O descoperire surprinzatoare a fost anuntata de astronomii de la Universitatea Nationala din Australia: galaxia noastra, Calea Lactee, din care face parte si Pamantul, este conectata cu un filament de Univers, anunta Daily Galaxy.
Astronomii au descoperit dovada existentei unui filament urias de materie, care conecteaza Calea Lactee cu galaxiile din apropiere, iar acestea, la randul lor, sunt legate de restul Universului.
"Prin examinarea pozitiilor vechilor grupuri de stele, numite clustere globulare, am gasit ca acestea formeaza un plan ingust in jurul Caii Lactee. Ceea ce am descoperit este dovada ca un fir cosmic ne conecteaza la intinderea uriasa a Universului.
Filamentul roiurilor de stele si al micilor galaxii din jurul Caii Lactee este ca un cordon ombilical, care a hranit galaxia noastra inca de la aparitia ei", a declarat dr. Stephan Keller, astronom la Universitatea din Australia.
Cele doua tipuri de materie care au format Universul sunt materia intunecata, care este dominanta, si materia obisnuita, din care au luat nastere galaxiile, stelele si planetele.
"Gravitatia atrage materia deasupra acestor filamente, care se interconecteaza si descoperirile noastre arata ca aceste clustere globulare si galaxiile satelit din Calea Lactee urmeaza acest filament cosmic.
In viziunea noastra, majoritatea acestor clustere de stele sunt situate in centrul unor mici galaxii, care au fost atrase de gravitatie, de-a lungul acestui filament. Se crede ca galaxia Calea Lactee s-a extins la dimensiunea actuala datorita atragerii a sute de galaxii mici, intr-un timp cosmic", a completat Keller.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu