marți, 28 decembrie 2010

Cinema: Avatar - O experienta 3D IMAX - www.avatarmovie.com


AVATAR ne duce intr-o lume spectaculoasa dincolo de imaginatie, unde un nou venit de pe Pamant porneste intr-o aventura epica, luptand, in cele din urma, pentru a salva lumea extraterestra pe care ajunge s-o imbratiseze ca pe propria sa casa. James Cameron, regizorul laureat cu Oscar pentru filmul Titanic, a conceput filmul cu 15 ani in urma, atunci cand mijloacele pentru a realiza viziunea sa nu existau inca. Acum, dupa patru ani de productie, Avatar, un film de actiune cu o noua generatie de efecte speciale, ofera un nou gen de experienta cinematografica atragatoare, in care tehnologia revolutionara inventata pentru a face acest film se pierde in emotia personajelor si invaluirea povestii.

"AVATAR e cel mai greu film pe care l-am făcut vreodata", spune scenaristul/regizorul James Cameron.

"Am visat sa creez un film ca acesta, intr-o alta lume de mare pericol si frumusete, de cand eram copil si citeam SF-uri de duzina si tone de carti de benzi desenate si stateam la ore si desenam pe spatele caietelor creaturi si extraterestri. Cu Avatar, am avut in sfarsit aceasta sansa", a adaugat regizorul.

ESTE ANIMATIE?

Daca intrebati animatorii de la Weta, vor spune ca avatarele si Na'vi sunt animate. Daca-l intrebati pe Jim Cameron, el va spune ca personajele au fost interpretate de actori. Adevarul este ca ambii au dreptate. A fost nevoie de indemanare in animatie pentru a se asigura ca personajele interpreteaza exact ca actorii. In acelasi timp, nu si-au permis alte libertati in aceste interpretari. N-au fost infrumusetate sau exagerate. Animatorii au cautat sa fie cat mai fideli muncii actorilor, facand nici mai mult, si cu siguranta nici mai putin decat Sam, Zoe sau Sigourney. Fireste ca au adaugat un pic la miscarea cozilor si urechilor, miscari pe care actorii nu le puteau face ei insisi. Dar chiar si aici, obiectivul a fost de a ramane in concordanta cu emotiile redate de actori in timpul captarii originale.

AVATAR merge un pas mai departe, prin plasarea acestor personaje fotorealiste intr-o lume care este generata pe calculator, dar pare complet reala. Fiecare planta, fiecare copac, fiecare piatra este creata si redata in calculatoarele de la Weta Digital din Noua Zeelanda. Progrese semnificative de iluminare, umbre si de redare a permis studioului Weta sa creeze o lume foto-reala, care e straina in detalii, dar care frapeaza prin naturalete. Peste un petabit (o mie de terabiti) de stocare digitala a fost necesara pentru Weta pentru toate componentele CG din film... miriada de plante, animale, insecte, roci, munti si nori. Pentru a pune acest lucru in perspectiva, Titanic a necesitat 2 terabiti pentru a crea (si scufunda) vasul si miile de pasageri, aproximativ 1/500 din cantitatea utilizata pentru Avatar.

In plus fata de toata aceasta complexitate, Avatar a fost facut in 3D stereoscopic. Deci, nu numai ca Weta a trebuit sa lucreze in 3D creand scenele generate pe calculator, dar si scenele de actiune au trebuit sa fie filmate de asemenea in 3D. Pentru asta, Cameron a folosit un sistem nou: Fusion Camera pe care l-a co-dezvoltat cu Vince Pace. A fost nevoie de sapte ani de dezvoltare pentru a crea sistemul Fusion, care e cel mai avansat sistem stereoscopic de filmare din lume. Aparatele de filmat au functionat fara cusur pe platoul de filmare, permitand scenele filmate live sa se imbine fara probleme cu scenele generate pe calculator.

RealD

RealD 3D este o noua generatie de divertisment, cu imagini ultra-clare, luminoase, realiste atat de naturale, incat simti ca ai pasit in film. RealD 3D adauga o profunzime care te introduce in miezul actiunii, fie ca te alaturi personajelor preferate intr-o lume noua, fie ca te feresti de obiecte care par sa zboare prin sala de cinema. RealD e pionierul 3D-ului digital de astazi si e cea mai folosita tehnologie 3D din lume in peste 9000 de ecrane contractate. RealD va instala peste 4500 de ecrane in peste 48 de tari odata cu lansarea filmului AVATAR. Si spre deosebire de vremurile vechi cu ochelarii de hartie, ochelarii RealD 3D arata ca ochelarii de soare, sunt reciclabili si conceputi pentru a se potrivi confortabil tuturor spectatorilor de cinema si usor peste ochelarii de vedere. Nu e doar o vizionare de film, RealD 3D e o experienta a unei noi dimensiuni de divertisment.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu