vineri, 16 septembrie 2011

Scurtmetrajele de animatie realizate de Mihail Badica la Televiziunea Daneza, au aparut pe Internet

Regizorul danez de origine romana Mihail Badica a postat pe YouTube doua scurtmetraje de animatie realizate de el la Televiziunea Daneza in 1990. Este vorba despre "The Tracks"/ "Sporene" si "On The Railway Track"/ "Sporet". Durata fiecarui film este de 4 minute.

Cele doua scurtmetraje au fost realizate in 6 luni intr-un studiou "care parea parasit, dar bine dotat", precizeaza Badica.

"Lucram cu un aparat pe 16 mm - Bolex, cu care puteam sa fac "ansceneuri", de mana si fara niciun control. In perioada respectiva, 16 mm era standardul televiziunii. Pe materialul filmat il impachetam si il puneam pe un raft, la usa laboratorului. A doua zi, il luam tot de acolo, gata developat si cu copie etalonata... Il vedeam intr-o masa de montaj pe care o aveam chiar in studiou. Precum pultul de lumina, masa de montaj avea in lateral, sa nu incurce munca, o gaura exact de marimea unei sticle de bere... Si gaura aia era standard pe vreme aceea... Pietrele, personajele din filmul al doilea, le-am adunat cu copiii la mare, pe plaja. Pentru primul film, am folosit toata lungimea studioului si toata latimea pentru a obtine adancimea orizontului. De asemenea, am folosit o masa de doi metri latime", povesteste Mihail Badica.

Cele doua scurtmetraje au fost vizionate si la doua festivaluri de film din peninsula scandinava. In 1991, studioul Televiziunii Daneze, locul unde s-au realizat cele doua short-uri, a fost inchis. Toate dotarile studioului au fost aruncate la "fiare vechi", dupa care a fost darimat pentru a face loc unei parcari, a declarat Badica. Asa a inceput "revolutia tehnica" :) Din acel moment, Televiziunea Daneza a trecut la noul suport: Video!



Foarte putini oameni stiu ca Badica a fost primul animator de papusi profesionist din Danemarca. In perioada 1969 - 1985 a realizat filme de animatie la studioul cinematografic Animafilm Romania.

Scurtmetrajul "Metafora" realizat de el in 1980 a fost prezentat la cel mai important festival al filmului de animatie din lume, Annecy.

In prezent, Mihail Badica regizeaza un film de lungmetraj dupa povestea Fetita cu chibrituri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu