luni, 5 septembrie 2011

VIDEO: Seara animatiei contemporane romanesti la Muzeul Benzii Desenate

Am revenit cu inregistrarea video a conferintei Animatia contemporana romaneasca de la Muzeul National de Arta Contemporana (20 iulie 2011).



Conferinta sustinuta de mine, cea de-a doua din seria organizata de Muzeul Benzii Desenate, a fost insotita de o expozitie si urmata de citeva proiectii-eveniment: 1st Romanian 3D Stereoscopic animation experience, trailere in premiera din lungmetrajul de animatie Crulic - drumul spre dincolo, scurtmetraje realizate de tinerii animatori din România, precum si productii ale unor creatori de origine romana activi in strainatate.

Cu o sala arhiplina, publicul prezent la eveniment a vizionat 1st Romanian 3D Stereoscopic animation experience cu ochelari 3D, cu sprijinul firmei Samsung.

1st Romanian 3D Stereoscopic animation experience, prima animatie romaneasca 3D stereoscopica, productie a studiourior MediaPro Pictures, este regizata de Stefan Buzea. Regizorul Stefan Buzea este fiul cuplului de animatori Zaharia si Anamaria Buzea, creatorii serialelor de animatie Balanel si Miaunel, Peripetiile lui Ionut, Temerarii de la scara 2, Robotel si Creionel.

La finaul inregistrarii video o sa vedeti echipa animatiei realizate la MediaPro Pictures. Stefan Buzea nu a putut veni la lansarea animatiei sale, dar a vb cu ajutorul Skype. Din echipa filmului 1st Romanian 3D Stereoscopic animation experience fac parte: Andrei Boncea (producator), Raluca Coman (producator executiv), Gabriela Ceuta (scenariu), Colin Jay Blair (scenariu) si animatorii: Octav Ureche, Liviu Ceacar, Alin Sfetcu, Mihai Anghelina, Flavius Constantin Patra, Corneliu Constantinescu, Sorin Pintilii, Octavian Frecea, Cristian Scarlatescu, Leonard Gheorghe, Sabin Aghir, Andreea Ghita, Bogdan Draghici, Constantin Bodescu, Mihai Ionescu, Leonard Buleu, Marian Poiana, Razvan Badea.

1st Romanian 3D Stereoscopic animation experience este o animatie moderna cu influente ale stilului nord american DreamWorks Animation.

Cei prezenti au putut vedea expozitia cu schite de atmosfera, cit si diverse plante fantastice din animatia regizata de Stefan Buzea, cu Darkland - o padure blestemata, magica, plina de plante si creaturi periculoase, dirijate de un demon teribil - Beastor - spiritul acestui loc fermecat.

Publicul a vizionat apoi, in premiera, doua trailere ale filmului Crulic - drumul spre dincolo, coproductie romano-poloneza, realizata de compania de productie Aparte film Romania.

Crulic - drumul spre dincolo poate fi considerat primul lungmetraj in care animatia a fost realizata integral in Romania, dupa o pauza de 21 de ani.

Pelicula, un film documentar animat, are ca punct de plecare un caz real, extrem de mediatizat in 2008. Este povestea lui Claudiu Crulic, un tinar roman care, in Polonia, in timpul arestului preventiv pentru acuzatia de furt, a incercat sa traga un semnal de alarma asupra nevinovatiei sale, intrand in greva foamei. Dupa patru luni, acesta este eliberat si moare dupa 16 ore intr-un spital civil din Cracovia, ca urmare a deteriorarii ireversibile a starii sale de sanatate. Ulterior cazul a declansat anchete atit in Ministerul de Externe Roman, cit si in penitenciarul de arest preventiv din Cracovia.

Filmul este realizat de animatorii: Dan Panaitescu, Raluca Popa, Drago si Tuliu Oltean. Scenariul si regia sunt semnate de Anca Damian. Inainte ca Anca Damian sa faca filme de lungmetraj, a facut documentare, multe dintre ele premiate international.

Seara animatiei contemporane romanesti s-a oprit apoi asupra scurtmetrajelor realizate de tinara generatie de animatori din Romania.

Conform informatiilor oferite de Asociatia filmului de animatie din cadrul UCIN (Uniunea Cineastilor din Romania), in Romania sunt 69 de animatori, dintre care doar 25 sunt activi.

Productia de film de animatie din Romania se afla in miinile creatorilor independenti, in absenta unor studiouri mari care sa le coordoneze activitatea sau a unei scoli care sa ii pregateasca pe cei din acest domeniu.

Majoritatea animatorilor din Romania isi realizeaza scurtmetrajele de animatie acasa, cu forte proprii. Foarte putini animatori creeaza in studiouri de profil.

In ultimii 21 de ani, zeci de tineri animatori romani au fost nevoiti sa plece din tara pentru a lucra in strainatate la diverse studiouri de animatie. In prezent, ne mindrim cu animatia generatiei Gopo, cu animatorii romani din strainatate si cu scurtmetrajele de animatie realizate de tinerii animatori romani.

20 de animatori romani au lucrat in ultimii 21 de ani in studiouri de animatie din Ungaria la mai multe productii importante, precum Angelina ballerina si Mr. Bean.

O serie de foarte buni animatori si regizori de animatie romani lucreaza in occident. Mihail Badica, regizor danez de origine romana, a fost primul animator de papusi profesionist din Danemarca. In perioada 1969–1985 a realizat filme de animatie la studioul cinematografic Animafilm Romania. Badica este pionierul stop-motion-ului romanesc. Nordicii au fost cuceriti de farmecul creator al acestui regizor si profesor de animatie. In prezent, Mihail Badica regizeaza un lungmetraj dupa povestea Fetita cu chibrituri.

Ionel Luca este alt animator roman care lucreaza cu succes in strainatate. Si el a debutat ca animator la Animafilm, in 1975. Din 1979 a lucrat ca animator independent in Elvetia, Italia, Luxemburg si in Franta. In prezent preda animatia in cadrul unei scoli de animatie de la Lausanne, Elvetia.

In Spania lucreaza Bujor Stefanescu, animator care a lucrat zece ani la studioul Animafilm. Din 1982 lucreaza in Spania pentru mai multe studiouri: Walt Disney, Hanna-Barbera, Cosgrove-Hall, M.S.Films, France Animation, Alfonso Production. De asemenea, Bujor Stefanescu a lucrat la realizarea unui serial de anima ie pentru Cartoon Network. Cei prezenti la evenimentul dedicat animatiei romanesti au vazut banda desenata cu care Bujor Stefanescu a cistigat, la 13 ani, marele premiu la a doua editie a concursului de benzi desenate organizat de revista Cutezatorii.

Au fost prezentati si alti animatori romani din strainatate, precum Virgil Toader (Spania), Flavius Tache (Ungaria), Valentin Eliseu. Acesta din urma s-a intors din Germania. Valentin Eliseu are o cariera de peste 30 de ani in cinematografie. A participat la realizarea filmelor de animatie clasica (2D) de scurtmetraj si lungmetraj. A fost director de animatie si reprezentant al casei de productie germane Papa-Lowe Filmproduktion din München.

Cele mai multe scurtmetraje romanesti de animatie sunt realizate in vestul tarii. Conform asociatiei Metrion Oradea (organizatorul Festivalului de Film de Animatie Metrion Oradea), aproximativ 50 de tineri animatori de nationalitate maghiara realizeaza in fiecare an scurtmetraje. In Transilvania sunt citeva institutii de invatamint de stat si privat care instruiesc tineretul in tainele animatiei.

Competitia nationala din cadrul Festivalului International de Film de Animatie Anim’est include multe scurtmetraje realizate de studentii Universitatii Partium din Oradea si Universitatii Sapientia din Cluj. Este adevarat ca exista si alte institutii de invatamint care ofera cursuri de animatie, precum liceul de arte plastice din Timisoara, liceul Nicolae Tonita din Bucuresti si UNATC, dar acestea nu sunt la fel de active precum cele doua institutii de invatamint superior din Transilvania. In fiecare an o grupa de 12 elevi se specializeaza in animatie la liceul Nicolae Tonitza din Bucuresti.

Tinerii animatori maghiari si secui pun accentul pe viziunea regizorala si mai putin pe grafica. In general, scurtmetrajele realizate in vestul tarii se abat de la limbajul cinematografic specific animatiei. Am remarcat un film interesant, Turnul Babel, realizat de un informatician din judetul Covasna. Acesta a reusit sa atraga atentia publicului prin creatia sa, ironizind relatiile dintre maghiari si romani. A tratat subiectul cu mult umor, degajat si echilibrat.

Cecilia Felméri a realizat un documentar sociologic cu personaje animate inspirate din viata reala. Short-ul este un vox pop despre ceea ce cred clujenii de etnie maghiara despre regele Matei Corvin. Fiecare personaj discuta aspecte din viata lui Matei Corvin, in relatie cu unul dintre simbolurile orasului Cluj-Napoca, statuia fostului rege al Ungariei din Piata Unirii.

Sper ca in viitorul apropiat sa se infiinteze Muzeul Benzii Desenate care sa includa caricatura, ilustratia si animatia. Este nevoie de un centru multimedia, expozitional si de cercetare pentru aceste domenii vitregite in Romania. Aceasta institutie ar trebui sa editeze lucrari stiintifice, precum analize sociologice despre animatia romaneasca, despre bd-ul autohton etc.

Este necesar sa realizam mai multe evenimente de nisa despre lipsa scolii de animatie in Romania, despre relatia animator – producator, conditia animatorilor romani, despre finantare, despre animatia contemporana din Republica Moldova, despre filmul de animatie de autor si despre multe altele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu