vineri, 25 februarie 2011

VIDEO: Banksy, artistul ce îşi ascunde identitatea sub o mască cu o maimuţă este așteptat la premiile Oscar

Artistul de graffiti Banksy e cel mai misterios dintre nominalizaţii la Oscar din acest an. Misterul ce-l înconjoară pe artistul ce îşi ascunde identitatea sub o mască cu o maimuţă poate să se adâncească după gala Academiei de Film, fiindcă Banksy nu şi-a confirmat participarea la Oscar. Banksy e regizorul documentarului “Exit Through the Gift Shop” despre arta stradală şi artiştii de graffiti. Filmul a fost nominalizat de Academia de Film la categoria Cel Mai Bun Documentar, alături de “Restrepo“, “GasLand“, “Inside Job” şi “Waste Land“.





Filmul “Exit Through The Gift Shop” descrie istoria artei stradale şi a devenirii artistului cunoscut ca Mr. Brainwash (Dl. Creier-spălat). Potrivit documentarului, Banksy era iniţial unul dintre subiecţii filmului, dar a preluat rolul de regizor pe măsură ce proiectul a evoluat.

Suprafaţa principală de desfăşurare artistică pentru Banksy sunt străzile şi clădirile, dar printuri cu arta sa au fost cumpărate de celebrităţi ca Brad Pitt, Angelina Jolie şi Christina Aguilera, cu mii de dolari. Artistul nu şi-a arătat niciodată faţa în public. În documentarul “Exit Through The Gift Shop” el îşi ascunde faţa cu o mască sau cu gluga hanoracului şi umbre, iar vocea îi e alterată digital.

“Vrem să îi avem pe nominalizaţi alături de noi. Şi ne cam place să ştim cui îi dăm un Oscar, dar cred că ne putem descurca şi aşa, dacă filmul său va câştiga. Nu uitaţi că mai sunt patru nominalizaţi”, a spus Bruce Davis, directorul executiv al Academiei de Film, potrivit THR.

“Banksy şi echipa lui păstrează misterul foarte bine. Desigur ne aşteptăm ca producătorul filmului, Jaimie D’Cruz să fie cu noi, dar nu aş fi surprins nici dacă şi el ar fi în sală. Doar că nu prea cred c-o să poarte ecuson aşa că nu vom ştii sigur cine e”, a adăugat Davis.



Cu două săptămâni în urmă Banksy a creat furori cu noi desene stradale făcute în Los Angeles, oraşul în care are loc gala anuală Academiei de Film. Asta poate însemna că artistul ia în considerare participarea la seara Oscarurilor. Desenele sale din Los Angeles au fost Mickey şi Minnie Mouse beţi, desenaţi peste un panou de reclamă ce a fost imediat dat jos; Charlie Brown care fumează pe Sunset Boulevard şi un copil mic care are o mitralieră cu creioane colorate în loc de gloanţe.

După nominalizarea sa, Banksy a spus într-o declaraţie: “Nu sunt de acord cu conceptul ceremoniilor de premiere, dar sunt pregătit să fac o excepţie pentru această ceremonia la care sunt nominalizat”. Artistul de graffiti a mai adăugat în glumă: “ultima dată când în casa mea s-a aflat un bărbat dezbrăcat acoperit în vopsea aurie eram chiar eu”, referindu-se la aspectul statuetei Oscar pe care e posibil să o primească acasă duminică. Mr. Brainwash i-a dedicat artistului nominalizat la Oscar pentru Cel Mai Bun Documentar un desen stradal în Los Angeles.

Davis, producătorul galei Oscarurilor din acest an, se teme că dacă va câştiga Banksy, scena se va umple de bărbaţi mascaţi în maimuţe care vor pretinde trofeul. “Scenariul cel mai amuzant, dar neliniştitor e că dacă filmul va câştiga şi cinci tipi cu măşti cu maimuţe vor urca pe scenă să spunând “Eu sunt Banksy”, nu vom avea habar cui naiba să dăm Oscarul”, a mărturisit Bruce Davis, potrivit Total Film.

Zilele trecute, Banksy a mai produs câteva lucrări artistice pe străzile din Los Angeles, dar acestea nu au mai ofensat pe nimeni, cum s-a întâmplat cu panoul celor de la CBS pe care au apărut Mickey şi Minnie Mouse consumând alcool.

Banksy îşi poate risca întreaga carieră dacă apare demascat, aşa cum se poate întâmpla cu Batman, Spider-man sau Superman. Tocmai faptul că identitatea sa e necunoscută a făcut ca panoul publicitar pe care el l-a distrus săptămâna trecută în Los Angeles, desenându-l pe Mickey Mouse beat, valorează acum peste 500.000 de dolari, potrivit unor experţi în artă, citaţi de THR. Tom Sherak, preşedintele Academiei de Film e conştient că Banksy nu îşi poate declina identitatea prea uşor. “Trebuie să fie puţin prudent. Nu e ca şi cum nu e căutat de oameni. Doar a distrus câteva proprietăţi”, a precizat Sherak.

Se pare că şefii de la Oscar iau în considerare posibilitatea de a accepta să fie desemnată o persoană care să accepte trofeul în locul lui Banksy. Asta se întâmplă în mod obişnuit numai când un nominalizat la Oscar moare, aşa cum a fost cazul lui Heath Ledger în locul căruia a fost la Oscaruri familia (mama, tatăl şi sora).

Banksy e cunoscut pentru arta lui stradală pictată pe ziduri din Londra şi alte oraşe britanice, dar şi pentru şmecheriile pe care le face, ca de exemplu păpuşa gonflabilă îmbrăcată ca un puşcăriaş pe care a lăsat-o în Disneyland, California sau atârnarea unei versiuni a picturii Mona Lisa cu un smiley face în loc de zâmbet la celebrul Muzeu Louvre din Paris. Zvonurile şi chiar miturile născute de misteriul identităţii sale merg de la faptul că el e um măcelar reprofilat ca artist, la faptul că nici nu există ca persoană, ci e format dintr-un grup de împătimiţi ai graffiti. Cei de la DailyMail au scris în iulie 2008 articolul “Artistul Graffiti Banksy demascat… ca un fost elev de şcoală privată din clasa de mijloc a suburbiilor”.

www.banksyfilm.com

www.banksy.co.uk

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu