sâmbătă, 10 septembrie 2011

MediaPro Magic participa la Anim'est

La câștigarea Premiului pentru Cel mai bun Film din secţiunea Balkanimation la Anim'est, oferit de Canyon, concurează 11 scurtmetraje provenind din Croaţia, Grecia, Bulgaria, Bosnia-Herţegovina, Macedonia si Turcia.

România este și acest an reprezentată în competiția rezervată celor mai bune scurtmetraje balcanice, cu Scream, al animatorului Sebastian Cosor, o producție nou-nouță marca MediaPro Magic. Sebastian Cosor a mai creat efecte vizuale și secvențe de animație pentru jocuri video, producții publicitare, dar și filme de lung şi scurtmetraj precum Fire & Ice-The Dragon Chronicles sau Contra Timp.

Büyüteç/ The Magnifier (r. Orkan Bayram, Turcia, 2009) aduce în prim plan povestea unei lupe care încearcă să se bucure de o zi însorită în parc, fără a fi conştientă de proprietăţile sale fizice şi efectul nimicitor pe care îl poate avea asupra celor din jur atunci când interacţionează cu razele soarelui. Clipele petrecute în parc devin din ce în ce mai insuportabile, până când, într-un final, învaţă să-şi accepte condiţia şi începe să se bucure de viaţă.

Inspirat după poemul “The Lighthouse Keeper Loves Birds Too Much” de Jacques Prevert, Farat/ The Lighthouse (r. Velislava Orlinova Gospodinova, Bulgaria, 2009) este un film despre cât de absurdă şi crudă este viaţa uneori – o poveste despre consecinţele deciziilor, dragoste, suferinţă şi moarte. Scurtmetrajul a avut un important traseu internaţional, fiind prezentat, cu succes de critică și de public, în cadrul a nu mai puţin de 70 de festivaluri din întreaga lume, fiind răsplătit cu distincții la evenimente de gen prestigioase, precum Festivalul Internațional de Film de Animație Balkanima de la Belgrad sau Festivalul Internațional de Film de Animație Animazing de la Hollywood.



Regizorul Ivan Ramadan figurează pentru a treia oară consecutiv în programul festivalului, cu al treilea titlu din carieră: Kiyamet (Bosnia-Herțegovina, 2011). Filmul a fost prezentat în premieră mondială în cadrul Competiţiei Naţionale a Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo, ediția 2011. Debutul său, Tolerantia, a câştigat Premiul pentru Cel mai bun Scurtmetraj la cea de-a 14-a ediţie a Festivalului de la Sarajevo, fiind, de altfel, primul film de animaţie 3D produs în Bosnia-Herţegovina, iar cel de-al doilea său scurtmetraj, Laptele-minune / Wondermilk, a concurat anul trecut în cadrul aceleiași secțiuni Balkanimation, a festivalului de film de animație de la București.



Hansel and Gretel: the true story (r. Goce Cvetanovski, Macedonia, 2009) este o versiune întunecată și fascinantă a celebrei poveşti semnate de fraţii Grimm. Debutul în film de animaţie al regizorului Goce Cvetanovski, considerat unul dintre regizorii reprezentativi ai noului val macedonean, a avut premiera mondială în cadrul festivalului de film Anima Mundi de la Sao Paulo (Brazilia), fiind selecționat, de asemenea, în cadrul unor festivaluri internaţionale de prestigiu precum Cartoon Club Rimini, Festivalul de Film Fantastic de la Lund (Suedia) sau Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Balkanima de la Belgrad, unde a obținut diploma ASIFA.



Lista filmelor din sectiunea Balkanimation poate fi vizualizata aici.

Câştigătoarele Competiţiilor de Film Studenţesc, Balkanimation, precum şi cel al Competiţiei dedicate Filmului Românesc vor fi alese de un juriu alcătuit din câştigătoarea Premiului pentru Cel mai bun Film Românesc la Anim'est 2010, regizoarea Cecilia Felmeri; animatorul canadian Steven Woloshen şi criticul, istoricul de film şi animatorul polonez Marcin Gizycki.

Cea de-a șasea ediție a Festivalului Internațional de Film Anim'est va avea loc în perioada 7-16 octombrie 2011 la Cinema Patria, Sala ArCuB, Cinema Union și Club Control din București. Pentru prima dată pentru un eveniment major de film din România, Anim'est va organiza o ediție specială, la Chișinău, Republica Moldova, în perioada 3-6 noiembrie 2011.

Festivalul Internațional de Film de Animație Anim'est, membru al rețelei pan-europene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este'n'est, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Ogilvy.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu