marți, 28 decembrie 2010

"Ponyo On The Cliff" (2008)


Criticii spun ca filmul de animatie Ponyo este "un clasic al momentului"...

Filmul de animatie 2D Ponyo este regizat de Hayao Mayazaki la studiourile Ghibli din Japonia.

Pentru realizarea acestui film de animatie, Hayao Miyazaki a desenat peste 170.000 de planse de film, de mana, fiind ajutat de 70 de asistenti.

Vecinul meu Totoro, Printesa Mononoke sau Calatoria in Chihiro, printre alte capodopere, au devenit filme-cult in Japonia si in strainatate si au adus autorului lor numeroase consacrari, printre care un Leu de aur la Venetia in 2005, un Oscar in 2003 si Ursul de Aur la Berlinala din 2002. Hayao Miyazaki a fost premiat la Venetia in 2008 pentru filmul de animatie Ponyo.

Filmul de animatie este inspirat din Mica Sirena, cunsocuta povestire a lui Andersen. Ponyo, o mica sirena, scapa din adancul marii pe spatele unei meduze si intalneste un baietel de cinci ani, Sosuke, care o ia sub aripa sa protectoare. Fortata sa revina in ocean, Ponyo vrea sa redevina o fiinta umana si sa traiasca pe pamant alaturi de Sosuko. Astfel, intreprinde o noua calatorie cu ajutorul surorilor sale.

Ponyo a fost lansat anul trecut in Japonia (iulie 2008). In luna august a.c. a avut loc premiera filmului de animatie Ponyo dublat in limba engleza pentru publicul american.

Filmul de animatie este distribuit de compania Walt Disney - disney.go.com/disneypictures/ponyo.

Mai jos puteti viziona filmul integral pentru a intelege viziunea artistica a lui Miyazaki. O sa vedeti o poveste bine construita, captivanta, cu imagini tipic animatiei japoneze, dar cu multe culori vii. Miyazaki foloseste intre 300 si 600 de culori diferite, conform "Secretelor studioului Ghibli" scrisa de Hayat Kazami.

Personajele lui Miyazaki exprima o varietate de expresii si gesturi. Animatiile sale presupun intre 50.000 si 170.000 de coli, in comparatie cu circa 10.000 cate cuprinde un show animat pentru televiziune de circa o ora. Munca la o astfel de productie este de aproximativ 8 luni, fiind depus un efort fantastic.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu