sâmbătă, 5 februarie 2011

VIDEO Cronica de film: Persepolis (2007)

De curand am vazut filmul de animatie Persepolis. Este de nota 10 :) Bazat pe romanul de benzi desenate al artistei franco-iraniene Marjane Satrapi si regizat de Satrapi in colaborare cu Vincent Paronnaud, filmul de animatie Persepolis este ca o lectie de istorie. Sper ca cei tineri sa vizioneze acest film.

Acum cand vedem stirile externe despre revoltele din Africa de Nord, este posibil sa intelegem mai bine acest film de animatie. Actiunea filmului incepe la Teheran, in 1978, cand eroina are noua ani, iar familia ei cosmopolita si cu vederi de stanga asteapta caderea regimului dictatorial a sahului (monarhul Iranului), protejatul occidentului.



Personajele sunt desenate din putine linii si numai in alb si negru. Cand Marjane (personajul principal al filmului) ajunge in Austria si Franta, imaginile devin colorate, conturand ideea ca in Europa se respecta drepturile omului. In mare parte a filmului o sa intalniti griul la fundaluri.

Realizatorii filmului ne conduc pe un drum mai putin batatorit in lumea cinematografiei. Ma refer la viziunea regizorala. Totul este vazut din prisma fetitei, Marjane, care se maturizeaza o data cu... tara. O tara cu o istorie tumultoasa. O sa vedem haosul revolutiei din 1979 si represiunile din perioada de cosmar cand cetatenii iranieni erau persecutati.

In Iranul islamist, Marjane "consuma" cultura occidentala (a pacatosilor), ascultand ABBA si Bee Gees. Pentru achizitionarea discurilor cu Iron Maiden, tinara apela la bisnitarii iranieni care vindeau la colturi de strada :)

Pe tot parcursul filmului, Marjane incearca sa inteleaga lumea in care este nevoita sa creasca, o lume marcata violent de totalitarismul islamic, cenzura militiei spirituale, nenumarate abuzuri si executii.

Pelicula a fost interzisa in Iran, tara natala a realizatoarei Marjane Satrapi, dar a primit unda verde la vecinii din Liban, totusi nu fara emotii: considerat de clericii siiti, "o ofensa la adresa Iranului si a islamului", pelicula a fost initial interzisa, insa a primit acceptul de a fi proiectata, in urma unui val de proteste venit din partea artistilor si politicienilor din aceasta tara.



Nu mai spun nimic despre film :) Trebuie sa vizionati aceasta animatie 2D.

Apropo, Persepolis a fost capitala Imperiului Persan din antichitate, imperiu care a fost intemeiat prin anii 520 i.Hr. in timpul domniei lui Darius I din dinastia achemizilor. Numele provine din limba greaca si inseamna Orasul persilor, pe cand numele persan se refera la Dschamschid un rege legendar. Pe timpul cand s-a mutat aici capitala de la resedinta initiala Pasargadae care se afla la 50 km distanta de Persepolis, s-a construit la poalele muntelui Kuh-e o terasa de 15 ha. Orasul Persepolis va fi distrus in anul 330 i.Hr. de Alexandru cel Mare, ruinele ramase au fost declarate pe o raza de 60 km patrimoniu UNESCO.

www.sonypictures.com/classics/persepolis

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu