duminică, 6 noiembrie 2011

Interviu cu Manuel J. Garcia, regizorul filmului de animatie Giants the legend/ Tombatossals: The Legend - cel mai nou lungmetraj de animatie spaniol




Filmul de animatie spaniol Giants the legend va fi lansat la sfirsitul acestui an. Este vb despre un lungmetraj regizat de Manuel J. Garcia, cunoscut in lumea animatie pt creatiile sale. Cu o experienta de peste 25 de ani in industria animatiei, Manuel a lucrat pt studiouri mari, precum Hanna-Barbera, Universal, Disney, WB, etc. In prezent, Manuel lucreaza la doua lungmetraje si doua serii de animatie.

La Giants the legend a lucrat si animatorul de origine romana Bujor Stefanescu. Animatorul Harrald Sieperman este cel care concepe caracterele/ personajele pentru acest film de animatie. Este vorba despre cel care a colaborat la filme de animatie ca Roger Rabbit, Mulan si Tarzan.







Filmul de animatie Giants the legend este realizat la studioul Nereida.

Daniel Todoran-Rares: Am inteles ca productia Giants the legend a fost finalizata. Felicitari! Despre ce este vorba in noul film de animatie?
Manuel J. Garcia: Este un film de aventuri, bazat pe opera mitologica intitulata TOMBATOSSALS dedicata celor mici. Este o poveste despre niste giganti au ajutat un rege sa-si reconstruiasca regatul decazut si sa-si recapete vechea splendoare. Filmul de animatie are toate ingredientele care-l fac atractiv pentru copii din punct de vedere vizual, cu giganti, printese, printi, regi, sirene si bineinteles un personaj "rau" - contele numit Garxoli.






www.nereidaanimationfilms.es

ciberfallas.es/manuel-j-garcia-director

Daniel Todoran-Rares: Este adevarat ca pelicula cinematografica a avut un buget de 6,8 milioane de euro? Au fost suficienti pt finalizarea filmului? Cine a finantat acest film?
Manuel J. Garcia: Am inceput cu acest buget, dar la finalul productie bugetul a fost redus la 4,5 milioane euro. Filmul este o coproductie cu Radio Televiziunea Valencia, subventionat de IVAC (Institutul Valencian de Arta Cinematografica) si finantat de sectorul privat.


Daniel Todoran-Rares: In aceasta productie au fost implicati 400 de persoane din toata lumea? Ati lucrat si cu Harrald Sieperman? Cum a fost colaborarea cu acest animator si cu restul?
Manuel J. Garcia: Toate personajele din film sint realizate de Harald Siperman, cunoscutul creator de la studiourile Disney. De asemeni am avut placerea sa contam pe colaborarea Roxannei Ducharme - o prestigioasa si recunoscuta artista canadiana care a creat decorurile (backgrounds). Colaborarea cu amindoi a fost fantastica. A fost o mindrie profesionala ca am colaborat cu ei.


Daniel Todoran-Rares: Ce puteti sa-mi spuneti despre colaborarea cu animatorul de origine romana Bujor Stefanescu? Apropo, ce stiti despre animatia romaneasca?
Manuel J. Garcia: Pe Bujor il cunosc de multi ani. Am colaborat cu el la citeva proiecte. Bujor este un muncitor neobosit. Se adapteaza la orice tip de productie cu mult profesionalism.

Nu cunosc mult animatia romaneasca, dar stiu unele studiouri din Romania, dar nimic mai mult.


Daniel Todoran-Rares: Revenind la lungmetrajul Giants the legend, ce puteti sa-mi spuneti despre stilul de animatie?
Manuel J. Garcia: Stilul este clasic, 2D, dar decorurile sint realizate in 3D. Cred ca am reusit sa obtinem o imbinare interesanta la nivel vizual si sintem foarte multumiti de rezultatul final.








Daniel Todoran-Rares: Cind va fi lansat in salile de cinema?
Manuel J. Garcia: Este prevazut sa se lanseze in Spania la sfirsitul anului 2011. Compania canadiana MEDIA PACKERS va gestiona toata vinzarea internationala a filmului de animatie. RIALTO FILMS va distribui pelicula noastra pe tot teritoriul Germaniei.


Daniel Todoran-Rares: In prezent lucrati la alte proiecte de animatie?
Manuel J. Garcia: Da, lucram, nu ne putem oprii, mereu trebuie sa continuam, creind si dezvoltind lucruri noi. Proiectele de animatie se realizeaza pe o perioada lunga si costa mult sa le pui in functiune, uneori ani de zile. In acest moment lucrez la pregatirea a doua noi lungmetraje si doua serii de animatie, unele din aceste proiecte urmind sa se prezinte oficial la NARTE din Miami in ianuarie 2012.


Daniel Todoran-Rares: Ce puteti sa-mi spuneti despre animatia contemporana spaniola? Criza economica a afectat industria animatiei spaniole? In ultima perioada citesc despre cele mai noi productii de animatie spaniole care cuceresc publicul din lumea intreaga. Studiourile de animatie din Spania au gasit "cheia succesului" pt distribuirea productiilor iberice in tarile vb de limba engleza?
Manuel J. Garcia: Cred ca este loc pentru toti. Animatia contemporana este ca o cutie de conserve fara termen de valabilitate. Daca ai un scenariu bun si o calitate buna, totul functioneaza. Fiecare poveste sau fiecare produs trebuie sa se adapteze la stilul care i se potriveste, de exemplu eu nu vad Giants in 3D tip Shrek.

Intotdeauna am vazut animatia personajelor ca o animatie clasica. Criza animatiei afecteaza intreaga lume si Spania nu face exceptie. In Spania exista mult talent. Se fac lucruri bune in animatie, dar cred ca continuam sa pacatuim la scenarii. Pentru mine cockteilul perfect e sa amesteci talentul si calitatea spaniola cu scenariile anglosaxone.


Daniel Todoran-Rares: Ce parere aveti despre ceea ce difuzeaza televiziunile de nisa, Cartoon Network, Disney Channel, etc.?
Manuel J. Garcia: Aceste posturi fixeaza regulile seriilor de animatie din toata lumea. Au puterea de a vinde tot ce vor si sa lanseze un produs de succes de la zero. Personal, eu cred ca ar trebui sa riste si sa sprijine mai mult profesionistii independenti si ideile lor.


Daniel Todoran-Rares: Ce inseamna animatia pt dumneavoastra?
Manuel J. Garcia: Pentru mine animatia este viata mea, nu as sti sa fac altceva. Am mai mult de 25 de ani in industria asta, am muncit pentru toate marile studiouri, precum Hanna-Barbera, Universal, Disney, WB, etc. Sa creezi ceva de la nimic si apoi sa-l vezi realizat pe ecranul cinematografului sau la canalul TV este ceva greu de explicat, este ca o culme a unei batalii cistigate. Sa zicem ca ma simt ca un razboinic care se intoarce victorios la castelul lui in cautarea de noi batalii.


Daniel Todoran-Rares: Experienta dumneavoastra ca assistant animator la seria Asterix va ajutat f mult la Giants the legend? O sa avem parte de multa aventura, precum la seria Asterix?
Manuel J. Garcia: Experienta mea profesionala m-a facut sa trec prin toate etapele. Cred ca cunosc tot procesul de animatie - de la inceput pina la sfirsit. Pot sa promit ca nu exista momente de plictiseala la Giants. Eu sint incintat de scenariul filmului de animatie.


Daniel Todoran-Rares: Ce filme de animatie va plac? Exista un film care va influentat cariera profesionala?
Manuel J. Garcia: La momentul respectiv m-a influentat mult scurtmetrajul Disney, THE OLD MILL (1937). Mi s-a parut o autentica opera de arta. Acest scurtmetraj a trezit interesul meu pentru animatie. Pe urma, fara indoiala trebuie sa numesc Printul Egiptului, El Doraddo, care au un stil asemanator cu Giants. In prezent, pentru mine, opera care ma inspira este Cars al geniului animatiei, John Lasseter, ideia si punerea in scena fiind pur si simplu geniale.




*Interviul a fost realizat cu sprijinul lui Bujor Stefanescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu