sâmbătă, 5 noiembrie 2011

18 filme de animaţie, în cursa pentru Oscar

"Ştrumpfii", "Aventurile lui Tintin" şi "Rio" se numără printre cele 18 filme de animaţie care vor concura în cursa pentru Oscar, ceea ce înseamnă că anul acesta vor exista cinci nominaliări la această categorie, pentru a treia oară în 10 ani.Academia americană a anunţat vineri cele 18 titluri calificate pentru a fi nominalizate la Oscar. Dacă cel puţin 16 pelicule sunt admise, categoria Oscarului pentru cea mai bună animaţie va avea cinci nominalizări în loc de trei, ceea ce nu s-a mai întâmplat decât în 2009, când un număr-record de 20 de filme au fost calificate, şi în 2002.

Trei dintre filmele calificate anul acesta, "Aventurile lui Tintin: Secretul Licornului", "Happy Feet 2" şi "Mămici pentru Marte/ Mars Needs Moms", folosesc tehnica "motion capture", care nu este considerată una de animaţie de Academia de film americană, însă, după o discuţie cu regizorii asupra intenţiilor lor în folosirea acestei tehnici, s-a decis că cele trei producţii sunt eligibile.

Dacă în ultimii ani filmele Pixar erau favorite şi chiar câştigau Oscarul pentru cea mai bună animaţie ("Ratatouille," "Wall-E," "Deasupra tuturor/ Up," "Povestea jucăriilor 3/ Toy Story 3"), anul acesta nu se poate spune că producţia "Cars 2" are cele mai multe şanse de a fi premiată.

În competiţie se mai regăsesc producţii ca "Motanul încălţat/ Puss in Boots", de la DreamWorks, "Aventurile lui Tintin", de Steven Spielberg, "Rango", de Gore Verbinski, cu Johnny Depp, şi "Rio", a studiourilor Blue Sky.

O serie de filme străine sunt de asemenea posibile nominalizate la Oscarul pentru cea mai bună animaţie: "Alois Nebel" (Cehia), "Viaţă de pisică/ A Cat in Paris" (Franţa/ /Olanda /Elveţia/ Belgia ), "Chico & Rita" (Spania).

"Wrinkles", un film în limba spaniolă, destinat unui public adult, a cărui acţiune se petrece într-un azil de bătrâni, a apărut în mod neaşteptat printre filmele calificate, nefiind luat în considerare până în prezent în previziunile privind animaţiile care s-ar putea califica la Oscar.

Lista este completată de al treilea film din seria "Alvin şi veveriţele" - "Alvin and the Chipmunks: Chip-Wrecked", "Kung Fu Panda 2", "Scufiţa roşie 2/ Hoodwinked Too! Hood vs. Evil", "Marea cursă de Crăciun/ Arthur Christmas", "Gnomeo & Juliet", "Ştrumpfii" şi "Winnie de pluş/ Winnie the Pooh".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu