joi, 18 august 2011

Feature Film Competition Anim'est 2011

54 de scurtmetraje din 26 de ţări de pe 5 continente, au fost selecţionate în Competiţia de Scurtmetraj Internaţional a celei de-a şasea ediţii a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est. Proiectate în premieră în România, acestea intră în cursa pentru câştigarea Trofeului Anim'est, oferit de Institutul Cultural Român, precum şi pentru Premiul pentru Cel mai Bun Film de Scurtmetraj. Competiţia rezervată lungmetrajelor aliniază, ca de obicei, 5 titluri extrem de provocatoare şi diverse, proiectate, de asemenea, în premieră în România.



Fimfárum do třetice všeho dobrého/ Fimfárum - the Third Time Lucky (r. Kristina Dufkova, Vlasta Pospíšilová, David Súkup, 2011), a treia parte a îndrăgitei serii ceheşti, aduce pe marele ecran trei poveşti ale lui Jan Werich. Prima poveste este plasată în Munţii Surnava din Boemia de Sud, unde oamenii se întreabă dacă prin acele locuri au trăit vreodată căpcăuni. Cea de-a doua parte a filmului spune povestea unui rege care îşi trimite fiii să caute şi să îi aducă înapoi o pălărie uitată într-o cârciumă, în tinereţe. A treia poveste înfăţişează Raţiunea şi Norocul, care încearcă, fiecare, să îşi dovedească importanţa, schimbând destinul crescătorului de porci Louis. Filmul a fost proiectat în secţiunea World Panorama a importantului festival de film de animaţie Animafest din Zagreb.



Pelicula japoneză Hottarake no Shima: Haruka to Maho no Kagami/ Oblivion Island: Haruka and the Magic Mirror (r. Shinsuke Sato, Japonia, 2009) spune povestea lui Haruka, o adolescentă în vârstă de 16 ani, orfană de mamă, care se simte neglijată de tatăl ei. Fata fuge de acasă la bunica ei, unde întâlneşte o mică creatură mascată, pe care o urmăreşte, intrând într-un tărâm fermecat. Lungmetrajul a fost nominalizat la Premiul Asia Pacific Screen pentru Cel mai Bun Film de Lungmetraj – Animaţie şi la Premiile Academiei Japoneze de Film, la categoria Cel mai Bun Film de Animaţie.



Jeż Jerzy/ George the Hedgehog (r. Wojtek Wawszczyk, Jakub Tarkowski, Tomasz Leśniak, Polonia, 2011), adaptare după seria de benzi desenate poloneze adeseori comparată, din punct de vedere al conceptului, tematicii, umorului acid și provocator, cu celebrul serial de animație american South Park. Jez Jerzy este un arici pasionat de skateboarding, bere şi sâni. În calea fericirii sale stau, însă, găşti rasiste, savanţi nebuni şi o clonă lipsită de bune maniere. Pelicula poloneză a fost selecţionată în acest an, printre altele, în Competiţia East of the West a Festivalului Internaţional de Film de la Karlovy Vary şi în secţiunea SXFantastic a Festivalului de Film South by SouthWest din Austin, Texas.



Lungmetrajul de debut al lui Liu Jian, Piercing I (China, 2009), câştigătorul Premiului Asia Pacific Screen 2010 pentru Cel mai Bun Film de Animaţie, este primul lungmetraj de animaţie chinezesc independent. Realizat în tradiţia noir-ului urban asiatic, filmul are acţiunea plasată într-un oraş industrial din China, măcinat de corupţie şi întuneric, în care tinerii luptă pentru a-şi asigura o existenţă mai bună, riscându-şi viaţa în fiecare zi pentru sume derizorii. Conflictul dintre omul de afaceri care controlează oraşul, concurentul său, poliţie şi doi prieteni pierde-vară escaladează într-o confruntare care va cuprinde întreg oraşul. Selecţionat în competiţia celui mai important festival de film de animaţie din lume, cel de la Annecy, în 2010, filmul a fost comparat de prestigioasa publicaţie franceză Le Monde cu pelicula fraţilor Coen, Blood Simple.



Un musical cu păpuşi care adaptează povestea lui Hans Christian Andersen folosind partitura operei lui Piotr Ilici Ceaikovski, Lacul lebedelor, Gadkiy utyonok/ The Ugly Duckling (r. Garri Bardin, Rusia, 2010) a avut premiera mondială în cadrul Festivalului de Film de la Locarno, ediţia 2010, în secţiunea Piazza Grande – dedicată producţiilor cu „cârlig” la public. Unul dintre maeştrii filmului de animaţie cu păpuşi, regizorul, scenaristul, animatorul şi producătorul Bardin face o pledoarie împotriva nedreptăţilor de toate felurile, care pot marca destinul unui individ în societatea
contemporană. Realizat în întregime fără ajutorul computerului, The Ugly Duckling este unic în peisajul filmului de animaţie contemporan.



Competiţia de Scurtmetraj Internaţional include anul acesta filme ale unora dintre animatorii deja apreciaţi de publicul festivalului. Boris Despodov, câştigător al Premiului pentru Cel mai bun Film din secţiunea Balkanimation la Anim'est 2009, revine la Bucureşti cu Made in China (Bulgaria, 2010), realizat alături de Dobromir Dimitrov.



David O'Reilly, câştigător al Ursului de Aur la Berlin şi al Premiului Special la Annecy cu Please Say Something, prezentat în secţiunea Mozaic în 2010, luptă în acest an pentru Cartoon d'Or, dar şi pentru Trofeul Anim'est, cu The External World (Germania), scurtmetrajul care a avut premiera mondială în cadrul Festivalului de Film de la Veneţia, ediţia 2010.



Argentinianul Juan Pablo Zaramella, membru în Juriu şi Animator Invitat la Anim'est 2008, este un alt pretendent la palmaresul festivalului, cu Luminaris, câştigătorul Premiului Public şi al Premiului FIPRESCI la Festivalul de Film de Animaţie de la Annecy, unde a avut premiera mondială, în primăvara acestui an.



Animatori-cult, fraţii Quay revin în programul Anim'est cu Maska, scurtmetrajul SF (adaptare dupa Stanislaw Lem) lansat în competiţia Festivalului de Film de la Rotterdam 2011 și răsplătit cu Premiul pentru Cea mai Bună Muzică Originală la Anim'est 2010. Pe lângă acestea, în competiţie vor mai rula titluri precum Dripped (r. Léo Verrier, Franţa, 2010), selecţionat în competiţia Festivalului de la Annecy, The Monster of Nix (r. Rosto, Olanda/Franţa/Belgia, 2011), cu vocile unor figuri-cult, precum Terry Gilliam și Tom Waits, filmul animat pe sticlă Kubla Khan (SUA, 2011), regizat de Joan C. Gratz, premiată cu Oscar pentru Cel mai Bun Scurtmetraj de Animație în 1993, Oil Story (Marea Britanie, 2010), regizat de cineastul-cult Pete Bishop sau Paths of Hate (r. Damian Nenow, Polonia), câștigător al unei Mențiuni Speciale la Festivalul de la Annecy.











Filmele din Competiţia de Scurtmetraj acopera toate stilurile, de la animatie clasica, desen, 2D, animație cu păpuși, pe sticlă, rotoscopie și bineînțeles 3D. Sunt scurtmetraje care spun povești fantastice, altele care spun povești adevărate sau pur și simplu puternice vizual, toate realizate impecabil. Juriul Anim'est de anul acesta va avea o misiune dificilă, spune Mihai Mitrică, directorul Anim'est, care semnează și în acest an selecția competițiilor de Scurtmetraj și Lungmetraj Internațional de la Anim'est.

Festivalul Internațional de Film de Animație Anim'est include șase secțiuni competitive: Scurtmetraj Internațional, Lungmetraj Internațional, Film Studențesc, Film Românesc, Balkanimation și Videoclip & Advertising.

Cea de-a șasea ediție a Festivalului Internațional de Film Anim'est va avea loc în perioada 7-16 octombrie 2011 la Cinema Patria, Sala ArCuB, Cinema Union și Club Control din București.

Pentru prima dată pentru un eveniment major de film din România, Anim'est va organiza o ediție specială, la Chișinău, Republica Moldova, în perioada 3-6 noiembrie 2011.

Festivalul este organizat de Asociaţia Este'n'est, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Ogilvy.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu