziunea din Bulgaria deoarece la noi nu se difuza la vremea respectiva. Deci amintiri, drag si profesie ar fi motivele.

    RăspundețiȘtergere
  3. Imi placeau la nebunie desenele, desi eram destul de mica... Si poate pentru o sansa in plus la premii, iti dau un pont... gasesti toate sezoanele pe Vplay :) http://vplay.ro/serials/browse.do?sid=149

    RăspundețiȘtergere
  4. Pentru ca sunt cea mai draga amintire a copilariei mele, pentru ca lasam toate jocurile din curtea scolii sau spatele blocului ca sa nu ratez niciun episod, pentru ca ii iubesc pur si simplu si as vrea ca si copiii mei sa ii cunoasca si sa ii perceapa la fel :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu putem rata o asfel de ocazie! imi plac Strumpfii, imi place ideea filmului pentru ca parasesc lumea desenelor si vin in lumea reala, deci mai aproape de copilasi:)) Strumpfii au o poveste frumoasa care place atat parintilor cat si copiilor. deci sa mergem la film!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu intervin pentru mine, nici pentru amintirile mele. Recunosc, nu sunt un fan al smurfilor, pentru că ei aparţin unei generaţii ulterioare mie, în România. Intervin pentru un prichindel în vârstă de trei anişori, a cărui mămică e din generaţia ulterioară :) Şi care, la tăierea moţului, adicătelea la împlinirea unui an, i-a comandat un tort în formă de ştrumf. Iar firmei de petreceri pentru copii pe care o păstoreşte i-a zis www.facebook.strumfparty. Ştrumfii redivivus!

    RăspundețiȘtergere
  7. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  8. mi-ar placea un strumfuletz deoarece, poate pentru ca in copilarie nu am avut jucarii de plus, le vanez acum, la maturitate, ca pe niste comori de mare pret! iar invitatia la film ar fi o incantare nu doar pentru mine, care ma uit in ultima vreme aproape numai la animatii, ci si pentru prietenul meu, care e tare glumet si haios! si-asa nu am mai fost demult la cinema impreuna! :P

    RăspundețiȘtergere
  9. as vrea sa-l castig pentru baiatul meu care ii adora. Avem tricou cu strumf dar deocamdata niciun strumf...Pentru ca mama si cu tata isi doresc un strumf pentru acele amintiri placute din copilarie, pentru ca....., pentru ca........sunt atat de multe motive...dar sigur este ca vrem un strumf pentru Strumful nostru de acasa!

    RăspundețiȘtergere
  10. Eu vreau sa castig pentru baieteii mei(3 ani) carora li se par foarte amuzanti strumfii. Nu au vazut pana acum nici un desen animat cu ei(nu am gasit nici unul dublat in comert) insa au primit doi strumfi din plus si de cand ii au nu se mai despart de ei.

    RăspundețiȘtergere
  11. eu vreau un strumpf..nu spun ca nu l-as vrea pentru mine dar am sa ma limitez in a-l oferi unei fetite pe numele ei Antonia. este foarte simpatica si foarte revoltata pe noul val de desene animate asa ca atunci cand nu reusesc sa-i fac rost de un desen animat vechi, dar frumos la care ne uitam si noi la varsta lor..i le povestesc. Antonia le memoreaza ..apoi ma intreaba cand ne vedem de personaje ca si cand m-ar intreba de o persoana care traieste, rade, sufera..strumfii nu i-am gasit nici piratati..dar ii cunoaste din povesti :)
    Antonia ar fi fericita sa il primeasca, iar eu sa il daruiesc..

    RăspundețiȘtergere
  12. Pentru ca ador tot ce inseamna Strumfi si pentru ca vreau sa vad neaparat filmul :) Au evoluat, sunt intr-o alta lume si se poarta fix ca oamenii. Apreciez la maxim promovarea lor online (sa va uitati pe site-ul oficial) si cred ca un astfel de film nu trebuie ratat de copilasii din noi. Iar un Strumf de jucarie ar dormi cu mine clar :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Sunt proaspăta mămică a unui 'băiuțel' care tocmai a împlinit o lună. Evident că nu acum se va bucura el de o jucărie de pluș, ci mult mai încolo, dar in felul ăsta Ștrumfii nu vor fi uitați de noua generație care acum se conturează, iar eu voi fi obligată să-i povestesc cu lux de amănunte ce e cu Ștrumfii aștia și de ce m-au fascinat ei pe mine, la rându-mi pe când aveam un pic peste 10 anișori.

    RăspundețiȘtergere
  14. Am auzit de la parintii mei ca pe vremuri era un serial de desene animate cu ei. Vreau sa ii cunosc. Cred ca o sa-mi placa

    RăspundețiȘtergere
  15. Tudor intre timp a plecat la munte pentru cateva zile, drept pentru care are un mesaj: imi doresc o papusa strumf pentru a merge cu ea in prima zi de scoala din viata mea. merg in clasa I si vreau sa fiu insotit mereu de un strumf sa-mi poarte noroc:)) va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  16. as vrea eu invitatia roxanei toma(in cazul in care vrea sa renunte la ea) daca se poate, multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  17. toti participantii partcipa pt cele trei papusi strumpfii

    RăspundețiȘtergere
  18. cind eram mic urmaream fiecare episod cu strumpfii. eram fun strumpfii :) sunt nerabdator sa vad filmul

    RăspundețiȘtergere
  19. fiecare cistigator va primi si un poster strumpfii

    RăspundețiȘtergere
  20. Vreau sa-l revad pe Papa Strumf si pe Strumfita. Tare frumusica era. Oare ce mai face Gargamel? Cred ca fetitele mele vor fi incintate sa vada acest film.

    RăspundețiȘtergere
  21. si eu vreau o papusa strumfita

    RăspundețiȘtergere
  22. imi doresc o papusa pt copilul meu. am vazut filmul impreuna cu copilul si ne-a placut f mult

    RăspundețiȘtergere