vineri, 19 august 2011

Variety: "Crulic - Drumul spre dincolo", de Anca Damian, este o poveste kafkiană

Publicaţia de specialitate Variety apreciază că documentarul Ancăi Damian "Crulic - Drumul spre dincolo" este o poveste kafkiană despre un om care a fost arestat în Polonia şi a murit, părăsit de toată lumea, după ce a fost în greva foamei.

Jay Weissberg, criticul publicaţiei Variety, scrie că Anca Damian nu înfrumuseţează subiectul şi foloseşte animaţia pentru a da senzaţia lipsei de dreptate, iar povestea este spusă cu ironie detaşată.

Vocea lui Vlad Ivanov îi dă mai multă adâncime personajului Claudiu Crulic decât i-ar da un documentar clasic.



Filmul începe cu telefonul care anunţă moartea lui Claudiu Crulic. Când vin să îi recupereze trupul neînsufleţit, mama şi sora sa vitregă găsesc în locul tânărului de 33 de ani un bărbat care arată de 70 de ani şi este cu 30 de kilograme mai uşor.

Claudiu Crulic, care a murit în 2008, făcea des drumul Polonia- România. Din Polonia cumpăra obiecte pe care le vindea în satul lui natal, din nordul României. În 2007, el a fost arestat pentru că ar fi furat portofelul unui judecător, deşi ulterior s-a dovedit că, în momentul furtului, el era în Italia. În semn de protest, Crulic a intrat în greva foamei şi, la începutul anului 2008, a murit într-un spital după ce i s-a făcut rău în timp ce se afla în detenţie. Scrisorile trimise de acesta autorităţilor române nu au primit niciun răspuns.

Weissberg apreciază calitatea animaţiei, care combină acuarele, desene, decupaje şi fotografii. "Chiar dacă sunt uneori prea aglomerate, cadrele individuale sunt foarte frumos puse în valoare şi clare, acompaniate fiind de compoziţiile muzicianului atât de subestimat Piotr Dziubek", mai scrie Weissberg.

După premiera mondială la Festivalul de Film de la Locarno, filmul "Crulic - Drumul spre dincolo" va avea premiera naţională în luna octombrie.

În afară de "Crulic - Drumul spre dincolo", Anca Damian a mai regizat, printre altele, filmele "Întâlniri încrucişate" (2009) şi "To Be or Not To Be/ A fi sau a nu fi" (2007).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu