marți, 21 decembrie 2010

VIDEO Cronica de film: Iluzionistul lui Sylvain Chomet si Jacques Tati

Filmul de animatie Iluzionistul lui Sylvain Chomet imi aduce aminte de Luminile orasului a lui Charlie Chaplin. Lungmetrajul este despre iubire, magie si arta... un omagiu adus geniului lui Jacques Tati, cel care a semnat scenariul filmului.

Filmul urmareste un moment din viata unui iluzionist pe nume Tatischeff, undeva prin anii '50-'60. Arta sa nu mai e dorita, public nu prea mai are. In voga sunt rockerii dupa care fetele isi smulg parul din cap, asa ca Tatischeff calatoreste prin Marea Britanie, din Londra pana in Irlanda si Scoţia, pentru a-si castiga zilele. Batranul iluzionist are un mic geamantan si o cutie cu iepurele pe care il foloseste pe scena.

Iluzionistul este povestea prieteniei neobisnuite care apare intre un batran scamator si o fetita convinsa de puterile supranaturale ale acestuia. Fortat de perimarea mestesugului sau sa duca o existenta itineranta, iluzionistul o intalneste pe micuta Alice in timpul unei reprezentatii, intr-o carciuma dintr-un sat izolat din vestul Scotiei. Alice este atat de impresionata de trucurile batranului, incat il urmeaza pe acesta la Edinburgh, in ceea ce pare o aventura magica, in sine.















www.lillusionniste-lefilm.com

Regizorul reuseste sa atraga atentia publicului cu imaginile superbe realizate in 2D. Sa nu va speriati cand o sa observati ca panoramarea peisajelor din film s-a facut stangaci in 3D, creand neconcordanta acestor cadre. In rest, imaginile lirice sunt sustinute de o coloana sonora de nota 10. M-am bucurat cand am observat ca dialogurile din film sunt aproape inexistente. Creatia lui Chomet seamana cu un film mut, dar color :)

Pentru aceasta productie cinematografica au lucrat 300 de animatori din toate colturile lumii. Filmul are 400 de planuri cu mii de detalii si zeci de personaje.

Conform informatiilor din presa internationala, filmul de animatie Iluzionistul a costat 16 milioane de dolari.

Este un film de animatie care trebuie vazut de mai multe ori.

Iluzionistul este cel de-al doilea film de lung metraj regizat de Sylvain Chomet, realizatorul multi-premiatelor Les Triplettes de Belleville (Franta, 2003) – printre altele, castigator al Premiului César, dublu nominalizat la Oscar, nominalizat la Premiile BAFTA, Grammy, British Independent Film Awards (BIFA) si La vieille dame et les pigeons (Franta, 1998) – castigator al Marelui Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj la prestigiosul festival de film de animatie de la Annecy si al Premiului BAFTA pentru Cel mai bun scurtmetraj de animatie, de asemenea nominalizat la Oscar si la Premiile César. In 2006, Sylvain Chomet a regizat unul dintre scurtmetrajele din filmul-omnibus Paris, je t'aime, printre co-regizorii acestuia numarandu-se Joel si Ethan Coen, Alfonso Cuaron, Gus van Sant, Isabel Coixet sau Gerard Depardieu.





Mai jos puteti vedea scurtmetrajul de animatie La vielle dame et les pigeons/ The Old Lady and the Pigeons/ Batrana doamna si porumbeii (1998) regizat de Sylvian Chomet.







Si urmatoarea animatie este realizata de Sylvian Chomet.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu