vineri, 16 septembrie 2011

Douăzeci de scurtmetraje de animație intră în Competiția de Film Românesc de la Anim'est 2011

Cele mai reuşite 20 de scurtmetraje de animaţie autohtone ale acestui an concurează pentru premiul pentru cel mai bun film românesc oferit de Institutul Cultural Român la festivalul Anim'est 2011.

O secţiune tradiţională şi urmărită din programul festivalului, Competiţia Naţională este menită să ofere o imagine de ansamblu asupra filmului de animaţie contemporan produs în România.

În competiţia de anul acesta, foarte diversă tematic şi stilistic, intră atât titluri realizate de animatori care nu se află la prima prezenţă în cadrul festivalului - "The Dog and a Little Bird" şi "Travelling With My Thoughts Full of Hope", realizate de Adrian Băluţă, "Fresca - Blestemul lui Dragulea", scurtmetrajul lui Ion Octavian Frecea, care a fost în competiţia Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anima de la Bruxelles, "Action Movie", regizat de Bogdan Mihăilescu, nominalizat anul trecut la premiul Gopo "Tânără Speranţă" pentru "Grand Cafe", "Clinica" de Török Tihamer, "Euro potentia est", cel mai nou scurtmetraj al lui Tamas Szocs, "Suntem europeni!?", regizat de Fekete Szabolcs, "Wake Up" al lui Florin Drăgoi, "Visul ciulinului", semnat de Nina Mihăilă, "It's a Living" al Cristinei Zoica-Dumitru şi câştigătorul premiului pentru cel mai bun film de animaţie la Festivalul de Film Anonimul 2011 - "Growing", al Roxanei Benţu, unul dintre cei şase membri ai echipei de animaţie a lungmetrajului "Crulic - Drumul spre dincolo".









Sebastian Cosor, cu "The Scream", producţia MediaPro Magic care reprezintă România şi la competiţia Balkanimation, Klára Balázs, cu "Dansul", Ana Tomescu, realizatoarea scurtmetrajului "Evoluţie cromatică", Radu Gaciu, cu "IRA", Vlad Sandu, regizorul lui "[klun]", Andra Berilă, cea care semnează "Mr. gRAPE", Zoltani Levente, regizorul lui "The Sphere", Octavian Ureche, cu "Voxelboy", sunt numele noi pe care le aduce în atenţia publicului Anim'est selecţia competiţiei româneşti din 2011.



"Dodo şi Tic", regizat de un alt debutant în competiţia naţională, Gabriel Vasiliu, este o altă prezenţă notabilă în festival: pilot al unui viitor serial de animaţie autohton, acesta va face şi obiectul unei prezentări la Cinema Union, în cadrul festivalului.

Câştigătorul premiului pentru cel mai bun film românesc, oferit de Institutul Cultural Român, va fi decis de un juriu alcătuit din câştigătoarea competiţiei româneşti de la Anim'est 2010, regizoarea Cecilia Felmeri, animatorul canadian Steven Woloshen şi criticul, istoricul de film şi animatorul polonez Marcin Gizycki.

Abonamentele (Festival Pass), biletele pentru 10 proiecţii, dar şi biletele individuale pentru galele de deschidere şi închidere ale Anim'est 2011 s-au pus în vânzare în reţeaua Ticketfan, online, pe site-ul www.ticketfan.ro, dar şi în magazinele Flanco din toată ţara şi Librăria Engleză "Anthony Frost" din Bucureşti. Până pe data de 15 septembrie inclusiv, Festival Pass-ul Anim'est poate fi achiziţionat la preţul special de 110 lei. După această dată, el va putea fi cumpărat la preţul de 130 de lei, urmând ca, din 30 septembrie, el să poată fi achiziţionat la preţul de 150 de lei. Până la aceeaşi dată, biletul pentru 10 proiecţii costă 70 de lei.

Cea de-a şasea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Anim'est va avea loc în perioada 7 - 16 octombrie, la Cinema Patria, Sala ArCuB, Cinema Union şi Club Control din Bucureşti, şi în perioada 28 - 30 octombrie, la Cinema Victoria din Cluj-Napoca.

Pentru prima dată pentru un eveniment major de film din România, Anim'est va organiza o ediţie specială la Chişinău, în Republica Moldova, în perioada 3 - 6 noiembrie. Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est, membrul al reţelei paneuropene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este'n'est, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Ogilvy.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu