După o pauză de aproximativ 22 de ani, în care animația românească nu a produs lungmetraje 100% în țară, o regizoare de filme documentare sparge gheața cu un subiect de presă. Este vorba despre cazul romanului Crulic, mort într-o închisoare din Polonia, după ce fost în greva foamei 90 de zile, ca semn de protest, pentru a-ți arăta nevinovăția.
Anca Damian, cunoscută publicului pentru fimele sale documentare reușite, a debutat cu stîngul în lumea animației cu acest lungmetraj. De la începutul filmului pînă la final, se observă lipsa unui coordonator - director de animație, cu experiență. Când vei vedea cîți oameni au lucrat la Crulic, o să ai impresia că este un film “experimental”. Cinci animatori români din generația tînără au încercat să facă ceea ce fac studiourile mari de animație. La producțile de animație americane și europene lucrează armate de oameni din industria animației și a efectelor vizuale. Repet, la filmul Crulic au lucrat doar cinci oameni. Este vorba despre animatorii de la studioul DSG din România: Dan Panaitescu, Raluca Popa, Dragoș Stefan, Roxana Bențu și Tuliu Oltean. Toți sunt animatori talentați, cu experiență în industria publicității.
Echipa filmul a folosit mai multe stiluri de animație, 2D, stop-motion, motion grapichs, 3D..., fără a crea o unitate vizuală, creând senzația de film de școală realizat în primii ani de studenție. Chiar dacă au existat cîteva scene de animație rezonabile, Anca Damian nu a reușit să le speculeze. Colajele, desenele peste fotografie și decorurile nu sunt impresionante, nu transmit nimic. Filmul nu te emoționeză, povestea în sine te emoționează.
La finalul filmului apar imagini din buletinele de știri tv, punând accentul pe Cioroianu, fostul ministru liberal de la ministerul afacerilor externe. Filmul se termină cu declarația lui Cioroianu: Mi-am dat demisia! Acest final politic motivează finanțarea primită de la actuala conducere a ministerului afacerilor externe. Conform informațiilor din presă, ministrul Baconschi a anunțat în urmă cu un an că ministerul de externe va finanța filmul Crulic cu 50.000 de euro.
Bugetul întregii producții a fost de 292.000 de euro (75% finanțare din România, inclusiv CNC, și 25% din Polonia). Polish Film Institute a finanțat cu 50.000 de euro, iar Fondul Regional din Cracovia a oferit 10.000 de euro.
Casa sa de producție, Aparte Film, este cea care a realizat filmul, în co-producție cu Fundacja im. Ferdynanda Magellana, Ministerul Culturii și Cultelor, Editura Video și Krakow Festival Office. Sunetul a fost realizat în Polonia, de Piotr Witkowski și Sebastian Włodarczyk, iar postproducția la Abis Studio România.
Filmul rulează in sălile de cinema din România și Polonia. Din primăvară, lungmentrajul românesc de animație va fi distribuit și în Franța. Recent, filmul a fost proiectat la Carrefour de l’animation - Le Forum des Images, în Paris.
Crulic a primit menţiunea specială la Festivalul Internațional de Film de la Locarno și la Festivalul Internaţional de Film de la Varşovia. În Polonia a primit menţiunea acordată de Juriul ecumenic. La Cottbus (Germania) i-a fost acordată mențiunea specială a juriului internațional și premiul ecumenic. A urmat premiul Silver Eye Award, la Jihlava (Cehia) şi premiul pentru cel mai bun documentar românesc, oferit în cadrul celei de-a 11-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Documentar Astra, de la Sibiu. Cel mai recent premiu este cel de la Festivalul CPH DOX din Copenhaga, Amnesty Award.
În concluzie: filmul Crulic nu a atras atenția industriei animației internaționale. Nu există articole în presa de specialitate dedicată industriei animației. Website-urile, blogurile și revistele dedicate industriei de animație din străinătate ignoră producția Ancăi. De asemenea, filmul Crulic nu a participat în competițile festivalurilor internaționale de animație.
Chiar dacă această producție nu va intra în instoria cinematografiei românești ca un film de animație reprezentativ, Crulic va rămâne în percepția colectivă ca fiind primul lungmetraj de animație românesc realizat dupa 22 de ani.
wow, nici nu ma asteptam sa fie asa de multi bani :P credeam ca au lucrat mai mult pe cuie si margele de sticla.
RăspundețiȘtergereanyway, nu mi se pare un film chiar 'prost', dar in mod cert oribil, vizual vorbind. e chiar sinistru ca asta e primul film de animatie din romania post 89. o sa si ignor acest fapt :P ca sa nu am cosmare.
anyway, echipa de animatie de la crulic n-au nici o treaba cu animatia, sunt mai degraba "artisti". ma asteptam sa faca motion graphics, si sunt chiar surprins ca a iesit ceva cu cat de cat un pic de animatie de personaje pe ici pe colo.
animatia este zero. este inexistenta. acest exercitiu de animatie nu scoate in evidenta emotia personajului. asa zisa animatie nu face altceva decit sa incetineasca ritmul filmului, a povestii.
RăspundețiȘtergerecu o animatie rudimentara si saraca nu poti face un FILM de ANIMATIE. tot filmul se sprijina pe faptul real.
filmul crulic este un amestec de tehnici de animatie inegal si lipsit de emotie.
nu inteleg de ce presa clasica si citeva site-uri il lauda. filmul nu a fost premiat la festivaluri de animatie. iar presa straina nu lauda calitatea animatiei, ci vorbeste despre povestea emotionanta a romanului crulic.