vineri, 28 octombrie 2011

ParaNorman - Teaser

Este un teaser al studioului de animatie Laika pt cel mai nou proiect al lor, ParaNorman regizat de Sam Fell (Flushed Away, The Tale of Despereaux) si Chris Butler (storyboard supervisor, Coraline, Corpse Bride). Lungmetrajul de animatie va fi lansat anul viitorul in luna august.


www.laika.com

Ziua Internationala a Animatiei in Romania


Despre animatia romaneasca in 2011

Astazi sarbatorim Ziua Internationala a Animatiei :) Este momentul sa le spunem La Multi Ani tuturor realizatorilor de filme de animatie :) Conform informatiilor oferite de Asociatia filmului de animatie din cadrul UCIN-ului (Uniunii Cineastilor din Romania), in Romania sunt 69 de animatori. In industria jocurilor video si a publicitatii lucreaza multi oameni, posibil sa fie vb de citeva sute de salariati si freelanceri.

Echipe formate din 5-10 oameni lucreaza in studiouri mici, precum Golem Studio, Framebreed, DSG, etc. Mai sunt si studiouri medii, precum Abis Studio si MediaPro Magic. Toate studiourile sunt private, exceptie facind Animafilm, singurul studiou de animatie de stat. Studioul Animafilm, declarat in colaps financiar in 2006, a fost preluat de AVAS, in scopul privatizarii. Este o societate pe actiuni, cu capital majoritar de stat (70%). Societatea Animafilm a fost trecuta la inceputul lunii mai 2006, din patrimoniul Ministerului Culturii si Cultelor (MCC) in cel al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), in scopul de a fi privatizate. In prezent, Animafilm a revenit la Ministerul Culturii. In 2009, cheltuielile pentru personalul studioului cinematografic de stat erau in valoare totala de 1,2 milioane de lei. In concluzie, Animafilm nu produce nimic, dar primeste bani de la stat.

In acest an, studioul DSG a realizat filmul de animatie Crulic regizat de Anca Damian, iar MediaPro Magic a produs scurtmetrajul lui Sebastian Cosor, The Scream 3D Stereoscopic, preamiat anul acesta la Anim'est. In vara a fost lansata si animatia lui Stefan Buzea, 1st Romanian 3D Stereoscopic animation experience, realizata la MediaPro Pictures.

Majoritatea studiourilor de animatie din Romania lucreaza pt agentiile de publicitate. Nu este vb despre bani f multi. Un spot animat produs in Bucuresti poate costa peste 10.000 euro. In pret este inclus modeling-ul (character + background), rigging, texturing, shading, color corection, animatia si rendering-ul. Majoritatea proiectelor sunt animatii 3D.

Cind este vb despre proiecte personale, animatorii romani au la dispozitie citeva surse de finantare, precum Centrul National al Cinematografiei (CNC-ul), Administratia Fondului Cultural National – AFCN, HBO (prin intermediul concursului de scenarii), autoritatile locale, ong-urile si MEDIA Desk. Pentru un short, un tinar animator a primit 1000 de euro de la un consiliu judetean.

Cu aproximativ 65.000 lei poti realiza un episod de animatie (de 6 minute) in maxim o luna. Din pacate, televiziunile romanesti nu sunt interesate sa investeasca in producerea serialelor de animatie.

Bugetul productiei Crulic a fost de 292.000 de euro (75% finantare din Romania, inclusiv CNC, si 25% din Polonia). Polish Film Institute a finantat cu 50.000 de euro, iar Fondul Regional din Cracovia a oferit 10.000 de euro.

DVD-urile cu desene animate romanesti nu se vind

Cristina Enescu, reprezentanta firmei E-Media spune ca animatia romaneasca nu reprezinta in acest moment un segment profitabil. Animatia romaneasca ditribuita de E-Media, consta in 4 titluri: Uimitoarele aventuri ale muschetarilor (regizat de Victor Antonescu), Robinson Crusoe (regizat de Victor Antonescu), Conditia Penelopei (regizat de Luminita Cazacu) si Calatoriile lui Pin Pin (regizat de Luminita Cazacu). Toate 4 productii de desene animate sunt realizate la Animafilm in perioada comunista.

"In ultimul an, din aceste titluri au fost distribuite catre magazine 500 unitati. Acest lucru nu inseamna ca sunt si vandute, e posibil ca ele sa fie doar pe raft, iar la un moment dat sa fie facute retur. A fost o mica crestere in comenzi dupa ce a fost scazut pretul la 19,90 lei. Dar acest pret de vanzare este foarte mic si nu acopera costurile de productie. Pur si simplu a fost scazut pretul pentru scaderea stocului", a declarat Cristina Enescu, PR Managerul firmei E-Media.

"Din nefericire, romanii nu cumpara productie autohtona, fie pentru ca isi imagineaza pentru ca e prea scump, fie din alte motive. Realitatea este ca productia romaneasca pe DVD nu isi acopera costurile si nici nu e o zona profitabila. Este ceva ce e facut cu pasiune, cu eforturi personale majore si cu multe sacrificii. Mi-ar placea ca lumea sa inteleaga acest lucru si in loc sa pirateze sa plateasca fie pentru DVD, fie pentru download etc, astfel incat acei artisti sa nu mai munceasca gratuit... ", a adaugat Cristina Enescu.

Romanii merg la cinema pt a viziona filme de animatie realizate de studiouri occidentale

In acest an, publicul roman a avut parte de citeva productii de animatie f bune, precum Rango realizat de Industrial Light & Magic. De asemenea, trebuie sa amintesc filmele de animatie Rio, Tangled si TinTin. Nu o sa mai mentionez filmele de la cinema din acest an care au avut parte de multe efecte speciale. Este o lista lunga de titluri :)

Conform informatiilor oferite de IntercomFilm, 99047 de spectatori romani au vizionat filmul The Smurfs in salile de cinema din Romania. Incasarile pt acest film ajung la 1982000 lei. The Smurfs ruleaza in continuare :)

Filmul Strumpfii este pe locul 11 in box office-ul national.

Ro Image a anuntat ca 58.927 de spectatori romani au vizionat filmul de animatie Rango. Box office total pt Rango: 926.566,59 lei. La filmul Hop au fost putini spectatori :( 14.789 de spectatori, cu un box office total de 211.315,37 lei. 133.629 romanii s-au inghesuit sa mearga in salile de cinema 3D pt a vedea productia DreamWorks Animation, Kung Fu Panda 2. Conform informatiilor oferite de Ro Image, filmul a avut un box office bun - 2.286.552,81 lei.

"In ultimii 3 ani, filmele de animatie au captat un interes deosebit in randul consumatorilor de cinema, pe masura ce tehnologia 3D a fost implementata in cinematografele din Romania", a declarat reprezentatul firmei MediaPro Distribution.

Intr-o piata cinematografica dominata de productii americane, in anul 2010, MediaPro Distribution a adus in cinematografele romanesti animatia europeana Aventurile lui Sammy 3D, care a reprezentat un competitor serios pentru proiectele americane, aceasta situandu-se pe locul 3 in topul animatiilor prezente in cinematografele din Romania in 2010.

Va reamintesc ca in acest an a fost difuzat si filmul de animatie german Animals United 3D - distribuit de InterCom Film.

In acest an, MediaPro Distribution a adus pe marile ecrane din Romania filmul de animatie 3D, Gnomeo si Julieta si proiectul live-action produs de Warner Bros, Ursul Yogi 3D. Cele doua filme au performat conform asteptarilor, Ursul Yogi realizand 52.206 admisii si Gnomeo si Julieta 3D fiind vizionat de 30.545 spectatori.

Ziua Internationala a Animatiei este sarbatorita la Oradea.

Din pacate, bucurestenii nu au parte de evenimente culturale dedicate zilei mondiale a animatiei. In acest moment doar oradenii sarbatoresc a saptea arta bis. Asociatia Metrion si Asifa Ungaria, organizatorii manifestarii de la Oradea, incearca sa promoveze animatia la nivel local. In cadrul acestui eveniment vor fi multe dezbateri, workshop-uri si proiectii. Bogdan Zoltan, regizor de animatie de la Budapesta va prezenta studioul maghiar de animatie digitala KGB. Programul integral al evenimentului este aici.

joi, 27 octombrie 2011

VIDEO Cronica de film: The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn/ Aventurile lui Tintin: Secretul Licornului este un film bun


Filmul de animatie TinTin se lanseaza vineri, 28 octombrie. Va reamintesc ca miine este Ziua Internationala a Animatiei :)

Trebuie sa va spun ca l-am vazut de doua ori: la vizionarea de presa de la Hollywood Multiplex - in format 3D si la Cinema City Cotroceni, sala Samsung IMAX. Este un film care merita vazut de mai multe ori.

Bazat pe celebrele si indragitele personaje create de Herge, filmul urmareste aventurile unui tinar si indraznet reporter pe nume Tintin (interpretat de Jamie Bell) si ale credinciosului sau ciine Snowy. Din clipa in care Tintin devine posesorul unei machete de vapor care ascunde un secret bine pastrat de secole, Ivan Ivanovitch Sakharine - un individ ticalos si diabolic - porneste pe urmele lui. Sakharine (interpretat de Daniel Craig) este convins ca Tintin a furat nepretuita comoara a unui pirat pe nume Red Rackham. Cu ajutorul lui Snowy, al istetului dar impulsivului Capitan Haddock (interpretat de Andy Serkis) si al detectivilor Thompson si Thomson (Simon Pegg si Nick Frost), Tintin va strabate jumatate de mapamond, intr-o cursa nebuneasca, in cautarea Licornului, epava unui vapor care ascunde o comoara… dar si un vechi blestem.

The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn/ Aventurile lui Tintin: Secretul Licornului, o productie Amblin Entertainment, Wingnut Films si Kennedy/ Marshall Production. Regia este semnata de Steven Spielberg. Scenariul este realizat de Steven Moffat, Edgar Wright si Joe Cornish, dupa benzile desenate The Adventures of Tintin, The Secret of the Unicorn create de Herge. Producătorii filmului sunt Steven Spielberg, Peter Jackson si Kathleen Kennedy. Efectele speciale sunt supervizate de Joe Letteri, Scott E. Anderson si Jamie Beard.

Pt acest film, Spielberg a optat pt o animatie care sa se apropie de stilul productiei The Polar Express (2004) regizat de Robert Zemeckis. Filmul TinTin te duce cu gindul la seria filmelor Disney, Piratii din Caraibe. Ai parte de multa aventura... Imaginile sunt impresionante.

Mai jos aveti trailerul TinTin subtitrat in limba romana.



www.tintin.com

In concluzie: animatia este bine realizata, cu personaje bine creionate, avind la baza o poveste mai putin cunoscuta publicului roman, TinTin. Din pacate, noi romanii nu avem o cultura a benzilor desenate. Seria de benzi desenate create de Georges Remi sub pseudonimul Herge a traversat culturi diverse, multiple generatii si chiar granite pe timp de razboi. Un fenomen de masa de mare amploare, ele au fost traduse in peste 100 de limbi si s-au vindut in 250 de milioane de exemplare pina in prezent.

Pentru a prezenta spectatorilor o imagine cit mai ampla a aventurilor lui Tintin, realizatorii au decis sa combine trei dintre benzile desenate: The Crab with the Golden Claws, The Secret of the Unicorn si Red Rackham’s Treasure.

Dupa doi ani de cercetari intensive si pregatiri preliminare, actorii, realizatorii si cei peste 200 de oameni din echipa tehnica au intrat, in fine, in universul lui Herge. Acesta a fost creat la Giant Studios, in Playa Vista, California.

Filmarile au fost realizate intr-o maniera total diferita de cea clasica, intr-un spatiu denumit Volumul - o scena goala, in alb si gri, avind 100 de camere de luat vederi montate in tavan. Aceste camere sunt capabile sa filmeze panoramic, 360 de grade. Actorii poarta pe costume puncte reflectorizante, iar miscarile sunt inregistrate de camere in mai putin de 60-a parte dintr-o secunda, fiind apoi transpuse in 3D. Pe linga acestea, alte 8 videocamere HD inregistreaza jocul efectiv al actorilor. Pelicula este ulterior utilizata ca referinta pentru animatori, pentru a fi siguri ca personajele virtuale create de ei redau intocmai grimasele, emotiile si expresiile faciale ale interpretilor.

O alta tehnica utilizata pentru filmare a fost un procedeu pus la punct de tehnicienii de la WETA Ltd cu ocazia filmelor Lord of the Rings - pentru a crea personajul Gollum si folosit apoi si de James Cameron in Avatar. Pe scurt, acest procedeu consta in aceea ca actorii poarta pe cap o casca dotata cu o mini-camera de filmat indreptata direct spre fata lor, care permite inregistrarea digitala a celor mai mici miscari si expresii ale ochilor, buzelor si muschilor faciali. Aceste scan-uri permiteau apoi camerelor de luat vederi din Volum sa identifice fiecare actor in parte si sa-i transpuna miscarile intr-un "schelet" virtual, care ulterior era "imbracat" in faza de post-productie computerizata pentru a crea personajul. Aceasta faza a durat nu mai putin de 1 an si jumatate, echipa de la WETA avind de prelucrat individual cele 1240 de filmari.

Despre benzile desenate TinTin

In 1929, tinarul desenator belgian in virsta de 21 de ani publica o revista de benzi desenate, in care descrie aventurile unui reporter indraznet si ale Fox Terrier-ului sau alb in Uniunea Sovietica. Succesul la public este imediat, dar artistul debutant care se semneaza Herge (derivat din numele sau real, Georges Remi, prin inversarea initialelor) nu prevedea nicicum atunci lunga si incredibila aventura in care se lansase eroul sau.

In 1983, Herga moare, lasind cea de-a 24-a aventura a lui Tintin (Tintin and the Alpha-Art) neterminata. Insa mostenirea lasata de el va continua sa incinte si sa inspire noi fani din lumea intreaga.





Filmul este distribuit de InterComFilm Romania

Concurs:

Distribuitorul InterComFilm ofera 3 invitatii duble la Hollywood Multiplex, Bucuresti Mall Vitan - pt simbata, 5 noiembrie, ora 18.15; Trebuie doar sa comentati. Astept mesajele voastre in subsolul aceste postari.

Update: Ion Daniel, Alex si Ortansa sunt cistigatorii concursului.

The Final Muppets Parody Trailer

The Lorax - Trailer

The Secret World of Arrietty - Trailer

Vineri, 28 oct. este Ziua Internationala a Animatiei :)

marți, 25 octombrie 2011

Scurtmetraj de animatie: Team Loro

The Pirates! - Trailer

Puss In Boots - "Humpty Alexander Dumpty" Clip

VIDEO: DISCURSUL INTEGRAL AL REGELUI MIHAI în Parlamentul Romaniei

La multi ani, MAJESTATE!



"Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi,

Sunt mai bine de şaizeci de ani de când m-am adresat ultima oară naţiunii române de la tribuna Parlamentului. Am primit cu bucurie şi cu speranţă invitaţia reprezentanţilor legitimi ai poporului.

Prima noastră datorie astăzi este să ne amintim de toţi cei care au murit pentru independenţa şi libertăţile noastre, în toate războaiele pe care a trebuit să le ducem şi în evenimentele din Decembrie 1989, care au dărâmat dictatura comunistă. Nu putem avea viitor fără a respecta trecutul nostru.

Ultimii douăzeci de ani au adus democraţie, libertăţi şi un început de prosperitate. Oamenii călătoresc, îşi împlinesc visele şi încearcă să-şi consolideze familia şi viaţa, spre binele generaţiilor viitoare. România a evoluat mult în ultimele două decenii.

Mersul României europene de astăzi are ca fundament existenţa Parlamentului. Drumul nostru ireversibil către Uniunea Europeană şi NATO nu ar fi fost posibil fără acţiunea, întru libertate şi democraţie, a Legislativului românesc de după anul 1989.

Dar politica este o sabie cu două tăişuri. Ea garantează democraţia şi libertăţile, dacă este practicată în respectul legii şi al instituţiilor. Politica poate însă aduce prejudicii cetăţeanului, dacă este aplicată în dispreţul eticii, personalizând puterea şi nesocotind rostul primordial al instituţiilor Statului.

Multe domenii din viaţa românească, gospodărite competent şi liber, au reuşit să meargă mai departe, în ciuda crizei economice: micii întreprinzători şi companiile mijlocii, tinerii şi profesorii din universităţi, licee şi şcoli, cei din agricultură.

Încearcă să-şi facă datoria oamenii de artă, militarii, diplomaţii şi funcţionarii publici, deşi sunt puternic încercaţi de lipsa banilor şi descurajaţi instituţional. Îşi fac datoria faţă de ţară instituţii precum Academia Română şi Banca Naţională, deşi vremurile de astăzi nu au respectul cuvenit faţă de ierarhia valorilor din societatea românescă.

Sunt mâhnit că, după două decenii de revenire la democraţie, oamenii bătrâni şi cei bolnavi sunt nevoiţi să treacă prin situaţii înjositoare.

România are nevoie de infrastructură. Autostrăzile, porturile şi aeroporturile moderne sunt parte din forţa noastră, ca stat independent. Agricultura nu este un domeniul al trecutului istoric, ci al viitorului. Şcoala este şi va fi o piatră de temelie a societăţii.

Regina şi cu mine, alături de Familia noastră, vom continua să facem ceea ce am făcut întotdeauna: vom susţine interesele fundamentale ale României, continuitatea şi tradiţiile ţării noastre.

Nu m-aş putea adresa naţiunii fără a vorbi despre Familia Regală şi despre importanţa ei în viaţa ţării. Coroana regală nu este un simbol al trecutului, ci o reprezentare unică a independenţei, suveranităţii şi unităţii noastre. Coroana este o reflectare a Statului, în continuitatea lui istorică, şi a Naţiunii, în devenirea ei. Coroana a consolidat România prin loialitate, curaj, respect, seriozitate şi modestie.

Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi,

Instituţiile democratice nu sunt guvernate doar de legi, ci şi de etică, simţ al datoriei. Iubirea de ţară şi competenţa sunt criteriile principale ale vieţii publice. Aveţi încredere în democraţie, în rostul instituţiilor şi în regulile lor!

Lumea de mâine nu poate exista fără morală, fără credinţă şi fără memorie. Cinismul, interesul îngust şi laşitatea nu trebuie să ne ocupe viaţa. România a mers mai departe prin idealurile marilor oameni ai istoriei noastre, servite responsabil şi generos.

În anul 1989, în ajutorul României s-au ridicat voci cu autoritate, venind de pe toate meridianele globului. Ele s-au adăugat sacrificiului tinerilor de a înlătura o tiranie cu efect distrugător asupra fiinţei naţiunii. A sosit momentul, după douăzeci de ani, să avem un comportament public rupt complet şi definitiv de năravurile trecutului. Demagogia, disimularea, egoismul primitiv, agăţarea de putere şi bunul plac nu au ce căuta în instituţiile româneşti ale anului 2011. Ele aduc prea mult aminte de anii dinainte de 1989.

Se cuvine să rezistăm prezentului şi să ne pregătim viitorul. Uniţi între noi şi cu vecinii şi fraţii noştri, să continuăm efortul de a redeveni demni şi respectaţi.

Am servit naţiunea română de-a lungul unei vieţi lungi şi pline de evenimente, unele fericite şi multe nefericite. După 84 de ani de când am devenit Rege, pot spune fără ezitare naţiunii române: Cele mai importante lucruri de dobândit, după libertate şi democraţie, sunt identitatea şi demnitatea. Elita românească are aici o mare răspundere.

Democraţia trebuie să îmbogăţească arta cârmuirii, nu să o sărăcească. România, ca şi toate ţările din Europa, are nevoie de cârmuitori respectaţi şi pricepuţi.

Nu trebuie niciodată uitaţi românii şi pământurile româneşti care ne-au fost luate, ca urmare a împărţirilor Europei în sfere de influenţă. Este dreptul lor să decidă dacă vor să trăiască în ţara noastră sau dacă vor să rămână separaţi.

Europa de astăzi este un continent în care popoarele şi pământurile nu se schimbă ca rezultat al deciziilor politicienilor. Jurământul meu a fost făcut şi continuă să fie valabil pentru toţi românii. Ei sunt toţi parte a naţiunii noastre şi aşa vor rămâne totdeauna.

Stă doar în puterea noastră să facem ţara statornică, prosperă şi admirată în lume.

Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri.

Aşa să ne ajute Dumnezeu!
"

Phineas and Ferb - 'Animatin' Rap Video featuring co-creators Dan Povenmire and Jeff 'Swampy'

Scurtmetraj de animatie: Sketchtravel Film by Dice Tsutsumi



www.simplestroke.com

www.sketchtravel.com

via cartoonbrew.com

VIDEO Cronica de film: Dream House/ Casa de vis

DANIEL CRAIG (Cowboys & Aliens, The Girl With the Dragon Tattoo), NAOMI WATTS (The Ring, Fair Game) şi RACHEL WEISZ (The Constant Gardener, The Lovely Bones) sînt protagoniştii thrillerului CASA DE VIS, despre o familie care se mută într-o casă în care cu ceva timp înainte crime înfiorătoare. La puţin timp de la mutarea în casa la care visaseră de multă vreme, membrii familiei descoperă cu oroare că ei au devenit următoarele ţinte ale ucigaşului care distrusese şi familia ce deţinuse înainte casa.



Will Atenton (Daniel Craig) este un editor de carte care îşi lasă slujba din New York pentru a se muta împreună cu soţia sa, Libby (Rachel Weisz) şi cu cele două fetiţe ale sale într-un orăşel izolat din New England. Dar nici nu apucă să se instaleze bine în noua lor viaţă, cînd descoperă îngroziţi că noul lor cămin a fost scena crimei pentru o mamă şi copiii ei. Întregul oraş e convins că vinovat e soţul care le-a supravieţuit.

Will începe să investigheze tragedia, dar singurul indiciu îl primeşte de la Ann Paterson (Naomi Watts), o vecină care era apropiată de familia care a murit. Pe măsură ce Will şi Ann încep să pună cap la cap tulburătoarea dramă, descoperă că povestea ultimului om care va părăsi casa de vis a lui Will va fi la fel de înspăimîntătoare pentru cel care va urma precum a fost pentru el.

Acest film regizat de Jim Sheridan este ok :) Cred ca o sa fiti captivati de acest thriller psihologic.

www.dreamhousemovie.net

Concurs

Distribuitorul Ro Image ofera 2 invitatii duble la filmul Dream House/ Casa de vis - la Hollywood Multiplex, la Bucuresti Mall Vitan. Cine regizeaza acest film? Astept mesajele voastre in subsolul aceste postari.

Update:

Cistigatorii concursului: Catalin si Ana cea mica

luni, 24 octombrie 2011

Oita Anim'est a ajuns la Chisinau - animest.md

Bsarabenii au parte de cel mai important eveniment cultural al anului: Anim'est. Organizatorii Anim'est-ului promit un eveniment special pt moldoveni. In perioada 3-6 noiembrie 2011, unele dintre cele mai bune filme de animatie din trecutul si prezentul cinematografiei romanesti vor fi difuzate la Cinema Odeon din Chisinau. Din pacate nu voi putea ajunge la festival. Sper ca la urmatoarea editie a Anim'est-ului basarabean sa fiu prezent.





Pe langa deschiderea oficiala de joi, 3 noiembrie, de la ora 19.00, cu lungmetrajul Crulic - Drumul spre dincolo, Romania este prezenta in programul Anim'est Chisinau cu cele 20 de titluri selectionate in competitia nationala din acest an, dar si cu unele dintre cele mai bune scurtmetraje semnate de Ion Popescu Gopo.

Sebastian Cosor, cistigatorul competiei nationale si Balkananimation la Anim'est-ul din Romania, va fi prezent la Chisinau pt a vb despre short-ul sau, The Scream.



Am remarcat folosirea limbii ruse in comunicatele de presa a Animest-ului :)

Mai multe detalii despre festival pe site-ul animest.md

VIDEO Cronica de film: One Day/ O singura zi

Trebuie sa mergeti la cinema pt a vedea filmul One Day/ O singura zi, cu Anne Hathaway, Jim Sturgess, Patricia Clarkson, Ken Stott, Romola Garai si Rafe Spall. Regia este semnata de Lone Scherfig.

Sa nu va asteptati la o capodopera. Este un film ok, bine regizat, cu roluri bine construite. Adaptarea pentru marele ecran este realizata de David Nicholls, dupa romanul sau, One Day.



Dupa ce au fost impreuna o singura zi, pe 15 iulie 1988, ziua absolvirii faculatii, intre Emma Morley (Anne Hathaway, nominalizata la Oscar) si Dexter Mayhew (Jim Sturgess din Across the Universe) se infirpa o prietenie care va dura o viata. Ea este o fata provenita din clasa muncitoare, cu principii si ambitii, care viseaza sa faca lumea mai buna. El este un playboy dintr-o familie instarita, care viseaza ca lumea va fi terenul lui de joaca.

In cele doua decenii care au urmat, cei doi isi traiesc relatia prin intermediul mai multor zile de 15 iulie. Impreuns sau separat, ii vedem pe Dex si Em prieteni la bine si la greu, cu sperante si vise naruite, cu clipe fericite sau cu lacrimi in ochi. Undeva de-a lungul acestei calatorii, cei doi isi dau seama ca ceea ce cautau si sperau fusese acolo pentru ei dintotdeauna. Pe masura ce semnificatia acelei zile din 1988 li se dezvaluie, ce doi incep sa priceapa natura iubirii si a vietii.

Cind au inceput filmarile la One Day, romanul era deja un bestseller in toata lumea. A fost tradus in 31 de limbi, o raritate pentru zilele noastre, si a fost pe primul loc la vinzari in Marea Britanie, Italia si Suedia, pe locul al doilea in Germania si pe locul 3 in Rusia. Romanul a cistigat premiul Galaxy National Book pentru carti de fictiune pentru marele public si, din 2009, cind a fost publicat pentru prima data, s-a vindut in peste 400.000 de copii in Marea Britanie. Criticii au fost la fel de entuziasmati, Henry Goldblatt de la Entertainment Weekly spunind despre film că este “un portret intens, frumos si devastator al doua suflete pereche”.

Imi place filmul. Imi place Anne Hathaway :)





focusfeatures.com/one_day

Concurs

Distribuitorul Ro Image ofera 2 invitatii duble la filmul One Day/ O singura zi - la Hollywood Multiplex, la Bucuresti Mall Vitan. Ce actrita nominalizata la premile Oscar joaca in film? Astept mesajele voastre in subsolul aceste postari.

Update:

Cistigatorii concursului: Ion Daniel si Ortansa

Scurtmetraj de animatie: The Invisible Cities



www.motiongraphic.it

Man In A Cat - Trailer



diceproductions.co.uk/maninacat

vineri, 21 octombrie 2011

VIDEO: "Tipatul" lui Sebastian Cosor de la MediaPro Magic s-a auzit la Anim'est 2011


Interviu cu Sebastian Cosor, Creative Visual Effects Supervisor la MediaPro Magic

Cea mai noua productie de animatie 3D stereoscopica a grupului MediaPro este scurtmetrajul lui Sebastian Cosor, Tipatul/ The Scream realizat la studioul de animatie si efecte vizuale MediaPro Magic. Short-ul lui Sebastian a primit doua premii la Anim'est: pentru Cel mai bun Film Romanesc, cat si pe cel pentru Cel mai Bun Film din sectiunea Balkanimation - dedicata productiilor din regiunea balcanica. Filmul este o reinterpretare a cunoscutei opere expresioniste semnata de Edvard Munch.

Este pt prima oara cind MediaPro participa la Anim'est si... cistiga datorita tie. Vb despre short-ul The Scream. Este proiectul tau sau al studioului? De ce Scream? Este un tipat al animatiei romanesti? :)
Proiectul The Scream apartine intregului studio. El a fost demarat la ideea mea, insa la el au lucrat toti oamenii pe care ii vei gasi in credits-urile filmului. Este un film pe care l-am facut in overtime din entuziasm, iar fara dedicatia colegilor mei el nu ar fi putut fi terminat. El nu este un tipat direct catre animatia romaneasca fiindca stiu cu siguranta ca exista multi animatori buni la noi, ci mai degraba un tipat directionat spre apatia si blazarea acestora. S-au scufundat pe rand in spatele unor salarii caldute si au uitat sa viseze.


Este 3D stereoscopic? Din pacate publicul Anim'est nu a putut sa-l vada cu ochelari 3D. Cind vom putea vedea filmul in format 3D stereoscopic?
Este intr-adevar stereoscopic, caci sintem probabil unul din putinele studiouri romanesti care lucreaza acest format pentru cinema si televiziune. As aminti aici “Saw 3D: The Final Chapter”, ultimul abum al Loredanei care a avut pentru fiecare piesa un videoclip stereografic, reclama TV la zaharul Margaritar, etc. Din pacate echipamentul tehnic al Anime’est-ului nu a permis proiectia de acest gen, speram insa ca anul 2012 sa aduca acest festival mai aproape de MediaPro iar atunci proiectiile vor avea loc in cadrul CinemaPro, acolo unde proiectia stereografica este posibila. Pana atunci insa, va invitam in studioul nostru, acolo unde va vom prezenta mai multe productii stereoscopice.


Ce ati lucrat la "Saw 3D: The Final Chapter"?
La Saw 3D am lucrat 85 shoturi de visual effects in august, anul trecut.


Vb despre short-ul The Scream.
The Scream este un film de idee si de atmosfera. Este un film gestual care induce stare. Pastrand un frame aproape identic in interiorul filmului, am lasat imaginatia noastra sa mearga mai departe in lumea ce se desfasoara inainte si dupa acel frame ce reprezinta pictura originala a lui Munch. Devine grav datorita dialogului despre moarte. Sau mai degraba frica de moarte, care este mai apoi subliniata printr-o coregrafie atipica.




Am inteles ca esti coordonatorul echipei de 3D-isti de la MediaPro Magic/ Pro TV. In viitorul apropiat vom vedea si alte animatii 3D stereoscopice realizate de voi?
Functia mea in cadrul MediaPro Magic Factory este de Creative Visual Effects Supervisor. Ma ocup de partea de creatie si de estetica proiectelor noastre. Datorita background-ului meu in animatie (UbiSoft, Disney, Ascaron, CDV, etc), atunci cand avem un proiect ce implica animatie devin si Animation Director, asa cum am facut pentru primul nostru film, “Fire& Ice – The Dragon Chronicles”. Functie de comenzile pe care le avem, lucram stereografic sau nu. Cu certitudine insa, majoritatea comenzilor interne ale CME-ului, grup din care facem parte sint stereografice, caci sintem foarte aproape de consacrarea acestui format pentru televiziune. Toate animatiile ce le veti vedea din partea noastra in viitor vor fi stereografice.


Ai lucrat la Disney? Vb despre aceasta experienta profesionala.
Era pentru prima data cand Disney iesea pe piata cu Donald 3D. Am avut sansa sa fiu ales animatorul pesonajului principal, Donald Duck. Era un joc pt PC si Dreamcast, in colaborare cu Ubisoft. Am facut un training de 3 luni, in care a trebuit sa vizionez toate filmele existente cu Donald frame by frame ca sa intru in pielea personajului si sa stiu cum reactioneaza in orice situatie. Proiectul s-a desfasurat in Casablanca, Maroc, prin anul 1998 cred
.

Vorbeste-mi despre ceea ce faceti voi. Munca voastra consta in realizarea promo-urilor si efectelor speciale? Citi oameni lucreaza la studioul MediaPro Magic?
Studioul nostru numara aproximativ 40 oameni. Am reusit sa strangem laolalta probabil cei mai talentati romani care activeaza in domeniu insa atunci cand este nevoie lucram cu freelanceri adusi de la marile studiouri de gen din lume. Asa cum anticipezi, noi facem visual effects pentru cinema, televiziune si advertising. Acoperim grafica de post si partea de creatie pentru toate televiziunile din grupul CME iar doar in ultimele 6 luni am lucrat la 3 mari productii feature film: “The Flowers of War” cu Christian Bale, “One in the Chamber” cu Cuba Gooding Jr. si Dolph Lundgren si “The Butcher” cu Jean-Claude Van Damme.


Studioul are in vedere realizarea unui lungmetraj de animatie?
Sintem in procesul de scriere al primului nostru lungmetraj de animatie. Din pacate, dupa cum stii, realizarea unui lungmetraj inseamna munca a sute de oameni pentru mai multi ani de zile. Daca acest proiect va fi considerat pozitiv din punct de vedere financiar, de abia asteptam sa il demaram.


Ce lungmetraj vreti sa faceti? Este de animatie sau live action combinat cu animatie? Poti spune povestea fimului? O sa va inscrieti cu proiectul la concursul CNC? Cine scrie scenariul? Regia va fi semnata de tine? Cine trebuie sa considere acest proiect pozitiv? Te referi la conducerile MediaPro si CME?
Lungmetrajul este despre 2 batrani, fosti soldati romani in al doilea razboi mondial. Ei au avut un moment de lasitate la acea vreme, hotarand sa nu participle la o lupta in urma careia intreaga lor divizie a fost decimata. Acesta hotarare i-a bantuit toata viata. Acum insa, in anul 2011, au sansa sa isi ia revansa. CNC-ul va afla curand despre acest proiect si sper sa ne ajute.


Revenind la tine, cele doua premii Anim'est deschid usi in industria animatiei? Banuiesc ca ai deja agenda plina cu propuneri de proiecte. Care va fi urmatorul proiect al tau? Ce urmeaza dupa "tipat"? :)
Succesul filmului nostru ne-a facut pofta sa continuam. Si o vom face in asa fel incat sa ne reauziti, caci data viitoare vom tipa mult mai tare. Avem deja pregatite 3 scurtmetraje si un lung metraj, de indata ce ne revenim din efectele post Anim’est le vom demara. De asemenea, The Scream este doar un pilot pentru ce lipsit de modestie numesc un nou curent in arta, ce uneste arta clasica cu lumea 3D familiara noua. L-am numit Videopictura. Videopictura interpreteaza capodopere ale artei si construieste povesti in jurul lor. Descatuseaza personajele si le da viata, animandu-le. Interpretarea unei opera este mereu personala, functie de privitor. Videopictura nu poate fi asadar o concluzie ci doar o propunere pe care sper sa o acceptati, digerati si aplaudati, asa cum ati facut cu The Scream.


Vb despre cele 3 scurtmetraje care sunt in productie.
Primul dintre ele a devenit recent obsolete, prin moartea lui Joni Raducanu, caci pe el si muzica lui ii avea ca personaje principale. Din pacate se va constitui intr-un elogiu la muzica maestrului. Este un short 2D.

Cel de-al doilea nu este animatie, este un short filmat si este vorba despre povestea piticului din interiorul automatului de cafea. Este extrem de modern din punct de vedere regizoral si este un film de dragoste.

Al treilea este un short 3D si este vorba despre calatoria in strainatate a pungilor de gunoi romanesc luate de vant.


Care va fi urmatoarea "videopictura"?
David a lui Michelangelo care mi s-a parut mereu un pic gay :)
.

Te gindesti sa le proiectezi intr-o sala de muzeu de arta, pe plasme 3D?
Da, cred ca videopictura acolo isi are locul.


Ce inseamna o zi de lucru la MediaPro Magic?
MediaPro Magic este locul in care vin cu placere caci aici intalnesc prietenii cu care impartasesc aceleasi valori. Devoram tot ce gasim in materie de visual, comentam si argumentam. Lucram de ne sar capacele si plecam in vacante impreuna. MediaPro Magic este un mod de viata cu un contur la a carei modelare contribui zi de zi.

VIDEO: Zilele Filmului Turcesc la Movieplex 20-22 octombrie 2011

Ieri seara am fost la cocktailul/ petrecerea de deschidere a evenimentului "Zilele filmului turcesc" la Movieplex. Trebuie sa recunosc ca nu cunosc cinematografia turca. Toata cultura mea cinematografica turca se rezuma la... o telenovela :) Cred ca era vb de prima telenovela turca difuzata in Romania. M-am uitat din curiozitate la citeva episoade. Un singur lucru am retinut din respectiva telenovela: au actrite frumoase :)

Revenind la evenimentul de la Movieplex, pot spune ca a fost multa lume si... multe bunatati culinare turcesti :) Imediat dupa cocktail am vazut lungmetrajul "Comedie romantica cu parfum de iubire". Este o comedie buna, realizata in stilul hollywoodian. Apropo, actrita din film, Burcu Kara a fost prezenta la eveniment.

Merita sa mergeti la filmele turcesti. O sa vedeti povesti interesante si... turcoaice frumoase :)







Mai jos aveti comunicatul de presa:
Joi, 20 octombrie 2011 a avut loc deschiderea oficiala a Zilelor Filmului Turcesc la Movieplex Cinema – Plaza Romania. Acest eveniment este organizat in colaborare cu Ministerul de Cultura si Turism al Republicii Turcia si Asociatia Producatorilor de Film Profesionisti.

Pe durata celor 3 zile ale evenimentului – 20-22 octombrie 2011 – cinefilii se vor putea bucura de prezenta actorilor Burcu Kara, Engin Altan Duzyatan, Gurgen Oz si Umit Bulent Dincer care vor tine si sesiuni de autografe in incinta cinematografului.

Pe parcursul acestui eveniment vor fi proiectate 3 filme si anume: joi, 20 octombrie de la ora 20:30 “Comedie Romantica cu parfum de iubire”, un film ce prezinta 3 colege de apartamente ce duc stiluri de viata complet diferite, vineri, 21 octombrie de la ora 19:30 “Dragostea adora coincidentele”, o drama romantica exceptionala si sambata, 22 octombrie de la ora 19:30 “Clubul ratatilor” o comedie dramatica ce starneste multe controverse.

Accesul la aceste proiectii va fi liber in limita locurilor disponibile.

joi, 20 octombrie 2011

miercuri, 19 octombrie 2011

romaniasalbatica.ro

Va recomand o expozitie faina in parcul Herastrau. Este vb despre expozitia de fotografie in aer liber "Romania salbatica". O sa vedeti imagini parca rupte din paradis. Sunt superbe.

Expuse ca panouri de mari dimensiuni, cele 50 de fotografii semnate Dan Dinu sunt dedicate celor mai salbatice si spectaculoase locuri din cele 13 parcuri nationale ale Romaniei si din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii.

Expozitia marcheaza sfarsitul primului an din proiectul mai amplu Romania salbatica, ale carui destinatii sunt toate cele 28 de parcuri nationale, naturale şi geoparcuri din Romania.

Expozitia poate fi vizitata 24/24 in parcul Herastrau, intrarea Charles de Gaulle, pana pe 30 octombrie.

romaniasalbatica.ro

dandinu.net

via Oxygen PR

The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn - Trailer NOU

A apărut un trailer nou pt The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn. Bazat pe celebrele şi îndrăgitele personaje create de Hergé, filmul urmăreşte aventurile unui tânăr şi îndrăzneţ reporter pe nume Tintin (interpretat de Jamie Bell) şi ale credinciosului său câine Snowy. Din clipa în care Tintin devine posesorul unei machete de vapor care ascunde un secret bine păstrat de secole, Ivan Ivanovitch Sakharine - un individ ticălos şi diabolic - porneşte pe urmele lui.

Sakharine (interpretat de Daniel Craig) este convins că Tintin a furat nepreţuita comoară a unui pirat pe nume Red Rackham. Cu ajutorul lui Snowy, al isteţului dar impulsivului Căpitan Haddock (interpretat de Andy Serkis) şi al detectivilor
Thompson şi Thomson (Simon Pegg şi Nick Frost), Tintin va străbate jumătate de mapamond, într-o cursă nebunească, în căutarea Licornului, epava unui vapor care ascunde o comoară… dar şi un vechi blestem.



www.tintin.com

Regia este semnată de Steven Spielberg. Scenariul este realizat de Steven Moffat, Edgar Wright şi Joe Cornish, după benzile desenate “The Adventures of Tintin, The Secret of the Unicorn” create de Hergé. Producătorii filmului sunt Steven Spielberg, Peter Jackson şi Kathleen Kennedy, iar producători executivi Ken Kamins, Nick Rodwell şi Stephane Sperry. Co-producători sunt Carolynne Cunningham şi Jason McGatlin. Montajul este semnat de Michael Kahn, iar coloana sonoră este compusă de John Williams. Efectele speciale sunt supervizate de Joe Letteri, Scott E. Anderson şi Jamie Beard, iar regia artistică de Andrew Jones şi Jeff Wisniewski. Din distribuţie mai fac parte: Toby Jones (Silk), Mackenzie Crook (Tom), Daniel Mays (Allan) şi Gad Elmaleh (Ben Salaad).

Filmul va fi lansat în 3D şi IMAX, de către Sony Pictures Entertainment şi Paramount Pictures. În România este distribuit de InterCom Film.

Din 28 octombrie va fi în sălile de cinema :)

Scurtmetraj de animatie: Wind Mills

Scurtmetrajul de animatie Wind Mills este realizat de Guillaume Bergère, Guillaume Coudert, Maria Glinyanova, Bruno Guerra si Charlotte Jammet, studenti la Scoala Georges Méliè.



www.ecolegeorgesmelies.fr

wind-mills-le-film.blogspot.com

luni, 17 octombrie 2011

Conferinta de presa - Crulic - miercuri, Hollywood Multiplex

Cei interesati sa participe la conferinta de presa a echipei Crulic, pot merge miercuri, ora 11.50, la Hollywood Multiplex. Participa Anca Damian si artistii care au realizat animatia.

Ieri, filmul a primit o mentiune speciala la Festivalul International de Film de la Varsovia.



Filmul Ancai Damian intra in cinematografele din Romania din 21 octombrie.

duminică, 16 octombrie 2011

Trofeul Anim'est 2011 pleacă în Estonia

Cea de-a șasea ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Anim'est s-a închis oficial în seara zilei de sâmbătă, 15 octombrie, la Cinema Patria. La finalul Galei de Închidere, programate la ora 19:00, Trofeul Anim'est, oferit de Institutul Cultural Român, a plecat în Estonia: scurtmetrajul Memoria Trupului/ Body Memory (r. Ülo Pikkov, Estonia, 2011) este propunerea Anim'est pentru Cartoon d'Or 2012, în primul an în care festivalul trimite o propunere pentru nominalizarea la cel mai prestigios premiu dedicat scurtmetrajului european de animație. Premiul, înmânat de Shane Acker, Animatorul Invitat al Anim'est 2011, și directorul festivalului, Mihai Mitrică, a fost ridicat de regizorul Mait Laas, realizatorul documentarului Regii Timpului, proiectat în cadrul secțiunii Masters of Puppets. Sunt bucuros ca o tornadă într-o parcare sau o cârtiță cu ochi de vultur! M-ați făcut să mă simt ca o tornadă, mi-ați dat credința că până și o cârtiță poate face film. Trofeul Anim'est este foarte important, îmi dă încredere că am ales calea cea dreaptă și îmi oferă posibilitatea să continui să experimentez cu filmul de animație. Mulțumesc! a declarat Ülo Pikkov, într-un mesaj transmis organizatorilor.

Eroul serii a fost, însă, românul Sebastian Cosor, regizorul filmului Țipătul/ The Scream, producția MediaPro Magic câștigătoare atât a Premiului pentru Cel mai bun Film Românesc, oferit de Institutul Cultural Român, și înmânat de Cecilia Felméri și Vlad Ivanov, cât și a Competiției Balkanimation, al cărei Premiu a fost oferit de Canyon. Juriul, alcătuit din Cecilia Felméri, Marcin Giżycki și Steven Woloshen, a apreciat filmul ca fiind o creație care abordează tema morţii într-o manieră originală, respectiv un film de animație care creează expresie cinematografică din arta tradițională.



Rățușca cea urâtă/ The Ugly Duckling (Rusia, 2010), music-hall-ul regizat de maestrul animației cu păpuși din Rusia, Garri Bardin, a câștigat Premiul pentru Cel mai Bun Film de Lungmetraj, oferit de AXN, și înmânat de Marina Stan, Marketing Coordinator AXN, și Anna Solanas, membră în Juriul Anim'est 2011. Premiul este acordat unui film care, în cele 76 de minute ale sale, ne face să împărtășim durerea și speranța că într-o bună zi vom fi acceptați așa cum suntem.



David O’Reilly este regizorul filmului răsplătit cu Premiul pentru Cel mai Bun Film de Scurt Metraj, oferit de Opel: Lumea exterioară / The External World (Germania, 2010), selecționat la Sundance, Veneția sau Berlin, și-a adjudecat premiul de 1,000 de euro. Eram sigur, atunci când am realizat filmul, că nu va câștiga niciodată nimic. Însă mi-ați dovedit contrariul. Sau poate am eu dreptate și juriul se înșeală. În oricare dintre situații sunt extrem de încântat și onorat să câștig la Anim'est, a transmis David O'Reilly organizatorilor, prin e-mail.



Filmul german Alb, nu alb/ White no White (r. Samo – Anna Bergmann, 2011) este câştigătorul Premiului pentru Cel mai bun Film Studenţesc, oferit de Cinemagia.ro, o tabletă EVOLIO NEURA. Tableta dispune de toată paleta de conectivitate: wireless, direct PC, internet, având integrate caracteristicile: 3G, WI-FI,bluetooth, USB, micro SD, iar, printr-un docking station, Neura are conectivitate HDMI. Tableta are display-ul de 9,7’’ de tip Wide View Angle şi este echipată cu procesorul Dual Core Nvidia Tedra 2 avand o memorie Ram de 1 GH.

Filmul israelian Ishihara (r. Yoav Brill, Israel, 2010), a primit o Mențiuni Specială în cadrul aceleiași competiții.



Polonia – Țara Invitată la Anim'est 2011 – este prezentă în palmaresul Anim'est 2011 cu Millhaven (r. Bartek Kulas, 2010), câștigător al unei Mențiuni Speciale pentru un Film de Scurt Metraj.



Membri în Juriul secțiunii Videoclip & Advertising, Tobias Gundorff-Boesen, Hypno și DJ Vasile (Lucian Stan), au fostprotagoniștii unui moment de înmânare mai puțin obișnuit, alegând să își traducă propriile texte, pe scenă. Cei trei au hotărât să premieze, la secțiunea Videoclip, „I Say Fever” al formației Ramona Falls (r. Stefan Nadelmann, SUA, 2010), respectiv, la secțiunea Advertising, clipul Vitra – Kuubo (r. Adrian Flückiger, Elveţia, 2010).



Premiul pentru Cel mai bun Film de Scurt Metraj din secțiunea Minimest, acordat de Juriul alcătuit din copiii Barbu Dragomir, Maria David și Thea Cosma, a fost adjudecat de nominalizatul la Oscar, BAFTA și Cartoon d'Or The Gruffallo (r. Jakob Schuh, Max Lang, Marea Britanie, 2009).



Rezultatele workshop-urilor susținute de Steven Woloshen, respectiv Vasi Alboiu, au putut fi urmărite pe marele ecran de la Cinema Patria. Acompaniate de Fierbințeanu, secvențele de animație prin zgârieturi pe peliculă au fost o prezență inedită în programul Galei de Închidere. Animațiile stop-motion realizate de cei 11 copii care au participat la atelierul de film de animație susținut de Vasi Alboiu au stârnit amuzamentul și aplauzele asistenței de la Patria, iar tinerii participanți au fost premiați cu produse Canyon.

Premiul Publicului, oferit de Sony, constând într-un aparat foto digital Sony Nex – C3K, revine în 2011 filmului Flamingo Pride (r. Tomer Eshed, Germania, 2011). Acordat, în mod tradițional, unui scurtmetraj din secțiunea Mozaic, trofeul a fost prezentat anul acesta pe scenă de actrița Ozana Oancea.

Dan Panaitescu, unul dintre conducătorii echipei de animație a lungmetrajului Crulic – Drumul spre dincolo, a deschis seria premiilor acordate la Anim'est 2011 cu cel pentru Întreaga Activitate, înmânat doamnei Isabela Petrașincu.

Mihail Flămânzeanu este cel mai norocos spectator de la Anim'est 2011: directorul executiv Vlad Ilicevici a extras buletinul său de vot, oferindu-i o geantă Crumpler și un festival pass pentru Anim'est 2012.

Seara s-a încheiat cu recitalul cvartetului sloven Vlasov's Best Friend, care a acompaniat patru scurtmetraje clasice semnate de pionierul filmului de animație cu păpuși, Ladislas Starevich. Nepoata marelui cineast, cea care a restaurat copiile filmelor, doamna L.B. Martin, a prezentat filmele și a vorbit despre bucuria de a le proiecta la București.

Cea de-a şasea ediţie Anim'est a însemnat 436 de scurtmetraje şi lungmetraje, provenind din 45 de ţări, proiectate la Cinema Patria, Sala ArCuB, Cinema Union şi Club Control, 4 ateliere de film de animaţie, organizate la Shift Pub, Sala ArCuB, Centrul Ceh şi Centrul Cultural al Republicii Ungare, 3 expoziţii, 8 masterclass-uri, dezbateri şi prezentări susţinute la Cinema Union şi trei conferinţe la Sala ArCuB, 2 lansări de DVD-uri, 10 petreceri până în zori în Club Control, o noapte întreagă de proiecţii de scurtmetraje animate bizare şi live act-uri marca Mirai Mizue, Montgomery Clunk şi Res Es (Creepy Animation Night 3 la Cinema Patria), 80 de oi virtuale 3D în prima aplicaţie smartphone dezvoltată de un festival de film din România, 150 de invitaţi români şi străini.

Festivalul, desfăşurat în perioada 7 - 16 octombrie în Capitală a fost deschis cu proiecţia în premieră naţională a filmului "Crulic - Drumul spre dincolo" de Anca Damian. Regizorul, scenaristul şi creatorul de efecte vizuale din Statele Unite Shane Acker a fost Animatorul Invitat al Anim'est 2011.

În premieră pentru un eveniment major de film din România, Anim'est va organiza o ediţie specială, la Chişinău, în Republica Moldova, în perioada 3 - 6 noiembrie. Evenimentul din capitala Republicii Moldova va fi deschis tot cu drama "Crulic", de Anca Damian.

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est, membrul al reţelei paneuropene Cartoon, este organizat de Asociaţia Estenest, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Ogilvy.

sâmbătă, 15 octombrie 2011

THE SIMPSONS - Returning for 2 More Seasons



www.thesimpsons.com

VIDEO: Regizorul Mihail Badica cauta un producator pt filmul sau, Fetita cu chibrituri



Foarte putini oameni stiu ca Badica a fost primul animator de papusi profesionist din Danemarca. In perioada 1969 - 1985 a realizat filme de animatie la studioul cinematografic Animafilm Romania. Din pacate, tinerii romani stiu foarte putin despre filmele sale. Mihail Badica este pionierul stop-motion-ului romanesc.

Domnia sa s-a aplecat cu cea mai mare atentie asupra secretelor animatiei reusind sa o supuna, transformand creatiile sale in forme vii pline de sentimente si sensuri. Nordicii au fost cuceriti de farmecul creator a acestui regizor si profesor de animatie.

Mihail Badica a regizat urmatoarele filme de animatie: Klods Hans/ Clumsy Hans (1999), Fyrtøjet/ The Tinderbox (1993), Galilei (1984), Alte sticle (1981), Niste sticle (1981), Metafora (1980), Vasul cu flori (1980), Norii (1979), Serbetul (1978), Alter ego (1977), Geneza (1975), Icar (1974) si Parinti si copii (1973).

Scurtmetrajul "Metafora" realizat de el in 1980 a fost prezentat la cel mai important festival al filmului de animatie din lume, Annecy.

Toy Story Toons: Not In Hawaii



via animatie.blog.nl

miercuri, 12 octombrie 2011

Scurtmetraj de animatie: "Tabula Rasa" by Arnoldas Vitkus

Cartoonito

Turner Broadcasting anunță lansarea brandului pentru preșcolari Cartoonito în România pe 12 octombrie 2011, sub forma unui program pe postul de televiziune Boomerang. Cartoonito va fi difuzat de trei ori pe zi, la 07:00, 12:00 și 18:00 și va cuprinde seriale dedicate copiilor cu vârsta între trei și șase ani.

Cartoonito își propune să devină o destinație preferată atât de preșcolari, cât și de părinții acestora, oferindu-le celor mici conținut sigur în care se vor regăsi câteva dintre cele mai bune desene animate dedicate vârstei lor. Programul se lansează cu o selecție excelentă de seriale, din care fac parte Jelly Jamm, Banane în pijamale, Baby Looney Tunes și Gerald McBoing Boing.

Eva



www.evalapelicula.com

www.dvein.com

Beavis and Butt-head - Trailer

Cei mai indragiti ocupanti animati ai unei canapele revin pe micile ecrane. Mai jos aveti cel mai nou trailer pt acest desen animat. In SUA serialul va fi lansat la sfirsitul lunii octombrie a.c.



Serialul animat, creat de Mike Judge, a rulat timp de 4 ani, intre 1993 si 1997 si a numarat 200 de episoade. Cele doua personaje sunt doi amatori de muzica heavy-metal, care isi petrec timpul pe o canapea, in fata televizorului si comenteaza videoclipurile difuzate.

Beavis si Butt-head au fost si vedetele unui film de lungmetraj intitual Beavis and Butt-Head Do America si au inspirat serialul Daria, difuzat intre 1997 si 2002.

Shane Acker, special guest Anim'est 2011

Regizorul Shane Acker va realiza filmul de animatie Plus Minus, cu studentii de Gnomon Studios, o scoala de efecte vizuale. Productia a inceput acum citeva luni. In martie sau aprilie va fi lansat primul episod.

De asemenea, Acker mai lucreaza la un proiect bazat pe opera lui Lynd Ward, stramosul romanului grafic si mare specialist in xilografie. Va realiza un film de animatie alb-negru, fara dialog, ecranizand cartea Gods' Mane.



www.plusminusmovie.com

www.gnomonschool.com

Va reamintesc ca Acker a regizat scurtmetrajul si lungmetrajul de animatie 9. A fost si specialist in efecte vizuale, la Stapinul inelelor: Intoarcerea regelui.

inainte de a se orienta catre cinema, Shane Acker a absolvit cursurile de licenta si master ale Facultatii de Arhitectura a prestigioasei Universitati California din Los Angeles (UCLA). La aceeasi universitate a obtinut, apoi, un Master in Animatie.



Recunoasterea internationala a venit o data cu scurtmetrajul 9, nominalizat in 2006 la Premiul Academiei Americane de Film pentru Cel mai Bun Scurtmetraj de Animatie, care avusese premiera mondiala in Competitia Festivalului de Film Sundance, cistigase Oscarul pentru film studentesc si Premiul Best in Show la SIGGRAPH Electronic Theatre. Astfel, l-a cunoscut pe Tim Burton, cel care i-a propus sa realizeze un lungmetraj cu acelasi nume, dezvoltind personajele si povestea din scurtmetraj. De curind, Shane a infiintat, impreuna cu Greg Little, Jack Mitchell si studiourile Brown Bag din Dublin, Isopod, o casa de producyie de animatie, in Los Angeles. In prezent, regizeaza prima productie a studioului Isopod, Deep.

Vineri de la ora 20.00, la Sala ArCuB, va sustine o conferinta cu intrare libera From School to Hollywood. Eveniment prezentat in cadrul Anim'est-ului.

duminică, 9 octombrie 2011

Trailer nou pt filmul de animatie Happy Feet 2



happyfeettwo.warnerbros.com

Simon's Cat in 'Double Trouble'



www.simonscat.com

Concurs: Anim'est 2011

Va ofer 10 invitatii la Anim'est (7-16 octombrie 2011). Fiecare invitatie este pt o singura persoana. Trebuie doar sa-mi spuneti de ce vreti sa mergeti la Festivalul International de Film Anim'est.



animest.ro

Update:
Cistigatorii concursului:
Lucian, Ion Daniel, Corina, Diana Voicila, Ionut desenatorul, Gogu, Ana Maria I, Virgilius Toader, Vasile Pixar si Andreea Irina.

Cistigatorii sunt rugati sa sune la nr de tel 0721795620 pt a putea primi invitatile.

VIDEO Cronica de film: Crulic este un film de animatie prost

După o pauză de aproximativ 22 de ani, în care animația românească nu a produs lungmetraje 100% în țară, o regizoare de filme documentare sparge gheața cu un subiect de presă. Este vorba despre cazul romanului Crulic, mort într-o închisoare din Polonia, după ce fost în greva foamei 90 de zile, ca semn de protest, pentru a-ți arăta nevinovăția.

Anca Damian, cunoscută publicului pentru fimele sale documentare reușite, a debutat cu stîngul în lumea animației cu acest lungmetraj. De la începutul filmului pînă la final, se observă lipsa unui coordonator - director de animație, cu experiență. Când vei vedea cîți oameni au lucrat la Crulic, o să ai impresia că este un film “experimental”. Cinci animatori români din generația tînără au încercat să facă ceea ce fac studiourile mari de animație. La producțile de animație americane și europene lucrează armate de oameni din industria animației și a efectelor vizuale. Repet, la filmul Crulic au lucrat doar cinci oameni. Este vorba despre animatorii de la studioul DSG din România: Dan Panaitescu, Raluca Popa, Dragoș Stefan, Roxana Bențu și Tuliu Oltean. Toți sunt animatori talentați, cu experiență în industria publicității.



Echipa filmul a folosit mai multe stiluri de animație, 2D, stop-motion, motion grapichs, 3D..., fără a crea o unitate vizuală, creând senzația de film de școală realizat în primii ani de studenție. Chiar dacă au existat cîteva scene de animație rezonabile, Anca Damian nu a reușit să le speculeze. Colajele, desenele peste fotografie și decorurile nu sunt impresionante, nu transmit nimic. Filmul nu te emoționeză, povestea în sine te emoționează.

La finalul filmului apar imagini din buletinele de știri tv, punând accentul pe Cioroianu, fostul ministru liberal de la ministerul afacerilor externe. Filmul se termină cu declarația lui Cioroianu: Mi-am dat demisia! Acest final politic motivează finanțarea primită de la actuala conducere a ministerului afacerilor externe. Conform informațiilor din presă, ministrul Baconschi a anunțat în urmă cu un an că ministerul de externe va finanța filmul Crulic cu 50.000 de euro.

Bugetul întregii producții a fost de 292.000 de euro (75% finanțare din România, inclusiv CNC, și 25% din Polonia). Polish Film Institute a finanțat cu 50.000 de euro, iar Fondul Regional din Cracovia a oferit 10.000 de euro.

Casa sa de producție, Aparte Film, este cea care a realizat filmul, în co-producție cu Fundacja im. Ferdynanda Magellana, Ministerul Culturii și Cultelor, Editura Video și Krakow Festival Office. Sunetul a fost realizat în Polonia, de Piotr Witkowski și Sebastian Włodarczyk, iar postproducția la Abis Studio România.

Filmul rulează in sălile de cinema din România și Polonia. Din primăvară, lungmentrajul românesc de animație va fi distribuit și în Franța. Recent, filmul a fost proiectat la Carrefour de l’animation - Le Forum des Images, în Paris.

Crulic a primit menţiunea specială la Festivalul Internațional de Film de la Locarno și la Festivalul Internaţional de Film de la Varşovia. În Polonia a primit menţiunea acordată de Juriul ecumenic. La Cottbus (Germania) i-a fost acordată mențiunea specială a juriului internațional și premiul ecumenic. A urmat premiul Silver Eye Award, la Jihlava (Cehia) şi premiul pentru cel mai bun documentar românesc, oferit în cadrul celei de-a 11-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Documentar Astra, de la Sibiu. Cel mai recent premiu este cel de la Festivalul CPH DOX din Copenhaga, Amnesty Award.

În concluzie: filmul Crulic nu a atras atenția industriei animației internaționale. Nu există articole în presa de specialitate dedicată industriei animației. Website-urile, blogurile și revistele dedicate industriei de animație din străinătate ignoră producția Ancăi. De asemenea, filmul Crulic nu a participat în competițile festivalurilor internaționale de animație.

Chiar dacă această producție nu va intra în instoria cinematografiei românești ca un film de animație reprezentativ, Crulic va rămâne în percepția colectivă ca fiind primul lungmetraj de animație românesc realizat dupa 22 de ani.

sâmbătă, 8 octombrie 2011

"Familia Simpson" nu se temină: Fox a anunţat încă două sezoane


Postul de televiziune american Fox a anunţat, vineri, că va continua producţia serialului animat "Familia Simpson" pentru încă două sezoane. "Fox a reînnoit contractul pentru "Familia Simpson", cel mai longeviv serial de comedie din istoria televiziunii, pentru un incredibil al 24-lea sezon, ce va fi urmat de un al 25-lea", se afirmă în comunicatul emis de postul Fox.

Postul american, care face parte din grupul News Corp., anunţase în această săptămână că nu va putea să prelungească producţia serialului "Familia Simpson" fără o reducere de 45% a salariilor acordate actorilor care asigură vocile personajelor din serial.

În comunicatul emis vineri, postul american nu a precizat în ce manieră a fost rezolvat litigiul cu actorii din distribuţia serialului. Actorii au anunţat în această săptămână că sunt de acord cu o reducere a salariilor de circa 30%, în schimbul unui mic procent din profiturile uriaşe aduse de serial (care se ridică la câteva miliarde de dolari) din vinderea drepturilor de televizare pe plan internaţional şi din comercializarea mărcii Simpson - vânzări de articole vestimentare, timbre, DVD-uri, încasări aduse de un lungmetraj şi a unui joc video.

Actorii Dan Castellaneta (Homer, Grampa Simpson, Krusty the Clown şi alte personaje), Julie Kavner (Marge şi alte personaje), Nancy Cartwright (Bart şi alte personaje), Yeardley Smith (Lisa), Hank Azaria (Moe Szyslak, Chief Wiggum şi Apu Nahasapeemapetilon) şi Harry Shearer (Mr. Burns, Principal Skinner, Ned Flanders şi alte personaje) câştigă fiecare circa 8 milioane de dolari pe an, pentru aproximativ 22 de săptămâni de muncă.

"Familia Simpson", deşi nu mai are audienţa de altădată, a rămas punctul central din programul de duminică seară al postului Fox, fiind ales pentru a fi difuzat în primetime, la ora 20.00, în defavoarea altor două seriale foarte populare, "Family Guy" şi "American Dad".

"Familia Simpson", show creat de Matt Groening, a câştigat 27 de premii Emmy şi este cel mai longeviv serial de desene animate difuzat în prime time în SUA. De la lansarea lui, în 1989, "Familia Simpson" a avut o serie de invitaţi speciali, precum Paul McCartney şi Elizabeth Taylor, care şi-au împrumutat vocea unor personaje din serial. Protagoniştii producţiei sunt Homer Simpson, un tată de familie leneş, dar inventiv, Marge Simpson, soţia lui Homer şi o mamă grijulie, şi copii Bart, Lisa şi Maggie. Cei cinci locuiesc în oraşul Springfield, care este, de fapt, o reproducere la scară mai mică a întregii societăţi americane. Realizatorii serialului nu s-au ferit, de-a lungul timpului, să abordeze teme delicate, precum discriminarea, rasismul, religia sau politica internaţională.

Serialul "Familia Simpson" a introdus expresia "D'oh!" în Oxford English Dictionary, iar membrii îndrăgitei familii au o stea pe Hollywood Walk of Fame.

vineri, 7 octombrie 2011

"VIVE LA ROSE" by Bruce Alcock



"Combining ink drawings with a variety of romantic objects, this animated short illustrate a tale of unrequited love, obsession, sickness and early death, as sung by one of Newfoundland's foremost traditional music performers, Emile Benoit"

joi, 6 octombrie 2011

Cel mai nou trailer pentru “Puss In Boots”

Joi, 6 octombrie, a avut loc la Los Angeles o proiecţie cu totul specială a animaţiei “Puss In Boots”.

Proiecţia “Puss In Boots” a avut loc într-un cadru extrem de restrîns şi de selectiv, căci spectatori au fost cele mai faimoase... pisicuţe de la Hollywood.

Cat Blanchett, Robert Mewoney Jr, Kitty Purry, Don Cheetah, Leonardo di Catrio, Zach Galifurnakis, The Real Housecats of Beverly Hills, Kitty Purry şi Justin Timberlynx au fost cîteva din fabuloasele blănoase care au văzut înaintea întregii lumi mult aşteptatele aventuri ale Motanului Încălţat.

Vedeta care a trebuit să facă faţă emoţiilor vizionării filmului alături de spectatori renumiţi pentru exigenţa lor a fost Antonio Banderas, cel care dă voce simpaticului protagonist al animaţiei.

“A fost un eveniment miorrlific”, a declarat unul din invitaţi, după pisipremieră.


Povestea Motanului Încălţat
Cu mult înainte de a-l întîlni pe Shrek, Motanul Încălţat, faimosul bătăuş şi amorez mereu certat cu legea se transformă într-un adevărat erou cînd se împrieteneşte cu şmechera Pisi Lăbuţe-Pufoase şi cu genialul Hopa-Mitică pentru a-şi salva oraşul natal. Aceasta e povestea adevărată a Mitului, a Legendei, a Motanului Încălţat...

Puss In Boots (Motanul Încălţat) va avea premiera în România pe 2 decembrie 2011.



via Ro Image

Interviu cu Mihail Badica, regizor filme de animatie


Regizorul danez de origine romana Mihail Badica a acordat un interviu in exclusivitate pentru animationmagazine.eu. Foarte putini oameni stiu ca Badica a fost primul animator de papusi profesionist din Danemarca. In perioada 1969 - 1985 a realizat filme de animatie la studioul cinematografic Animafilm Romania. Din pacate, tinerii romani stiu foarte putin despre filmele sale. Cand stau de vorba cu tinerii animatori din Romania, acestia imi spun ca au aflat ca Badica este pionierul stop-motion-ului romanesc. Mai jos o sa aflati mai multe detalii despre activitatea profesionala a regizorului.

Domnia sa s-a aplecat cu cea mai mare atentie asupra secretelor animatiei reusind sa o supuna, transformand creatiile sale in forme vii pline de sentimente si sensuri. Nordicii au fost cuceriti de farmecul creator a acestui regizor si profesor de animatie.

Mihail Badica a regizat urmatoarele filme de animatie: Klods Hans/ Clumsy Hans (1999), Fyrtøjet/ The Tinderbox (1993), Galilei (1984), Alte sticle (1981), Niste sticle (1981), Metafora (1980), Vasul cu flori (1980), Norii (1979), Serbetul (1978), Alter ego (1977), Geneza (1975), Icar (1974) si Parinti si copii (1973).





Website-ul movieurope.com gazduieste o secventa din filmul de animatie Klods Hans/ Clumsy Hans (1999).

In prezent, Mihail Badica regizeaza un film de lungmetraj dupa povestea Fetita cu chibrituri.


Daniel Todoran-Rares: Cand ati inceput cariera de animator si regizor de filme de animatie?
Mihail Badica: Imediat dupa ce am invatat sa citesc, am inceput sa ma duc la Cinema Timpuri Noi din Sibiu, aflat chiar pe strada unde locuiam in perioada respectiva. Acolo se dadeau filme de scurtmetraj. Cu un leu puteam sa vizionez de doua ori sau de trei ori toate filmele de la cinema. Atunci au fost difuzate foarte des niste filme extraordinare, documentare rusesti, cu animale salbatice care m-au impresionat foarte tare. La cinema se difuzau obligatoriu si filme de animatie, precum desenul animat "Calutul cocosat" al lui Ivanovici-Vano, si alte filme de animatie rusesti, sau povesti ca "Grauntele fermecat" si "Sadco", cu actori, dar si filmele lui Trnka, filme poloneze, ciudate, animate cu obiecte reale si oameni... tot felul de filme animate de toate genurile. Majoritatea erau basme sau istorii hazlii. Nimic politic! Toate mi se pareau foarte frumoase si magice. Eu n-am crescut cu desene animate americane! Cred ca a fost important pentru cariera mea de om de animatie de mai tarziu. De mic stiam ca exista tot felul de feluri de Animatie...

Mi-am inceput cariera profesionala in toamna anului 1969, dupa absolvirea cursului de manuitor de papusi si a cursului de animatori al Studioului Animafilm. M-am dus la examenul de admitere din curiozitate. Si am intrat. Principalii profesori au fost excelenti, precum Gopo, care se mentinea doar la "aspectele plastice" si "constructia generala" a filmului de animatie, si care avea o calitate rara, de a exprima problemele complicate, in formule grafice foarte simple. Imi aduc aminte ca intr-o zi ne-a tinut o seara intreaga cu stilurile artistice, vorbind despre "Omuletul" lui, pe care-l construise, pornind de la proportiile unui faraon sezand pe tron. Gopo avea un sistem de gandire foarte neconventional, precum toti caricaturistii... Victor Antonescu se ajuta cu "oamenii lui de cutii de conserve", era explicit si practic, ne demonstra "pozitiile" si "elementele de animatie". As putea spune ca de la Antonescu am invatat animatie, iar de la Gopo am invatat multe despre regie!

Administrativ, am fost angajat la Animafilm ca... muncitor necalificat! Am avansat insa destul de frumos in grad. Dupa 15 ani de munca si multe filme facute in regia mea, ajunsesem deja pe listele de plata... "intermediarist"!

Dar atunci, in toamna aia magica, atunci eram in al noualea cer! Ma plimbam pe culoarele sediului de pe strada Olteni, si nu-mi venea sa cred ca, in fine, dupa 10 ani de cautari si rateuri, de cand am absolvit liceul, am ajuns EXACT unde vroiam. Dupa ce am terminat Scoala de Arta la Sibiu, la actorie si regie, am fost figurant la Teatrul de Stat, apoi actor de revista, dupa care student la Pedagogic, la Sport. Dupa ce am "cazut" la Teatru, am ajuns profesor de sport in comuna... Mama Dracului! Dupa care am facut parte din prima generatie de actori profesionisti de teatru de papusi. Dupa ce am facut scenografie si regie “de papusi” la Sibiu si Ploieşti, cu perspectiva iminenta sa devin seful sectiei de papusi la Teatrul din Ploiesti, ajunsesem in locul unde toate ocupatiile mele, timp de 10 ani, se contopeau in "meseria" care avea nevoie de toate astea la un loc: Animatia! Sa termin la Animafilm cursul, care imi dadea incredibilul titlu de ANIMATOR!

Pentru a intelege mandria mea, trebuie sa va inchipuiti ca pe vremea aia erau deja mai multi cosmonauti, decat persoane care stiau sa faca animatie!...

In aceeasi toamna cand m-am angajat, s-au desfasurat "preselectionarile" pentru Festivalul de Animatie de la Mamaia, (ultimul, de altfel). Eram un mic grup, dintre “cei noi”, care ne strecuram in sala de proiectii, si vedeam filmele cele mai noi-noute si nemaivazute din lume! 500 de filme erau inscrise in acel an, pe toate le-am vazut! Le comentam cu Dinu Serbescu, si el proaspat angajat la Studiou. Imi aduc aminte de replicile noastre: Misto film! Da, ba! Foarte misto! Mai mult nu se putea spune cu gura cascata...

La fel casc gura si acum, cand vad orice film nou si, uimit, ca la orice forma de magie, nici acum nu pricep cu mintea, spun doar atat: Totusi cum dracul se misca animatia asta!?



Daniel Todoran-Rares: Ce filme de animatie ati realizat?
Mihail Badica: Eu am facut doua filme in Romania.

Sa ma explic: Primul se numeste "Icar". Mai facusem niste filme inainte, dar erau facute precum celelalte filme realizate de altii. “Icar” fost un film absolut original pentru vremea respectiva! Era printre primele filme de plastilina din lume, a fost vazut in foarte multe locuri, si a facut o impresie buna, pana si in America. Dupa Icar, am mai facut multe filme, chiar mai bune, dar erau facute precum primul! Plasticitatea materialului, cu calitatile lui expresive extraordinare, dar si cu limite, a determinat foarte adesea dramaturgia filmelor facute. Al doilea, fiindca era un conglomerat de mici istorioare cu titluri diferite, l-am numit pur si simplu: "Niste sticle". Era "facut", normal cu sticle! Originalitatea lui a venit din aceea ca animaria personajelor a fost determinata de posibilitatile expresive ale acestor personaje, asa cum erau ele. Nu aveau nici maini, nici gurite, nici ochisori. Era ceva nou in filmele cu obiecte.

E drept ca am mai facut si cateva filme de papusi, asa, clasice...


Daniel Todoran-Rares: Am vazut o secventa din "Niste sticle" in filmul O Scurta Poveste - o antologie a animatiei romanesti, de la inceputuri si pina in 1990 (regizat de Radu Igazsag). Mai jos aveti o inregistrare video cu fragmentul filmului. Secventa este la minutul 05:40.



Daniel Todoran-Rares: Cand ati plecat din Romania?
Mihail Badica: In 1985, 16 iulie!

N-as fi fugit!

Cu ceva timp inainte de plecarea din tara am fost o luna in America, as fi putut ramane acolo... Mai inainte, fusesem la multe festivaluri pe afara... Stiam ca animatorii nu sunt cine stie ce bogati nici dincolo. Dar m-au ajutat mult la decizie propunerile bruste si insistente ale Capitanului Ciobanu, securistul Studioului, de a ma face informator. Pana la urma am zis da, cand stiam ca o sa-mi vina o invitatie la un festival in Danemarca!

Am venit la festival si... am ramas aici!

A fost cam bizara trecerea brusca de la statutul de invitat oficial strain, cu filmul "Galileo" in concurs, cu interviuri pentru canalele nationale de TV, cu toate fetele alea blonde, zambitoare, de nordici, cu care urlam Skool! si dadeam berile pe gatlej, la barul Festivalului, si, deodata, sa ajung foarte jos, la statutul de refugiat politic, cu act de identitate: o hartie albastra, A4, pe care statea scris doar un paragraf din Conventia de la Geneva cu privire la refugiatii politici si un numar...


Daniel Todoran-Rares: Povestiti-mi despre activitatea dumneavoastra din strainatate.
Mihail Badica: A mers insa repede! Dupa nici trei luni petrecute intr-un fel de "limbo", pe romaneste, "lagar de refugiati politici", deja incepeam sa lucrez. De proba. Am gasit o echipa care, printr-o sansa unica pentru mine, începeau un proiect de film de papusi.

In 3 octombrie am primit deja dreptul de sedere permanenta si de lucru... M-au angajat, si... iar m-am simtit in al noualea cer, dupa 15 ani de activitate la Animafilm! Faceam exact ce-mi placea mai mult: Animatie!

Era un film facut dupa o istorie ciudata, de Gabriel Garcia Marquez, care era la moda atunci, tocmai primise premiul Nobel. Se cheama: "Un domn in varsta, cu niste aripi foarte mari". Lucram intr-un studio improvizat (foarte prost improvizat), intr-o sala care fusese inainte sala de rugaciune a unui orfelinat desfiintat. Cei mai multi dintre colegii mei "bastinasi" faceau pentru prima data film, si TOTI faceau pentru prima data film de animatie de papusi! Eram foarte dezamagit de nivel... Eu, care veneam de la Animafilm, de la conditii tehnice excelente... A fost destul de greu. A trebuit sa ii invat intai, cu grija sa nu se supere "profesionistii". Pe "constructoarea de papusi” o invatam cum se fac papusile de film de animatie. De asemenea, trebuia sa-l invat pe scenograf cum se fac decorurile la Animatie. Trebuia sa o invat pe regizoare cum functioneaza povestea, in animatie, pe operator cum se pune camera, cum se fac efectele... Am locuit intr-un apartament in aceeasi cladire cu studioul, asa ca eram practic tot timpul la treaba. In perioada respectiva, m-au impresionat profesional cu un singur lucru. Este vorba despre probele de lucru care se vedeau la laborator, imediat in ziua urmatoare, dupa filmari! Diferenta uriasa fata de Romania unde probele stateau si trei saptamani pana le vedeam... Dupa vreo 6 luni, cand filmul a avut premiera, cei mai multi din echipa stiau mult mai multe despre filmul de papusi!... Regizoarea a avut succes cu filmul ei, Proiectul s-a terminat, toti s-au imprastiat, iar eu a trebuit sa ma mut intr-un apartament mai mare! M-am cam simtit singurel, deodata, dupa toata agitatia din ultimile luni.

M-am apucat sa invat limba daneza, caci lucrasem pana acum pe englezeste... Pe vremea aia era un singur studiou care facea filme de papusi, departe, in nordul peninsulei Yutlanda, intr-o localitate mica. Eu, baiat de oras nu prea aveam chef sa ma misc din Copenhaga... Nu se faceau cine stie ce filme de calitate acolo, majoritatea erau de fapt niste semi amatori, precum fostii mei colegi... Eu pot sa-mi arog mandria ca am fost primul animator de papusi profesionist danez!... Noroc ca succesul primului film i-a dat regizoarei sansa sa mai faca unul, cu aproape aceeasi echipa. Acum ne cunosteam, a mers mult mai bine! Cu toate astea, al treilea film, care a fost un lungmetraj de papusi a venit dupa cativa ani dupa aceea. Intre timp, eu am invatat deja perfect cum se spune "sa tragi mata de coada", pe daneza...
La mijlocul anilor '80 lumea animatiei daneze era foarte mica. Se concentrase pe două - trei ateliere mici, de desen animat, care, cu totul nu cred sa fi numarat mai mult de 50 de suflete. Asa ca s-a dus usor vestea ca a venit un animator roman in oras... Au auzit si producatorii de reclame, care au inceput sa ma angajeze sa le fac animatii. Am animat prajiturele, branza topita, banane, paine, brocoli... Am facut animatie si pentru cunoscutul Lars von Trier , care facea o reclama la poze de vacanta...

Ce mi-a placut foarte tare, la comercials era ca, cel putin din punct de vedere profesional, absolut totul era perfect. Aveam o discutie preliminara cu regizorul si producatorul, care-mi spunea ce vroia, si discutam posibilitatile si necesitatile. Cand ma duceam la filmare, cu o gentuta precum cele de mancare pentru gradinita, cu mici ustensile strict necesare, totul era deja pregatit, toti stiau precis ce au de facut. Eu imi faceam treaba si imi vedeam de drum... Perfect! Totdeauna calitatea tehnica era la varf!

Le placeau animatiile mele, am lucrat la o multime pe vremea aia...

Am mai avut o experienta stranie cu Televiziunea Daneza! Pe vremea aia, era una singura, exact ca si in Romania! M-a sunat un domn de la Sectia Grafica si m-a intreabat daca n-as vrea sa lucrez timp de 6 luni, un film de animatie, dar sa fie experimental! Sigur!, zic eu repede, pentru a nu se razgandi omul! Cand sa vin cu scenariul?, ii intreb eu. "Nu vii cu niciun scenariu la mine, treaba ta ce faci! Incepi de luni!", mi-au raspuns. Era joi! Luni ma duce intr-un studiou mult mai mare decat cel pe care il aveam la Animafilm, cu toate lampile, stativele, filtrele si echipamentul necesar. Imi zice: "Aici!" Si-mi intinde un Bolex, o camera de film pe 16 mm. Am mai lucrat cu asa ceva pentru Bob Calinescu, la inceputul activitatii la Animafilm). "Ai film nelimitat, poti sa ceri absolut tot ce-ti trebuie la numarul acesta de telefon, dar tu trebuie sa faci tot, caci n-am bani decat pentru un salariu!", a afirmat cel de la Sectia Grafica. Si pleaca!

Am avut cele mai ciudate 6 luni din viata mea. Parca traiam intr-o lume paralela cu cea de afara, nu vedeam oameni decat in pauza de pranz, la cantina, unde se adunau cu totii timp de o ora. Eu dadeam din cap la salut, ei dadeau din cap si isi vedeau de ale lor. Dupa frokost, ma intorceam in lumea mea artificiala, unde nimeni nu calca cu piciorul, ca intr-o casa blestemata... Cand aveam nevoie de ceva, raspundea la telefon, intotdeauna o voce amabila, care zicea "Ja (da)!" la orice ceream si, a doua zi cand veneam, materialele, sau obiectele cerute stateau deja la usa! Televiziunea Daneza a avut in perioada respectiva doua cladiri mari pe doua parti ale unei strazi si... un singur model de cheie! Cu ea descuiam duminica (duminicile erau si ele zile de lucru pentru mine) si intrarea principala, si... studioul in care lucram... Am terminat, nu unul, ci doua filme, in timpul acela de 6 luni. Unul cu plastilina, (bineinteles!), in Danemarca era foarte “experimentala”, si unul, cu niste “personaje” care erau pur si simplu pietre adunate la malul marii. O istorie cu niste pietricele pe marginea caii ferate: personajul principal vrea sa doarma si e deranjat de trenurile care trec. La un moment dat, se urca pe sina si face sa deraieze primul tren care trece. Asa ca se face liniste si piatra poate dormi… Filmele s-au dat pe post, si au fost considerate "foarte experimentale", aşa ca "patronul meu" a fost foarte fericit ! Platoul ala superb, de papusi, care inainte de mine nu mai fusese folosit de vreo doi ani, cand mai facuse cineva tot asa, “ceva experimental”, si dupa mine a mai stat asa, nefolosit, inca vreo doi ani, dupa care a fost demolat, cand productia televiziunii daneze a trecut de la 16 mm la Video, si laboratorul de 16 mm a fost demolat si el, mesele de montaj aruncate, impreuna cu toate instalatiile celui mai dotat studio de papusi in care am lucrat vreodata.

Ciudata experienta! Ca un vis...

In fine, dupa o vreme, am pus pe picioare un proiect de film in regia mea, platit de Institutul Danez de Film (CNC-ul roman), dupa scenariul meu, pe o poveste de Andersen, "Amnarul fermecat”. Am avut un milion de probleme tehnice. Cu adaptarea unui garaj in studiou, cu camera (35mm) de filmat cadru cu cadru, un monstru de-un metru cub. Cu scenografia, cu papusile... Dar, pana la urma le-am facut pe toate exact cum imi propusesem si, aici trebuie sa-l mentionez pe Steen Dalin, operatorul filmului care, a reusit cu o rabdare ingereasca sa realizeze practic toate ideile mele sucite. Operatorii din Tara, cu care am lucrat, Nea Costica Iscrulescu, Nae Negrau, Sorin Balogh, ei stiu bine ce vreau sa spun cand spun idei sucite. Adica foarte sucite!...

A iesit foarte bine pana la urma, filmul a fost prin mai toate festivalurile mari de Animatie, a luat si cateva premii internationale...

Mi-au dat si pe plan danez Premiul National Andersen…

Cu ocazia asta am primit si un portret al lui Andersen, un "Warhol original", cine o fi fost …

Cand "te umpli" de premii, ar parea ca este mult mai usor sa faci film. Din diverse motive, la care nu ma mai intind aici, n-a fost asa! A trebuit sa treacă 7 ani pana sa mai fac un film in regie proprie...

M-am angajat intre timp sa fac scenografia si animatia la primul film de papusi de lungmetraj din Danemarca. A fost o perioada foarte incarcata, caci era un film istoric, o legenda bazată pe cunoscutul "Chanson du Roland" si istoria daneza din perioada Vikingilor. S-a chemat: "Holger Danezul". Din punctul meu de vedere, ca strain, a fost o perioada interesanta, caci, cu ocazia asta am invatat multe despre danezi, si cum se vad ei in perspectiva istoriei... A fost multa documentare, erau multe locatii, cu case si barci lungi de vikingi, arhitectura bizantina, la curtea Imparatului Carol cel Mare, la Aachen, si arhitectura araba in Spania. A fost o perioada de lucru frumoasa! Am mai facut si niste cai, pe care trebuiau sa stea calaretii... O data au stat chiar doi calareti pe acelasi cal... A durat mai bine de un an de zile perioada asta, dupa care au urmat filmarile. In anul urmator, am animat vreo 80 de papusi. SINGUR! Animatia de papusi este o meserie care cere o munca grea. Chiar si in Romania o considerau o munca grea, precum munca minerilor si balerinelor... asa ca va dati seama cum a fost...

Dupa o alta vreme, cam lunga, cum am spus, am apucat sa mai fac un film, o alta istorie de Andersen, terminat in 1999. Pe acesta l-au folosit la Universitate, la studiul despre "Ecranizare"! Cum observati, am avut intodeauna, din pacate, pauze intre filme... Nu mai era ca la Animafilm, unde, trebuia sa fac doua filme pe an!

Ca sa faci film aici, ca regizor, trebuie sa cauti singur bani, pentru a putea pune pe picioare o intreaga institutie, cu spatii de lucru, studiou, echipament de tot felul, oameni. Asa este in Danemarca si... cam peste tot!

Ceea ce m-a tinut in toata perioada asta au fost animatiile facute pentru diverse reclame si cursurile de animatie predate intai la Scoala de Arte Folositoare, in traducere romaneasca, probabil inseamna Scoala de arte decorative. Intre timp, scoala a avansat la nivelul superior de invatamant, sub numele danez: Danish Design School - Scoala Daneza de Design. In curand, dupa regulile Uniunii Europene o sa se cheme Universitatea de Design...

Am inceput cu cursuri scurte, de doua-trei saptamani, pe la sfarsitul anilor '80, apoi de 3 luni, jumatate de an, iar pe la mijlocul anilor '90, m-au angajat sa pun la punct "Linia de Animatie", la Institutul de Comunicare Vizuala a Scolii. Dupa 3 ani de scoala (generala) de "comunicare vizuala" si 2 ani de specializare, se dadea specialitatea Animatie. Personal predam cursurile de Animatie si Storyboarding.

Am avut mari satisfactii cu Scoala respectiva! E placut sa-ti revezi studentii pe la Festivaluri, primind premii... Am avut studenti din multe tari, chiar si o romanca...

Am mai predat cursuri de Animatie de papusi si la Scoala Daneza de Film, la Regie de Animatie (Da! Au deschis Facultatea de Regie de Animatie prin '88-'89!). Am mai predat Animatie in Franta, America, Norvegia si Suedia.

Am inceput cu doua camere Bolex pe 16 mm., cu incarcare manuala... Cand m-am pensionat, aveam camere digitale, Softimage, 3D Studio, linetestere... Studentii care obligatoriu incepeau cursul cu creionul in mana, pe calc, pentru a simti mai bine Animatia, acum desenau din prima zi, prima secunda de animatie, cu stilul pe tableta, pe Toon Boom...

Computerul a schimbat treptat si metodele de invatare a Animatiei!

Danemarca a fost totdeauna o tara foarte deschisa la noutati. Deja in '87 se deschidea la Copenhaga prima expozitie mondiala de ceva care se chema Computerizare Utilitara, unde m-am dus sa-mi fac o idee (Tocmai veneam din Romania "tacamurilor" de pui, n-aveam nici o idee despre draciile alea noi), despre ce pot face computerele...

Printre altele, mi-a atras atentia o domnisoara blonda, foarte frumoasa, norvegiana... Zambea ca o sirena si statea la un aparat, cu un ecran, pe care era desenat un copac plin de frunze verzi. Cand apasa domnisoara pe o clapa mica, se schimba incetisor culoarea frunzelor in galben, brun si rosu, de toate nuantele si, pe rand, frunzele se desprindeau de crengi si cadeau bland pe pamant. Am ramas fascinat de chestia aia miraculoasa, stiind de-acasa cata munca “de mana” cere o asemenea animatie... Am stat o multime de vreme tot rugand-o pe domnisoara sa mai apese usor pe clapa aia, si nu numai, caci, daca apasa pe alte butonase, frunzele se faceau albastre, rosii, schimbau viteza de cadere... Cand a inceput sa-mi explice ce si cum, am inceput brusc sa simt un frison pe sira spinarii si, discret, am lasat-o si pe frumoasa domnisoara, si pe masinuta ei de "facut frunzele sa cada", si am plecat foarte turburat. Brusc, norvegianca aia, zambind minunat, tocmai imi spusese printre buzele ei superbe si dintii perfecti, ca s-a cam terminat cu meseria mea de Animator si ca dragalasele ei masinute o sa preia fara probleme toata treaba asta, lasandu-ma pe mine sa-mi aleg viitorul intre meseriile de chelner si sofer de taxi... M-am hotarat sa cercetez problema mai indeaproape! M-am inscris la Primul Curs European de Animatie pe Computere din orasul Gronningen - Olanda. (Toate erau primele pe vremea aia...) Instructorii, toti englezi, aveau deja Mac Intosh-uri, mult mai avansate ca masinuta norvegiencei... puteau sa faca figuri tridimensionale, construind figurile din poligoane... Aveau si niste Amiga, pe care puteai sa faci un balon (de fapt un rotocol) sa-si schimbe forma in fel si chip. M-am jucat vreo doua saptamani cu jucarelele alea, am invatat o multime de teorie despre pixeli si computere, si am plecat fericit de la cursul acela! Acum stiam ca domnisoara aia, nu avea habar ce facea, ea era doar o operatoare... Toata Animatia cu care se lauda ea o facusera altii, inainte! Niste Animatori! Deci: meseria nu o sa fie inlocuita de nicio masinuta! Tot eu trebuie s-o invat pe ea ce sa faca, oricat de desteapta ar face-o dezvoltarea tehnica...

In plus, de la cursul asta, am ramas foarte entuziasmat de posibilitatile cele noi, asa ca, am intrat imediat sa lucrez animatie pe computer, pe programul 2D cel mai avansat atunci (am uitat cum se numeste), adus din Franta, unde fusesem si la "fabrica", o saptamana, la cursul de folosire al programului... Pe programul acela, am facut primul music video facut total pe computer in Danemarca. In vreo trei luni abia am facut 4 minute de animatie!

Din acel moment folosesc mult computerul, in fel si chip, in productia mea de filme si pentru cursurile de animatie... Azi, productia de Animatie s-a schimbat, pana la nerecunoastere, de pe vremea Animafilmului...


Daniel Todoran-Rares: Aveti proiecte in derulare?
Mihail Badica: Sigur ca am! De o vreme buna, tot pritocesc la un scenariu, care tot creste! Am inceput cu el ca scurtmetraj de animatie de papusi. Am facut si dezvoltarea, ca proiect de Cercetare, pe banii Scolii de Design si Institutului de Film. Acum s-a adunat de un lungmetraj cu actori si multe episoade animate in diferite tehnici de animatie. Subiectul: Fetita cu chibrituri, tot Andersen. In film ma ocup de destinul fetitei, nu numai la sfarsitul zilei, cand moare, (ca in povestire), ci in tot cursul ultimei zile de viata, cand fetita trece prin tot felul de peripetii, imprumutate din alte istorii de Andersen... O tragedie! Probabil va avea alt titlu.


Daniel Todoran-Rares: Va place mai mult animatia clasica 2D?
Mihail Badica: Ciudata intrebare! Dati-mi un reper: “...mai mult”... ca ce?

Sigur, v-as putea raspunde imediat: Nu! Preferintele mele de creatie sunt altele decat tehnica, in care se fac filmele de desen animat, “clasic”, nici celelalte tehnici de animatie in doua dimensiuni, ori pe programe 2D!

Si as vedea mai departe de treburile mele, ca am atatea de facut!...

Dar, cum NU sunt sigur ca ne referim la acelas lucru cand spunem fiecare dintre noi: animatia clasica 2D, si cred ca problema care sta in spatele intrebarii, atinge esentialele Animatiei (fie regie, Animatie -arta animatorului, scenografie, etc) si trebuie lamurita putin, pentru ca asta e o revista de Animatie, si are tocmai misiunea sa limpezeasca lucrurile si sa stabileasca si un limbaj comun al Animatiei, pe romaneste. Adica pe romaneasca asta americanizata de azi, care probabil ca a inlocuit deja romaneasca de animafilm, plina de termeni frantuzesti. (Ex.: Inainte ziceam Decupaj, astazi, probabil ca acelas lucru se cheama Storyboard si pe romaneste... ).

Animatia romaneasca, (prin expresia Animatie romaneasca, in cazul asta, ma refer la lumea din Romania care s-a ocupat si se ocupa cu animatia) este plina de confuzii, vrute si nevrute! Nu e vina Animatiei romanesti de astazi, caci ea abia se redefineste, in rame absolut noi, create de Revolutia Productiei Mondiale de Film!

De exemplu:

Ar fi periculos sa amestecam problema preferintelor de calitate a filmelor de animatie, cu tehnica in care au fost facute!

Animatia clasica, se refera in general, la filme de desen animat facute cam inainte si imediat dupa razboi). Adica Animatia facuta "in semn" sau "pe sina" (azi se cheama "peg bar"...), pe calc, cu creionul in mana.

Poate ca va referiti doar la stilul de Animatie, de tip Disney, Tex Avery, Fritz Frelleng si alti cativa mari producatori de animatie, dintre cele doua razboaie

Ar parea si ca va mai referiti nediferentiat la Animatie (cum se creeaza si se produce Animatia), si Animatie (cum o privesc spectatorii, consumatorii pe diferitele ecrane).

Caci, de exemplu: toata Animatia si filmul, cu toti fratii si cu varul cu ochelarii 3D si toata Televiziunea, toate Jocurile electronice, efectele speciale animate, gifurile si toate imaginile pe ecranul computerului, nu le vede toata lumea pe un ecran, in 2D!?

Eu am vazut o singura dataa o animatie cu 365 de imagini animate, in 3D holografic, pe care puteai s-o vezi umbland de jur imprejurul ei, si care se misca in mijlocul unui fel de abajur luminat. Era expusa in holul Festivalului de la Zagreb in '82 sau ’83. Domnul Radu Igazsag, acum profesor la UNATC, poate sa-mi fie martor, caci venise si el atunci la festival, cu primul film, mi se pare. Pe urmatoarele 365 de imagini le-am animat eu, chiar atunci, la vedere, in timpul festivalului, pentru "A doua animatie 3D, holografica, din lume". Pentru David Erlich, americanul care o semnase si pe prima...

Formula animatie clasica 2D este o amestecatura de termeni introdusi la aparitia CGA, animatia generata pe computer! Specificatia 2D si 3D a aparut pe la sfarsitul anilor ’80, si vroia sa diferentieze tipul programelor de animatie pe computer! Iar cuvantul clasic a devenit necesar pentru a denumi animatia facuta dupa metodele traditionale de desen animat, cu creionul, pe calc, spre deosebire de cea digitala, facuta pe computer.

Deci ce se poate intelege prin animatie... si clasica si 2D?

Dar s-ar mai putea sa va referiti si la... Animatia ca fiind arta animatorului.

Si daca ma intrebati pe mine, care, ca profesionist, sunt vandut Animatiei "in volum", daca-mi place mai mult desenul animat, clasic, dar si cel pe computer, nu mai inteleg nimic!

Eu, am plans la secventa cand a murit caprioara, mama lui Bambi, am ras de m-am prapadit la draciile făcute de Poppey, si acum rad la Simpsons. Filmele fratilor Quai imi ofera o placere intelectuala, uneori animatia lor ciudata, surprinzatoare, imi da si frisoane de groaza! Samurai Jack al lui Tartacovsky, mi se pare excelent animat. Ants contine multe scene, foarte frumos animate. Imi plac foarte tare si papusile animate la Aardmans, animatia ultrarafinata din filmele “de umbre” ale lui Michel Ocelot, momente din Avatar... Dar care "mai mult"?... Ca profesionist al Animatiei imi este imposibil sa raspund! Exista filme bune si filme proaste! Exista animatie buna si animatie proasta! Dar sa prefer ceva dupa cum se face, repet, mi se pare fara sens!

Chestia asta cu "D"-urile imi aduce aminte de o "disputa" veche, de la Animafilm, de pe vremea cand nici nu existau prescurtarile astea americane din ultimii ani, nu eram la Animatie nici eu si nici zelosii 2D-ului clasic de azi! Dintr-o disputa de mandrie profesionala a celor de la desenul animat, sectie care de pe atunci se organizase ca o industrie, cu zeci de conturiste si coloriste, asistente si toate celelalte functii. Ucenicii, normal, majoritatea erau vanduti animatiei tip Disney, cea mai buna animatie din lume! Desenul animat la Animafilm, era o sectie de forta, dar costa si multe parale! Trebuia asigurat si titlul de nobleta artistica la forurile de finantare... Era o rivalitate locala, cu ceilalti care lucrau in alte tehnici si, mai ales cu Papusile, competitie usurata si de filmele primitive, greoaie, facute de semi amatori ca Bob Calinescu, un actor pensionat dintr-un accident la o filmare, si un artizan, ajuns Dumnezeu stie cum la Animafilm, si care mai lucra la sfarsitul anilor '60 dupa regulile lui Trnka, (la care fusese in vizita o luna) din anii '40! Pe atunci, la inceput, nu intelegeam discutiile astea teoretice, caci ele aveau agende ascunse... Finantarea filmelor de desen animat, cu atata lume la bord, cerea parale... iar banii Papusilor pareau aruncati pe fereastra... Imi aduc aminte ca lumea, cand m-am angajat, se cam mira ca eu vroiam neaparat la sectia de Papusi. Eu nu intelegeam! Eu veneam din lumea teatrului de papusi romanesc, care la ora aia era unul din cel mai bune din lume!

Astazi, in lume, nimeni nu-si bate capul cu amanuntul acesta tehnic. Cei care astazi, mai agita drapelele putrezite de timp ale desenului animat, făcut de mana, fac de fapt un lucru foarte simplu si frumos, dar si comun. Dupa expresia traditionala romaneasca:

"Tot animatorul isi lauda... ciocanul!"

Cum spunea si Calin Cazan, mai inainte, in interviul lui:

"Animatia, (mai intai de toate) este... una cosa mentale!"

De foarte, foarte multi ani, de cand umblu prin lumea Animatiei, n-am mai auzit o singura data o asemenea discutie de preferinta! Fiecare artist face exact ce simte mai bine la mana, la minte sau la inima, si face Animatii bune sau proaste, dupa talent si posibilitati, in orice tehnica de animatie!


Daniel Todoran-Rares: Ce parere aveti despre filmul romanesc de animatie?
Mihail Badica: Vreau intai sa bag de seama, inca o confuzie:

Dupa "Marea Schimbare", numele Animafilm a fost demonizat, folosit politic, blestemat ca fostul loc al tuturor activitatilor securiste, simbol al comunismului, cuib al incapacitatilor care l-au condus mai departe, de catre cine, cum, si ce interes a avut!

Dar Animafilmul, la vremea lui n-a fost nici mai rau, nici mai bun decat orice alta intreprindere sau institutie din Romania Comunista! Si era singurul loc unde se facea Animatie in tara! Animafilmul NU a murit cand a dat faliment din cauza totalei (dar normalei) nepriceperi a celor care s-au batut sa-l conduca, ci chiar de la inceput, cand s-au pierdut banii de productie! Caci Animafilm n-a stat ca simbol al unui anumit spirit, ci doar ca un loc de productie! Animafilm a fost o perioada de timp, nu un curent artistic...

E cum ai uri sau iubi pamantul de sub Piata Matache!

Dumnezeu sa odihneasca Animafilm-ul!, Traiasca Animatia romaneasca!

Ce conteaza cativa ani de pauza?... Si pamantul roditor se mai lasa la... "odihnit"!

Tinerii autori de produse de Animatie, de astazi, daca din pacate au crescut "orfani", cel putin trebuie sa stie ca parintii lor "naturali" au fost oameni cumsecade! N-au de ce se rusina! Si cum, datorita tehnologiei noi de informatie au putut sa-si gaseasca "parintii" adoptivi buni, oriunde in animatia contemporana mondiala, sa speram ca o sa creasca, frumos si fara complexe!

Am spus ca Schimbarea dupa ’90 a adus si schimbari esentiale de ordin economic. Cand n-au mai fost parale de la stat, neexistand inca niciun fel de posibilitati de finantare particulare, filmul romanesc de animatie a disparut.Trist, dar logic!

Ideea de Animatie, cu toate astea, n-a murit! A dormit o vreme pe la colturile studiourilor de servicii, fara sansa de viitor, prin sertare batrane, de animafilmisti fara habar despre finantarea capitalista si, mai mult ca sigur prin camine studentesti!

Ca sa apara incet, incet, ici, colo, mici productii, ca iarba dupa lunile de iarna. Si asta, datorita a ceea ce are mai specific si mai sanatos capitalismul: Initiativa individuala.

S-a mai intamplat ceva, cu efectul ploii de primavara, venita exact la timp:

O initiativa individuala a doi domni tineri, cu viziuni profetice, dar si cu inteligenta antreprizei culturale, domnul Mihai Mitrica si domnul Laurentiu Bratan, au organizat nici mai mult nici mai putin, cu locatia in mijlocul "desertului" de productie autohtona, un Festival Anual si International de Animatie - Anim'est, dupa ce au tatonat situatia si posibilitatile, mai ales prin campusurile studentesti din Ardeal.

Anim’est este un mijloc excelent, anual, de evaluare a productiei de Animatie naţionale, in perspectiva directa a curentelor, liniilor si trendurilor productiei mondiale, de ultima ora! Fiind un loc de concentrare si recunoastere de Valoare, festivalul devine si o Motivatie pentru creatorii de Animatie!

In viitor, istoria contemporana a productiei autohtone, va vorbi cu respect despre aceste personalitati ale renasterii culturii de Animatie romana!

A doua initiativa individuala importanta a fost deschiderea, anul trecut, a Scolii Private "Elizee" de Animatie, care pregateste tineri pentru Arta Animatorului. Pare sa fie o floare gingase, cu un viitor nesigur, dar, din ea, in mai puţin de un an, deja au iesit primii boboci!

A treia initiativa individuala, extrem de pretioasa, este chiar aceasta revista de animatie, pe net, pe romaneste animationmagazine.eu, deci si cu ambitii internationale, foarte frumos, care, la scurt timp de la aparitie, deja are aspectul si functia esentiala ca loc cautat de profesionisti si amatori de Animatie!

Apar noutati ale Animatiei din ora in ora! S-au aprins discutii, care produc comentarii furtunoase! Apar "publicate" de revista, multe multe filme! Lumea a inceput sa se miste. Deja si-au tras glugile, au sarit in apa, ridica sprancenele, mijesc ochii, strang mana pe briceag, in pantaloni... Pare infricosator, dar eu cred ca ati inceput cu dreptul domnule Daniel Nicolae Todoran-Rares! Pare un forum asteptat de toata lumea!

Eu, personal, departe de a ma inspaimanta, am aflat in schimb cu bucurie ca "batranul" Surubaru lucreaza la un film nou, ca un calugar ortodox s-a apucat sa imprastie morala crestina cu retorica filmului de animatie, ca domnisoara Alina Constantin, probabil studenta la Animatie, tocmai a făcut un film in Norvegia, la Linia de Animatie din Volda, la Prietenul Gunnar Strøm... Ca la Oradea... ca la Cluj, la Facultate...

Putin infricosator este, totusi, cand ma gandesc la ce responsabilitate v-ati bagat!

Va urez din toata inima succes!

Deci: ce parere am despre animatia romaneasca? Excelenta! Animatia romaneasca contemporana este tanara, frumoasa, se misca foarte bine, creste vizibil de la an la an, si exact in directia care trebuie!

Ar mai prinde bine inca un pas hotarator pentru o dezvoltare viitoare, sanatoasa:

De deschis o Scoala oficiala de Arta Animatiei!

Domnul Radu Igazsag de la UNATC are rezultate interesante, la “multimedia”, dar am inteles ca are posibilitati limitate de la administratie.

Eu as mai spera o initiativa individuala si la Universitatea de Arte Plastice din Bucuresti!

De ce nu si la Iasi? Acolo, la Plastice e plin de desenatori talentati! Si "treideisti" talentati!

Ce tentatie uriasa ar fi pentru studenti, sa aiba posibilitatea de a invata sa-si prelungeasca arta in dimensiunea timpului!

Se vede bine ca sunt mai vizionari la Cluj si la Oradea! Caci acolo se fac mereu, din ce-am vazut eu, cele mai bune productii de Animatie din tara! Foarte bine, le urez tot succesul din lume!

O revolutie profunda s-a produs in Animatie! Pretutindeni, nu numai in Romania ! Revolutia computerelor si Internetului a schimbat total fata acestui mare domeniu, care a devenit cu ea si mai mare! Au aparut noi forme de exprimare artistica. Sunt noi metode de productie, de difuzare, de finantare... Animatia nu mai este demult numai film de Animatie. Ma mira sa citesc cum vorbesc chiar unii profesionisti, si in gazeta dumneavoastra, despre Animatie, ca pe vremea Animafilmului!

Deci sunt multe lucruri de pus la punct, de lamurit, de invatat, de redefinit in animatia romaneasca. Toate astea ar trebui intai puse la punct la Scoala!

Una mare, care sa cuprinda sectii: de regie, de dramaturgie, de animatie, de "productiondesign", de productie de animatie!

Productia de animatie bazata pe ucenicie la locul de munca, si evolutia treptata de la intermediarist si animator la regizor, cum a fost pana acum, nu mai este suficienta in zilele noastre ! Arta animatorului poate sa fie extraordinara, dar ea nu poate suplini arta regizorala si nici pe cea a scenaristului. Sa nu uitam ca autorul unui film de Animatie este Regizorul, nu Animatorul. Chiar daca sunt aceeasi persoana! Odata trebuie cineva sa inteleaga si sa accepte ca astea sunt meserii diferite, care trebuie invatate diferit! Ca in teatru si filmul cu actori!

Sa mai invartesc cutitul in rana, si sa spun ca deja de ani buni, animatia mondiala, dintr-o nevoie naturala de reflexie teoretică, asupra Artei Animatiei, a creeat The Society for Animation Studies? Ca are si o sectie europeana? Ca se studiaza la Universitate, ca studiu teoretic?

In primul rand insa, este ceva, care mi se pare VITAL pentru o dezvoltare sanatoasa si independenta a animatiei romanesti: Toti oamenii de animatie din Romania, sa se organizeze, sa se elibereze de forurile institutionalizate, sa se lupte pentru obtinerea unui Fond de Finantare, numai si numai pentru Productia si Difuzarea de Animatie!

Animatia franceza merge foarte bine, caci il are! Cum are si nenumarate Scoli de Animatie!

Cand Channel 4 (intai din initiativa individuala a redactorului Colin Rose) a inceput sa bage bani in Animatie, a aparut si miracolul animatiei engleze, care a dominat Festivalele si Televiziunile in anii ’90! Am inteles ca in Romania banii sunt putini, interesul administratiei si mai putin...

Dar nu trebuie pierduta speranta, vor apare noi initiative individuale...

Vorbind despre animatia romaneasca, as vrea sa fac si o propunere foarte importanta, adresata Academiei Romane: Animatie sa se scrie intotdeauna cu litera mare. Cum fac eu!

Asa, pentru orice eventualitate. Caci daca se face, din intamplare, animatia romaneasca, Mare, din nou!?...



Daniel Todoran-Rares:Vreau sa stiu parerea dumneavoastra despre lipsa productiilor autohtone de animatie pe posturile tv romanesti.
Mihail Badica: Imi dau eu seama ca ati vrea sa stiti, dar aici intram pe un teren cam periculos, care are de-a face cu politica “Imperiului Filmului American” de multa vreme...

Este de-a dreptul induiosator ca dintre animatorii romani pe care i-ati intervieat pana acum, aproape toti v-au raspuns ca le plac filmele Disney, cele Clasice 2D si celelalte productii americane, de tip clasic. Bineinteles, caci ei cu asta au crescut! Serialele de animatie americane au fost vandute pe nimic Televiziunii Romane. Aceste productii au fost transmise la televizor” inca de pe vremea comunistilor si erau, in plus, o atractie, o alternativa culturala venita din "lumea libera"! Dar americanii au invadat de fapt toata piata europeana ravasita dupa razboi. Toate tarile europene, nu numai cele din estul cortinei de fier, şi-au alinat copiii tulburati de psihologia razboiului, cu filme Disney!

Sigur! Cu ce... altceva, doamne iarta-ma!? Ca productia europeana era peste tot ca si inezistenta!

Deci iubesti si te referi la ce stii! Cum se lauda mancarea facuta "ca la mama acasa".

Tehnica principala a propagandei de orice fel este cantitatea si insistenta repetitiei mesajului!

Nu originalitatea si unicatul...

Incet, incet, Europa a inceput sa se miste! Cea din Est chiar mai binisor... Aparitia Televiziunii a dat o speranta noua animatorilor independenti, europeni, dar vai, cine se putea compara, cand filmele americane se vindeau peste tot, pe nimica?

"Productia nationala de animatie e prea scumpa!" Asta a fost si este argumentul marii majoritati a statiilor de televiziune din toata Europa! Incet, incet, multe canale europene au devenit pur si simplu, proprietate americana! Chiar si la Centrele Nationale de Film functioneaza puternicele argumente economice.

Iar Uniunea Europeana, care ar trebui sa ajute productiile de Animatie din tarile UE se cheama tocmai... CARTOON - European Association of Animation Film. Este exact pe americaneste: Cartoon... Si ce incredere sa mai ai, cand Cartoon, prin statut, cu o mana iti da, cu alta iti ia, tot dupa metode... americane?

In conditiile actuale, cand Romania a devenit o sucursala NATO, deci parte supusa a Imperiului, la televiziunile romane, unde sa mai incapa si productii romanesti, de animatie?

Ar mai fi ceva, de data asta o problema "interna" de atras atentia:

Feriti-va de documentaristi!

Animatia din toate tarile europene, (deci, mai mult ca sigur si in Romania!), se loveste la statiile TV ca peste tot, la toate institutiile unde se decide finantarea de filme, de un adevarat Monstru al productiei de film, care este Filmul Documentar!

Acesta "rade" imprejurul lui tot ce se poate rade!

Documentaristii sunt niste suprapersoane alesi dintre cei mai talentati si mai necrutatori negustori ai vorbelor si imaginilor, antrenati ca marinii americani, sa razbeasca peste tot, in primele linii ale unui razboi, ori in palatele ultrapazite ale dictatorilor si traficantilor de toate felurile! Se imping oriunde, cu camera in mana si cu microfonul infipt in gura victimelor intervieate, stiu sa negocieze cu criminali, teroristi, pirati, etc!

Inchipuiti-va ca acesti supernegociatori "se lupta" la forurile de resort, pe aceleasi parale, din care ar trebui sa fie finantati si palizii animatori nationali, speriati si de lumina de afara, veniti din camarutele lor de sus, sau din spate, cu ochii patrati de la computer, care vin cu o idee geniala si tare ar mai vrea sa faca un film foarte original...

Am lungit-o si cu problema asta, ca sa intelegeti ca lupta pentru mentinerea suprematiei asupra mijloacelor politice si financiare ale mediilor este foarte dura si complexa, iar animatorii, peste tot in Europa, vin absolut la coada cozii! Exact ca in Romania este si in tarile din Nord! In Danemarca este si mai rau. In legatura cu finantarea, aici nici nu exista o "punga" speciala pentru animatie: La Institutul de Film (CNC–ul danez), se dau bani pentru filme: de lungmetraj, de scurtmetraj si de copii si tineret. O concurenta extrem de dezavantajoasa pentru animatori!


Daniel Todoran-Rares: Ce parere aveti despre ultimele productii Pixar, DreamWorks Animation, etc.?
Mihail Badica: Ce parere sa am? Buna, multumesc frumos de intrebare!


Daniel Todoran-Rares: Ce filme de animatie va plac?
Mihail Badica: Filmele de animatie? Toate! Mai ales dintre cele care mangaie privitorul la cap si la suflet, si care tare mi-ar fi placut mie sa le fi facut eu!


Daniel Todoran-Rares: Ce parere aveti despre filmul european de animatie contemporan?
Mihail Badica: Nu cunosc filmele europene! Ati vazut dumneavoastra un film european de animatie? Eu nu!

Recomandati-mi!

Daca va referiti la conceptul european (cu pronuntarea Unionala Oficiala: "iuropiæn"), in plina faza de fabricatie la manufacturile de tesaturi Bruxelleze (sau Bruxelloase?...), eu pastrez sanatoasa traditie daneza de a avea... retineri.

Eu nu cunosc conceptul european decat de la geografie... si acolo discutabil: ("Sunt rusii europeni sau asiatici?")...

A! O mai stiu pe una, Europa din mitologia greceasca: o domnisoara naiva, care s-a lasat ademenita de un "taur" pofticios, care a scos-o la liman doar... ca sa-i faca felul!


Daniel Todoran-Rares: Va pot spune ca in toamna am vazut Mia si Migou. Acest film frantuzesc a castigat premiul Academiei Europene de Film la categoria Animatie.

Nu am reusit sa vad "Niko si Calea spre stele" (Finlanda / Germania / Danemarca / Irlanda, 2008) si nici "Brendan et le secret de Kells", nominalizat la Oscar.

Observ ca presa occidentala vorbeste despre cea mai noua productie europeana de animatie. Este vorba despre filmul de animatie The Illusionist (2010, realizat de Sylvian Chomet) lansat la Festivalul International de Film de la Berlin.




Daniel Todoran-Rares: Stiu ca ati facut stop-motion. Puteti sa le explicati cititorilor ce inseamna acest procedeu de animatie? Am observat ca blogurile si site-urile de animatie americane si canadiene sunt incantati de scurtmetrajele stop-motion realizate de europeni.
Mihail Badica: Foarte ascutita observatie: Canadienilor si americanilor le plac filmele europene, fiindca ei nu prea fac "stop motion". Am luat si eu in '94 un premiu la Chicago, cu un film de papusi danez... Dar marea majoritate a filmelor stop motion europene pe care le vad americanii sunt... englezesti! Ceilalti europeni participa la lauda asta doar asa, la inghesuiala geografica. Si din acest motiv ma feresc de cuvantul asta, european, foarte difuz la inteles.

Ca si filmele recomandate de dumneavoastra ca... europene: Silvain Chomet este si ramane cu tot ce face un francez. Mia si Le Migou este facut pe strada Mare din Valence, in Franta, La Follimage, la prietenul Jaques-Remy Girerd! Daca va referiti la faptul ca acolo lucreaza nemti, englezi, rusoaice, etc, asta este din cauza ca, la Follimage, au un program, finantat de statul francez, de a invita colaboratori straini, in scopul de a face cunoscuta cultura franceza... Michael Dudok de Wit (olandez) a facut un film excelent acolo, "Calugarul si pestele"! Iar rusul Constantin Bronzit a facut tot acolo un film extraordinar: "Au bout du Monde".

Dar filmul a ramas francez cum o sa ramana si Mia et Le Migou cu toate ca foloseste bani si mana de lucru din multe tari europene.

Inainte sa inceapa presiunea asta puternica, de europenizare, toate activitatile astea europene existau foarte bine si se chemau colaborari si coproductii... intre tarile din Europa.

Eu tot incerc sa scot mereu in evidenta ca este vorba de administratia europeana care preseaza si nu un spirit european, cum ii place Uniunii sa ne invete... ca sa se justifice.

Si pot sa explic ce inseamna stop motion.

Procedeul tehnic stop motion, cu toate ca suna bine si nou nout, nu e deloc nou! Eu am facut stop motion de cand fac animatie, fara macar sa stiu ca fac asa un lucru elegant si american! Inainte ca aceasta expresie sa se fi generalizat cu computerizarea si globalizarea, si mult inaintea mea, au facut stop motion multi altii, inapoi in timp, prin Sibianu, Trnka si Lotte Reininger, pana la Starevici, unul care compunea istorii cu gize impaiate, pe care le anima, mare senzatie pe vremea aia, la inceputul secolului XX.

Cum aproape toata lumea stie, toate aparatele de proiectie de film din lume, arunca pe ecranul de cinematograf 24 de fotograme pe secunda, producand acolo, pe ecran, iluzia miscarii naturale, si cu ea, toata magia filmului! Aparatele folosite la filmul filmat cu viteza normala, cu actori, documentar, de familie, etc, se misca cu aceeasi cadenta, adica inregistreaza continuu cele 24 de imagini pe secunda, necesare aparatului de proiectie sa produca iluzia... (Ma refer la principiul de baza, caci tehnologia moderna de film a avansat mult)

In schimb, Animatia se bazeaza pe procedeul tehnic de a folosi la inregistrare un aparat special, care poate lua fiecare imagine in parte. Francezii l-au numit "image par image", englezii "frame by frame", sau "freezy frame", romanii spuneau "pe vremea Animafilmului", "procedeul fotograma cu fotograma". Doar americanii care faceau efecte speciale pentru filmul cu actori, folosind ceea ce ei numeau "trick camera", (de la nemti), au numit procedeul stop motion. Generalizarea termenului a venit insa abia de curand!

Deci, Animatia se deosebeste esential de filmul cu viteza normala, prin aceea ca animatorul poate sa le creeze, de fapt, pe fiecare dintre cele 24 de imagini necesare unei secunde de proiectie. Asta ii da libertatea de a manipula miscarea din imaginile pe care le creeaza, cum ii pofteste inima. Si inima si imaginatia animatorilor este foarte pofticioasa si inventiva!
Iar stop motion este numele pe englezeste al acestei posibilitati: a opri (stop) camera de luat vederi in timpul miscarii (motion)!

Cu aparitia Animatiei generate pe computer, procesul filmarii a disparut in insusi procesul de creeare a animatiei.
Desenul Animat a trecut si el la metode computerizate de filmare si testare a animatiei. In schimb Animatia care fotografiaza subiecte tridimensionale, traditional numita: de papusi, de obiecte, in volum, (si pixilation sau animatia de oameni intra tot aici), a ramas dependenta de aparatul de filmat, acum dirijat digital de dispozitivul fotograma cu fotograma numit Stop Motion Control. Cuvantul stop motion s-a intins incetisor, cum s-a intins pe vremuri cuvantul romanesc comun aragaz", care la inceput era numele unei firme...

Pe la mijlocul anilor '90, stop motion a inceput sa fie si denumirea procedeului de animatie in trei dimensiuni.
Astazi, oricine, cu un laptop Mac, care are instalat programul "I motion" si un aparat digital de fotografiat, poate sa faca un film stop motion. Sau chiar doua stopmotions...
Dar astea, numai daca stie cum se face Animatie!...


Daniel Todoran-Rares: Ce puteti sa-mi spuneti despre filmul de animatie din Danemarca?
Mihail Badica: A! Danemarca, asta stiu ceva mai bine, pot sa va raspund imediat: In Danemarca, ca si in Romania, cine are spiritul de initiativa, talentul, sarmul, rabdarea, curajul, obraznicia, siretenia, chiar si rudele si relaţiile necesare, stie sa se vanda, si mai are si Mare Noroc, face film! Cine nu, nu!

In legatura cu calitatile enuntate mai sus, e drept, au conditii, in general, diferite de Romania!

Talentul pentru animatie, danezii si-l pot dezvolta ori la Regie de Animatie (la Film), ori la cea de productiondesign (la Design), ori la Scoala de animatie (pentru animatori, nivel post liceal) de la Viborg.

Arta de a sti sa te vinzi in arta se invata la cursuri speciale, cu profesionistii alesi dintre cei mai buni in lume, de obicei americani. La Film cursul se cheama Stiinta si Retorica Negocierii. Sunt cursuri foarte serioase! Toate astea, impreuna cu o traditie neintrerupta a capitalismului de la inventia lui!

Animatorii danezi au ajuns sa treaca de la o productie de amatori individuali, la nivel de hobby, prin anii ’70-'80, la o productie profesionista de cea mai inalta clasa profesionala, in zilele astea!

Au ajuns sa obtina premii Oscar.

Sunt danezi care lucreaza la Disney, la Pixar, la Aardmans! Cei de la Disney, Pixar si Aardaman vin in Danemarca sa tina simpozioane, conferinte si cursuri.

Nu au nici complexe, nici mandrii de genul 2D clasic sau 15P Modern. Sunt locuri unde unii fac desen animat clasic, alte locuri unde se fac papusi clasice. Sunt din ce in ce mai multe locuri unde se lucreaza 2D si 3D.

Multa animatie se face pentru jocurile de computer, pentru ecranul de celular, efecte speciale de tot felul pentru filmul cu actori, pentru televiziune, pentru filmele de reclama, pentru video clipuri muzicale…

Sunt foarte mobili! Cel mai mare studiou de animatie de desen animat clasic din Danemarca, cand ajunsese la 150 de suflete, (unde am inteles ca a colaborat si domnul Valentin Eliseu, colaborator extern de desen animat clasic), se cheama "A Film", care facea pana nu demult, in afara de lungmetrajele proprii si servicii pentru si mai marile studiouri americane. Cand au vazut ca se cere animatie pe computer, au schimbat pur si simplu productia ! In ultima vreme, lucreaza mai multa animatie 3D ! "E foarte amuzant!", imi spunea nu demult un veteran al desenului animat clasic, care a fost nevoit sa se "recalifice":

"- E ca si cum ai anima papusi!"...

Carsten Kiilerich, unul din proprietarii firmei, dupa ce acum vreo 10 ani, a fost nominalizat pentru Oscar, pentru un film desenat si animat foarte neclasic, acum face un film de papusi clasice...


Daniel Todoran-Rares: Va plac scurtmetrajele de animatie realizate de studentii univ. din Canada si Franta? Care?
Mihail Badica: Si la intrebarea asta, brusca si foarte particulara, (de ce nu animatia facuta de studentii japonezi si coreeni?) mi-e foarte greu sa raspund.
(Miros eu un sponsor al departamentului de francofonie?...) Dar locuind in Danemarca, tara ce se afla in mijlocul subzonei imperiale de tip anglo-saxon, ma simt la adapost de responsabilitate. Va dau un raspuns scurt: N-am habar ce fac nici unii nici altii!


Daniel Todoran-Rares: In prezent, unde lucrati?
Mihail Badica: In prezent lucrez acasa, la proiectul de decorare a unei troite, construite de un prieten in Marginimea Sibiului... Mai stau cu urechea la telefon, poate suna cineva care are nevoie de vreo Animatie. Din cand in cand ma mai uit si pe monitorul computerului, sa vad daca mi-a mai trimis cineva din Romania vreo "Diaporama" cu poze vechi si muzica nostalgica… Dar ma gandesc de fapt, tot timpul asta, cum naiba sa fac sa imping Dumnezeului, inainte, proiectul meu de film!

E drept ca n-au trecut nici patru ani de cand am inceput! Proiectul e inca tinar dupa standardele daneze…


Daniel Todoran-Rares: Aveti website sau blog?
Mihail Badica: Website?... Blog?... Facebook? Mi se pare mult mai folositor sa ma dau in stamba direct, in revista romaneasca de Animatie, animationmagasin.eu!


Daniel Todoran-Rares: Cum vi se pare Romania? Cand ati vorbit despre acel episod din viata dumneavoastra despre comunisti, informatori... la Animafilm, mi-am adus aminte ca in presa romana (si asa nu apare nimic despre filmul de animatie) a aparut o stire de scandal despre informatori si securisti la Animafilm. Din pacate, presa "mioritica" este pasionata mai mult de barfe si can-can-uri. Sunt convins ca in acele vremuri tulburi au existat securisti si informatori care au distrus vietile unor oameni.
Mihail Badica: Si insistenta cu securistii de la Animafilm, sau din tara... Subiectul mi se pare azi perimat si e pacat sa ne pierdem vremea cu umbre ale unui trecut disparut, barfe si can-can-uri, cum foarte bine ati formulat singur. Persistenta de a le discuta acum, cand conditiile de toate felurile s-au schimbat de mult timp, mi se pare o frana in calea unui viitor sanatos...

In ceea ce priveste episodul povestit si al motivelor mele de plecare din tara, referinta mea la capitanul de securitate, nu a fost decat una "documentara", eu insumi considerandu-ma in aceasta situatie, dimpotriva, un oportunist al situatiei pe care am trait-o.

In '92 cand am revenit prima data in tara, uitasem de mult si de capitanul si de ura pentru problemele politice pe care mi le-a creat! Caci, aceasta situatie m-a obligat, sa zic asa, sa ajung sa traiesc o viata normala aici...

Faptul ca locuiesc aici, intr-o cultura cu referinte istorice foarte diferite de Romania, mi-a dat privilegiul sa judec "la rece", dar si comparativ cu situatia mea si situatia din Romania.

Comunismul a fost o experienta aberanta, foarte dureroasa pentru mine, si pentru toti cei care au suportat de jos. Dar ca forma de societate a fost numai unul dintre multele modele de societate din istoria omenirii in care, intotdeauna unii detin ideologia si puterea si altii le platesc pe amandoua. Modelele si ideologiile se schimba, chiar si metodele de "plata" ale celor multi, dar aceasta schema: "a stapani sau a fi stapanit", ramane singura data fixa a istoriei. Astazi cand "capitalismul liber" a invins comunismul, se vede ca tot asa, ca si inainte, unii, dar putini, au foarte mult, iar cei mai multi, foarte putin... Imi pare rau sa va spun, dar si pe aici e exact la fel si, daca privim la nivelul mare al popoarelor, in general, situatia e la fel!

Acum suntem in saptamana Pastelui care ne aminteste, social vorbind, de inceputul "revolutiei" crestine, care a schimbat lumea, dar... a produs timp de aproape 1000 de ani, "cea mai neagra" (cum s-a spus) din toate perioadele istoriei omenirii: Evul mediu!

Toti oamenii au trait intotdeauna intr-un context. Oportunistii se adapteaza contextului, situatia generala este vazuta ca o oportunitate si se descurca, sau "se ajung"! Dupa talente, unii ajung chiar in varful "situatiei" si ii preiau ideologia. Altii, putini, vad posibilitatile, dar le refuza din diferite motive. Ei devin adesea "martirii" revolutiei urmatoare. Cei mai multi, chiar daca le vad, nu ajung la oportunitati, de frica, de lene, sau lipsa de talent. Si accepta situatia, sau sunt constransi s-o accepte. Asa a fost in sclavagism, asa a fost in comunism, asa este si in capitalism. Totul e sa vezi printre forme. Azi, noi, europenii suntem "globalizati" in imperiul american, care imparte democratia capitalista peste tot in lume, mai ales unde este petrol! Cat o sa dureze si imperiul acesta, caci chinezii, cand vor simti gustul puterii... Si mai sunt si mahomedanii care stau la panda...
Nu este o problema de morala ci de apetenta! Nu ne spune cronicarul ca pana si eroul nostru sfant, Stefan cel Mare: "Era aprig, si usor a varsat sange nevinovat"? Ca sa nu mai vorbesc de un alt erou roman, Vlad Tepes...

Securistii si toti activistii si membrii de partid, cand am plecat eu, nu erau "comunisti de credinta". Cine credea cu adevarat in comunism pe vremea aia?... Ei erau, pur si simplu oportunisti! Ei au fost cei care s-au repezit la toate functiile si afacerile capitaliste, caci ei erau si cei care, tehnic vorbind, aveau posibilitatile si lipsa de scrupule, dar si stiinta s-o faca. Paunescu, despre care se spunea "ca nu-i mai gaseau limba prin curul lui Ceausescu", nu a fost pana nu demult un senator "respectat"? Cand se critica alegerile de astazi, se uita "Scrisoarea pierduta", care ne spune ca si pe vremurile bune tot la fel erau ...
E o chestie de alegere!


Daniel Todoran-Rares: Ce se intampla daca ati fi ramas in tara?
Mihail Badica: Mi-e greu sa raspund. "Si baba, daca ar fi avut roate"... Dar daca i-au in consideratie talentul meu de a ma descurca prin lume, sigur n-as mai fi facut vreodata film de animatie! Cati dintre cei vechi, care au mai facut dupa...?


Daniel Todoran-Rares: Ce ar fi facut domnul Mihail Badica in Romania de azi?
Mihail Badica: Mihail Badica ar fi fost un nume pe vreo cruce, sau, in cel mai bun caz, pe un pat de azil. Una a fost pentru mine, crescut in sistemul de viata comunist, fara sa fi stiut altceva, sa ma adaptez la un sistem capitalist, deja functionand excelent, de secole, si alta ar fi fost sa fi fost parte la bulibaseala care a caracterizat prima parte a trecerii la capitalism, in Romania!


Daniel Todoran-Rares: Cum arata o zi din viata dumneavoastra?
Mihail Badica: Este greu de raspuns! Singurul lucru care arata la fel in fiecare din zilele mele, este cafeaua facuta la ibric, foarte de dimineata.