marți, 4 august 2009

crisTinA Bazavan, Un "brand" indragit

Interviu cu Cristina Bazavan, redactor sef la revista Tabu
crisTinA Bazavan, Un "brand" indragit

La inceputul carierei mele de jurnalist (in anii 90), vizionam filme in avanpremiera (special pentru presa) la cinema Studio. Atunci faceam emisiuni despre cultura (la Fun Radio si Radio Z) si scriam „cronici de film” pentru Cotidianul. In perioada respectiva am cunoscut-o pe Cristina Bazavan. Este un om formidabil...

"am renuntat la stiri cand mi-am dat seama ca ma dezumanizeaza (eram urmaritorul mortilor de la un anume moment incolo) si m-am dus catre PR & promovare"


Daniel Todoran-Rares: Cand ai intrat in presa?

Cristina Bazavan: 1993, la radio 21, la doua luni dupa ce aparuse postul

Acolo parcursul a fost de la un job la altu' (la 21, adica). Am dat mai intii voci pentru reclame, apoi am facut emisiuni de noapte, apoi matinalul. Dupa care prin '97 m-am gindit ca partea asta de DJ (prezentam si in top, primul top smeker, adus de afara, European top 100) nu poate sa te tina o vesnicie, pentru ca e un radio de tineri care trebuie facut cu tineri, iar eu cresteam ca sa nu zic imbatrineam (nota: este tanara si frumoasa).

Asa ca m-am dus sa fac scoala BBC de stiri radio. Si in '97 am inceput sa construiesc redactia stiri de la radio 21.

Am renuntat la stiri cand mi-am dat seama ca ma dezumanizeaza (eram urmaritorul mortilor de la un anume moment incolo) si m-am dus catre PR & promovare.

Cred ca ascultatorii fm isi aduc aminte de emisiunile tale de cinema de la radio 21 si Europa FM.

Da, asta a ramas ca un brand personal daca vrei. Pentru ca am fost intotdeauna (fie in scris, fie la radio) conectata la film. Mai sunt inca.

"interviul are o parte de seductie... "



Te atrage reportajul?

Da, mult, desi in jurnalism ma atrage mai mult interviul. Are o parte de seductie.
Mai vizibila, pe care o simti si o traiesti mai intens decat in reportaj pentru ca trebuie sa-ti seduci subiectul interviului, trebuie sa-l faci sa lase garda jos.

"suntem traducatori de agentie, patetici"



Ma uit la stiri. Uneori inteleg, alteori nu. Cateodata sunt lucruri care ma scot din minti, cum a fost abordarea "viitura ca vedeta".

Stii ce ma enerveaza pe mine cel mai mult la stirile noastre? Ca suntem traducatori de agentie, patetici. Nu stim sau nu ne ajuta limbajul sa pastram linia fina intre emotie si patetism.

Mai nou suntem generatia copy paste

Bine asta e influenta netului.


Cristina are un blog personal pe Yahoo! 360 si un jurnal online pe site-ul revistei Tabu.

"este un blog pentru cei care au acelasi limbaj emotional... "



Citesti bloguri? Imi poti spune ce bloguri?

Imi place sa descopar bloguri. Sambata dimineata ma plimb din blog in blog. Favoritii sunt de afara, dar pe mioritici, cum zici tu, ii citesc mergand de la unul la altul, din blogroll. Vreau sa simt viata de pe web si ma amuz cum se inspira de la unii la altii, cum isi fura identitatile virtuale si cum se dilata informatia.

Ce parere ai despre blogosfera mioritica?

E foarte la inceput si e asa cum e si Romania, cu spirit balcanic, cu mult umor sub centura. Sunt putine blogurile care apartin unor oameni care au ceva de spus si sunt si mai putini cei care reusesc sa ramana onesti in scris dupa ce vad ca le creste traficul. E greu sa rezisti tentatiei de a te da in spectacol, de a spune ce tare si mare esti, cand stii ca ai multi cititori, dar e o chestiune de educatie care o sa vina cu timpul.

Foarte multe vedete si jurnalisti si-au facut bloguri. Ce parere ai?

Un mega smeker in comunicare de la Hollywood spunea ca o vedeta trebuie sa aiba declinare media pe tv, radio, carte, muzica, film , merchandise. Si net-ul e tot de acolo. E o forma de publicitate pentru ei si trebuie utilizat mijlocul pentru ca gasesti un public tanar pe care nu-l ai in fata televizoarelor.

Si politicienii si-au facut bloguri.

Nu este un moft?

Nu stiu, daca e facut cu constiinciozitate, probabil ca nu.

Foarte multi nu au ce sa spuna.

Daca e facut de ochii lumii, sa bifez si eu asta, probabil ca da. Dar se cern astea pentru ca tu te duci, vezi ce ti se ofera, dai verdict pe loc si nu mai treci alta data pe acolo. Daca nu face trafic, nu conteaza. Ajuta la research-ul pentru interviurile jurnalistilor mai constiinciosi, cel mult.

De ce ti-ai facut jurnal online?

Cel de pe 360 este pentru prieteni. Aau plecat din tara niste prieteni si le lipsea "gasca", vazutul spectacolelor impreuna. Si am scris pt ei. Dupa aia a luat amploare pentru ca era public si lumea e curioasa sa afle cum e la repetitii la o piesa de teatru sau ce e prin spate la un film sau festival de film.

Cel personal este pentru "comunitatea" Cristinei

Da, pentru oamenii care vorbesc pe limba mea emotionala.

Am observat

Celalalt deschis acum este datorie de serviciu si cred ca va fi un pic altfel. Adica l-am pornit un pic altfel, desi mai mult ca sigur ca ajung la acelasi limbaj emotional, ca tot eu scriu.

De ce ai trecut "oficial" pe o adresa web a revistei?

Pentru ca ca m-a rugat compania sa fac blog pe site-ul revistei.

Face parte din strategia de pr?

Nu

A trustului...

Nu nu

Sau doar a revistei

Nu si-a pus nimeni problema asa. Toti stiau ca am blog. Si-au zis sa facem bloguri pe site. Si mi s-a parut fair sa muncesc si eu un pic pentru dezvoltarea comunitatii de pe tabu.ro ca la revista asta prestez, e un pic si copilashul meu.

"as putea cel mult sa fac documentare... despre oameni misto"



Ce inseamna filmul pentru tine?

Eeee, la asta e greu de raspuns. Depinde de film, dar ca pentru toata lumea, e o evadare. In bine sau rau, depinde de regizor, ce cautzi, ce repere ai.

Te-ai gandit vreodata sa regizezi sau sa scri un scenariu pt un film?

Nu. Pentru asta ai nevoie de altceva. Eu sunt observator. Voyeur, daca vrei. Nu sunt creator. Ca sa fii regizor sau scenarist trebuie sa stii sa creezi lumi. Eu, cel mult, as putea sa le relatez pe cele pe care le vad. As putea cel mult sa fac documentare.

Ce fel de documentare?

Nu stiu ce documentare, despre oameni misto care fac lucruri misto. Poate, habar n-am. Dar tehnic vorbind, n-am structura pt altceva.

Te-ai regasi in distributia unui proiect cinematografic - producator, consilier... ?

Nu. Doar dau cu parerea la filmele sau la piesele de teatru ale prietenilor mei. Dar, asa cum o fac eu, o fac si alti prieteni.

"am urmarit cu sufletul la gura "tangoul" emotional /seductia nonverbala dintre Hopkins si Foster... "



Care a fost prima ta parere despre un film?

Parere?

Si la ce varsta? Si ce gandeai?

Primul gand constient?

Da

Analitic?

Sau superficial

Am doua pe care mi le amintesc, din doua registre diferite. Cu mama, tata si sora mea la cinematograf, undeva in anii 80 (eram la scoala primara) - la un film indian, O floare si doi gradinari. Buluc de lume, pe vremea aia erau rare filmele, mergea lumea cu toate neamurile la cinema. Era cald, aia urlau , scinceau pe ecran, erau niste culori stridente si mi se parea o aiureala teribila. Si-am vrut sa ies din sala. A fost o intreaga disputa in familie. Cum sa ies si ce sa fac pana se termina filmul? A doua e legata de Tacerea mieilor. Am vazut filmul si-am constientizat ca daca ai armele necesare - imagine/limbaj/actori poti face sa-ti placa si cel mai rau personaj. Cand am iesit din sala, eram fascinata de cum eu, spectator, am urmarit cu sufletul la gura "tangoul" emotional /seductia nonverbala dintre Hopkins si Foster.

Sa inteleg ca acestea au fost primele filme din viata ta

Nu nu. N-au fost primele, dar astea au declansat reactii in directii opuse si m-au facut sa inteleg lucrurile foarte bine, sau mai bine.

Care este primul film vazut de tine? Si cand?

Habar n-am. La tv, banuiesc.

Iti mai aduci aminte ce filme erau?

Nu cu virsta, memoria.... Filmele epocii banuiesc. Dar am amintiri foarte exacte cu cadre din anumite filme vazute in copilarie.

Imi aduc aminte de primle filme...

Care erau primele tale filme?

O sa razi. Primul film vazut la cinema a fost Razboiul stelelor. Nu o sa uit atmosfera... eram la gradinita si imi aduc aminte de primul film vazut la tv. Imi aduc aminte de cateva secvente alb negru...

Dragutz. Razboiul stelelor a insemnat mult pentru generatii intregi. Eu nu ma numar printre cei care au fost marcati de filmul asta.

Eu nu sunt fun-ul acestui film. Intamplator a fost primul film pt mine. Imi aduc aminte de cozi, stat in picioare intr-o sala mica si urata intr-o zona mai putin cunoscuta acum - Uranus. Eram prea mic. Mai mult urmaream reactile celor din jur.

Dar e frumos ca ai amintiri legate de cinema de cand erai asa de mic. Uite, aseara la o piesa de teatru era un copil de 3 ani si un pic. Si in primul moment m-am gindit: ce cauta aici? O sa se plictiseasca si o sa vrea afara, dar copilul s-a distrat foarte foarte tare si de la un moment incolo a plecat de langa mama lui si s-a asezat intre tinerii care stateau pe pernutze langa actori. Era absolut fascinat de ce se petrecea, desi la alt nivel decat percepeam noi, sunt sigura.

"imi plac filmele care ma tin in poveste"



Ce filme iti plac?

wong kar wai. Cu el nu cred ca as da gres. Adica si la ultimul, chiar daca nu e foarte reusit, tot am gasit ceva care mi-a ramas in minte. Imi plac filmele care ma tin in poveste. Doar ca sunt un spectator greu de tinut.

Nu ai un film preferat?

Ba daaaa

Care?

Bleu al lui Kieslowski. Este FILMUL MEU. Eu nu cred in filme bune si filme proaste, ci in filme potrivite pentru unii si altele potrivite pt altii.

Asa am zis si eu cand studiam regie

Ca si la carti. Adica daca incepi sa ai deprinderea, ritmul de a vedea filme

Dar... cand vezi filme cu "batai"

Poti urca pe scara intelegerii emotionale. Poti sa te distrezi la filmele cu batai.

Mda

Si ele pot fi bune pt ceva anume, doar ca nu pentru tine.

In liceu, dar si dupa ma uitam la orice

Si eu cred ca e imposibil sa stii sa alegi acele lucruri care iti pot vorbi intr-un limbaj emotional care ti-e drag tie


Ce ii lipseste unui site romanesc pentru femei?

Inovatia, interactivitatea, "spiritul viu".

"Sa ma faca sa simt ca imi e un prieten acolo si ca daca revin, gasesc ceva care imi e aproape"



Ce parere ai despre site-urile pt femei?

Sunt in dezvoltare ca tot Internetul, imi place mult 121.ro. Au avt viziune si strategie inca de la lansare. Au crescut pas cu pas. Sunt oameni care au o filosofie in spate, au ideea unei comunitati si stiu sa o dezvolte.

Nu ai senzatia ca toate site-urile pentru femei seamana?

Ba da, dar asta este pentru ca industria e la inceput. Uite, sa comparam cu piata radio de la inceput. Toate semanau, faceau aceleasi lucruri pentru ca nu stiau sa se diferentieze, nu stiau sa-si caute nise. La 12 ani distanta avem statii super nishate. Asa se va intimpla si cu web-ul, se va specializa. La fel a fost si cu tv-ul. Face parte din evolutia pietei. Eeu cred ca acum e momentul web-ului ca business in Romania pentru ca ca ai urmatorii 2-3 ani de dezvoltare si de incercari ca la inceputurile radiourilor private sau tv-urilor private. Poti sa incerci si sa gresesti orice, sa inveti din mers. Peste doi ani, cand se va face bani din asta, e bine sa fi fost scolit, antrenat cu toate.

Ce ii lipseste unui site pt femei?

Inovatia, interactivitatea, spiritul viu. Sa ma faca sa simt ca imi e un prieten acolo. Si ca daca revin, gasesc ceva care imi e aproape. Comunitatea, altfel spus. Dar asta se construieste greu si in timp si e nevoie de credibilitate si de efort mult, sustinut.

Ce site-uri citesti?

newyorker, thesartorialist.blogspot.com, salon.com si www.city-magazine.com

despre presa glossy

Presa glossy are succes in romania?

Are succesul ei. Cea pentru femei mai mult decat cea pentru barbati.

Si in occident este la fel

Da, doar ca in occident o parte importanta de venituri vine din circulation/ vinzarea la taraba. La noi cea mai mare parte din venituri e din publicitate pentru ca o revista costa 2 euro maxim.


despre proiectele Tabu.ro


Ce proiecte pregatesti pt tabu.ro?

Ai vazut proiectul cu "daca i fi o rochie, ce ai vrea sa fii"? Aam primit deja muuulte rochii si e o analiza foarte frumoasa si directa, concisa a personalitatii celei care o trimite. Am sa fac proiectul asta o luna, vreau sa recreez una dintre rochii apoi, si sa o fac cadou. In noiembrie, pentru ca va fi numarul special film & teatru.

Imi place proiectul roman tabu

Da da e foarte dragutz si de succes. Adica, una dintre cistigatoare careia i s-a ales deja un capitol sau doua se afla in negocieri sa fie scenarista pt un serial tv. Mi se pare mi-nu-nat!


Cristina lucreaza de la ora 10.00 pana la ora 18.00 sau 2 dimineata...
Ii place sa se plimbe prin Bucuresti, dar noaptea tarziu sau dimineata foarte foarte devreme.



Ce face Cristina Bazavan intr-o zi obisnuita?

Depinde de zi. Daca e de munca face cam asa. 7 dimine trezirea, dat drumu la tv si la computer. Mici chestii prin casa.

Si la computer?

Intotdeauna si la computer pentru ca mai raspund la mailuri. La 10 sunt la birou si rezolv chestii, sau am intilniri, sau fac interviuri, lucruri pe care le face oricine in job-ul meu. Si depinde de cat de aproape de deadline suntem ca sa stim ora plecarii catre casa. E undeva intre 18.00 si 2 dimineata.

Mergi pe jos prin Bucuresti?

Merg pe jos in week end. Imi place Bucurestiul pe anumite stradute. Am locurile mele "unde m-as muta si miine".

Care?

Dumbrava rosie si zona de la parcul Icoanei pana la piata Galatzi. Toate stradutele alea mici cu case minunate.

Este o "insula"

Bucurestiul vechi , dar doar noaptea tarziu sau dimineata foarte foarte devreme

Cauti linistea orasului?

O daaaaaaaaaaaaaa. Caut linistea mereu. Ziua mea perfecta e in liniste cand, daca ar fi posibil, ar trebui sa nu rostesc nici un cuvint

(7 octombrie 2008)

Un comentariu: