marți, 28 decembrie 2010

Animatorul Bujor Stefanescu lucreaza la lungmetrajul de animatie Giants the legend


Interviu cu animatorul Bujor Stefanescu

Bujor Stefanescu a lucrat zece ani la studioul Animafilm Romania, contribuind la dezvoltarea filmului romanesc de animatie. Din 1982 lucreaza in Spania ca animator pentru multe studiouri: Walt Disney, Hanna-Barbera, Cosgrove-Hall, M.S.Films, France Animation, Alfonso Production...

De o luna de zile a inceput lucrul la lungmetrajul de animatie Giants the legend pentru un studiou din Valencia (Spania).

Daniel Todoran-Rares: Cand ati inceput cariera de animator si regizor de filme de animatie?
Bujor Stefanescu: In 1973 am facut primele scene de animatie.


Daniel Todoran-Rares: Ce filme de animatie ati realizat?
Bujor Stefanescu: Am lucrat la lungmetraje, seriale, scurtmetraje, publicitate... Mai jos poti vedea o reclama realizata de mine anul trecut.




Vizioneaza si filmuletul de mai jos. Este dintr-o serie de 45 de ghicitori realizate de mine pentru TV GALICIA din Spania.




Daniel Todoran-Rares: Povestiti-mi despre activitatea dumneavoastra din strainatate.
Bujor Stefanescu: Din 1982 si pina in prezent am lucrat in Spania ca animator pentru multe studiouri: Walt Disney, Hanna-Barbera, Cosgrove-Hall, M.S.Films, France Animation, Alfonso Production...


Daniel Todoran-Rares: Ce proiecte aveti in derulare?
Bujor Stefanescu: De o luna de zile am inceput lucrul la lungmetrajul de animatie Giants the legend pentru un studiou din Valencia (Spania).




Filmul este realizat in sistemul traditional 2D. Are la baza o legenda populara (La leyenda de Tombatossal) din istoria mitologica a orasului Plana de Castellón.Protagonistii sint niste giganti cunoscuti aici cu numele de Tombatossals, Arrancapins, Bufanúvols, Cagueme, Montornés, etc.

Pelicula are un deviz de 6,8 milioane de euro. Pentru aceasta productie colaboreaza 400 de persoane din toata lumea. Animatorul Harrald Sieperman este cel care concepe caracterele/ personajele pentru acest film de animatie. Este vorba despre cel care a colaborat la filme de animatie ca Roger Rabbit, Mulan si Tarzan. Filmul de animatie este regizat de Manuel J. Garcia. Drepturile de autor apartin studioului Nereida. Probabil va fi lansat in 2011.


Mai jos poti vedea trailerul filmului de animatie Giants the legend.








Daniel Todoran-Rares: Va place mai mult animatia clasica 2D?
Bujor Stefanescu: Bineinteles. Animatia a fost inventata in 2D.


Daniel Todoran-Rares: Ce parere aveti despre filmul romanesc de animatie?
Bujor Stefanescu: Am impresia ca trece printr-o perioada de "seceta".Cred ca e vorba si de o tranzitie,o schimbare de generatii,intre cea veche apartinind Animafilmului si cea noua formata din tinerii ce au aparut acum.


Daniel Todoran-Rares: Ce parere aveti despre ultimele productii Pixar, DreamWorks Animation, etc.?
Bujor Stefanescu: Cei de la Pixar sunt unici. Pixar a facut mult bine animatiei, aducind o alta viziune de a face un film, departandu-se de Disney care a ramas un pic pe loc, in vechea schema de a construi o pelicula. Dar a facut si "rau" (in gluma spus) pentru ca imediat, multe din marile studiouri au abandonat animatia traditionala 2D, incercind sa copieze formula Pixar, alergand dupa un succes sigur. Majoritatea au facut doar copii mediocre.


Daniel Todoran-Rares: Ce filme de animatie va plac?
Bujor Stefanescu: Tom si Jerry, Droopy de Tex Avery, lungmetrajele clasice realizate de Disney....


Daniel Todoran-Rares: Ce parere aveti despre filmul european de animatie?
Bujor Stefanescu: A castigat in calitate in ultimii ani. Ultimul film interesant vazut a fost The Secret of Kells, nominalizat anul acesta la premiile Oscar.


Daniel Todoran-Rares: Credeti ca animatia romaneasca va renaste precum pasarea phoenix?
Bujor Stefanescu: Nu incape indoiala. Nu exista formule magice.Totul se va produce de o forma naturala. Mereu vor apare tineri talentati si pasionati care vor pune pe picioare studiouri noi si vor produce filme de calitate. Asa se intimpla si aici. Multe din marile studiouri din Spania au inchis portile. Si totusi au aparut noi studiouri conduse de tineri bine pregatiti, care au reusit cu multa munca, dedicatie si pasiune sa produca filme de calitate. Un exemplu e filmul Planet 51. Cred ca acelasi lucru se va intampla si in Romania. E doar o chestiune de timp.



Imagine: Valentin Eliseu si Bujor Stefanescu.

2 comentarii:

  1. Great BUJOR!!
    GRAN ANIMADOR y Gran professional.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ja,,ja! GUM,como has llegado aquí?
    Me alegro de ...leerte...y gracias....como ves hago publicidad gratis
    para Gigantes....saludos!
    Bujor

    RăspundețiȘtergere