sâmbătă, 12 februarie 2011

VIDEO: O romanca lucreaza la un studiou de animatie din Germania


Veronica Solomon a acordat un interviu pentru animationmagazine.eu. Este vorba despre animatoarea care a lucrat la serialul de animatie Animat Planet de la Antena 1. In prezent, Veronica lucreaza la un studiou de animatie din Germania.



Am vazut short-ul tau, How to Deal with Nonsense. Imi plac personajele. Sunt bine realizate. Poti sa-mi povestesti despre film? Ce poti sa spui despre film pentru cei care nu l-au vazut? De ce acest subiect? Imi poti oferi detalii despre animatia ta? Ce proiecte ai in derulare?
Multumesc de apreciere, personajele chiar au fost punctul de plecare al filmului. Cum am spus si la Anim'est, How to Deal with Nonsense e un film de exercitiu - nu am avut un scenariu ca la carte - se vede. Am pornit de la ideea absurditatilor care circula in basme si legende ca si in stiri, barfe si mituri urbane. Aveam o serie de ilustratii cu scene din povesti care nu exista si cand m-am apucat sa invat un program nou de animatie, prietenul meu mi-a sugerat sa fac un filmulet absurd cu personajele din desenele acelea. Asta a fost demersul. Am folosit multe elemente din basme si legende universale cat si romanesti - multi recunosc o parte din ele si chiar "inteleg" filmul. Doar personajul de sub apa trebuie sa il explic de celemai multe ori - e o Stima Apelor... Asa o vad eu.

Mi-ar place sa fac odata un film inspirat din mitologia populara obscura - traditionala sau contemporana.

Acum lucrez la un studio de animatie din Berlin - la un film de autor al unui regizor german.


Cum se numeste studioul de animatie german la care lucrezi acum? Poti vorbi despre proiectul regizorului german? Cum ai ajuns la ei? Cum te-au gasit? :) Apropo, ce poti sa-mi spui despre atmosfera din lumea animatiei germane?
Studioul se numeste Talking Animals. Toti oamenii din acest studiou de animatie lucreaza ca liber-profesionisti. Toti sunt absolventi la HFF si aproape toti multipremiati intermational. Eu lucrez cu Jan Koester. Este un om minunat pe care-l respect mult profesional. Sunt norocoasa. Ne potrivim ca stil si viziune.

Nu stiu cat pot spune despre proiect... Va fi un film complicat ca poveste si morala, un pic absurd... cum imi place mie... si absolut naucitor vizual - o combinatie de tehnici pe care n-am mai intalnit-o.

Am ajuns la ei datorita imensului noroc pe care il am eu - sa dau de oamenii potriviti cand am mai multa nevoie. O amica comuna, o ilustratoare de origine romana din Berlin, pe care am cunoscut-o prin alt amic la un festival de Comics in Luzern (Elvetia) m-a prezentat lui Jan. Lui i-a placut ce fac, i s-a parut si lui ca stilul meu se potriveste, eu am fost de acord sa lucrez neplatita cateva luni , cat am facut dosarul pentru finantare (pe care am primit-o)...

Pot sa-ti spun de atmosfera din studioul unde lucrez... si cred ca extrapoland se potriveste cu lumea animatiei din Germania.
Oamenii sunt excelent pregatiti profesional, scoala de aici e foarte buna - ma refer la HFF Konrad Wolf, dar si la alte scoli din Germania - Baden Wurtenberg , de exemplu...

Concurenta e mare, totusi oamenii se respecta, se ajuta ca prieteni, stiu sa colaboreze si pot accepta si oameni din afara... Eu am mers cu foarte multe complexe acolo, sunt constienta de diferenta de nivel... dar m-au primit ca egal si am invatat sa inteleg ca ma plac pentru ce fac bine si nu-i intereseaza sa evidentieze mereu ce nu pot sau nu stiu. E o diferenta mare fata de cum se trateaza intre ei "animatorii" si creativii in general din Romania.

Mixul de nationalitati e la fel de incurajator - jumatate sunt germani, restul sunt din Rusia, Israel, Polonia, Bulgaria, Portugalia...
Am observat cu placere si ca animatia si ilustratia sunt destul de folosite comercial in Germania, in advertising si nu numai - nimeni nu o mai considera ca fiind pentru copii. Mai exista si aici "clienti naivi" care nu au habar cata munca necesita animatia, dar sunt educati cu rabdare :))


Iti place mai mult sa faci banda desenata?
Nu. Nici mai putin. M-am "incurcat" cu banda desenata in drum spre animatie... Aveam de spus niste povesti si pana la animatie e un drum lung, asa ca am folost alta varianta de naratiune in imagini. Mi-am dat seama ca e un mediu aparte si o tratez ca atare. Doar ca mereu mi-a lipsit miscarea... Dar am invatat multe facand banda desenata si desi acum am lasat-o putin deoparte ca sa ma concentrez pe animatie voi reveni cu siguranta.


M-am uitat la ultima postare a ta de pe blog. Ce reprezinta acele desene? Imi place cum desenezi :)
Multumesc - sunt ilustratii editoriale - colaborez cu Decat o Revista si astea sunt ultimele facute pentru ei, experimentand un nou stil.


Ce inseamna animatia pentru tine?
Este ceea ce vreau sa fac de la 10 ani. E greu sa explic relatia mea cu animatia, e ceva dupa care alerg de prea mult timp si desi nu o stapanesc e o parte din mine. Pot sa zic ce nu e: Credite!!! Ma scot din minti oamenii care zic ca fac animatie si inteleg prin asta creditele de la sfarsitul unei emisiuni.


Unde ai invatat sa faci filme de animatie?
Hehe. Pai n-am invatat. Nu stiu sa fac filme, nu am avut unde sa invat... Cum am invatat sa animez? Greu de tot. Si, oho, cat mai am de invatat... Cand am terminat liceul se zvonea ca se va infiinta o sectie de animatie la Arte in Bucuresti. Nu voiam sa stau acasa, asa ca am mers la Ceramica la Cluj, gandindu-ma ca o sa ma mut la animatie cand se infiinteaza... N-am avut nici un fel de indrumare, incotro sa o apuc - toata lumea zicea sa-mi scot prostiile astea din cap - desene animate si comics- pfff.
Singura, profesoara mea de istoria artei din liceu cu care am facut si japoneza m-a incurajat si m-a indrumat spre o bursa in Japonia (n-am avut nici o sansa - se cerea matematica si istoria asiei).

Pana una alta eu am terminat facultatea, si sectia de animatie de la Bucuresti tot nu se infiintase. Nu-mi pare rau - ceramica e fascinanta, la fel de solicitanta ca si animatia si sper sa mai am ocazia sa mai fac in aceasta viata..., dar asta e alta poveste. Dupa facultate am aflat de la o fosta colega care facea a doua facultate la Sapientia ca exista un master la UNATC. Pe care l-am facut. Dar nu acolo am invatat animatie... Mi-am dat seama ca se astepta de la noi sa stim deja (de unde?... ) si sa ne apucam direct de facut un film.

Eu am avut norocul sa cunosc niste oameni care lucrau sau aveau tangenta cu domeniu. Am lucrat in doua studiouri - in primul am invatat nitel After effects, iar in al doilea, unde se producea Animat Planet am invatat ceva animatie de personaj - la modul in care permitea programul utilizat.

Dar cel mai mult am invatat din Animator Survival Kit - pe care am citit-o de multe ori si am facut singura teste. Asta recomand tuturor celor care ma intreaba "cum sa fac?... Le spun Animator Survival Kit si sa mearga la o scoala buna, in strainatate.

Nu am absolvit masteratul. As putea sa-mi iau diploma cu filmul asta, dar nu ma intereseaza diploma, ma intereseaza cunostintele pe care le presupune o asemenea diploma. Il rog pe domnul Igazsag (profesor la UNATC) sa ma ierte...


Ai accesat fonduri europene sau ai avut sponsori pentru proiectele tale?
Se putea? Exista fonduri pentru asa ceva? Nu sunt prea descurcareata in directia asta. Oricum, inafara de filmul asta din 2010, care, cum ziceam, a aparut destul de spontan, nu am mai facut nimic asa... artistic. L-am finantat din banii stransi lucrand alte chestii si cu ajutorul parintilor. Finantarea insemnand o tableta grafica, doua programe de animatie, un pachet Adobe si traiul meu pe 6 luni. Am facut totul singura inafara de sunet si muzica cu care m-a ajutat un amic, Adrian Teodorescus si montajul cu care m-a ajutat alt prieten - Remus Brezeanu.

12forever.blogspot.com

creatii realizate de Veronica Solomon - vimeo.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu