luni, 28 decembrie 2009

Desen realizat de mine

VIDEO: Mesajul regelui Mihai de Anul Nou

joi, 24 decembrie 2009

Marian Munteanu: "republica" actuala pare demna de Slobozan, personajul republican al Tiganiadei lui Budai-Deleanu


Interviu cu Prof. Marian Munteanu

Daniel Nicolae Todoran-Rares: Ce a castigat Romania dupa 20 de ani de la evenimentele din decembrie 1989?

Marian Munteanu: Romania? Mai nimic. Romanii, insa, au un anume spor de libertate.


De asemenea, ce a pierdut Romania dupa 20 de ani de la evenimentele din decembrie 1989?

Resurse enorme, timp si bani. Iar statalitatea romaneasca e quasi-anulata.


Ce faceati in timpul revolutiei?

Revolutie, fireste. Ma rog, atat cat am putut, ca simplu student ce ma aflam.


In timp ce unele elite culturale se intrec in declaratii in favoarea liderului national, membrii societatii civile din anii '90 ies din
hibernare.


Nu stiu despre care "lider naţional" vorbiti... Sunt mai multi, nu-i asa? :)


Un exemplu este aparitia poetei Ana Blandiana la emisiunea Nocturne (realizata de Marina Constantinescu) la TVR 1. Domnia sa regreta absenta intelectualilor (implicit si a sa) la revolta muncitorilor din Brasov (1987). Romania nu a avut un caz asemanator cu Solidaritatea pentru ca intelectualii nu au fost prezenti la evenimentele anticomuniste din anii '80, a declarat Ana Blandiana. Am aflat tarziu de revolta, altfel participam alaturi de muncitori la rasturnarea regimului comunist, a adaugat personalitatea culturala.

Conform ipotezei Anei Blandiana, prezenta intelectualilor la evenimentele din Brasov (1987) putea sa schimbe destinul istoric al Romaniei. Va imaginati anii '90 fara regimul neocumunist al lui Iliescu? Absenta rolului intelectualului roman la revolta muncitorilor a generat anomalii in societatea romaneasca postrevolutionara in anii '90.


Nu am vazut emisiunea la care faceti referire. Presupun, insa, ca discutia respectiva era marcata, firesc, de o anumita sensibilitate feminina si poetica.

De revolte nu trebuie "sa afli" ci sa participi la intierea lor sau macar sa fii pregatit, din timp, pentru o asemenea posibilitate...

"Elita" anilor 1980-2000 a fost, insa, in mod covarsitor rezultatul selectiei operate de regimul comunist. Intelectualii carora li s-a permis accesul la vizibilitate publica sau care au fost ajutati sa devina vizibili erau, astfel, cu putine exceptii, dependenti de sistemul care i-a propulsat. Incapabili, deci, sa se organizeze in vreo directie utila social sau civic - ca sa nu mai zic politic.

NOTA: Am clarificat chestiunea intr-un studiu publicat cu multa vreme in urma, Revolutie si restauratie -www.munteanu.ro/revolutie.

A se vedea capitolele:

II.4. Pseudo-miturile. "Revolutionarismul conspirativ“ si "dizidenta"
- II.6. Pseudo-elita si, mai ales,

- III.2. Vatra civica


Romanii au avut ocazia sa vada:
- mineriade,
- cenzura la TVR,
- tineri batuti de fortele de ordine,
- distrugerea sedilor partidelor politice istorice.

In timp ce Iliescu ii invrajbea pe romani, chemand muncitori si mineri in strada impotriva studentilor si simpatizantilor liberali si taranisti, intelectualii erau uniti si protestau la balconul Universitatii. In perioada respectiva, Traian Basescu a fost ministrul
transporturilor, iar Petre Roman si Theodor Stolojan au fost premieri...

Cum comentati declaratia Anei Blandiana?


Cele mai multe sunt, desigur, observatii pertinente.

Mai putin, poate, cea privind "unitatea" intelectualilor...


Avem societate civila?

Din pacate, nu prea sunt civili cei ce anima "societatea civila"... :)

Utilizarea electorala a referirilor la Piata Universitatii (activa, vai, si astazi) reprezinta o simpla replica, in oglinda, la mesajul FSN cu privire la "idealurile Revolutiei".

Unii vorbesc vrute si nevrute de Revolutie, altii de Piata Universitatii.

Maimutareala electorala a a produs o abundenta de clone ale clasicului Agamita Dandanache "cu familia lui de la patuzsopt".


Ce parere aveti despre Traian Basescu?

Un reprezentant al sistemului.


In discursul sau, presedintele vorbeste despre modernizarea statului, insistand pe ideea reducerii numarului de parlamentari si introducerea Parlamentului unicameral.

Cu viziunea si echipa de acum? Imposibil.

Parlamentul unicameral ar fi o greseala – ca sa nu spun mai mult. Dar la brambureala noastra constitutional-legislativa, o sa mearga si asta.


Nu aveti impresia ca romanii sunt manipulati in continuare?

Unii sunt, cu siguranta.


Cine sunt personajele "negative" din societatea romaneasca? "Mogulii", clasa politica, intelectualii, etc? In prezent, exista o isterie nationala in privinta acestui subiect. Toti arata cu degetul, etichetand fiecare cetatean cu urmatoarele cuvinte: comunist, omul mogulului, securistul, "lingaul", etc. Ce se intampla cu societatea romaneasca?

Personajele negative sunt aceleasi ca intotdeauna dar isteria nu-i deloc "nationala". Isteria nu e un produs al natiunii ci este promovata cu insistenta la nivel national, ceea ce e cu totul altceva. Cotcodaceala agresiva reprezinta una din uneltele unui angrenaj politic in desfasurare. Dar societatea romaneasca va supravietui, sa n-aveti emotii.


Monarhia mai reprezinta o solutie pentru Romania?

Numai ce v-am spus care e parerea mea despre "statalitatea" romaneasca. Cum sa faci monarhie (sau republica) fara viziune statala? La resursele administrativ-organizationale de acum, ar fi cel mult o monarhie tip Cioaba. Asa cum "republica" actuala pare demna de Slobozan, personajul republican al Tiganiadei lui Budai-Deleanu.


Matei Visniec spune ca actuala clasa politica "a luat-o razna".

Greseste. E neschimbata de vreo 300 de ani (cu rare sincope).


Credeti ca liberalii fac exceptie de la aceasta afirmatie?

Nu, pentru ca nu vor.


Care este "medicamentul" ideal pentru aceasta natiune bolnava?

Solutia? A formulat-o concis, Eminescu: "In munca e mantuirea".

Dar munca e grea, nu-i asa?

Amintiri

Cand eram copil nu constientizam ce se intampla in jurul meu. Cand stateam la cozi pentru diverse alimente asistam la arestari. De asemenea, in unele zile vedeam "civili" torturand calatori nemultumiti de regimul comunist. Nu o sa uit chipul acelui om suferind. Plangea si striga in timp ce presupusii securisti ii prindeau mana intre usi.

Imi aduc aminte ca inainte de ultimul miting al lui Ceausescu, am vazut un grup de civili galagiosi care ieseau din cladirea de langa IGP. In perioada respectiva se presupunea ca in cladirea respectiva era un sediu a securitatii. Persoanele respective se indreptau pe Sos. Stefan cel Mare, scadand Jos Ceausescu! in timp ce spargeau vitrinele magazinelor. Apropo, in vara anului 1989 am auzit fluieraturi si Jos Ceausescu! din cladirea securitatii. Aveam impresia ca este o banda care se repeta.

A venit revolutia, iar restul povestii il stiti si voi...

In 1992 am avut ocazia sa vorbesc cu fostul securist Titi Teodorescu, cel care a realizat sculpturile din Parcul Circului din Capitala. In perioada respectiva am publicat un interviu cu acesta in Tineretul Liber. Imi aduc aminte ca imediat dupa aparitia articolului in ziar, personajul intervievat de mine a primit multe amenintari cu moartea. Acesta considera ca revolutia a fost confiscata de colegii lui din securitate, mai tineri decat el. "In perioada lui Ceausescu, unii securisti sau colaboratori ai securitatii erau trimisi in strainatate pentru a reprezenta tara cu diverse afaceri. Intre timp, acestia s-au obisnuit sa joace rolurile de oameni de succes in diverse ramuri ale economiei... si au confiscat revolutia", afirma fostul securist.

It's A Wonderful Life (O viata minunata)


It's A Wonderful Life (O viata minunata), filmul clasic din 1946, a fost desemnat cel mai bun film de Craciun din toate timpurile, in urma unui sondaj, a anuntat Femalefirst.co.uk. Filmul este in regia lui Frank Capra, cu James Stewart, Donna Reed, Lionel Barrymore. Este filmul meu preferat :)



James Stewart in rolul lui George Bailey, omul care primeste cel mai frumos dar de Craciun.

Cum ar fi fost lumea, daca nu m-as fi nascut? La aceasta intrebare tulburatoare primeste raspuns eroul filmului. Anii '30. Cand era copil, George Bailey visa la calatorii in lumea larga, la locuri exotice, departe de linistitul orasel Bedford Falls. Si nici acum nu ar fi prea tarziu sa-si implineasca visul, daca n-ar fi tatal sau, care ii cere sa intre in afacerea familiei, o mica intreprindere bancara aflata la concurenta cu impunatoarea banca a lacomului Henry Potter.

Curand insa, George este iarasi obligat sa-si amane implinirea vechii dorinte deoarece moare tatal sau si trebuie sa preia firma inainte ca Potter sa puna mana pe ea. Apoi, cand se indragosteste si se insoara cu iubita sa din copilarie, Mary Hatch, George poate sa-si ia gandul de la planurile sale, mai ales ca e criza.

Anii trec, prosperitatea a revenit, George si Mary au acum o familie. Din nou insa, din cauza manevrelor proaste facute de unchiul Billy, firma este in pragul falimentului. Moment in care George are nevoie de ajutor. Care-i vine din cer, odata cu aparitia ingerului Clarence...

Filmul are in palmares Globul de Aur pentru cea mai buna productie, 5 nominalizari Oscar (film, regie, actor in rol principal, montaj si sunet) si un trofeu special, acordat in 1994 lui Jimmy Hawkins, pentru intreaga activitate de fost copil-vedeta.

miercuri, 23 decembrie 2009

Craciunurile lui Djuvara

Cotidianul a publicat un interviu interesant cu Neagu Djuvara, despre Craciunul de odinioara.

marți, 22 decembrie 2009

Astazi se implinesc 20 de ani de la revolutia romana



Vali Sterian - Vino doamne (1990)

Politica mioritica

"... politica e, prin definiţie, un fel de balamuc vesel, o adunătură de caractere dezosate, de personalităţi schizoide, imprevizibile, flexibile pînă la contorsiune" (Andrei Plesu, Dilema Veche)

duminică, 20 decembrie 2009

neagudjuvara.ro

"In acesti 20 de ani, Romania nu a avut niciun proces al comunismului. Si Albania a avut procese ale comunismului. Suntem singura tara care nu a reusit sa-si rezolve aceasta problema... Speranta mea este legata de viitor - poate peste doua generatii... ", a declarat Neagu Djuvara in emisiunea Garantat 100% de la TVR1.

"Cred ca TVR a fost singurul post de televiziune care a fost cat de cat echilibrat", a precizat isoricul intr-un interviu acordat site-ului Reporter virtual.

Apropo, pe YouTube a aparut o inregistrare cu Neagu Djuvara la targul de carte Gaudeamus 2009.

joi, 17 decembrie 2009

Citidu-l pe Petre Tutea, mi-am regasit identitatea

Am regasit speranta mea de optimism prin Petre Tutea, departandu-ma de pesimismul lui Cioran. Imi pare rau ca nu l-am cunoscut pe Petre Tutea, dar de cate ori citesc cartile lui ("Intre Dumnezeu si neamul meu", "Jurnal cu Petre Tutea" de Radu Preda si "Reflectii religioase asupra cunoasterii"), imi face impresia ca il vad in fata mea, explicandu-mi totul despre viata. Citind cartea lui Tutea, care a aparut la editura Nemira, "Reflectii religioase asupra cunoasterii", m-am regasit pe mine ca fiinta crestina, cautand sensul cuvantului ADEVAR. La Tutea, "adevarul este ABSOLUT", absolutul pe care il regasim in fiecare dintre noi. Adevarul este transcedental prin conceptia platonica a lui P. Tutea. Adevarul se leaga de "constiinta deplina" care cuprinde trei termeni permanenti: Dumnezeul, omul si natura. "Inaintarea omului in natura nu-l apropie de adevar" pentru ca ne lovim de absolut. Dumnezeul, omul si natura sunt "ierarhia dogmatica" impusa de natura transcedentala a adevarului. Prin realismul platonic avem o constiinta teoretica a adevarului. Tutea spunea ca radacina adevarului este ZEUL, iar "absolutul este revelatia sfintilor", unde omul nu le poate atinge. Tutea ne descrie iubirea data de Eros, transformata in prietenie, cea care duce la adevarul absolut prin iubirea platonica. Cunoasterea adevarului, a absolutului nu este data omului oricat ai medita asupra gandirii crestine.

luni, 14 decembrie 2009

VIDEO: Evolutia Alinei Cojocaru in "Giselle", in topul celor mai bune dansuri ale deceniului



Evolutia balerinei Alinei Cojocaru in spectacolul "Giselle", in 2001, la Royal Opera House din Londra, s-a clasat pe locul zece in topul celor mai bune dansuri ale deceniului, anunta Mediafax, citand Times Online.

vineri, 11 decembrie 2009

Zoe Petre are blog

Zoe Petre a debutat in blogosfera cu jurnalul online Fragmentarium.

Domnia sa s-a familiarizat si cu retelele sociale :) Cei interesati pot accesa www.facebook.com/zoe.petre

Ne trezim din amnezia colectiva

In timp ce unele elite culturale se intrec in declaratii in favoarea liderului national, membrii societatii civile din anii '90 ies din hibernare. Un exemplu este aparitia poetei Ana Blandiana la emisiunea Nocturne (realizata de Marina Constantinescu) la TVR 1. Domnia sa regreta absenta intelectualilor (implicit si a sa) la revolta muncitorilor din Brasov (1987). Romania nu a avut un caz asemanator cu Solidaritatea pentru ca intelectualii nu au fost prezenti la evenimentele anticomuniste din anii '80, a declarat Ana Blandiana. Am aflat tarziu de revolta, altfel participam alaturi de muncitori la rasturnarea regimului comunist, a adaugat personalitatea culturala.

Conform ipotezei Anei Blandiana, prezenta intelectualilor la evenimentele din Brasov (1987) putea sa schimbe destinul istoric al Romaniei. Va imaginati anii '90 fara regimul neocumunist al lui Iliescu? Absenta rolului intelectualului roman la revolta muncitorilor a generat anomalii in societatea romaneasca postrevolutionara in anii '90.

Romanii au avut ocazia sa vada:
- mineriade,
- cenzura la TVR,
- tineri batuti de fortele de ordine,
- distrugerea sedilor partidelor politice istorice.

In timp ce Iliescu ii invrajbea pe romani, chemand muncitori si mineri in strada impotriva studentilor si simpatizantilor liberali si taranisti, intelectualii erau uniti si protestau la balconul Universitatii. In perioada respectiva, Traian Basescu a fost ministrul transporturilor, iar Petre Roman si Theodor Stolojan au fost premieri...

Andrei Plesu despre Robert Turcescu

" N-am să fac acum analiza evoluţiei profesionale a dlui Robert Turcescu, un jurnalist pe care l-am apreciat mult la începutul carierei sale. Între timp, o formaţie intelectuală precară şi lipsa de modestie (respectiv o infantilă vanitate de vedetă minoră) l-au destructurat. A intrat în categoria comună a gazetarilor-pedagogi, diriginţi aroganţi ai naţiunii, care iau de guler, mă-nţelegi, cu o suficienţă rudimentară, pe toată lumea... N-avea eleganţă, n-avea cordialitate, n-avea o cuviincioasă măsură" (Andrei Plesu, Cîteva observaţii de stilistică electorală - DILEMA VECHE, 10 decembrie 2009)