marți, 4 august 2009

Ernest Verzea

Ernest Verzea (1917 - 2005) o sa apara in Istoria literaturii romane, volumul 7. Am avut onoarea sa-l cunosc in 1993 la o lansare de carte. Atunci eram reporter la Fun Radio Bucuresti.

Am avut multe de invatat de la domnia sa...

Ernest Verzea a fost licentiat al Facultatii de Litere si Filozofie a Universitatii din Bucuresti. De asemenea, a fost licentiat al Facultatii de Drept a aceleiasi universitati.

Pentru aprofundarea artelor plastice a urmat timp de trei ani la Academia de Arte Frumoase din Bucuresti cursurile de pictura in Atelierul profesorului Jean Al. Steriadi.

A absolvit de asemeni cursurile de pictura monumentala-bizantina organizate de Patriarhia Bisericii Ortodoxe Romane.

Pentru apropierea subtilitatilor limbii franceze a frecventat de asemenea cursurile Institutului de Inalte Studii Franceze in Romania.

In urma unui concurs care a avut loc dupa incorporarea sa in armata, la care a fost clasificat pe locul intai, a fost detasat la Serviciul Istoric din Marele Stat Major al Armatei pentru redactarea Istoricului Aviatiei.

Participa in cadrul editurii Gamber la traducerea in limba franceza a Cursului de Istoria Pirateriei in Mediterana intocmit de Nicolae Iorga.

Scurt timp ocupa un post de suplinitor la catedra de desen si caligrafie a Liceului Militar Muzical din Bucuresti.

In anii razboiului, 1941 - 1944 este angajat la ziarul Vieata (condus de Liviu Rebreanu) mai intai ca secretar de redactie, devenind ulterior sef al paginii a doua de literatura si arta.


A participat frecvent la sedintele cenaclului Sburatorul, condus de E. Lovinescu.

A fost sef de cabinet la Ministerul Educatiei Nationale in perioada postbelica si in acelasi timp redactor la Ziarul Poporul.

Mai tarziu va recruta, instrui si controla salvatorii din strandurile lacurilor bucurestene asa incat va conduce acest serviciu de-a lungul a 12 ani.

Datorita unei moderatii comporatamentale, dublata insa de nonconformism a suferit unele pedepse private de libertate, atat in timpul razboiului, cat si dupa aceea.

A scris versuri, nuvele, studii etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu