marți, 27 septembrie 2011

Masters of Puppets - o retrospectiva fara precedent a filmului de animatie cu papusi, la Anim'est

La cea de-a şasea ediţie, Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est omagiază, printr-o secţiune retrospectivă amplă, maeştrii filmului de animaţie cu păpuşi, de la începuturile acestuia până în zilele noastre. Fără precedent în România, secţiunea Masters of Puppets – Maeştri Păpuşari aduce la Bucureşti unele dintre cele mai cunoscute filme de animaţie stop-motion, cu păpuşi de toate felurile, dar şi rarităţi – filme foarte puţin văzute în întreaga lume. Ladislas Starevich, Jiří Trnka, Jan Švankmajer, Břetislav Pojar, Kihachiro Kawamoto, Gari Bardin, Riho Unt, Aurel Klimt, Marek Skrobecki, Adam Elliot sunt maeştrii păpuşari din întreaga lume cărora le este dedicată retrospectiva amplă de film de animaţie stop-motion. La București vor fi prezenți reprezentanți ai unora celor mai importante studiouri de film de animație stop-motion: Piotr Kardas și Adam Ptak de la Se Ma For (Polonia), regizorul Mait Laas de la NukuFilm (Estonia), precum si Frantisek Vara, de la Animation People (Cehia).

Patru lungmetraje şi nu mai puţin de şase calupuri de scurtmetraje fac parte din programul secţiunii-eveniment de la Anim'est 2011. Duminică, 9 octombrie, de la ora 18:30, la Cinema Patria rulează, într-o proiecţie unică, Povestea vulpii / Le roman de Renard (Franţa, 1937), primul lungmetraj semnat Ladislas Starevich (co-regizat de fiica sa, Irene) şi cel de-al treilea film de
animaţie sonor cu păpuşi din istorie, este o ecranizarea celebrei fabule de La Fontaine care îi are ca protagonişti pe Vulpe şi Leu: în împărăţia animalelor, Vulpea le joacă farse tuturor, care se plâng Regelui Leu. Regele decide să asculte ce are de zis Vulpea, prin urmare ordonă ca ea să fie arestată şi adusă în faţa lui.

Trei programe de scurtmetraje aparţinând clasicilor genului şi alte trei – realizatorilor contemporani – cuprind titluri precum The Song of The Prairie (r. Jiří Trnka, Cehoslovacia, 1949), câştigătorul Premiului BAFTA pentru Cel mai Bun Film de Animaţie în 1955; The Hand (r. Jiří Trnka, Cehoslovacia, 1965), nominalizat la acelaşi premiu în 1969; Larghetto (r. Wacław Kondek, Polonia, 1967), concurent în Competiţia de Scurtmetraj la Festivalul de Film de la Cannes 1967; premiantul cu Oscar pentru Cel mai Bun Scurtmetraj Animat din 1974, Closed Mondays (r. Will Vinton, Bob Gardiner, SUA, 1974) sau Darkness Light Darkness (Cehoslovacia, 1990), semnat de cunoscutul animator ceh Jan Svankmajer, răsplătit cu o Menţiune Specială în Competiţia Festivalului de Film de la Berlin din 1990.

Spectatorii care au îndrăgit Mary and Max (r. Adam Elliot, Australia, 2009), filmul de deschidere al Anim'est 2009, se vor bucura, cu siguranţă, să poată urmări anul acesta, în cadrul secţiunii Masters of Puppets, scurtmetrajul multi-premiat Harvey Krumpet (r. Adam Elliot, Australia, 2003), câştigător, printre altele, al Premiului Oscar 2004 pentru Scurtmetraj Animat, al Premiului
Publicului, Premiului FIPRESCI şi Premiului Special al Juriului la Festivalul de Film de Animaţie la Annecy 2003 şi al unei Menţiuni Speciale în Competiţia de Scurtmetraj a Festivalului de Film Sundance 2004. Alţi animatori importanţi prezenţi în secţiunea Masters of Puppets sunt membrii juriului Anim'est 2011, Anna Solanas şi Gerlando Infuso. Pe lângă programul propriu de scurtmetraje, realizate împreună cu Marc Riba, Anna prezintă The Twin Girls of Sunset Street (r. Anna Solanas, Marc Riba, Spania, 2010), Cel mai Bun Film din secţiunea Umbre Scurtmetraj la TIFF 2010, iar Gerlando va fi prezent la proiecția scurtmetrajului Milovan Circus (Belgia, 2008) prezentat la Annecy sau Anima Bruxelles.

Trei documentare de lungmetraj vor ajuta publicul Anim'est să afle mai multe despre personalități- cheie ale istoriei filmului de animație. Astfel, sâmbătă, 8 octombrie, de la ora 16:30, la Cinema Patria va fi proiectat Dresorul de insecte / The Bug Trainer (r. Donatas Ulvydas, Linas Augutis, Marek Skrobecki, Rasa Miskinyte, Polonia–Lituania, 2008), co-produs de Se-ma-for, Studioul

Invitat la cea de-a şasea ediţie Anim'est. Filmul spune, pentru prima dată, povestea vieţii şi operei pionierului filmului de animație cu păpuși Ladislas Starevich, folosindu-se de reconstituiri, imagini de arhivă, mărturii oferite de cunoscuţi, de artişti contemporani sau critici de film din lumea întreagă. Cei care nu îl vor putea urmări în primul weekend de festival, vor avea șansa să o facă duminică, 16 octombrie, de la ora 16:00, la Cinema Union – la o zi după închiderea oficială a festivalului, în cadrul căreia vor rula cele mai importante scurtmetraje mute ale animatorului, acompaniate live de cvartetul sloven Vlasov's Best Friend.

Programat luni, 10 octombrie, de la ora 15:00, la Sala ArCuB, respectiv duminică, 16 octombrie, de la 19:00, în aceeaşi sală, Epoca de aur a filmului ceh de animaţie cu păpuşi / Golden Age of Czech Puppet Animation (r. Miroslav Kačor, Cehia, 2008), un documentar despre filmele de animaţie cu păpuşi realizate în Cehoslovacia între anii 1945 şi 1989, prezintă culisele uneia dintre cele mai prestigioase şi mai prolifice şcoli de animaţie din Europa, care care i-a creat pe Jiří Trnka, Jiri Barta sau Jan Svankmajer.

Regii timpului / Kings of the Time (r. Mait Laas, Estonia, 2008), un documentar despre „părinţii” filmului de animaţie estonian, Elbert Tuganov şi Heino Pars, doi animatori şi artişti care, în ciuda vremurilor schimbătoare şi a unor destine extrem de tumultoase, au devenit maeştri ai domeniului lor de activitate, realizând zeci de filme de animaţie şi dând naştere unei cinematografii naţionale de animaţie care, astăzi, se numără printre cele mai active din Europa. Publicul Anim'est îl va putea urmări joi, 13 octombrie 2011, de la ora 18:00, la Cinema Union, respectiv duminică, 16 octombrie, de la 15:00, la Sala ArCuB.



Proiecţiile din cadrul secţiunii Masters of Puppets au loc cu sprijinul Centrului Ceh, Institutului Polonez, UKRANIMAFILM. Partenerul secţiunii este Staro Pramen.

Abonamentele (Festival Pass), Biletele de 10 proiecţii, dar şi Biletele Individuale pentru Galele de Deschidere şi Închidere ale Anim'est 2011 s-au pus în vânzare în reţeaua Ticketfan – online, pe site-ul www.ticketfan.ro, dar şi în magazinele Flanco din toată ţara şi Librăria Engleză Anthony Frost din Bucureşti. Festival Pass-ul Anim'est poate fi achiziţionat cu 130 de lei, urmând ca, din 30 septembrie, el să poată fi cumpărat numai la prețul de 150 de lei. Până la aceeași dată, Biletul de 10 proiecții costă 70 de lei.

Cea de-a șasea ediție a Festivalului Internațional de Film Anim'est va avea loc în perioada 7-16 octombrie 2011 la Cinema Patria, Sala ArCuB, Cinema Union și Club Control din București și în perioada 28-30 octombrie 2011 la Cinema Victoria din Cluj-Napoca. Pentru prima dată pentru un eveniment major de film din România, Anim'est va organiza o ediție specială, la Chișinău, în Republica Moldova, în perioada 3-6 noiembrie 2011. Festivalul Internațional de Film de Animație Anim'est, membrul al rețelei pan-europene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este'n'est, cu
sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Ogilvy.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu