marți, 4 august 2009

Micuta pianista Daria Ioana TUDOR


Am fost la concertul simfonic sustinut de Daria Ioana TUDOR si Florin Ionescu-Galati, alaturi de Orchestra Filarmonicii Ploiesti condusa de Ilarion Ionescu-Galati.

Evenimentul a avut loc la Sala Auditorium, Muzeul National de Arta al Romaniei.

Am ascultat Adagio pentru orchestra de coarde de T. Albioni, Concertul pentru pian si orchestra nr. 9 in Mi bemol major, "Jeunehomm", K 271 - Allegro, Andatino si Rondeau (Presto) de W. A. Mozart, Ave Maria de F. Schubert si Divertimento in Re major, K. 251 de W. A. Mozart.


Cand am ascultat-o pe micuta pianista Daria Ioana TUDOR, am fost absolut uimit. Mi s-a parut ceva cu totul iesit din comun.

Nascuta pe 25 iulie 1997, Daria Ioana TUDOR ia primele lectii de pian in 2001 cu prof. Anca-Florentina Borcea de la Liceul de arta din orasul natal Ploiesti. Debutul in activitatea pianistica il face in 2002, castigand premiul I la Concursul National "Paul Constantinescu" la Ploiesti; in 2003 si 2004 participa si casitga premiul intai la o serie de concursuri.

In luma mai 2004 Daria sustine primul ei recital la Filamornica "Paul Constantinescu" din Ploiesti. In 2005 primeste "Marele Premiu Absolut" la Concursul European de Interpretare "Antonino Miserendino", Italia. Vor urma Concursul National "Martian Negrea" si Concursul International "Pro Piano".

In 2005 incepe cea mai importanta colaborare pentru formarea ei ca muzician, cu prof. univ. dr. Serban-Dimitrie Soreanu, decanul Facultatii de Interpretare Muzicala din cadrul Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti.

Participa la cursurile de maiestrie sustinute de Lea-Jeanne Litzler Adam, pres. a Academiei Artistilor Muzicieni din Paris.

In 2006 primeste premiul I si premiul pentru cea mai buna interpretare a unei piese baroce la Concursul "Lira de Aur". Incepand cu luna iunie Daria isi continua studiul pianului la Bucuresti, la liceul "Dinu Lipatti". In luna octombrie sustine un recital la Institutul Cultural Roman "Titu Maiorescu" din Berlin si o auditie la Staatliche Hochschule Fur Musik und Darstellende Kunst - Mannheim.

In luna februarie 2007, la numai 9 ani, Daria interpreteaza alaturi de Orchestra de Camera Radio, in studioul "Mihail Jora" al Radiodifuziunii Romane, Concertul in Sol major de Joseph Haydn, sub bagheta dirijorului Alexandru Ganea. Patru luni mai tarziu sustine acelasi concert alaturi de Filamornica "Paul Constantinescu" din Ploiesti, sub bagheta maestrului Ilarion Ionescu-Galati.

Ca o recunoastere suplimentara in anii 2005 si 2006 a fost distinsa cu Premiul de Excelenta din partea Ministerului Educatiei din Romania.

"Am ascultat plini de entuziasm Concertul in Sol major de Haydn in interpretarea Darei", afirmau anul trecut despre ea prof. univ. dr. Paul Dan si dr. Haruko Kurnagai de la Staatliche Hochschule Fur Musik und Darstellende Kunst din Mannheim. "Are, intr-adevar, un talent exceptional. Interpretarea ei este profesionista din punct de vedere tehnic si, in acelasi timp, profund muzicala".

"... un adevarat instrumentist, o interpreta care se comporta pe scena ca un adevarat profesionist" (Luigi Gageos - "Jeunesses Musicales" 2005)

(31 martie 2008)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu