miercuri, 31 august 2011

Alexandra Badoi, prezentatoarea de la Meteo a Antenei 1, şi-a lansat primul videoclip



www.facebook.com/alexandra.badoi

Centrul Naţional al Cinematografiei alocă 10 milioane lei pentru primul concurs de proiecte din 2011

Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) va aloca o sumă totală de 10 milioane de lei pentru prima sesiune a concursului de proiecte cinematografice din acest an, dosarele de concurs putând fi depuse până pe 9 septembrie a.c.

Astfel, 15% din suma totală (1.500.000 de lei) va fi acordat pentru lungemetraje de ficţiune debut, 5% (500.000 de lei) - pentru scurtmetraje de ficţiune, 10% (1.000.000 de lei) - pentru filmele documentare, 10% (1.000.000 de lei) - pentru filmele de animaţie, 59% (5.900.000 de lei) - pntru lungmetraje de ficţiune şi 1% (100.000 de lei) - pentru dezvoltarea proiectelor de lungmetraje de ficţiune, documentare şi animaţie.

Valoarea maximă a creditului direct pe care îl poate obţine un producător pentru proiectele declarate câştigătoare la concursul de selecţie din prima sesiune a acestui an este de 12% (1.188.000 de lei) din creditul direct alocat pentru producţie.

Până în acest moment, CNC nu a anunţat componenţa celor trei comisii de selecţie (ficţiune, documentar şi animaţie). Totuşi, uniunile şi asociaţiile din domeniul industriei cinematografice au fost invitate să transmită către CNC câte o propunere pentru cele trei comisii de selecţie, însoţite de CV-ul persoanelor respective, până la data de 16 august.

Regulamentul de concurs poate fi consultat pe site-ul www.cncinema.abt.ro

marți, 30 august 2011

Cronica de film: Cowboys si extraterestri/ Cowboys & Aliens

Va recomand filmul Cowboys si extraterestri/ Cowboys & Aliens - regia Jon Favreau (cel care a realizat Iron Man), cu: Daniel Craig, Harrison Ford, Olivia Wilde, Sam Rockwell, Paul Dana, Clancy Brown, Keith Carradine, Adam Beach. Producatorul executiv este... Steven Spielberg :)

Filmul se bazeaza pe romanul grafic publicat de Platinum Studios, Cowboys & Aliens, de Scott Mitchell Rosenberg.



www.cowboysandaliensmovie.com

Realizatorii productiei demonstreaza ca se poate face un film bun si cu subiecte proaste, precum acesta cu cowboy si extrateresti. Regizorul Favreau reuseste sa echilibreze cele doua stiluri cinematografice, western-ul si SF-ul, intr-o poveste relativ interesanta, dar cu personaje bine construite.

Titlul Cowboys si extraterestri/ Cowboys & Aliens te duce cu gindul la parodie, dar din momentul vizionarii filmului o sa observi ca nu este vb despre asa ceva.

Cowboys si extraterestri este un thriller de actiune inovator, care duce spectatorul in lumea Vestului Salbatic, unde cowboy-ii nu se mai razboiesc cu indienii, ci cu o teroare venita din alte lumi.

Filmul nu pune accentul pe efectele speciale, chiar daca vedem nave spatiale, monstrii si scene de lupta, toate bine realizate. Sincer, era de asteptat sa vedem un film in stilul lui Spielberg, in care efectele speciale sa fie pe planul secund.

Extraterestii au fost creati de Shane Mahan si compania acestuia, Legacy Effects. Echipa de la Industrial Light & Magic a adaugat efectele speciale, sub supervizarea lui Roger Guyett. Efecte aditionale au fost realizate de The Embassy Visual Effects, Ghost FX, Fuel VFX, The Garage VFX si Shade FX. New Deal Studios si Kerner Optical au realizat machetele si miniaturile necesare filmului.

Daniel Craig, Harrison Ford si frumoasa Olivia Wilde joaca bine... Astfel, nume mari din distributia filmului, fac povestea credibila si captivanta. Banuiesc ca vom vedea o continuare a filmului Cowboys si extraterestri :)

Si acum concursul Cowboys si extraterestri/ Cowboys & Aliens

Distribuitorul RoImage 2000 ofera 3 invitatii duble la filmul Cowboys si extraterestri/ Cowboys & Aliens - la Hollywood Multiplex, valabile pana in data de 08.09.2011, si un hanorac Cowboys si extraterestri. Trebuie doar sa-mi spuneti cine a regizat filmul Cowboys si extraterestri. Astept mesajele voastre in subsolul aceste postari. Cistigatorii vor fi desemnati prin tragere la sorti.



Update: Cistigatorii concursului
Ion Daniel, Geo si Corina au cistigat fiecare cite o invitatie dubla la film
Diana Voicila a cistigat hanoracul

Cistigatorii sunt rugati sa ma contacteze telefonic la nr 0721795620

duminică, 28 august 2011

Videoclip nou: Beyoncé - 1+1

În clipul piesei "1+1" vedeta Beyoncé apare îmbrăcată sumar, într-o serie de ipostaze provocatoare.

sâmbătă, 27 august 2011

Matei Branea regizeaza scurtmetrajul de animatie The Cosmic Tomato/ Cosmos dus-intors


La inceputul anului va spuneam ca Matei Branea a cistigat concursul Centrului National al Cinematografiei (CNC) cu proiectul "Cosmos dus-intors" (N-Graphix).

Pentru acest proiect de animatie, Matei Branea primeste 325.420 de lei de la CNC. Pentru cei care nu stiu cine este Matei Branea, va pot spune ca este vb despre animatorul care a realizat grafica animata pentru emisiunea "Marca Inregistrata" (PROTV/ TVR1) si animatia pentru "Planeta Moldova".



A absolvit liceul de arte plastice Nicolae Tonita si facultatea de film si televiziune din cadrul UNATC Bucuresti. In anul 2003 a realizat filmul de animatie 2D "Heaven" pentru spectacolul de dans contemporan Paradis in serie/ Serial Paradise in coregrafia lui Cosmin Manolescu. De asemenea, Matei Branea a mai realizat filmul de animatie "Sketch" - productie UNATC (2000).

Filmografia animatorului este completata cu OMULAN - 7 episoade, The Boyscout’s Reward, John Smit’s Awakening, The Mistery of Moon Samurai si Alinuta – Indiferenta (2006).

La sfirsitul anului trecut, Matei Branea a regizat scurtmetrajul "Good Bye Mr. Nice Guy". La realizarea filmului a participat si Ana Iliesiu. Cei doi combina filmul cu actori si animatie.





"Filmele mele sunt animatii 2D. In general sunt pe formatul de pastila, si pe zona de umor, ironie si absurd. Cele mai cunoscute cred ca sunt animatiile facute in colaborare cu Planeta Moldova si cele cu OMULAN", a precizat Matei Branea pt animationmagazine.eu, in primavara anului 2009.

Daniel Todoran-Rares: Ce parere ai despre filmul de animatie romanesc?
Matei Branea: Am avut regizori foarte interesanti, incepand cu Gopo si terminand cu echipa de la Animafilm unde au existat adevarate perle, astazi uitate dar sper ca in curand sa ne bucuram de ele pe DVD. Azi, au inceput sa apara talente care promit. Inca nu am vazut un film animat romanesc care sa ma impresioneze prin performanta la toate capitolele. Se face mult 3D si nu neaparat de calitate, dar am incredere ca vor iesii lucruri faine. Cred ca in 2, 3 ani o sa avem ceva material. Se spera si la o facultate de animatie... sa vedem.


Daniel Todoran-Rares: Vreau sa stiu parerea ta despre lipsa productiilor autohtone de animatie pe posturile tv romanesti.
Matei Branea: In ce priveste lipsa de pe piata a productiilor autohtone, e vorba de comert. Nu renteaza sa produci ceva nou cand poti cumpara ceva la pachet, serial sau film care a fost vandut si revandut incat are costuri mult mai mici. E greu si sa faci ceva ca lumea. Trebuie scenariu bun, cu graficieni de calitate. Nu avem profesionisti. Foarte multi sunt descurajati de lipsa de interes, de castigul financiar slab si in primul rand de nivelul la care se discuta si se pune problema cand se are in vedere realizarea unui serial de animatie. Sunt prea multi neprofesionisti in zonele de decizie. Rar dai de o minte deschisa. Cand faceam Planeta Moldova ni s-a cerut sa coboram nivelul glumelor mai spre Vacanta Mare daca se poate, ca asta face bani. Sunt convis ca se poate face ceva care sa se adreseze unui public general, fara sa-l ia de prost sau toparlan, dar ai nevoie de multi prea multi parametrii care sa adune intr-un final fericit.




Revenind la noul proiect de animatie, am aflat ca Matei Branea va colabora cu NOPER si cu Pisica Patrata (Alexandru Ciubotariu). Mai jos este cel mai nou interviu cu Matei.

Daniel Todoran-Rares: Ce poti sa-mi spui despre proiectul tau?
Matei Branea: Este un scurtmetraj de animatie. Filmul va avea intre 10 si 15 minute. E un proiect vechi, pe care nu ma gandeam ca o sa il incep decat intr-un viitor apropiat-indepartat :) Mi-a placut mult o poveste auzita la mare de la un amic despre o nuvela SF parodie autohtona. In adolescenta am consumat mult SF. Combinat cu funny, cum sa nu ma atraga? A durat ceva pana am dat de nuvela respectiva in varianta xerox, dint-run almanah SF vechi. Am citit-o si am murit de ras. Mai tarziu am aflat ca era un fragment. Scria in josul paginii dar mi se mai intampla sa imi scape chestii de genul asta :)


Daniel Todoran-Rares: Despre ce este vb in aceasta comedia SF cu roboti balcanici? :)
Matei Branea: Despre asta prefer sa nu dau amanunte, inca. Ideea de roboti balcanici cred ca da deja o idee cam depre ce ar putea fi vorba.


Daniel Todoran-Rares: Ce stil vei adopta in aceasta animatie?
Matei Branea: Voi incerca ceva ce nu am mai facut pana acuma. Ma voi ocupa in principal doar de regie. Partea de design o las pe mana colaboratorului meu, foarte talentatului NOPER. Cred ca va aduce un look foarte sexy filmului. Daca ati vazut teaserul, va puteti face o idee despre look-ul pe care il avem in vedere. Mai mult ca sigur ca vom si anima impreuna.




Daniel Todoran-Rares: O sa regasim stilul tau?
Matei Branea: E un proiect cu totul nou pentru mine. Nu am mai facut asa ceva pana acum. Sunt foarte curios cum vor evolua lucrurile.


Daniel Todoran-Rares: Vei lucra singur pt acest short?
Matei Branea: E un proiect in care voi colabora cu multe minti luminate cu maini dibace in toate etapele filmului. Am colaborat deja la scenariu cu Filip Columbeanu la primul draft al scenariului. Am mai discutat si cu Alexandru Ciubotariu pentru partea de set-design. Deocamdata suntem in faza de alcatuire a nucleului central.


Daniel Todoran-Rares: N-Graphix este studioul tau?
Matei Branea: N-Graphix e denumirea legala a Papillon Film, casa de productie a lui Paul Negoescu.


Daniel Todoran-Rares: Ce proiecte a mai realizat aceasta firma?
Matei Branea: Nu e firma, e o casa de productie. Proiectele anterioare N-Graphix sunt "Derby", 2010 de Negoescu / "Offside", 2008, Romania-Slovenia de Olivia Caciuleanu, +, scurtmetraje UNATC realizate cu sprijinul cu N-Graphix: "Tarziu", Radu+Ana, Scurta plimbare cu masina, "Examen" (toae de Negoescu), "Fabulosul destin al lui Toma Cuzin" (de Negoescu si Trandafir), "Datorie" si "Sinopsis docu-drama" de Vlad Trandafir.


Daniel Todoran-Rares: Cand o sa vedem primul fragment sau trailer pt "Cosmos dus-intors"?
Matei Branea: Avem o pagina de facebook, cu versiunea engleza a titlului - The Cosmic Tomato - www.facebook.com/thecosmictomato. Aici sunt cateva schite incipiente si un teaser.


Daniel Todoran-Rares: Cand va fi finalizat scurtmetrajul tau?
Matei Branea: Productia incepe in noiembrie anul asta. :)


Daniel Todoran-Rares: Bafta!

www.branea.ro

branea.blogspot.com

Polonia şi Se-ma-for – în prim-plan la Anim'est 2011

Polonia – una dintre ţările central europene cu mare tradiţie în filmul de animaţie – este protagonista din acest an a secţiunii Ţară Invitată la Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est. În plus, prestigioasa casă de producţie Se-ma-for – cel mai important producător de film de animaţie cu păpuşi, la nivel mondial – beneficiază de o retrospectivă cuprinzătoare, în cadrul secţiunii Studio Invitat.

Pentru prima dată în România, Anim'est propune iubitorilor de film o selecţie cuprinzătoare a celor mai bune lung şi scurtmetraje de animaţie produse de-a lungul timpului în Polonia, în anul în care co-producţia româno-poloneză Crulic – Drumul spre dincolo (r. Anca Damian, 2011), deschide oficial festivalul, iar South Park-ul european, aşa cum a fost supranumit Jeż Jerzy (r. Wojtek Wawszczyk, Jakub Tarkowski, Tomasz Leśniak, Polonia, 2011), concurează în Competiţia de Lungmetraj.



Trei lungmetraje şi două programe de scurtmetraj – unul dedicat clasicilor filmului de animaţie polonez de dinainte de 1989, celălalt – celor mai importante filme realizate după căderea Cortinei de Fier, vor oferi publicului Anim'est o sinteză a celor mai importante realizări ale animatorilor polonezi.

Studioul din Łódź Se-ma-for (acronim pentru Studio Małych Form Filmowych – Studio of Small Film Forms – Studio de Scurtmetraj) este una dintre cele mai importante case de producţie din lume dedicate filmului de animaţie stop-motion, cu păpuşi sau obiecte. Fondat în 1947 şi producând atât filme de animaţie, cât şi seriale TV (desene animate), studioul are în palmares două Premii Oscar pentru Cel mai Bun Scurtmetraj de Animaţie – pentru Tango (r. Zbigniew
Rybczyński, 1981), în 1983, respectiv Peter and the Wolf (r. Suzie Templeton, Polonia-SUA- Norvegia-Marea Britanie-Mexic, 2006), premiat de Academia Americană de Film în 2008. Cele două filme-hit, ambele răsplătite, la distanță de un sfert de veac, și cu Marele Premiu la Festivalul de Film de Animație de la Annecy, dar și cu distincții importante la festivaluri de film de animație precum cele de la Ottawa sau Cracovia, sunt capetele de afiș ale celor două programe de scurtmetraj aduse de Se-ma-for la București, care mai cuprind titluri precum Ichtys (r. Marek Skrobecki, 2005), câștigător al Premiului pentru Cel mai bun Scurtmetraj de Ficțiune la prestigiosul festival de film de animație de la Ottawa în 2005 sau Danny Boy (r. Marek Skrobecki, 2010), răsplătit cu Premiul pentru Cel mai bun Film din secțiunea Umbre – Scurtmetraj la ediția 2011 a
Festivalului Internațional de Film Transilvania.









Studioul polonez organizează, anual, un important festival de film realizat în tehnici stop-motion – in Łódź, dar şi la Lugano, în Elveţia, unde compania are o filială.

Pe lângă programele de filme multi-premiate, clasice sau contemporane, publicul Anim'est va putea întâlni membri ai comunităţii de animatori din Polonia, veniţi pentru a prezenta peliculele şi a răspunde întrebărilor spectatorilor celui mai important festival de film de animaţie din România.

Cea de-a șasea ediție a Festivalului Internațional de Film Anim'est va avea loc în perioada 7- 16 octombrie 2011 la Cinema Patria, Sala ArCuB, Cinema Union și Club Control din București.

Pentru prima dată pentru un eveniment major de film din România, Anim'est va organiza o ediție specială, la Chișinău, Republica Moldova, în perioada 3-6 noiembrie 2011.

Festivalul Internațional de Film de Animație Anim'est, membrul al rețelei pan-europene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este'n'est, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Ogilvy.

Cea mai noua reclama Coca-Cola: In Brazilia toti adora fotbalul :)

Studioul de animatie brazilian Vetor Zero a realizat un spot CG pentru Coca-Cola. Regia este semnata de Guto Terni si Nando Cohe.



vetorzero.com.br

miercuri, 24 august 2011

VIDEO: Lady Gaga in lumea desenelor animate

Lady Gaga va apărea în calitate de personaj animat într-un episod din următorul sezon al serialului de animatie "Familia Simpson".

În episodul intitulat "Lisa Goes Gaga" , personajul care o va întruchipa pe cântăreaţa americană va ajunge în Springfield pentru a reînsufleţi atmosfera din acest orăşel american destul de posomorât, dar mai ales pentru a o înveseli pe Lisa Simpson, prin "puterea cântecului, a dansului şi a flash mobbing-ului".



Producătorii show-ului, dorind ca acest episod să se ridice la înălţimea reputaţiei de care se bucură invitata lor specială, au anunţat că vor "condimenta" puţin acţiunea, cu o bustieră care aruncă flăcări, dar şi un sărut între personajul care o întruchipează pe Gaga şi Marge Simpson.

Episodul "Lisa Goes Gaga" va fi difuzat în primăvara anului 2012, în cadrul celui de-al 23-lea sezon al serialului.

"Familia Simpson", show creat de Matt Groening, a câştigat 27 de premii Emmy şi este cel mai longeviv serial de desene animate difuzat în prime time în SUA. De la lansarea lui, în 1989, "Familia Simpson" a avut o serie de invitaţi speciali, precum Paul McCartney şi Elizabeth Taylor, care şi-au împrumutat vocea unor personaje din serial. Protagoniştii producţiei sunt Homer Simpson, un tată de familie leneş, dar inventiv, Marge Simpson, soţia lui Homer şi o mamă grijulie, şi copii Bart, Lisa şi Maggie. Cei cinci locuiesc în oraşul Springfield, care este, de fapt, o reproducere la scară mai mică a întregii societăţi americane. Realizatorii serialului nu s-au ferit, de-a lungul timpului, să abordeze teme delicate, precum discriminarea, rasismul, religia sau politica internaţională.

Serialul "Familia Simpson" a introdus expresia "D'oh!" în Oxford English Dictionary, iar membrii îndrăgitei familii au o stea pe Hollywood Walk of Fame.

Oana Timar de la Libertatea Ringier va fi PR-ista printului Paul de Romania

Tinara sibianca Oana lasa presa pentru PR. Incepind de luni ea va fi PR-ista printului Paul de Romania. Foarte multi o cunosc pt articolele semnate in Tribuna Sibiu in perioada 2006 - 2008 si pt activitatea sa de bloggerita (jurnalul ei se numeste Shorika's Blog). In urma cu trei ani s-a mutat in Capitala pentru un job la tabloidul din Pipera.

Strumpfocronica de film: Strumpfii/ Les Schtroumpfs/ The Smurfs


Inainte sa scriu aceasta cronica de film, am dat un search pe net pentru a cauta fragmente din serialul de animatie Strumpfii difuzat de TVR1 in anii '90. Speram sa gasesc varianta dublata in romana, dar din pacate nu am gasit nimic :( In perioada respectiva, toti urmaream aceste desene animate :) Iosif Sava a amintit de acest desen animat intr-o editie a emisiunii sale :) Moderatorii talkshow-urilor de la TVR si SOTI faceau referiri la personajele strumpfii.

Imi aduc aminte ca mineriadele si goloniada intrerupeau difuzarea serialului de animatie la televiziunea publica romana. Tot atunci, in acele vremuri tulburi din Romania, regretata Viorica Bucur ii incuraja pe cei mici sa faca un partid al desenelor animate :) Nu exista informatii despre audientele serialelor de animatie de la TVR din anii '90. Se banuieste doar ca erau foarte multi telespectatori in fata micilor ecrane in timpul difuzarii desenelor animate la sapte seara.

Noul film cu strumpfi face apel la memoria colectiva a adultiilor care au indragit aceste personaje in copilarie. Cand veti viziona acest film live-action cu animatie, este posibil sa fiti dazamagiti de poveste, reprosind ca strumpfii americani au un scenariu subtirel, dar veti fi incantati de personajele animate. Realizatorii peliculei cinematografice, echipa Sony Pictures Animation a reusit sa realizeze o animatie foarte buna care se apropie foarte mult de productile Disney si Pixar.



www.smurfhappens.com

Strumpfii este regizat de Raja Gosnell, cel care a combinat live-action cu personajele animate pe computer, in filmele Scooby-Doo si Beverly Hills Chihuahua.

Efectele vizuale speciale sunt realizate de Sony Pictures Imageworks Inc., sub indrumarea coordonatorului de efecte vizuale, Richard R. Hoover. Acesta a realizat efectele vizuale din Superman Returns si Armageddoni. Chiar inainte de proiectul Strumpfii, Hoover a coordonat efectele vizuale realizate de catre Imageworks pentru comedia Warner Bros., Cats and Dogs 2, pentru thrillerul de suspans Valkyrie si a fost senior visual effects supervisor pentru filmul Blade Runner: The Final Cut, remake-ul din 2007.

268 de angajati ai Sony Pictures Imageworks si-au petrecut 358.000 de ore pentru a realiza animatiile cu strumpfi. Pentru finalizarea filmului, cumputerele SPI au redat imagini timp de 22.000.000 de ore. Unele cadre contin atata animatie si VFX incat dureaza mai multe ore de redare fiecare!

Cei mici vor fi incantati de acest film cu strumfi 3D. Pentru ei, pelicula cinematografica a fost dublata de actori romani. Eu am remarcat interpretarea foarte buna a lui Eusebiu Stefanescu pentru rolul papa strumpf. Si fostul meu coleg din liceu, actorul Pavlu Serban joaca bine, dublind vocea personajului Gargamel.

Cu tot respectul pt munca actorilor romani, eu o sa aleg varianta filmului subtitrat. Imi place mai mult sa aud vocile in original, in engleza.

Inainte sa mergeti la cinema pentru a vedea aceasta comedie, va recomand cea mai noua carte a sociologului francez Antoine Bueno. Acesta sugereaza ca personajele de desene animate Strumpfii sunt rasiste si promoveaza anti-semitismului. El a facut o analiza a serialului de animatie Strumpfii.



Antoine Bueno, un sociolog francez, scrie in noua sa carte, Le Petit Livre Bleu, ca desenele cu strumfi, acele miniaturale si albastre creaturi umanoide, promoveaza, de fapt, rasismul si sunt "intruchiparea unei utopii totalitare, inspirate din stalinism si nazism".

Bueno sustine ca papa strumf, liderul satului idilic in care locuiesc fapturile albastre, este o figura autoritarista, iar lipsa proprietatii private si economia colectiva aduc aminte de socialism. Gargamel, inamicul strumfilor, seamana caricaturilor unor evrei, iar numele pisicii sale este Azrael. Autorul francez se leagă si de strumfita, care este pentru o mare parte a seriei singurul personaj feminin si despre care sustine ca ar intruchipa perfectiunea ariana.

Benzile desenate au fost create de artistul belgian Peyo si au fost publicate pentru prima data intr-un ziar belgian, in anul 1958. Succesul de care s-au bucurat a facut ca, in anul 1960, ele sa devina benzi desenate de sine statatoare. In 1981 au aparut primele desene animate, produse de Hanna Barbera.

Prima serie a benzilor desenate s-a intitulat Strumfii negri. Bueno sustine ca acest lucru poate fi catalogat drept rasism deoarece, "in acel album, strumfii erau bolnavi, iar cand sunt bolnavi ei nu se inrosesc sau inverzesc, ci devin negri. Cand devin negri, isi pierd orice urma de inteligenta. Devin complet imbecili si nu mai stiu sa vorbeasca". Nu doar Bueno este de parere cu desenele ar putea fi considerate ofensatoare. Editorii americani au refuzat la vremea aceea publicarea seriei pana cand, cativa ani mai tarziu, strumfii au fost recolorati violet.

Thierry Culliford, fiul lui Peyo, creatorul strumfilor, spune ca acuzatiile care ii sunt aduse tatalui sau se afla undeva intre "grotesc si grav".

La inceputul anului citeam pe Internet ca desenul animat Strumfii are mesaje codate :) Se crede ca barba voluminoasa, dar si caciulita rosie purtata de papa strumf, conducatorul comunitatii strumfilor, indica in mare masura perspectiva comunista asupra societatii lor. In satul strumfilor nu sunt permise schimburile comerciale cu alte sate vecine iar toti membrii comunitatii au atributii si sunt tratati in mod egal. Fiecare individ are un rol specific si trebuie sa-si indeplineasca sarcinile bine stabilite pentru buna functionare a comunitatii.

Vrajitorul malefic Gargamel, inamicul de moarte al strumfilor, cel care umbla dupa aur si bogatii reprezinta cel mai bine sistemul capitalist definit de egoism si interese ascunse. Faptul ca de fiecare data Gargamel este invins reprezinta faptul ca societatea comunista este pusa intr-o lumina mult mai buna decat sistemul capitalist.

Strumpfoconcurs

Revenind la noul film cu strumpfi 3D, distribuitorul InterComFilm ofera 3 papusi strumpfii, postere si invitatii duble la Strumpfii la Movieplex Cinema, Plaza Romania (2 invitatii duble pt vineri, ora 19.30; 2 invitatii duble pt simbata, ora 15.00 si doua invitatii duble pt duminica, ora 16.00). Trebuie doar sa-mi spuneti de ce vreti sa primiti aceste premii. Astept mesajele voastre in subsolul aceste postari.

Update: Cistigatorii strumpfoconcursului:


Robert a cistigat o invitatie dubla pt astazi la ora 19.00
Calin Luchian a cistigat o invitatie dubla pt astazi la ora 19.00

Roxana Toma a cistigat o invitatie dubla pt maine la ora 15.00
Alexandru G a cistigat o invitatie dubla pt maine la ora 15.00

Simone a cistigat o invitatie dubla pt duminica la ora 16.00
Alexandru G a cistigat o invitatie dubla pt duminica la ora 16.00

Update: Pt ca Roxana Toma si Alexandru G au refuzat invitatile pt astazi, au fost desemnati alti cistigatori.

Cistigatorii desemnati in urma tragerii la sorti pt astazi:

Ion Daniel a cistigat o invitatie dubla pt astazi la ora 15.00
Lucian a cistigat o invitatie dubla pt astazi la ora 15.00

Cistigatorii sunt rugati sa sune la nr de tel 0721795620 pt a putea primi invitatile.


Strumpfoconcursul continua :) Asteptam mesajele voastre pt a cistiga papusile strumpfii.

Update: Catalina, Ion Daniel si Calin Luchian au cistigat fiecare cite o papusa strumpfii

Curs de animatie traditionala 2D


Durata cursului: 20 de ore
Organizare: 2 sedinte de curs/ saptamanal, timp de o luna.
Program: seria 1/luni – miercuri de la ora 18:00
sau
seria 2/marti – joi de la ora 18:00
Durata unei sedinte de curs: aprox. 2,5 – 3 ore (pana la terminarea lectiei curente)

Structura cursului:
- ore de predare a notiunilor teoretice fundamentale despre animatia traditionala (stil Warner, Hanna & Barbera, Disney, manga –anime, etc)
- ore de aplicatii practice intensive, sub indrumare personalizata, a notiunilor teoretice dobandite
- la final, realizarea de catre fiecare cursant a unui mic proiect personal (max. 30 sec.) animat in maniera traditionala.
- organizatorul va pune la dispozitia cursantilor toate materialele si dispozitivele specifice profesiunii de animator: pupitre, pivoti, suport informatic pt. captarea imaginii, x-sheet, hartie pivotata, etc.

Scopul cursului este ca la final, fiecare cursant sa acumuleze cat mai multe dintre notiunile de baza pentru realizarea proiectelor personale la un nivel cat mai apropiat de calitatea animatiei profesioniste, traditionale.


Cursul de animatie va fi tinut de animatorul Valentin Eliseu

Valentin Eliseu are o cariera de peste 30 de ani in industria animatiei.

In ultimii 20 de ani a lucrat exclusiv pentru case de productie internationale din Franta, Spania, Danemarca, Anglia si Germania.
A participat la realizarea a peste 300 de filme de scurtmetraj de animatie precum si a 11 lungmetraje.

Mai jos aveti trailerul filmului de animatie Gisaku (2005) regizat de Baltasar Pedrosa. Animatorul Valentin Eliseu este mentionat pe genericul filmului.



In perioada 2000 - 2005, Valentin Eliseu a lucrat ca animator la urmatoarele filme de animatie: Gisaku (2005), Dragon Hill. La colina del dragón (2002), The Princess and the Pea (2002), 10 + 2: El gran secreto (2001) si Hjælp, jeg er en fisk (2000).





In anii 2008 si 2010 a organizat workshop-uri de animatie in cadrul festivalului Anim'est. In anul 2008-2009 a organizat si prima editie a cursului privat de animatie. Patru dintre absolventii acestui curs au fost selectionati in cadrul competitiei nationale din cadrul Festivalului Anim'est editia 2009, iar unul dintre elevi a obtinut premiul special al juriului Anim'est.

Animatorul Marius Pandele a invatat animatie la cursurile lui Eliseu.



Scurtmetrajul White Noise/ Zgomot Alb (realizat de Marius Pandele) a obtinut mentiunea speciala a juriului pentru un film romanesc la Anim'est 2009. De asemenea, la competitia de filme romanesti Tres Courts 2010, marele premiu al juriului a fost acordat pentru scurtmetrajul lui Pandele. Ucenicul lui Eliseu a fost unul dintre nominalizatii la Premiul Gopo pentru film de scurtmetraj in 2009.


CONDITII DE PARTICIPARE LA CURSUL DE ANIMATIE

- Nu este absolut necesar sa stiti sa desenati! Este suficient sa doriti sa va exprimati cu ajutorul filmul de animatie. Totusi, cunostintele de desen si perspectiva pot constitui un avantaj.

Tematica:
NU are ca obiect si invatarea desenului figurativ.

Admiterea la curs:
- Doritorii vor fi admisi in baza numarului destul de limitat de locuri (max .5 persoane/ serie) conform regulii “primul venit-primul admis”.

Tarif:
-Taxa de participare este de 500 RON/ net. pentru toate cele 8 sedinte de curs.
- Suma se achita integral, in numerar, la prima sedinta de curs.
- In cazul in care cursantul nu participa integral prin proprie decizie la sedintele de curs sau renunta anticipat la frecventarea orelor, taxa nu se ramburseaza nici partial nici integral.

Participare:
- Daca ati optat pentru una dintre cele doua serii saptamanale, optiunea ramane definitiva pana la incheierea cursului.
- In cazul in care o sedinta sau mai multe (max. 2 sedinte) se suspenda temporar din cauza organizatorului, orele de curs restante se vor reprograma, fara costuri suplimentare, in maxim 2 saptamani de la datele initiale.

- Este preferabil sa va exprimati explicit prin email si telefonic, dorinta de participare si seria din saptamana convenabila
pentru Dvs. In acest fel puteti afla si locatia unde se vor desfasura orele cursului de animatie.

Daca sunteti interesati sa participati la cursul de animatie traditionala si aveti nevoie de detalii suplimentare, il puteti contacta pe Valentin Eliseu la numarul de mobil: 0723 642 675

ORGANIZATOR
Valentin Eliseu,
Animator, director de animatie, realizator, workshop trainer Anim'est


email: animatorr@gmail.com

luni, 22 august 2011

Scurtmetraj de animatie: "En agosto" by Andrés Barrientos and Carlos Andrés Reyes

Viorica Bucur a murit

M-a sunat Costin Alecsandra de la Antena 1 si mi-a spus ca Viorica Bucur a murit. Sper ca aceasta stire sa nu se confirme...

Update: Site-ul Antenei 3 a anuntat ca criticul de film Viorica Bucur a murit in aceasta dupa-amiaza, la varsta de 65 de ani.



Viorica Bucur a fost realizatorul emisiunii Gala desenului animat la TVR1 in perioada regimului comunist. Adevarul spune ca doamna suferea de o boala incurabila, cu care fusese diagnosticata in urma cu doua luni.

Pixar vrea să producă filme despre dinozauri şi misterele creierului uman

Studiourile de animaţie Pixar au anunţat, sâmbătă, în timpul Expoziţiei D23 organizată de studiourile Disney la Anaheim, sudul oraşului Los Angeles, că vor produce, în 2013 - 2014, filme despre dinozauri şi despre misterele creierului uman.

Directorul de creaţie al studiourilor de animaţie Disney şi Pixar, John Lasseter, a dezvăluit noile proiecte ale Pixar, care împlineşte anul acesta 25 de ani de existenţă şi care s-a impus pe piaţă cu producţii precum "Povestea jucăriilor", "Căutându-l pe Nemo", "Maşini" şi "Ratatouille".

Niciunul dintre cele două filme care vor apărea după "Brave" (ce va fi lansat în vara lui 2012) şi "Monsters University" (ce va fi lansat în vara lui 2013) nu are încă titlu, însă primul va fi dedicat dinozaurilor. Animaţia va fi realizată de Bob Peterson, cel care a semnat şi scenariile producţiilor "Căutându-l pe Nemo" şi "Up - Deasupra tuturor".

Filmul va prezenta viaţa dinozaurilor ca şi cum extincţia lor nu s-ar fi produs niciodată. "În filmul nostru, dinozaurii vor continua să existe", a spus Peterson.

"Filmul fără titlu de la Pixar despre dinozauri", aşa cum l-a numit, în glumă, Peterson, va apărea pe marele ecran în decembrie 2013, în perioada Crăciunului.

Pentru vara lui 2014, Pixar vrea să lanseze "filmul fără titlu de la Pixar care vă va transporta în capul unei fiinţe umane", a declarat realizatorul producţiei, Pete Docter, care a realizat deja pentru Pixar "Up-Deasupra tuturor" şi "Compania Monştrilor".

Docter a declarat că îşi doreşte să ducă spectatorii " în lumea pe care toată lumea o cunoaşte, dar unde nicio persoană nu a ajuns niciodată: în interiorul creierului uman".

După aceste declaraţii, reprezentanţii Pixar au dezvăluit primele imagini din "Brave", primul basm produs de companie. De asemenea, acesta este primul film al Pixar în care personajul principal este de sex feminin - o prinţesa scoţiană.

Pixar, care a înregistrat numai succese cu filmele sale, atât la public, cât şi la critici, a cunoscut anul acesta "reversul medaliei", cu producţia "Maşini 2", care a fost criticată de presa de specialitate şi a înregistrat şi încasări dezamăgitoare - circa 476 milioane de dolari.

Compania Pixar Animation Studios a fost înfiinţată în 1979, cu numele de Graphics Group, şi funcţiona ca parte a Computer Division, care aparţinea, la rândul său, companiei de producţie Lucasfilm. În 1986, Graphics Group a fost achiziţionată de cofondatorul Apple Steve Jobs, pentru cinci milioane de dolari, şi redenumită Pixar. În 2006, Walt Disney Company a cumpărat Pixar pentru 7,4 miliarde de dolari, tranzacţie care l-a transformat pe Jobs în cel mai mare acţionar al Disney.

vineri, 19 august 2011

Variety: "Crulic - Drumul spre dincolo", de Anca Damian, este o poveste kafkiană

Publicaţia de specialitate Variety apreciază că documentarul Ancăi Damian "Crulic - Drumul spre dincolo" este o poveste kafkiană despre un om care a fost arestat în Polonia şi a murit, părăsit de toată lumea, după ce a fost în greva foamei.

Jay Weissberg, criticul publicaţiei Variety, scrie că Anca Damian nu înfrumuseţează subiectul şi foloseşte animaţia pentru a da senzaţia lipsei de dreptate, iar povestea este spusă cu ironie detaşată.

Vocea lui Vlad Ivanov îi dă mai multă adâncime personajului Claudiu Crulic decât i-ar da un documentar clasic.



Filmul începe cu telefonul care anunţă moartea lui Claudiu Crulic. Când vin să îi recupereze trupul neînsufleţit, mama şi sora sa vitregă găsesc în locul tânărului de 33 de ani un bărbat care arată de 70 de ani şi este cu 30 de kilograme mai uşor.

Claudiu Crulic, care a murit în 2008, făcea des drumul Polonia- România. Din Polonia cumpăra obiecte pe care le vindea în satul lui natal, din nordul României. În 2007, el a fost arestat pentru că ar fi furat portofelul unui judecător, deşi ulterior s-a dovedit că, în momentul furtului, el era în Italia. În semn de protest, Crulic a intrat în greva foamei şi, la începutul anului 2008, a murit într-un spital după ce i s-a făcut rău în timp ce se afla în detenţie. Scrisorile trimise de acesta autorităţilor române nu au primit niciun răspuns.

Weissberg apreciază calitatea animaţiei, care combină acuarele, desene, decupaje şi fotografii. "Chiar dacă sunt uneori prea aglomerate, cadrele individuale sunt foarte frumos puse în valoare şi clare, acompaniate fiind de compoziţiile muzicianului atât de subestimat Piotr Dziubek", mai scrie Weissberg.

După premiera mondială la Festivalul de Film de la Locarno, filmul "Crulic - Drumul spre dincolo" va avea premiera naţională în luna octombrie.

În afară de "Crulic - Drumul spre dincolo", Anca Damian a mai regizat, printre altele, filmele "Întâlniri încrucişate" (2009) şi "To Be or Not To Be/ A fi sau a nu fi" (2007).

joi, 18 august 2011

Feature Film Competition Anim'est 2011

54 de scurtmetraje din 26 de ţări de pe 5 continente, au fost selecţionate în Competiţia de Scurtmetraj Internaţional a celei de-a şasea ediţii a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est. Proiectate în premieră în România, acestea intră în cursa pentru câştigarea Trofeului Anim'est, oferit de Institutul Cultural Român, precum şi pentru Premiul pentru Cel mai Bun Film de Scurtmetraj. Competiţia rezervată lungmetrajelor aliniază, ca de obicei, 5 titluri extrem de provocatoare şi diverse, proiectate, de asemenea, în premieră în România.



Fimfárum do třetice všeho dobrého/ Fimfárum - the Third Time Lucky (r. Kristina Dufkova, Vlasta Pospíšilová, David Súkup, 2011), a treia parte a îndrăgitei serii ceheşti, aduce pe marele ecran trei poveşti ale lui Jan Werich. Prima poveste este plasată în Munţii Surnava din Boemia de Sud, unde oamenii se întreabă dacă prin acele locuri au trăit vreodată căpcăuni. Cea de-a doua parte a filmului spune povestea unui rege care îşi trimite fiii să caute şi să îi aducă înapoi o pălărie uitată într-o cârciumă, în tinereţe. A treia poveste înfăţişează Raţiunea şi Norocul, care încearcă, fiecare, să îşi dovedească importanţa, schimbând destinul crescătorului de porci Louis. Filmul a fost proiectat în secţiunea World Panorama a importantului festival de film de animaţie Animafest din Zagreb.



Pelicula japoneză Hottarake no Shima: Haruka to Maho no Kagami/ Oblivion Island: Haruka and the Magic Mirror (r. Shinsuke Sato, Japonia, 2009) spune povestea lui Haruka, o adolescentă în vârstă de 16 ani, orfană de mamă, care se simte neglijată de tatăl ei. Fata fuge de acasă la bunica ei, unde întâlneşte o mică creatură mascată, pe care o urmăreşte, intrând într-un tărâm fermecat. Lungmetrajul a fost nominalizat la Premiul Asia Pacific Screen pentru Cel mai Bun Film de Lungmetraj – Animaţie şi la Premiile Academiei Japoneze de Film, la categoria Cel mai Bun Film de Animaţie.



Jeż Jerzy/ George the Hedgehog (r. Wojtek Wawszczyk, Jakub Tarkowski, Tomasz Leśniak, Polonia, 2011), adaptare după seria de benzi desenate poloneze adeseori comparată, din punct de vedere al conceptului, tematicii, umorului acid și provocator, cu celebrul serial de animație american South Park. Jez Jerzy este un arici pasionat de skateboarding, bere şi sâni. În calea fericirii sale stau, însă, găşti rasiste, savanţi nebuni şi o clonă lipsită de bune maniere. Pelicula poloneză a fost selecţionată în acest an, printre altele, în Competiţia East of the West a Festivalului Internaţional de Film de la Karlovy Vary şi în secţiunea SXFantastic a Festivalului de Film South by SouthWest din Austin, Texas.



Lungmetrajul de debut al lui Liu Jian, Piercing I (China, 2009), câştigătorul Premiului Asia Pacific Screen 2010 pentru Cel mai Bun Film de Animaţie, este primul lungmetraj de animaţie chinezesc independent. Realizat în tradiţia noir-ului urban asiatic, filmul are acţiunea plasată într-un oraş industrial din China, măcinat de corupţie şi întuneric, în care tinerii luptă pentru a-şi asigura o existenţă mai bună, riscându-şi viaţa în fiecare zi pentru sume derizorii. Conflictul dintre omul de afaceri care controlează oraşul, concurentul său, poliţie şi doi prieteni pierde-vară escaladează într-o confruntare care va cuprinde întreg oraşul. Selecţionat în competiţia celui mai important festival de film de animaţie din lume, cel de la Annecy, în 2010, filmul a fost comparat de prestigioasa publicaţie franceză Le Monde cu pelicula fraţilor Coen, Blood Simple.



Un musical cu păpuşi care adaptează povestea lui Hans Christian Andersen folosind partitura operei lui Piotr Ilici Ceaikovski, Lacul lebedelor, Gadkiy utyonok/ The Ugly Duckling (r. Garri Bardin, Rusia, 2010) a avut premiera mondială în cadrul Festivalului de Film de la Locarno, ediţia 2010, în secţiunea Piazza Grande – dedicată producţiilor cu „cârlig” la public. Unul dintre maeştrii filmului de animaţie cu păpuşi, regizorul, scenaristul, animatorul şi producătorul Bardin face o pledoarie împotriva nedreptăţilor de toate felurile, care pot marca destinul unui individ în societatea
contemporană. Realizat în întregime fără ajutorul computerului, The Ugly Duckling este unic în peisajul filmului de animaţie contemporan.



Competiţia de Scurtmetraj Internaţional include anul acesta filme ale unora dintre animatorii deja apreciaţi de publicul festivalului. Boris Despodov, câştigător al Premiului pentru Cel mai bun Film din secţiunea Balkanimation la Anim'est 2009, revine la Bucureşti cu Made in China (Bulgaria, 2010), realizat alături de Dobromir Dimitrov.



David O'Reilly, câştigător al Ursului de Aur la Berlin şi al Premiului Special la Annecy cu Please Say Something, prezentat în secţiunea Mozaic în 2010, luptă în acest an pentru Cartoon d'Or, dar şi pentru Trofeul Anim'est, cu The External World (Germania), scurtmetrajul care a avut premiera mondială în cadrul Festivalului de Film de la Veneţia, ediţia 2010.



Argentinianul Juan Pablo Zaramella, membru în Juriu şi Animator Invitat la Anim'est 2008, este un alt pretendent la palmaresul festivalului, cu Luminaris, câştigătorul Premiului Public şi al Premiului FIPRESCI la Festivalul de Film de Animaţie de la Annecy, unde a avut premiera mondială, în primăvara acestui an.



Animatori-cult, fraţii Quay revin în programul Anim'est cu Maska, scurtmetrajul SF (adaptare dupa Stanislaw Lem) lansat în competiţia Festivalului de Film de la Rotterdam 2011 și răsplătit cu Premiul pentru Cea mai Bună Muzică Originală la Anim'est 2010. Pe lângă acestea, în competiţie vor mai rula titluri precum Dripped (r. Léo Verrier, Franţa, 2010), selecţionat în competiţia Festivalului de la Annecy, The Monster of Nix (r. Rosto, Olanda/Franţa/Belgia, 2011), cu vocile unor figuri-cult, precum Terry Gilliam și Tom Waits, filmul animat pe sticlă Kubla Khan (SUA, 2011), regizat de Joan C. Gratz, premiată cu Oscar pentru Cel mai Bun Scurtmetraj de Animație în 1993, Oil Story (Marea Britanie, 2010), regizat de cineastul-cult Pete Bishop sau Paths of Hate (r. Damian Nenow, Polonia), câștigător al unei Mențiuni Speciale la Festivalul de la Annecy.











Filmele din Competiţia de Scurtmetraj acopera toate stilurile, de la animatie clasica, desen, 2D, animație cu păpuși, pe sticlă, rotoscopie și bineînțeles 3D. Sunt scurtmetraje care spun povești fantastice, altele care spun povești adevărate sau pur și simplu puternice vizual, toate realizate impecabil. Juriul Anim'est de anul acesta va avea o misiune dificilă, spune Mihai Mitrică, directorul Anim'est, care semnează și în acest an selecția competițiilor de Scurtmetraj și Lungmetraj Internațional de la Anim'est.

Festivalul Internațional de Film de Animație Anim'est include șase secțiuni competitive: Scurtmetraj Internațional, Lungmetraj Internațional, Film Studențesc, Film Românesc, Balkanimation și Videoclip & Advertising.

Cea de-a șasea ediție a Festivalului Internațional de Film Anim'est va avea loc în perioada 7-16 octombrie 2011 la Cinema Patria, Sala ArCuB, Cinema Union și Club Control din București.

Pentru prima dată pentru un eveniment major de film din România, Anim'est va organiza o ediție specială, la Chișinău, Republica Moldova, în perioada 3-6 noiembrie 2011.

Festivalul este organizat de Asociaţia Este'n'est, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Ogilvy.

Cucaracha 3D - cel mai nou film de animatie rusesc



kukarachafilm.ru

via animafilms.blogs.allocine.fr

miercuri, 17 august 2011

Harry Potter si Talismanele Mortii: Partea a 2-a/ Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2

Am revenit cu cronica de film pt Harry Potter si Talismanele Mortii: Partea a 2-a/ Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2, regizat de David Yates. Nu sunt un fun al seriei Harry Potter, dar trebuie sa recunosc ca ultimul film mi-a placut. L-am vazut 3D la IMAX. Ultima parte are parte de multe efecte speciale supervizate de Tim Burke.



Filmul rezolva misterele din toata seria Harry Potter. Este un fantasy de nota 10. The Daily Telegraph l-a numit "mostra de cinema monumental".

Scurtmetraj de animatie: "Age Of Empires" by Dana Dorian



www.flauntproductions.com

VIDEO Cronica de film: Daca as fi... tu?/ The Change-Up


Este foarte posibil sa te regasesti si tu, intr-un fel sau altul, in comedia Daca as fi... tu?/ The Change-Up - cu Jason Bateman si Ryan Reynolds, in regia lui David Dobkin.

Mitch (Reynolds) si Dave (Bateman) au crescut impreuna si erau de nedespartit, dar, de niste ani buni viata i-a dus pe cai separate. In timp ce Dave este un avocat epuizat de munca, de sotie si de cei trei copii, Mitch e celibatar, mai mult fara job, si complet nematurizat, caruia nu i-a placut niciodata sa-si asume vreo responsabilitate. In ochii lui Mitch, Dave are tot ce-si doreste: o sotie frumoasa, pe Jamie (Leslie Mann), niste copii care-l adora si un job extrem de bine platit intr-o prestigioasa firma de avocatura. Pentru David, viata lui Mitch, fara niciun stres si fara nicio obligatie, e doar un vis.



Dupa ce ies la o bauta intr-o seara, Mitch si Dave au parte de experienta vietii lor: a doua zi se trezesc ca au făcut schimb de... corpuri! Mitch e acum Dave, iar Dave e Mitch. Sa tot aiba de ce sa se sperie de moarte!

Desi acum fiecare a scapat de rutina lui de zi cu zi, cei doi descopera rapid ca viata celuilalt nu e nicicum asa de roz precum si-o imagina. Ca si cum asta nu era de ajuns, noua lor existenta se complica si mai mult cu "ajutorul" atragatoarei asociate a lui Dave, Sabrina (Olivia Wilde), dar si al tatalui lui Mitch (Alan Arkin), de care acesta se indepartase de ceva timp. Pentru ca timpul trece, Mitch si Dave trec prin cele mai comice chinuri in eforturile lor de a nu-si distruge reciproc viata si au un singur scop: sa gaseasca cat mai rapid un mod in care sa-si recapete viata dinainte.







Este o comedie reusita :) O sa aveti parte de multe momente amuzante, precum schimbatul scutecelor la cei doi bebelusi, sau hranirea lor.

www.thechangeupmovie.com

Filmul este distribuit de Ro Image

Scurtmetraj de animatie: Howl

Scurtmetrajul de animatie Howl este realizat de Natalie Bettelheim si Sharon Michaeli, studenti la o scoala de animatie din Israel.



projecthowl.blogspot.com

Puss In Boots - Teaser nou

A aparut un teaser nou pt productia DreamWorks Animation, Puss In Boots, regizat de Chris Miller. Este o animatie cu motanul incaltat din seria Shrek.



www.pussinbootsthemovie.com

marți, 16 august 2011

VIDEO Cronica de film: Planeta maimutelor: Invazia/ Rise of the Planet of the Apes 3D

M-am dus la Planeta maimutelor: Invazia/ Rise of the Planet of the Apes 3D, cu speranta ca o sa vad un film de actiune cu maimute vorbitoare cucerind planeta noastra :) Din pacate, in film nu am vazut o invazie a maimutelor, doar o cucerire a unui pod, la finalul filmului.



Regizorul filmului, Rupert Wyatt pare depasit de situatie si se multumeste doar cu o parada de maimute bine realizate de echipa de efecte speciale care a adus la viata lumi ca cele din Avatar si trilogia Stapanul inelelor. Supervizorul de efecte vizuale a fost Joe Letteri, castigator a 4 premii Oscar pentru efectele vizuale inovatoare din Avatar, The Lord of the Rings: The Two Towers, The Lord of the Rings: The Return of the King si King Kong. A fost nominalizat la un Oscar pentru I, Robot. Letteri e partener Weta Digital in Noua Zeelanda. In acest film a lucrat si Dan Lemmon, supervizor de efecte vizuale, cu experienta in proeicte cinematografice, precum The Lord of the Rings: The Two Towers si The Lord of the Rings: The Return of the King. Lemmon a fost supervizor de efecte vizuale la filmul laureat cu Oscar, King Kong, semnat de Peter Jackson. A mai lucrat la Avatar, Jumper, 30 Days of Night si la multe reclame.

Iulia Blaga de la HotNews.ro are dreptate cand spune ca in acest film oamenii sunt sunt aparent trecuti in planul doi. "Daca omul se trage din maimuta, maimutele se trag in cinemaul modern din om. In CGI, prin motion capture, cimpanzeii, urangutanii si gorilele preiau trasaturi omenesti reale"

Este adevarat ca avem parte de animatii reusite cu maimute, dar altceva nu vedem... Daca stii ceva despre serie, productia regizata de Rupert Wyatt iti arata premisele de la care s-a ajuns, intr-un viitorul prezentat in filmul original din 1968, ca primatele sa conduca la un moment dat lumea.

Actorul James Franco interpreteaza rolul unui savant tinar si... nelinistit :) Nu incercati sa urmariti cu atentie ceea ce spune, pt ca nimic nu este logic. Savantul se comporta de multe ori ca si cum n-ar avea idee despre comportamentul maimutelor, fiind la fel de surprinsi ca si noi de reactiile acestora.

In concluzie: producatorii filmului au pus accentul pe CGI, uitand sa mai faca si film.

www.apeswillrise.com

Scurtmetraj de animatie: "Ormie" by Rob Silvestri

Animatia "Ormie" a fost conceputa si regizata de Rob Silvestri la Arc Productions (fostul Starz Animation), studioul care a realizat filmele de animatie "9" si "Gnomeo & Julieta". Filmul Ormie" a castigat multe premii la festivaluri de film.



Imi place aceasta animatie cu porcul care face tot posibilul pt a putea minca un fursec :) Personajul este bine realizat.

Vb despre animatia contemporana romaneasca la b1 tv

In aceasta dimineata (ora 9.30) sunt invitat la emisiunea matinala de la b1 tv. Vb despre animatia contemporana romaneasca.

duminică, 14 august 2011

Scurtmetraj de animatie: "Treasure" by Chelsea Bartlett

Filmul romanesc de animatie "Crulic - Drumul spre dincolo" a primit mentiune speciala la Festivalul de Film de la Locarno

Filmul "Crulic - Drumul spre dincolo", de Anca Damian, a primit o menţiune specială din partea International Federation of Film Societies.

"Crulic - Drumul spre dincolo" este un documentar animat realizat de Anca Damian, care prezintă sfârşitul tragic al lui Claudiu Crulic, în luna ianuarie 2008, după patru luni de greva foamei într-o închisoare din Polonia. De altfel, "Crulic" a fost singurul film de animaţie prezentat la ediţia de anul acesta a Festivalului de la Locarno.



Cetăţeanul român Claudiu Crulic a fost arestat şi încarcerat, în septembrie, 2007, fiind suspectat că ar fi jefuit un judecător, în Cracovia. Pentru a-şi demonstra nevinovăţia, tânărul a trimis mai multe scrisori autorităţilor polone şi ambasadei Românei de la Varşovia, intrând şi în greva foamei. Când starea lui s-a agravat, Claudiu Crulic a fost eliberat pentru a primi îngrijiri medicale, iar în ianuarie 2008 a murit, după 16 ore de la eliberare şi după 90 de zile de greva foamei. În ştirile despre cazul său, Daniel Claudiu Crulic apare când Daniel Crulic, când Claudiu Crulic. De fapt, puţini dintre apropiaţii săi îi spuneau Claudiu sau Daniel. Pentru prieteni şi familie, el era "Bobi". Filmul Ancăi Damian îi este dedicat lui Bobi.

După premiera mondială la Festivalul de Film de la Locarno, filmul "Crulic - Drumul spre dincolo" va avea premiera naţională în luna octombrie.

În afară de "Crulic - Drumul spre dincolo", Anca Damian a mai regizat, printre altele, filmele "Întâlniri încrucişate" (2009) şi "To Be or Not To Be/ A fi sau a nu fi" (2007).

www.facebook.com/CrulicMovie

vineri, 12 august 2011

Scurtmetraj de animatie: For The King

Scurtmetrajul de animatie For The King este realizat de Amund Lundvall, Tarje Pladsen, Håvard Munkejord si Jørn Paulsen.





ideblogg.no/fortheking

marți, 9 august 2011

Jurnal de bebe

Printesa mea a mers singurica... in picioare :) A mers aproximativ un metru.

luni, 8 august 2011

Dinu Patriciu premier

Stelian Tanase scrie pe blogul sau ca la Cotroceni se pregateste numirea lui Dinu Patriciu ca premier.

"Români, vi se pregăteşte ceva. Băsescu îşi caută un prim-ministru. Alegere mai bună decât Dinu Patriciu nu are. La 3×3, invitat de mine, Patriciu a zis că se retrage din politică. Mira-m-aş! Abia intră în politica mare, aşa cum e demult în marile afaceri. Cât despre Băsescu, s-ar spăla de toate păcatele şi lăturile. Ar deveni brusc alb ca un… crin, după mişcarea asta savant-acrobatică. Vi se pare literatură S.F.? Nu e. Scenariul e prevăzut în mapele Cotrocenilor. Ştie şi Grivei de intenţie şi nu a zis nu", scrie Tanase.

Citeste postarea lui Stelian Tanase aici

Presedintele ICR sta la coada pt a folosi ATM-ul unei banci

Astazi l-am vazut pe Horia Roman Patapievici stand la coada la ATM - la agentia ING din cartierul Titan.

THE FLYING MACHINE - Trailer



via catsuka

Un realizator al animatiei Tom si Jerry si-a facut blog

Gene Deitch (87 de ani) si-a facut blog - genedeitchcredits.com. Este vb despre regizorul american de filme de animatie.



via cartoonbrew.com

Vizionand filmul Marie si Bruce, am aflat ca Romania produce masini de scris :)

Personajul principal din filmul Marie si Bruce (2004) spune ca si-a cumparat masina de scris fabricata in Romania. In concluzie: in urma cu sapte ani, tara noastra era vazuta bine in SUA, ca producator :) Am dat un search pe Google, dar nu am gasit informatii despre productia autohtona de masini de scris.



In aprilie 2011, The Telegraph anunta ca masina de scris e aproape de disparitie mai ales ca ultimul producator mai avea doar 500 de bucati in stoc, iar productia a incetat acum doi ani.

duminică, 7 august 2011

Super 8

Cineva s-a gindit sa faca un film care il elogiaza pe Steven Spielberg :) Este vb despre J.J. Abrams si filmul sau, Super 8. Cand am vazut acest film mi-am dat seama ca sunt nostalgic filmelor lui Spielberg facute la inceputul carierei sale. Imi place filmul E.T. :)



Pentru cei tineri, acest film, Super 8 este foarte bun. Super 8 e genul de SF lansat de Steven Spielberg - in care efectul special era secundar povestii. Acum cele mai noi filme SF produse la Hollywood pun accentul pe efectele speciale...



Efectele speciale din Super 8 au fost create de specialistii in efecte digitale de la ILM - Industrial Light & Magic, iar creatura din film a fost realizata de Neville Page.

Titlul filmului nu e intamplator. Steven Spielberg a realizat primul film la 12 ani, pe Super 8 mm.

VIDEO Cronica de film - Captain America: Primul razbunator/ Captain America: The First Avenger

In aceasta vara avem parte de o invazie de super eroi in salile de cinema. Toti sunt creati de Marvel Comics. In toate peliculele cinematografice predomina efectele speciale :) Va reamintesc ca in urma cu doi ani, compania Walt Disney a achizitionat compania Marvel Entertainment, printr-o tranzactie in valoare de patru miliarde de dolari. In urma preluarii, Walt Disney a obtinut controlul asupra portofoliului de personaje al Mavel, constand din peste 5.000 de caractere, printre care Omul Paianjen. Compania Marvel Entertainment a fost fondata in urma cu 70 de ani si detina in portofoliu drepturile asupra 5.000 de personaje de film.

Cineva din industria filmului imi spunea ca aceasta inflatie de filme americane cu super eroi se datoreaza scenaristilor care au declansat cea mai importanta greva de la Hollywood. In 2008 scenaristii au paralizat industria americana a divertismentului printr-o greva de trei luni. Din cauza miscarii de protest, ceremonia de decernare a Globurilor de Aur din 2008 a fost o simpla conferinta de presa. Conform presei americane, greva scenaristilor din Statele Unite a costat peste doua miliarde de dolari si a afectat zeci de mii de angajati, implicati in productia filmelor, dar si milioane de telespectatori.

In ultimul timp avem parte de multe filme inspirate din lumea bd-ului, remake-uri si continuari. Unele sunt reusite, altele mai putin. Un caz fericit este cel mai nou film cu super eroi, Captain America, regizat de Joe Johnston. Inspirat din benzile desenate omonime de la Marvel Comics, e unul dintre cele mai reusite filme cu efecte speciale, din aceasta vara. Filmul incepe bine, punind accentul pe interpretarile actoricesti, dupa care isi urmeaza linia clasica de film cu super eroi. Titlul Captain America te poate insela, crezand ca este un film cu un super erou patetic, dar nu este asa. Este adevarat ca avem parte de clisee si de mesaje de propaganda americana. Coperta primului numar din seria Captain America de la Marvel Comics il infatisa pe super erou pocnindu-l in barba chiar pe Hitler. La 70 de ani dupa nasterea sa, personajul starneste noi controverse chiar de la debutul pe marele ecran. Studiourile producatoare, Paramount si Marvel, au oferit distribuitorilor din fiecare tara in care va ajunge filmul posibilitatea de a alege intre doua titluri, Captain America si First Avenger. Rusia, Ucraina si Coreea de Sud au fost singurele tari deranjate de nume si ar fi optat pt varianta First Avenger, din motive politice sau culturale. Mai mult, in China e posibil ca filmul Captain America sa nu fie vazut deloc. China accepta doar 20 de filme pe an in cinematografele sale.



In film joaca si Sebastian Stan - romanul plecat la 8 ani din Constanta si ajuns acum la Hollywood. Cei care au vazut serialul Gossip Girl isi aduc aminte de el.

Regizorul filmului Captain America, Joe Johnston a creat deseignul multora din personajele din Razboiul Stelelor. Nu mai spun nimic despre film. Trebuie sa mergeti la cinema pt a viziona Captain America: Primul razbunator/ Captain America: The First Avenger.

Jocul de-a vacanta cu jucarii si masini vrajite, in format IMAX 3D

Cand ati fost ultima oara la IMAX? Joi seara am fost sa vad avanpremiera filmului de animatie Pixar, Cars 2/ Masini 2, in format IMAX 3D.

Inainte sa inceapa filmul, cei de la Cinema City Cotroceni au difuzat ultimul videoclip muzical al Antoniei, Marionette. Frumoasa Antonia are un videoclip interesant, cu scene care seamana cu pelicula Ghost, cu Demi Moore si Patrick Swayze.



Imediat ce am terminat cu vizionarea reclamelor, trailerelor si a videoclipului Antoniei, a urmat mult asteptatul scurtmetraj de animatie Pixar, Toy Story: Hawaiian Vacation. Este o animatie de nota 10 care poate fi vazuta in cinematografe in deschiderea fiecarei proiectii Cars 2.

Barbie si Ken pleaca in vacanta in Hawaii, sau cel putin asa cred ei la inceputul noului scurtmetraj cu personajele din Toy Story.

Ken (Michael Keaton) si Barbie (Jodi Benson) incearca sa plece in Hawaii strecurandu-se in bagajul lui Bonnie, fetita care are acum jucariile. Cand ies din valiza, cei doi descopera ca nu au parasit vreodata dormitorul fetitei. Tot ce ramane e ca Woody, Buzz si restul gastii de jucarii sa transforme camera lui Bonnie intr-o luxoasa si relaxanta vacanta in Hawaii.



Si dupa jocul de-a vacanta, era si timpul pt curse si spionaj in stil James Bond, dar cu... masinile din Cars :) Cei de la Pixar au reusit sa atraga atentia publicului cu noul film de animatie, Cars 2. Trebuie sa recunosc ca nu sunt fun Cars. Povestea in sine nu ma fascineaza. Niciodata nu mi-a placut sa vad masinute vorbitoare.

Imi place ce spune Iulia Blaga de la HotNews despre aceasta animatie: "Nu neaparat povestea conteaza pana la urma, cat ambalajul. S-a muncit din greu la el, iar rezultatul e cochet si amuzant"

Mi-au placut decorurile si tot ce inseamna detalii. Cars 2 ne uimeste cu o gramada de inovatii vizuale si cu un decor luxuriant, alcatuit din marile orase ale lumii, de la Paris la Londra sau Tokyo. In scenele din Paris, pe acoperisul unei cladiri apare firma unui restaurant numit Gastow's. Firma restaurantului reprezinta o parodie la Gusteau's, restaurantul in care a avut loc actiunea de la Ratatouille.



Cars 2 este regizat de renumitul John Lasseter si Brad Lewis (producatorul animatiei Ratatouille - castigator al un premiu Oscar).

Masini 2 este produs de veteranul industriei efectelor speciale, Denise Ream, co-producator al Up si producator executiv al efectelor speciale din Star Wars: Episodul II - Razbunarea Sithului.

Trebuie sa mergeti la cinema pt a vedea Cars 2. Merita :) Cei de la Pixar au facut o animatie reusita.



Apropo, calculele comerciale din spatele acestui sequel sunt impresionante. In cei 5 ani de la lansare, primul Cars a facut aproape 10 miliarde $ in produse de merchandise - adica masinute dragute, camioane si alte vehicule care au iesit de pe liniile de asamblare ale fabricilor de jucarii.

marți, 2 august 2011

O limbă preistorică vorbită pe continentul african, la baza tuturor limbilor din lume

O limbă preistorică vorbită pentru prima dată in zona actuală a Africii, in urmă cu mai multe zeci de mii de ani, stă la baza tuturor limbilor din lume - de la engleză la mandarină, potrivit unui studiu publicat in revista Science, anunta Radio Romania Cultural.

După ce a analizat peste 500 de limbi străine, profesorul Quentin Atkinson, de la Universitatea din Auckland, autorul acestui studiu, a descoperit că acestea au la bază o singură limbă de mult uitată vorbită de strămoşii omului in epoca de piatră. Totodată, dovezile descoperite de profesor arată că limbajul a apărut in urmă cu cel puţin 100.000 de ani, mult mai devreme decat se credea. Descoperirea aduce noi informaţii despre unul dintre cele mai importante evenimente din evoluţia omului. Deşi majoritatea cercetătorilor au căzut de acord că primii oameni moderni au apărut in Africa, momentul in care strămoşii omului au inceput să vorbească nu a fost incă stabilit. Unii sunt de părere că limbajul a evoluat independent in diferite părţi ale lumii, in timp ce alţii spun că a apărut intr-un singur loc şi că limbile vorbite in prezent derivă dintr-una singură.

luni, 1 august 2011

Stavarache Olimpia a regizat ''Proiectul fara nume'', un film cu efecte special digitale si animatie 3D integrata in filmare reala

Stavarache Olimpia a acordat un interviu pt animationmagazine.eu. Stavarache Olimpia a regizat scurtmetrajul "Rahaela", filmul documentar "Un campion de legenda, Marin Mustata'' si lungmetrajul ''Proiectul fara nume''.

"Proiectul fara nume" este "o actiune-drama, cu usoare influente din curentul suprarealist", cu efecte special digitale si animatie 3D integrata in filmare reala. Robert Wegemann si Velika Stoica au realizat consultanta in coordonarea filmarii, conceptul animatiei si efectelor, modelarea, rigingul, trackingul, textura, luminile, animatia, fectele speciale, renderul, compositingul si draftul de montaj.

Vb despre tine. Ce experienta profesionala ai? Am inteles ca esti studenta in anul doi la regie film la Hyperion. De ce regie?
Stavarache Olimpia: Sunt licentiata a 'Facultatii de Comunicare si Relatii Publice din cadrul SNSPA, Bucuresti, iar acum sunt studenta in anul II la Facultatea de Arte, sectia Regie de film si TV, in cadrul Universitatii Hyperion, la clasa profesorului Ioan Carmazan. Am avut un moment de cumpana atunci cand l-am pierdut pe tatal meu si am realizat ca viata nu merita sa fie traita decat daca faci ceea ce iti doresti. In jurul varstei de 5 ani, am intrebat-o pe mama cine este barbatul frumos dintr-o fotografie si ea mi-a spus: "Este regizorul Sergiu Nicolaescu". Cu almanahul in mana, uitandu-ma un continuare la domnul Nicolaescu, mi-am zis: ''Cand o sa fiu mare, voi fi ceea ce este el''. Mi-am adus aminte de acele clipe atunci cand imi vedeam pentru prima oara, proiectat intr-o sala de cinema, un scurtmetraj. Se intampla la cinema Union, in anul 2009. Totusi mi-a luat ceva timp ca sa indraznesc.


Ce filme ai realizat?
Stavarache Olimpia: Am realizat doua scurtmetraje si un lungmetraj. "Rahela" este scurtmetraj de fictiune, selectionat in toate festivalurile studentesti la care a fost inscris, "Un campion de legenda, Marin Mustata'' este un documentar cu care am castigat locul I la festivalul Future Movie organizat de C.N.C. Tocmai am terminat lungmetrajul ''Proiectul fara nume'', film la care lucrez de pe 15 noiembrie 2010 si la care mai am de finalizat ultimele retusuri. Urmeaza sa fie scos pe piata in aceasta toamna.










De ce se numeste "Proiectul fara nume"?
Stavarache Olimpia: Se numeste ''Proiectul fara nume'' pentru ca personajul din rolul principal, Dragos Voicu nu reuseste sa finalizeze proiectul pe care il initiaza.


Este SF?
Stavarache Olimpia: Filmul este o actiune-drama, cu usoare influente din curentul suprarealist.


Povesteste-mi despre culisele realizarii acestui film.
Stavarache Olimpia: A fost un film realizat cu eforturi deosebite din partea echipei de productie si a tinerilor actori care au participat la filmari. Am avut 26 de zile de filmare, majoritatea in conditii meteo grele. Pot sa spun ca am avut parte de o echipa entuziasta, care m-a sustinut din toate punctele de vedere. Imi place sa cred ca s-au simtit minunat la filmari, si toti asteapta urmatoarea productie.


Cine joaca in acest film?
Stavarache Olimpia: Am realizat acest film cu participarea extraordinara a domnului decan al Facultatii de Arte a Universitatii Hyperion, Eusebiu Stefanescu, actor la Teatrul National, a profesorului si regizorului Ioan Carmazan, a Verei Linguraru, actrita la Teatrul Ion Creanga, a Ilincai Vandici, vedeta de televiziune.

Rolul principal este interpretat de Dragos Onisei, student in anul III la clasa de actorie in cadrul Universitatii Hyperion, iar rolul principal feminin este interpretat de Ana Cristina Iacob, studenta la regie in cadrul aceleasi Universitati. Pe langa aceste nume sonore am indraznit sa adun o sumedenie de tineri si mai putini tineri talentati, care se afla la prima incercare de acest gen, descoperind alaturi de mine tainele cinematografiei.


Ce proiecte de viitor ai?
Stavarache Olimpia: In prezent il asist pe profesorul Ioan Carmazan la proiectele aflate in lucru, iar in ceea ce ma priveste am de gand sa fac o ecranizare despre care deocamdata nu as dori sa dezvalui foarte multe lucruri.


Ce parere ai despre cinematografia romaneasca?
Stavarache Olimpia: Am crescut cu filmele marilor regizori romani. In sufletul meu nu exista nicio diferenta intre cinematografia romaneasca si cea mondiala. Dar recunosc ca de ani buni nu mai regasesc nimic din grandoarea de alta data, motiv pentru care nu ma pot considera un fan al cinematografiei romanesti de astazi. As dori sa se exprime mai mult regizori precum Horatiu Malaele, Dan Chisu, Radu Mihaileanu si as dori sa nu par subiectiva, dar totusi voi risca spunand ca oameni cu o adevarata valoare culturala si simt estetic precum Ioan Carmazan ar trebui sa isi permita luxul de a creea. Din pacate oamenii de creatie din tara noastra se zbat sa supravietuiasca epuizandu-si energia, irosindu-si talentul. Imi pare rau.


Robert Wegemann a avut ocazia sa vb despre efectele speciale din filmul Olimpiei Stavarache.

Vb despre animatiile si efectele speciale din "Proiectul fara nume". O sa vedem animatii 3D? Ce tehnici ai folosit?
Robert Wegemann: Bun, totul a inceput in vara anului 2010 , cand am avut onoarea de a tine o serie de workshopuri la festivalul Future Film de la Galati. Aici am vorbit timp de cateva zile studentilor de la regie de la cele mai importante facultati de profil din tara, despre animatie de la inceputuri pana in prezent si aplicatiile efectelor digitale animate in filmul real. Prelegerile au fost destul de condensate datorita timpului acordat, dar se pare ca unii dintre studenti au fost foarte atenti si receptivi. Este cazul si regizoarei Olimpia Stavarache care ne-a contactactat pe mine si Velika. A venit cu un film interesant si provocator pentru noi deoarece avea sa fie inceputul unei colaborari benefice atat pentru Olimpia ca studenta cat si pentru noi care facusem cateva experimente cu tehnica ce urma sa o folosim dar nu o aplicasem niciodata intr-un film de lungmetraj. Mai mult, eu imi doream sa lucrez la un film in care sa am urmari de masini si sa distrug cateva modele din cele mai scumpe.

Pentru inceput ne-am intalnit sa discutam si sa vadem cum putem realiza ce dorea regizorul si usor usor incepe sa prinda contur un proiect amplu ce cuprinde efecte special digitale si animatie 3D integrata in filmare reala. Proiectul a pornit in faza de animatie undeva in decembrie 2010 iar termenele erau foarte scurte. Nu aveam posibilitatea de a introduce in proiect mai multe persoane asa ca a trebuit sa gandim eficient cum putem rezolva totul doar eu si Velika. Am realizat ca nu avem timpul necesar sa modelam un bulevard intreg din Bucuresti, cu tot ce implica acest proces ( textura, lumini, etc.) si atunci i-am propus Olimpiei sa filmam real in oras si apoi noi sa adaugam masinile si efectele. Ideea de alerga cu un Ferrari, un Fiat Coupe si un Opel Zafira in mijlocul Bucurestilor, iar in final sa arunci in aer Ferrariul era mult mult peste bugetele multor filme autohtone, dar regizorul nu face rabat si trebuie sa se poata realiza ce si-a propus. Asa sa ajuns sa filmam scenele pe strazile Bucurestiului. Un lucru de care am fost incantat a fost colaborarea cu operatorul... care a inteles exact ce doream, nu este usor sa filmezi imaginar, sa urmaresti mai multe masini in mare viteza fara ca masinile sa existe. Toate scenele au fost filmate in principiu din prima, rar tragandu-se o dubla si aceea mai mult de siguranta. Am fost incantat sa ma inteleg perfect cu echipa care a lucrat la acest film si sa constat ca notiunile tehnice din animatie erau intelese aproape in totalitate. De ce spun asta, deoarece am avut ocazia sa mai lucrez si cu alte echipe autohtone care au inteles mai greu principiile animatiei si vocabularul tehnic.

Deci am filmat scenele pe neve ca sa ma exprim mai neortodox, apoi le-am preluat in softuri specializate ce realizeza tracking (tehnica prin care miscarile de camera sunt transpuse intr-un mediu digital 3D). Acum aveam scenele transpunse in softul 3D, dupa ce am realizat masinile care sunt identice cu cele reale din film, le-am introdus in scenele respective unde a fost o "munca de chinez" sa realizam animatii care sa para reale, sa se deruleze in perspectiva decorului, sa interactioneze, sa fie luminate de luminile prezente in filmare, etc. Ca si efect in film regizorul a dorit sa aiba un look de joc video si atunci am propus ca inainte de montaj sa aplic o filtrare care sa creeze acest sentiment. Practic eu si Velika lucram animatia ziua si peste noapte intra "ferma" de render in lucru apoi urma preluarea in softuri de compositing unde faceam compozitia final si filtrarea. In final avem o scena care mie mi-a placut mult si care se deruleaza cam asa: doua masini (un Fiat si un Ferrari) ies in tromba din pasajul Unirii catre Universitate, in piata Fiatul degajeaza printr-un drift lung printre masinile prezente in trafic (filmarea reala) dar Ferrariul rateaza si loveste rondul central si explodeaza. Efectele si detaliile de aici nu vi le pot povesti dar le veti vedea in film dupa ce acesta va fi lansat.

Eu si Velika Stoica am realizat consultanta in coordonarea filmarii, conceptul animatiei si efectelor, modelarea, rigingul, trackingul, textura, luminile, animatia, efectele speciale, renderul, compositingul si draftul de montaj.

Speram ca acest poriect sa fie inceputul unei colaborari din ce in ce mai ample care sa ridice cinematografia autohtona la nivelul productiilor internationale si nu este doar o vorba este un fapt pentru ca se pare ca vor mai fi cateva proiecte in viitorul apropiat si am fost deja contactactati in acest sens. Cred ca este doar o problema de timp si bugete pana sa apara un film romanesc cu efecte digitale in procentaje generoase precum productiile internationale. Am incredere in regizorii nostrii si in scoala de cinematografie si cred ca pot sa realizeze filme la un anumit standard calitativ.

Scoala de animatie 3D

La inceputul anului, cei de la The Animation Workshop din Danemarca, Viborg incercau sa infiinteze o scoala de animatie in Romania, dar din pacate nu au reusit. Acum a venit rindul altei scoli din strainatate sa-si incerce norocul pe plaiurile mioritice. Este vorba despre facultatea de animatie din cadrul scolii SAE.

Mai jos aveti un interviu cu Mircea Kiraly, general manager la SAE Romania. In anul 1992, Mircea Kiraly a facut animatii 3D (pe un calculator cu ram de 1 Mo si hardisc de 20 Mo). Programul s-a numit "Buna Dimineata Romania" si a fost sponsorizat de catre Guvernul american. In 1993 a infiintat firma ARS NOVA care avea 80 de angajati in animatie si care a realizat serialul "Peleshinio" despre viata fotbalistului Pele. Tot ARS NOVA al carui patron a fost Mircea Kiraly, a realizat animatii din plastelina pentru prezentarile si clipurile la Festivalului Cerbul de Aur, editia 1996 . De asemenea, firma sa a realizat numeroase clipuri de animatie pentru MTV Frankfurt.

Ce inseamna SAE?
SAE Reprezinta cel mai mare provider de educatie MEDIA din lume: 57 de facultati pe cele 5 continente, 22.000 de studenti anual , singura facultate acreditata APPLE, o experienta de peste 36 de ani, peste 3000 de profesori selectati din industria mondiala de virf.




Facultatile SAE includ intreaga paleta MULTIMEDIA in care studentii invata in laboratoare moderne echipate "state of art" Curricula si metodele de invatamint sunt periodic adaptate pietei cu o dinamica efervescenta in domeniu. Astfel in fiecare an apar cursuri noi , ca Apple Iphone & Ipad developpment , primul curs certificat de Apple. SAE are headquarterul la Oxford, si cuprinde in reteaua sa facultatile Quantm si Midlesex University, printre primele 4 universitati din lume in domeniul Media. Aceste universitati sunt proprietatea SAE, precum si faimoasele studiouri de inregistrari "301" si compania care produce studiourile NEVE.


SAE va avea si sectie de animatie? Poti detalia? Ce se va preda? Cine va preda? Cati ani vor face? La finalul studiilor vor obtine o diploma?
In cadrul celor 7 facultati, campusul din Romania va deschide si una de Animatie 3D. Cursurile acestei facultati sunt structurate pe 2 ani (anul 1 - Diploma BA- BS,180 ECTS si anul 2 Degree MA- MS 360 ects care dau posibilitatea studentilor de a urma un masterat certificat de facultatea Midlesex din Londra , ceea ce reprezinta maximum de educatie in domeniul animatiei computerizate in lume. Cursurile se vor tine in limba engleza cu profesori straini selectati din reteaua SAE International. Facultatea SAE din Bucuresti va fi deschisa 24 din 24, 7 zile pe saptamina, 365 de zile pe an. Studentii sunt indrumati spre practica care se face individual pe statiile de munca. Grupele de studenti nu sunt mai mari de 10. Comunitatea SAE Alumni, are in fiecare an o conventie mondiala care se tine anul acesta la Berlin, 14 -18 octombrie, si care aduna peste 3000 de firme cu care SAE este partenera. In cadrul acestor manifestari, se tin workshopuri, masterclass-uri, informari din industria media, expozitii de echipament care rivalizeaza cu cele mai mari tirguri de profil din lume, si binenteles o petrecere de peste 5000 de invitati. SAE redacteaza bianual o revista care este impartita pe gratis in toata lumea.


Ce avantaje vor avea romanii care vor sa invete animatie la SAE? Vor putea obtine un loc de munca in strainatate, in industria animatiei? Sau vor obtine o recomandare de la SAE?
Nu pot spune despre SAE decit faptul ca aceasta facultate te propulseaza in industria mondiala de profil. Si asta prin existenta unei burse interne de peste 22.000 de joburi internationale, prin sprijinul extraordinar pe care comunitatea Alumni il ofera, prin accesul la magazinul SAE unde sunt reduceri cuprinse intre 50 si 8 % la echipamente si softuri. Diplomele SAE au o particularitate importanta si anume "Industrial reconized" care ofera studentilor o carte de vizita "premium". Anul acesta SAE a facut un studiu asupra perioadei cele mai lungi in care un absolvent si-a gasit un job: 2 LUNI DE ZILE
.

Cat este taxa pt cei care vor sa invete animatie la SAE?
SAE promoveaza conceptul de "intense learning" ceea ce inseamna folosirea unui an de studiu cu dumineci si cu maximum 2 saptamini de vacanta. De aceea diplomele au valoarea a 360 ECTS (in facultatile din Romania este posibila atingerea a doar 240 ECTS in 4 ani de studiu). Taxele de studiu (negociate la 50% fata de valoarea institutelor SAE din lume) se inscriu in valorile practicate de facultatile din Romania care sunt de 15.000 euro pentru 3 ani. Astfel anul 1 Diploma costa 8.000 euro, anul 2 (degree 5600 euro, iar masterul 1600 euro). Exista mai multe modalitati de plata in rate, iar pentru cei care activeaza deja in domeniu, ne-am hotarit sa deschidem o modalitate de a parcurge primul an in doi ani cu cursuri seara sau simbata si duminica, care pot fi platite cu 300 euro lunar. In costul primului an de studiu este inclus si un MAC BOOK cu softurile necesare CADOU.


Cand au loc inscrierile pt SAE?
Inscrierile au inceput pe data de 15 iunie si se vor inchide pe data de 23 septembrie. Anul scolar va incepe la data de 01 octombrie 2011. SAE va avea un al doilea Intake la 1 aprilie 2012. In momentul de fata de cele 10 locuri vacante, 6 sunt retinute de viitorii studenti.


Cei care au studiat animatie la SAE, in strainatate, au castigat premii la festivaluri internationale? Poti sa-mi oferi un exemplu?
Realizarile studentilor SAE sunt postate in numar mare pe YouTube.


Ce infrastructura are SAE?
Institutul SAE din Romania are o intefata mica, dar flexibila. In conducerea SAE se vor afla un manager, un director academic, marketing si un student adviser. Corpul profesoral va fi format din Head of Animation, senior lecturer animation, lecturer animation si 2,3 supervizer.

Laboratoarele de animatie vor fi dotate cu MAC Pro, ultima generatie cu toata paleta de softuri Mac OS si Windows. Studentii au posibilitatea pe linga cele 16 ore de curs saptaminal de a face practica non-stop in laboratoarele de animatie, film , sunet si multimedia SAE.


Ce proiecte va avea scoala SAE?
Campusul SAE din Bucuresti isi propune sa coaguleze in jurul sau comunitatea de gen din Romania. Astfel vor fi organizate numeroase Bootcampusuri si Masterclass cu "leii junglei internationale " din domeniu, prezentari de aparatura si softuri nou lansate, festivaluri si intilniri informative. SAE se doreste a fi in Romania un centru prin care inovatia si creativitatea tinerilor romini va fi evidentiata peste hotare.


Ce parere ai despre animatia contemporana romaneasca?
Superba, dar inexistenta! Admir cu respect realizarile individuale pe care le-am vazut, dorinta celor implicati de a se uni in asociatii, lupta care nu este numai a lor ci a intregii comunitati culturale din Romania pentru a se afirma si pentru drepturi, dar cu amaraciune constat un hiatus grotesc in scoala de animatie romaneasca. Poate de aceea "Robotzi" au faima pe care o au. Un fel de Mircea Badea desen animat.