marți, 4 august 2009

Dans contemporan & multimedia: "Urme de zapada"

Andreea Tanasescu pregateste un spectacol de dans contemporan si multimedia care poarta titlul unui preludiu de Debussy "Urme de zapada".

Propune o succesiune de experimente coregrafice si vizuale de la textele si viata lui Barbu Fundoianu (Benjamin Fondane), poet si scriitor roman emigrat la Paris, mort in lagarul de concentrare de la Auschwitz.

Proiectul artistic propune o succesiune de experimente vizuale pornind de la 12 preludii ale lui Claude Debussy, cantate live pe scena. Fiecare preludiu este un pretext pentru o analiza inedita a gestului, caruia sunetul ii confera acel atribut atemporal tipic lucrarilor muzicale impresioniste, Debussy insusi numindu-si opera sa "24 de Preludii" drept "o calatorie initiatica in gestual". Dansul capata aspect de ritual in care transformarile minuscule si tehnica minimalista propun o intoarcere catre sine, o radiografie a interioritatii.

Piesa este o arheologie emotionala, construita ca un joc de puzzle in care diferite forme artistice se vor intrepatrunde formand o textura organica in care textul, imaginea si corpul se vor intalni intr-un dialog percutant, precizeaza Andreea Tanasescu.
Urme de zapada este un traseu imaginar, interior al scriitorului Benjamine Fondane, fiind in acelasi timp un protest impotriva crimelor savarsite de om impotriva naturii sale.

Spectacolul va fi realizat in colaborare cu o echipa mixta din care fac parte un coregraf & regizor, artisti vizuali, un compozitor, 4 dansatori, 2 actori, un pianist si un copil in varsta de 6 ani. Muzica spectacolului realizata de Catalin Cretu va avea ca punct de pornire cele 12 preludii ale lui Claude Debussy adaptate electro-acustic pentru acest proiect artistic. Costumele si scenografia vor fi realizate de Unda Pop si studenti ai sectiei de creatie costum din cadrul Facultatii de Arte Plastice din Bucuresti.

Proiectul se va desfasura in perioada februarie – iunie 2009 si se va finaliza cu o prezentare work-in-progress/avanpremiera. A doua etapa de lucru va avea loc in perioada septembrie – octombrie 2009 si va permite echipei finalizarea spectacolului.

Echipa artistica:

regizor si coregraf: Andreea Tanasescu

muzica: 12 preludii de Debussy si o adaptare electro-acustica de Catalin Cretu

pian live: Andrei Tanasescu

scenografie: Unda Pop

multimedia: Catalin Cretu

interpreti:

Bianca Patriche, Valentin Stoica, Marian Chirazi,

Vanda Stefanescu, Costina Ciuciulica, Gabriel Gheorghe

asistent coregrafie: Kasandra Stelea



Despre Andreea Tanasescu

Andreea Tanasescu este coregrafa si profesor la Universitatea Nationala de Teatru si Film, sectia coregrafie. A absolvit Scoala de Muzica si Arte plastice nr. 3, Bucuresti, 1983-1991, sectia pian, Liceul de coregrafie din Bucuresti (promotia 1996) si Universitatea Nationala de Teatru si Film, I. L. Caragiale, Bucuresti (2000). In 2007 a obtinut licenta si masterul in cadrul departamentului Art du Spectacle al Universitatii Paris 8 – Paris, Franta (2007). In 2007 obtine titlul de doctor in muzica la Universitatea Nationala de Muzica Ciprian Porumbescu, Bucuresti (2007). A prezentat spectacole in calitate de coregrafa si dansatoare in cadrul festivalurirlor Eurodans Iasi, Festivalul de Teatru de la Sibiu, Targul International pentru Arte Vizuale Bucuresti, Festivalul Teatrelor de la Nancy (Franta), Festivalul de Teatru a Universitatilor pariziene (Franta), Festivalul de arta traditionala de la Gennetinnes (Franta), Festivalul International de Teatru din Sofia (Bulgaria), Festivalul Usi deschise UNATC, Bucuresti.

A creat 2 piese coregrafice pentru compania Jean Pierre Pereault in cadrul unei burse UNESCO la Montreal (2005) si a realizat mai multe spectacole pentru Festivalul International de Muzica Contemporana de la Bucuresti. In 2006 la invitatia Ambasadei Romaniei din Paris realizeaza spectacolul Correspondece cu ocazia aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.

A contribuit la crearea sectiei de coregrafie din cadrul Universitatii Nationale de Muzica Gh. Dima din Cluj.

A obtinut urmatoarele premii : Premiul I - Concursul International de Arta Coregrafica Eurodans, Iasi, 1999, Distinctia Amadeus pentru tinere sperante, Bursa si rezidenta U.N.E.S.C.O. pentru coregrafie (Montreal 2003), Premiul I - Concursul international de muzica contemporana, sectiunea pian, 1992.


Investitorilor

Daca sunteti interesati sa deveniti sponsor pentru proiectul "Urme de zapada", expediati propunerile la adresa andreeatan@yahoo.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu