marți, 28 decembrie 2010

Interviu cu Valentin Eliseu, director de animatie


Valentin Eliseu are o cariera de peste 30 de ani in cinematografie. A participat la realizarea filmelor de animatie clasica (2D) de scurtmetraj si lungmetraj.

In ultimii ani a colaborat exclusiv cu case de productie de film din Franta, Spania, Anglia, Danemarca si Germania. A organizat un master-class de desen animat traditional in cadrul Festivalului International de Animatie Anim'est care se organizeaza anual in Bucuresti.

Dupa o lunga perioada in care a locuit si activat in afara tarii, se repatriaza si initiaza un nou curs de animatie, primul curs de nivel profesionist organizat in Romania, in ultimii 20 de ani.

Mai jos aveti trailerul filmului de animatie Gisaku (2005) regizat de Baltasar Pedrosa. Animatorul Valentin Eliseu este mentionat pe genericul filmului.



In perioada 2000 - 2005, Valentin Eliseu a lucrat ca animator la urmatoarele filme de animatie: Gisaku (2005), Dragon Hill. La colina del dragón (2002), The Princess and the Pea (2002), 10 + 2: El gran secreto (2001) si Hjælp, jeg er en fisk (2000).

In 1988 a lucrat pentru serialul de animatie 10 + 2 (1994).





In prezent, Valentin Eliseu locuieste langa Krakovia. Este director de animatie si reprezentant al casei de productie germane Papa-Lowe Filmproduktion GmbH din Munchen.

Daniel Todoran-Rares: Cand ati inceput cariera de animator si regizor de filme de animatie?
Valentin Eliseu: In mai 1976.


Ce filme de animatie ati realizat?
Ca animator, storyboard-er, layout artist, producator executiv si director de animatie, aproape 300 de scurtmetraje si cred ca vreo 10 lungmetraje. Ca regizor 6 scurtmetraje. Numai animatie clasica.


Cand ati plecat din Romania?
Niciodata n-am plecat din Romania. Doar am locuit in alta parte. Adica aproape 10 ani la Barcelona si m-am repatriat acum 3 ani.


Povestiti-mi despre activitatea dumneavoastra din strainatate.
E prea mult de povestit. Pe scurt, am lucrat pentru mari case de productie de animatie din Spania, Franta, Anglia si Danemarca


Ce proiecte aveti in derulare?
Mai multe filme de autor, cu data incerta de finalizare. Proiecte strict personale pentru ocuparea timpului liber, cand si daca voi dispune de el.


Va place mai mult animatia clasica 2D?
Pai... asta este ANIMATIA!... nu?


Ce parere aveti despre filmul romanesc de animatie?
In primul rand, ca sa am o parere despre ceva... ar trebui ca mai intai acel ceva sa existe. Asa ca nu pot sa emit nicio opinie despre ceva ce nu exista.


Vreau sa stiu parerea dumneavoastra despre lipsa productilor autohtone de animatie pe posturile tv romanesti.
Care productie autohtona? Exista asa ceva?... Sau vreti sa ma intrebati despre stafiile trecutului... Legatura mea cu trecutul "animafilmistic" si in general cu lumea filmului autohton se reduce la plata cotizatiei anuale catre UCIN si atat.


Ce filme de animatie va plac?
Filmele de autor realizate in maniera clasica.


Ce parere aveti despre filmul european de animatie contemporan?
Este foarte creativ si inovator, daca se mai poate inova ceva. Dar te poti inca intalni cu "surprize" placute.


Sunt tineri animatori romani care lucreaza in studiourile de animatie din occident. Acestia doresc sa se intoarca in tara, dar nu au unde sa lucreze.
Personal, n-am auzit, n-am intalnit si nici n-am vazut pe vreun generic vreun nume cu "sonoritate" mioritica. Si daca exista acesti "tineri animatori romani", ce anume ii opreste sa se intoarca?


Credeti ca animatia romaneasca va renaste precum pasarea phoenix?
Deocamdata NU...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu