sâmbătă, 3 septembrie 2011

Filmul românesc de animatie "Crulic - Drumul spre dincolo", prezentat la Festivalul de Film de la Telluride 2011

Documentarul animat "Crulic - Drumul spre dincolo", de Anca Damian, va fi prezentat la unul dintre cele mai exclusiviste evenimente cinematografice din lume, Telluride Film Festival (2 - 5 septembrie) din SUA, a declarat pentru MEDIAFAX regizoarea peliculei.

Lungmetrajul "Crulic - Drumul spre dincolo" va fi prezentat ăn secțiunea Great Expectations a festivalului de la Telluride, care, anul acesta, le aduce un omagiu actorilor Tilda Swinton și George Clooney.



Anul acesta, lungmetrajul Ancăi Damian va mai fi prezentat la Festivalul Internaţional al Filmului Francofon de la Namur, care se desfăşoară în perioada 30 septembrie - 7 octombrie.

De asemenea, "Crulic - Drumul spre dincolo" va deschide cea de-a şasea ediţie a Festivalului Anim'est, care se desfăşoară în Bucureşti în perioada 7 - 16 octombrie.

Proiectat în premieră mondială la ediţia de anul acesta a Festivalului de la Locarno, unde s-a aflat în competiţia oficială, documentarul realizat de Anca Damian prezintă sfârşitul tragic al lui Claudiu Crulic, în luna ianuarie 2008, după patru luni de greva foamei într-o închisoare din Polonia. Cetăţeanul român Claudiu Crulic a fost arestat şi încarcerat, în septembrie, 2007, fiind suspectat că ar fi jefuit un judecător, în Cracovia. Pentru a-şi demonstra nevinovăţia, tânărul a trimis mai multe scrisori autorităţilor polone şi ambasadei Românei de la Varşovia, intrând şi în greva foamei. Când starea lui s-a agravat, Claudiu Crulic a fost eliberat pentru a primi îngrijiri medicale, iar în ianuarie 2008 a murit, după 16 ore de la eliberare şi după 90 de zile de greva foamei.

Postmortem, Crulic devine comentatorul propriei morţi, cu ajutorul vocii din off a actorului Vlad Ivanov, în pelicula semnată de Anca Damian.

Tehnicile de animaţie, realizate prin desen, pictură, stop-motion şi colaj, au fost create de o echipă talentată de artişti, alcătuită din: Raluca Popa, Roxana Benţu, Ţuliu Oltean, Dan Panaitescu şi Dragoş Stefan.

Filmul "Crulic - Drumul spre dincolo" va avea premiera naţională în luna octombrie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu