marți, 15 noiembrie 2011

VIDEO Cronica de film: Arthur Christmas/ Marea cursa de Craciun


Prin amabilitatea distribuitorului de film, InterCom Film, simbata dimineata am avut placerea sa vizionez Arthur Christmas 3D la cinema, inainte ca acesta sa fie prezentat presei si publicului larg. Filmul de animatie va fi difuzat in salile de cinema din 25 noiembrie.

Pina in momentul vizionarii Arthur Christmas 3D, eram obisnuit sa spun ca productile Sony Pictures Animation au doar animatii bune si mai putin povesti bune. Acum avem parte de tot ce este bun si calitativ pt un film de animatie. Avem o poveste emotionanta, bine scrisa, cu dialoguri amuzante, care scot in evidenta rolul si sensul lui Mos Craciun in viata noastra.


Trailerul Arthur Christmas/ Marea cursa de Craciun - subtitrat in limba romana

www.youtube.com/user/ArthurChristmasMovie

www.arthurchristmas.com

www.sonypicturesanimation.com

www.aardman.com

V-ati intrebat vreodata cum imparte Mos Craciun toate cadourile intr-o singura noapte? Raspunsul este: cu ajutorul tehnologiei ultramoderne, din baza sa de operatii de la Polul Nord! Insa anul acesta misiunea da gres, caci un copil din sutele de milioane de pe Pamint a fost uitat si nu isi va primi cadoul. Este ocazia perfecta pentru Arthur, fiul cel mai tinar al lui Mos Craciun, sa devina erou fara voie. Ajutat de bunicul sau si de un elf pe nume Bryony, el va porni intr-o cursa contra-cronometru pentru ca ultimul cadou sa ajunga la destinatie inainte de ivirea zorilor. Nu mai povestesc :) Trebuie sa vedeti filmul de animatie.

Filmul Arthur Christmas reprezinta prima colaborare dintre Sony Pictures Animation si Aardman, studioul de animatie binecunoscuta pentru filme ca Chicken Run si Wallace & Gromit: The Curse of the Were-Rabbit. Realizarile sale i-au adus peste 400 de premii pe plan international, printre care patru premii Oscar.







Productia a inceput la studiourile Aardman de la Bristol, England. Imediat ce personajele si povestea filmului au fost conturate, productia s-a mutat la Culver City, in California, la studiourile Sony Pictures Animation.

Prima grija a specialistilor de la Sony a fost aceea de a face ca filmul sa poarte marca distinctivă Aardman. "Deoarece sunt modelate din plastilina, personajele lor sunt oarecum imperfecte din punctul de vedere al finisajelor. Insa e dificil ca o imagine realizata pe computer sa redea aceasta imperfectiune. Am incercat sa ajungem la acest rezultat stricind simetria liniilor si a contururilor personajelor, astfel incit sa nu mai fie perfecte”, a declarat co-producatorul filmului, Chris Juen.

Pentru schitarea personajelor, realizatorii au apelat la binecunoscutul desenator Peter de Sève, al cărui talent sta in spatele unor filme ca Finding Nemo, Ratatouille si Mulan. Pornind de la aceste schite, Tim Watts a creat niste modele de personaje care puteau fi animate in trei dimensiuni. “Intotdeauna se porneste de la aceste modele. Dupa ce un model este aprobat, este scanat de un computer si imbunatatit, astfel incit cei din echipa de animatie sa aiba cu ce lucra”, explica Watts.

Filmul de animatie este regizat de Sarah Smith. Ea este si co-scenarist. Sarah lucreaza pentru compania de productie Aardman din martie 2006, ea fiind responsabila cu productia filmelor animate The Pirates! Band of Misfits si Arthur Christmas (care marchează debutul sau ca regizor). Anterior, Smith a lucrat in teatru si la BBC Radio Entertainment, de unde s-a mutat la televiziunea BBC, unde a petrecut mai mult de zece ani. Ulterior, Smith s-a lansat pe cont propriu, realizind regia si scenariul a numeroase filme si seriale de televiziune.

Co-regizorul filmului este Barry Cook. Acesta si-a facut debutul ca regizor cu filmul Mulan, in 1998. Au urmat: Tron, Beauty and the Beast, The Little Mermaid, Aladdin, My Science Project, clip-ul 3D al lui Michael Jackson intitulat Captain EO, My Last Day si recentul Walking with Dinosaurs.

In Romania filmul de animatie este dublat in limba romana de Ager Film. Mai jos aveti distributia:

ARTHUR – BOGDAN COTLEŢ
MOŞ CRĂCIUN – MIHAI NICULESCU
BUNICUL CRĂCIUN – VALENTIN URITESCU
DNA. CRĂCIUN – ANGELA FILIPESCU
STEVE – IOAN IONESCU
BRYONY – TAMARA ROMAN
PETER – MIHAI DĂSCĂLESCU
GWEN – ANA CRISTEA

ALTE VOCI:

MIHAI BISERICANU
ADINA LUCACIU
FLORIAN GHIMPU
VIOREL IONESCU
GEORGIANA SORINA DINESCU
LUCIAN MIHAI IONESCU
SORIN MEDELENI
RĂZVAN GEORGESCU
NINEL SURDU
ANCA SIGARTĂU
EDWARD DINCĂ

REGIE ŞI ADAPTARE: ANCA SIGARTĂU
TRADUCERE: FLORINA BRĂDEANU
REGIE MUZICALĂ: MIHAI BISERICANU
TEHNIC: COSTIN MARIAN, DAN TACHE

Mi-a placut dublajul. Actorul Valentin Uritescu a jucat f bine. Am avut impresia ca cei de la Sony Pictures Animation si Aardman au creionat personajul bunicul Craciun special pt actorul roman :)

Spiritul Craciunului vine cu Arthur Christmas, un film de nota 10.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu