vineri, 30 septembrie 2011

Ronal The Barbarian - Trailer 2

A aparut un trailer nou pt filmul de animatie danez Ronal The Barbarian. Ronal este un tanar barbar, fara stima de sine, spre deosebire de restul barbarilor musculosi din sat. Totusi, soarta il aduce in pozitia de a salva tribul in care traieste. Dusmanul lor este Lordul Volcazar, care a rapit toti locuitorii, cu exceptia lui Ronal, care, cu ajutorul unor personaje ciudate, pleaca sa-i salveze pe toti.

Personajul Ronal seamana cu tinarul viking din filmul de animatie DreamWorks Animation, How to Train Your Dragon/ Cum sa iti dresezi dragonul.



Conform inf. din blogosfera internationala, Ronal The Barbarian nu este un film de animatie pt copii. De ce nu este? Pt ca in noul lungmetraj de animatie european avem parte de violenta si... sini :)

Am inteles ca acest film a fost lansat in aceste zile in Danemarca.

www.dfi.dk/faktaomfilm/danishfilms

Puss In Boots - "Spotlight" Clip

joi, 29 septembrie 2011

VIDEO Cronica de film: Melancholia

Miercuri dimineata am avut placerea sa vad in avanpremiera filmul Melancholia, cel mai recent film al lui Lars von Trier. Trebuie sa recunosc ca este pt prima oara cind vad un film regizat de Lars von Trier.

De la inceputul filmului ai parte de imagini parca rupte din albumele de fotografii de arta. Tot ce este in film te fascineaza. Personajele sunt bine construite. Ai parte de o poveste reusita cu un subiect cliseu hollywoodian, sfirsitul lumii, dar realizat in stil european :) Regizorul filmului pune accentul pe analiza psihologica a personajelor in contextul amenintarii Terrei de catre o planeta mult mai mare, Melancholia.

Mai jos aveti trailerul filmului Melancholia subtitrat in limba romana.



Iulia Blaga spune ca la prima vizionare, e impresionant. "Fata de filmele-catastrofa americane unde se moare atat de usor si de anonim, el vine cu o reteta a sfarsitului care e foarte simpla. Da, o sa ne ciocnim de o planeta. Da, aparatul cu care ii masuram apropierea e la fel de rudimentar ca sentimentele oricarei fiinte in ajunul sfarsitului", comenteaza criticul de film pt un site de stiri.

Personal, eu sunt cucerit de simplitatea povestii. Totul este un poem vizual. Imaginile si muzica din film te fac sa simti cu adevarat sentimentele puternice din aceasta drama. Este posibil ca acest film sa "stoarca" citeva lacrimi...

Conform comunicatului de presa primit de la distribuitorul filmului, "Lars von Trier este intruchiparea melancoliei insasi. Acum doi ani era in cautarea unei idei pentru urmatorul sau film. Incerca sa gaseasca surse de inspiratie pentru Melancholia prin muzee, asculta muzica si nota fragmente de ginduri, imagini si bucati de scenariu care acum se regasesc in film"

Efectele speciale din film sunt realizate de renumitul studiou de animatie Platige Image din Polonia. Mai multe detalii aici.



Melancholia este produs de Zentropa Entertainments (zentropa.dk) si distribuit international de danezii de la Trustnordisk (trustnordisk.com). Scenariul ii apartine lui Lars von Trier, iar director de imagine este Manuel Alberto Claro. In Romania, cea mai recenta productie a lui Lars von Trier este adusa de Independenta Film.

facebook.com/Melancholia – din 30 septembrie in cinematografe
melancholiathemovie.com

marți, 27 septembrie 2011

Mihail Bădică sustine un curs de storyboarding la Anim'est

Atelierul de Storyboarding de la Anim'est, susţinut de animatorul Mihail Bădică, urmăreşte structurarea artistică a unui film prin intermediul storyboard-ului – transpunerea grafică a fiecărui cadru din decupajul regizoral – o etapă esenţială în crearea oricărui tip de film, live action sau de animaţie. Pornind de la idee şi până la descrierea detaliată a elementelor filmului, a acţiunii, a mişcării personajelor în cadru, determinarea lungimii cadrului, obiectivele cinematografice, mişcările de aparat, 20 de cursanţi vor trece în revistă genurile de povestire vizuală, insistând pe formele de expresie ale filmului de animaţie, în final realizând, cu ajutorul imaginaţiei şi a cunoştinţelor dobândite, propriul storyboard.

Workshop-ul va avea loc în perioada 10-14 octombrie şi va fi suţinut de regizorul danez de origine română Mihail Bădică, primul animator profesionist de păpuşi din Danemarca şi pionierul stop-motion-ului românesc.

Modalitatea de selecţie constă în trimiterea a cinci desene care să compună o poveste vizuală pe aceeaşi adresă: workshop@animest.ro, menţionând în subiectul mailului textul: Storyboard.

Înscrierile la cele două workshop-uri se desfăşoară în perioada 22 septembrie-1 octombrie, iar rezultatele vor fi anunţate pe data de 5 octombrie, pe site-ul oficial Anim’est. Participarea la workshop-urile Anim'est este gratuită.

Scratch-o-topia la Anim'est

Scratch-o-topia, susţinută de animatorul canadian Steven Woloshen, la Anim'est va fi în mod cert o experienţă unică pentru pasionaţii de film, în cadrul acestui atelier de film de animaţie fiind prezentată una dintre tehnicile experimentale de realizare a unor secvenţe animate, fără ajutorul camerei de filmat.

Mijloacele directe de animaţie presupun atât desenul pe peliculă de 35 mm cât şi scatch-ul, cadru cu cadru, cu ajutorul unor instrumente precum vopsele, creioane colorate sau cuttere. În cadrul workshop-ului de animaţie prin zgârieturi directe pe peliculă, desfăşurat în primul weekend al festivalului (8-9 octombrie), 15 participanţi vor putea crea, folosind diferite mijloace puse la dispoziţie de către organizatori, secvenţe animate.

Steven Woloshen este unul dintre cei mai buni animatori specializaţi în tehnici directe de animaţie, în special scratch-o-topia. Workshop-ul se adresează pasionaţilor de animaţie cu vârsta de peste 16 ani. Cei interesaţi sunt rugaţi să trimită, până pe 1
octombrie, pe adresa workshop@animest.ro o scurtă bandă desenată din 10-12 cadre, incluzând în titlul mailului textul Scratch-o-topia.

Moonshine



Directed by Alexis Wanneroy & Christophe Lautrette
Artists : Sam Michalp, Nicolas Weis, Christian Schellewald, Paul Duncan, Marcos Mateu, Nathan Fowkes

lautrette.blogspot.com

Masters of Puppets - o retrospectiva fara precedent a filmului de animatie cu papusi, la Anim'est

La cea de-a şasea ediţie, Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est omagiază, printr-o secţiune retrospectivă amplă, maeştrii filmului de animaţie cu păpuşi, de la începuturile acestuia până în zilele noastre. Fără precedent în România, secţiunea Masters of Puppets – Maeştri Păpuşari aduce la Bucureşti unele dintre cele mai cunoscute filme de animaţie stop-motion, cu păpuşi de toate felurile, dar şi rarităţi – filme foarte puţin văzute în întreaga lume. Ladislas Starevich, Jiří Trnka, Jan Švankmajer, Břetislav Pojar, Kihachiro Kawamoto, Gari Bardin, Riho Unt, Aurel Klimt, Marek Skrobecki, Adam Elliot sunt maeştrii păpuşari din întreaga lume cărora le este dedicată retrospectiva amplă de film de animaţie stop-motion. La București vor fi prezenți reprezentanți ai unora celor mai importante studiouri de film de animație stop-motion: Piotr Kardas și Adam Ptak de la Se Ma For (Polonia), regizorul Mait Laas de la NukuFilm (Estonia), precum si Frantisek Vara, de la Animation People (Cehia).

Patru lungmetraje şi nu mai puţin de şase calupuri de scurtmetraje fac parte din programul secţiunii-eveniment de la Anim'est 2011. Duminică, 9 octombrie, de la ora 18:30, la Cinema Patria rulează, într-o proiecţie unică, Povestea vulpii / Le roman de Renard (Franţa, 1937), primul lungmetraj semnat Ladislas Starevich (co-regizat de fiica sa, Irene) şi cel de-al treilea film de
animaţie sonor cu păpuşi din istorie, este o ecranizarea celebrei fabule de La Fontaine care îi are ca protagonişti pe Vulpe şi Leu: în împărăţia animalelor, Vulpea le joacă farse tuturor, care se plâng Regelui Leu. Regele decide să asculte ce are de zis Vulpea, prin urmare ordonă ca ea să fie arestată şi adusă în faţa lui.

Trei programe de scurtmetraje aparţinând clasicilor genului şi alte trei – realizatorilor contemporani – cuprind titluri precum The Song of The Prairie (r. Jiří Trnka, Cehoslovacia, 1949), câştigătorul Premiului BAFTA pentru Cel mai Bun Film de Animaţie în 1955; The Hand (r. Jiří Trnka, Cehoslovacia, 1965), nominalizat la acelaşi premiu în 1969; Larghetto (r. Wacław Kondek, Polonia, 1967), concurent în Competiţia de Scurtmetraj la Festivalul de Film de la Cannes 1967; premiantul cu Oscar pentru Cel mai Bun Scurtmetraj Animat din 1974, Closed Mondays (r. Will Vinton, Bob Gardiner, SUA, 1974) sau Darkness Light Darkness (Cehoslovacia, 1990), semnat de cunoscutul animator ceh Jan Svankmajer, răsplătit cu o Menţiune Specială în Competiţia Festivalului de Film de la Berlin din 1990.

Spectatorii care au îndrăgit Mary and Max (r. Adam Elliot, Australia, 2009), filmul de deschidere al Anim'est 2009, se vor bucura, cu siguranţă, să poată urmări anul acesta, în cadrul secţiunii Masters of Puppets, scurtmetrajul multi-premiat Harvey Krumpet (r. Adam Elliot, Australia, 2003), câştigător, printre altele, al Premiului Oscar 2004 pentru Scurtmetraj Animat, al Premiului
Publicului, Premiului FIPRESCI şi Premiului Special al Juriului la Festivalul de Film de Animaţie la Annecy 2003 şi al unei Menţiuni Speciale în Competiţia de Scurtmetraj a Festivalului de Film Sundance 2004. Alţi animatori importanţi prezenţi în secţiunea Masters of Puppets sunt membrii juriului Anim'est 2011, Anna Solanas şi Gerlando Infuso. Pe lângă programul propriu de scurtmetraje, realizate împreună cu Marc Riba, Anna prezintă The Twin Girls of Sunset Street (r. Anna Solanas, Marc Riba, Spania, 2010), Cel mai Bun Film din secţiunea Umbre Scurtmetraj la TIFF 2010, iar Gerlando va fi prezent la proiecția scurtmetrajului Milovan Circus (Belgia, 2008) prezentat la Annecy sau Anima Bruxelles.

Trei documentare de lungmetraj vor ajuta publicul Anim'est să afle mai multe despre personalități- cheie ale istoriei filmului de animație. Astfel, sâmbătă, 8 octombrie, de la ora 16:30, la Cinema Patria va fi proiectat Dresorul de insecte / The Bug Trainer (r. Donatas Ulvydas, Linas Augutis, Marek Skrobecki, Rasa Miskinyte, Polonia–Lituania, 2008), co-produs de Se-ma-for, Studioul

Invitat la cea de-a şasea ediţie Anim'est. Filmul spune, pentru prima dată, povestea vieţii şi operei pionierului filmului de animație cu păpuși Ladislas Starevich, folosindu-se de reconstituiri, imagini de arhivă, mărturii oferite de cunoscuţi, de artişti contemporani sau critici de film din lumea întreagă. Cei care nu îl vor putea urmări în primul weekend de festival, vor avea șansa să o facă duminică, 16 octombrie, de la ora 16:00, la Cinema Union – la o zi după închiderea oficială a festivalului, în cadrul căreia vor rula cele mai importante scurtmetraje mute ale animatorului, acompaniate live de cvartetul sloven Vlasov's Best Friend.

Programat luni, 10 octombrie, de la ora 15:00, la Sala ArCuB, respectiv duminică, 16 octombrie, de la 19:00, în aceeaşi sală, Epoca de aur a filmului ceh de animaţie cu păpuşi / Golden Age of Czech Puppet Animation (r. Miroslav Kačor, Cehia, 2008), un documentar despre filmele de animaţie cu păpuşi realizate în Cehoslovacia între anii 1945 şi 1989, prezintă culisele uneia dintre cele mai prestigioase şi mai prolifice şcoli de animaţie din Europa, care care i-a creat pe Jiří Trnka, Jiri Barta sau Jan Svankmajer.

Regii timpului / Kings of the Time (r. Mait Laas, Estonia, 2008), un documentar despre „părinţii” filmului de animaţie estonian, Elbert Tuganov şi Heino Pars, doi animatori şi artişti care, în ciuda vremurilor schimbătoare şi a unor destine extrem de tumultoase, au devenit maeştri ai domeniului lor de activitate, realizând zeci de filme de animaţie şi dând naştere unei cinematografii naţionale de animaţie care, astăzi, se numără printre cele mai active din Europa. Publicul Anim'est îl va putea urmări joi, 13 octombrie 2011, de la ora 18:00, la Cinema Union, respectiv duminică, 16 octombrie, de la 15:00, la Sala ArCuB.



Proiecţiile din cadrul secţiunii Masters of Puppets au loc cu sprijinul Centrului Ceh, Institutului Polonez, UKRANIMAFILM. Partenerul secţiunii este Staro Pramen.

Abonamentele (Festival Pass), Biletele de 10 proiecţii, dar şi Biletele Individuale pentru Galele de Deschidere şi Închidere ale Anim'est 2011 s-au pus în vânzare în reţeaua Ticketfan – online, pe site-ul www.ticketfan.ro, dar şi în magazinele Flanco din toată ţara şi Librăria Engleză Anthony Frost din Bucureşti. Festival Pass-ul Anim'est poate fi achiziţionat cu 130 de lei, urmând ca, din 30 septembrie, el să poată fi cumpărat numai la prețul de 150 de lei. Până la aceeași dată, Biletul de 10 proiecții costă 70 de lei.

Cea de-a șasea ediție a Festivalului Internațional de Film Anim'est va avea loc în perioada 7-16 octombrie 2011 la Cinema Patria, Sala ArCuB, Cinema Union și Club Control din București și în perioada 28-30 octombrie 2011 la Cinema Victoria din Cluj-Napoca. Pentru prima dată pentru un eveniment major de film din România, Anim'est va organiza o ediție specială, la Chișinău, în Republica Moldova, în perioada 3-6 noiembrie 2011. Festivalul Internațional de Film de Animație Anim'est, membrul al rețelei pan-europene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este'n'est, cu
sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Ogilvy.

duminică, 25 septembrie 2011

Cistiga tricouri si invitatii duble la filmul Johnny English... se intoarce!‎/ Johnny English Reborn


Cred ca toate lumea il cunoaste pe Rowan Atkinson (Mr. Bean) :) Se intoarce pe marile ecrane cu un rol de agent secret. Cei care au vazut prima parte a filmului Johnny English, stiu despre ce este vorba. Filmul este o comedie in stilul lui Rowan Atkinson.

Pelicula cinematografica este regizata de Oliver Parker (Dorian Gray, St. Trinian’s).

www.johnnyenglishreborn.com

www.johnny-english.com

Distribuitorul filmului Johnny English... se intoarce!‎, Ro Image ofera 2 invitatii duble, valabile la Hollywood Multiplex in perioada 23 sept – 6 oct, si doua tricouri. Trebuie doar sa-mi spuneti cine interpreteaza rolul lui Johnny English. Astept mesajele voastre in subsolul aceste postari.



Update: Ion D si Alice au cistigat invitatii la film si tricouri

Scurtmetraj de animatie: "Drown To Life" by Mauro Affronti

vineri, 23 septembrie 2011

Puss In Boots - "The Cat Haz Swagger"

Motanul (Antonio Banderas) isi va spune povestea anterioara intalnirii cu Shrek in filmul de animatie Motanul Incaltat/ Puss In Boots, regizat de Chris Miller.



www.pussinbootsthemovie.com

miercuri, 21 septembrie 2011

Minimest 2011- Animatia iese din nou la joaca

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est a pregătit şi în acest an spectatorilor tineri şi foarte tineri un program special de proiecţii şi evenimente. În weekend-urile din timpul festivalului, 8-9, respectiv 15-16 octombrie, în cadrul secţiunii Minimest, cei mici vor avea parte atât de pelicule de scurt şi lungmetraj, apreciate pe plan internaţional, cât şi de activităţi interactive menite să le stârnească interesul către lumea animaţiei, să le dezvolte creativitatea şi imaginaţia.



În premieră, părinții și copiii pasionați de film de animație vor putea avea acces la proiecțiile Minimest și pe baza unui Abonament special, în valoare de 25 de lei, care permite intrarea la toate cele 8 proiecții din cadrul secțiunii.

4 lungmetraje şi 4 programe de scurtmetraj, dedicate în special copiilor cu vârste cuprinse între 4 şi 14 ani, fac parte în acest an din selecţia Minimest, urmând a fi proiectate în fiecare dintre cele două weekenduri ale festivalului. Printre lungmetrajele care vor putea fi urmărite se numără RIO (SUA, 2011), în regia lui Carlos Saldanha (realizatorul filmului de succes Epoca De Gheaţă /
Ice Age), o comedie 3D ce spune povestea lui Blu, un papagal ara care nu a învăţat niciodată să zboare, dar hotărăşte să-şi părăsească colivia pentru a afla mai multe despre originile lui, Kung fu panda 2 (r. Jennifer Yuh Nelson, SUA, 2011), în care ursul panda Po are parte de o nouă aventură alături de prietenii săi, Hop-ţop (r. Tim Hill, SUA, 2011), în care personajul principal este succesorul Iepuraşului de Paşti – I.P, care decide să se facă baterist, punând în pericol existenţa Insulei Paştelui, sau În pod (Cehia – Slovacia – Japonia, 2009), regizat de Jirí Barta, una dintre marile personalităţi ale filmul de animaţie cehesc, dar şi mondial. Subiectul filmului gravitează în jurul unui pod vechi şi prăfuit în care locuiesc jucăriile vechi. Asemeni oamenilor, acestea au tabieturi zilnice, jocuri, bucurii. La o petrecere, ele află că Împăratul Regatului Întunecat vrea să le fure unul dintre prieteni, păpuşa Nu-mă-uita.







Pe lângă lungmetraje, cei mici şi cei mari vor putea să urmărească şi patru programe de scurtmetraje (câte unul în fiecare zi din weekend-urile festivalului), trei dintre ele – alcătuite atât din producţii internaţionale, al patrulea – din titluri aparţinând Arhivei Naţionale de Film, selecționate de criticul de film Dana Duma.

Cei mici vor putea urmări, în cadrul programelor de scurtmetraje internaționale, filme precum Robin Hood (r. Ben Smith, Marea Britanie, 2011), Grand Prix, regizat de Anna Solanas şi Marc Riba, The Gruffalo (r. Jakob Schuh, Max Lang), nominalizat la Premiile Bafta 2010 precum şi la Premiile Oscar pentru Cel mai bun scurtmetraj de animaţie în 2011 sau Barko (r. Allison Craig),
povestea unui căţel singuratic care ajunge să lucreze la circ, în compania unor pudeli gălăgioşi, şi încearcă să câştige iubirea celor din jur sau Dodo şi Tic, o producţie românească în regia lui Gabriel Vasiliu – episodul pilot al unui serial autohton pentru preşcolari, care îi are ca protagoniști pe Dodo, un dragon micuţ, dar isteţ şi Tic, un şoricel extrem de simpatic.





Pe lângă programul de filme, Cinema Patria, gazda tradiţională a secţiunii Minimest, îi aşteaptă pe cinefilii tineri şi la o serie de activităţi interactive și educative, care vor însoți și vor fi intercalate între proiecții. Printre ele se numără cele pregătite de BluParty: face painting, discuţii interactive în prezenţa unor personaje îndrăgite de copii, jocuri cu baloane.

În plus, în perioada 10-14 octombrie, 15 copii cu vârste cuprinse între 8 și 12 ani, vor avea posibilitatea să-şi creeze propriile filmuleţe, având ca decoruri și pesonaje principale jucăriile LEGO oferite de Noriel Toys, în cadrul Workshop-ului de Animaţie Stop-motion susținut de Vasi Alboiu, pentru care doritorii se mai pot înscrie până pe 28 septembrie.

Biletele pentru proiecţiile din secţiunea Minimest, în valoare de 5 lei, pot fi achiziţionate online, pe ticketfan.ro, din magazinele Flanco din toată țara sau de la Librăria Engleză Anthony Frost.

Cazurile sociale beneficiază de gratuitate. Începând cu acest an, Anim'est pune în vânzare și Abonamentul Minimest, în valoare de 25 de lei, care permite accesul la toate cele 8 proiecții din cadrul secțiunii Minimest.

VIDEO Cronica de film: Sea Rex IMAX 3D: Calatorie in Lumea Preistorica

Ieri am fost la sala Samsung IMAX din incinta Cinema City Cotroceni pt a viziona in avanpremiera documentarul Sea Rex 3D: Calatorie in Lumea Preistorica.

Banuiesc ca acest film de 41 de minute va avea succes. Imi imaginez ca vineri va fi o coada mare la casa de bilete. Toti vor merge la cinema pt a viziona noul film documentar in format IMAX 3D. Pt acest film sunt vizati parintii si bunicii care vin la cinema cu cei mici. "Clientii" Muzeului National de Istorie Natural "Grigore Antipa" sunt asteptati sa-si completeze informatiile despre lumea preistorica, vizionind aceasta pelicula cinematografica.





Productia filmului, realizata de studiourile europene N3D LAND Productions si Mantello Brothers Productions, a durat 4 ani si a presupus o investitie de 5 milioane $. Filmul este dublat in limba romana de Mihai Dinvale. In Romania, documentarul va rula in varianta dublata.

Documentarul prezinta o calatorie in timp de 41 de minute in universul acvatic de acum 200 de milioane de ani, stapanit de reptilele marine, supranumite T-Rex-ul marilor. Acestea, datorita marimii impunatoare si a abilitatii innascute de a prada, stapaneau marile cu 20 de milioane de ani inainte ca dinozaurii sa cutreiere pamantul. O sa vedeti reptile marine realizate cu ajutorul tehnicilor de animatie 3D.

Formatul IMAX® digital continua sa se bazeze pe doua proiectoare separate, care folosesc lentilele patentate IMAX®. Claritatea sporita a imaginii de pe ecran se imbina cu noua versiune a sistemului de sonorizare. Sunetul digital necomprimat, emis de difuzoarele patentate IMAX® elimina cea mai mare parte din distorsiuni, iar calitatea acestuia sporeste senzatia de imersiune
caracteristica experientei IMAX®.

Este un documentar reusit.

www.searex-thefilm.com

Stiri despre salile de cinema

- Cel mai mare cinematograf digital din România va fi deschis vineri, anunta Mediafax. Cinematograful este construit pe două etaje, având o suprafaţă totală de 14.000 metri pătraţi, şi peste 2.600 de locuri în 13 săli, fiecare cu un ecran care permite proiecţii 3D. Noul cinematograf se afla in centrul comercial Băneasa Shopping City.

Cea mai mare sală, Grand Ultra, are o capacitate de 500 de locuri şi un ecran de 21,6 metri pătraţi, cel mai mare ecran plat din România, potrivit Băneasa Developments.

Cinematograful mai dispune de o sală de 500 de locuri, Grand Epika, din care 200 sunt retractabile. Spaţiul permite organizarea mai multor tipuri de evenimente, precum prezentări de modă, stand up comedy, lansări, conferinţe sau transmisiuni live.

- Cinema City din Bulgaria va difuza filme subtitrate in limba romana :) Primul film care va fi proiectat cu subtitrare în română este "Cursa/ Drive" la Cinema City din localitatea Ruse.

Cinema City este al doilea exploatator din România dupa Romaniafilm, cu 33 cinematografe în funcţiune şi 34 de săli, conform informatiilor oferite de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).

- Cine cafe-ul 3D (realizat de Romaniafilm in holul cinematografului Patria) nu mai difuzeaza filme. Firma care se ocupa de barul salii a renuntat. Este prima cafenea unde nu se serveste... cafea :)

Va reamintesc ca aceasta sala a fost inaugurata in decembrie anul trecut. Este vb despre o investitie de 50.000 euro.

Noul videoclip Jennifer Lopez: Papi

marți, 20 septembrie 2011

La magazin... :)

Printesa mea

Un magazin din Capitala vinde... bomba la 9.90 lei :)

Au aparut ofertele promotionale in magazinele din Bucuresti. Mai jos aveti un exemplu de oferta... bomba :)



Poza este realizata de mine.

Cea mai noua reclama animata Coca-Cola: Experience The Great Happyfication



www.psyop.tv

smugglersite.com

The Lion King 3D este nr. 1

După 17 ani de la lansarea sa iniţială, animaţia Regele Leu/ The Lion King în variantă 3D domină noile producţii lansate în acest week-end în cinematografele americane.



Potrivit BoxOfficeMojo, încasările lui Lion King 3D au fost de 29,3 milioane de dolari, de două ori mai mult de decât ocupantul locului 2 în clasament, Contagion – 14,4 milioane.

Filmul de animatie Regele Leu/ The Lion King a fost lansat în 1994. Filmul a câștigat două premii Oscar: Cea mai bună coloană sonoră originală și Cea mai bună melodie ("Can You Feel The Love Tonight"). Pe lângă aceleași categorii câștigate la Globurile de Aur, a mai câștigat premiul pentru Cel mai bun film - muzical sau comedie. Din mai 2007, filmul a intrat în TOP 250 al filmelor IMDb după opinia spectatorilor. In mai 2008, Institutul American de Film a clasat The Lion King pe locul 4 in topul celor mai bune 10 de filme de animatie din istorie.

Filmul de animatie moldovenesc “Gardul” a fost premiat la Four River Film Festival Croatia

In cadrul festivalului de creatie a fimelor pentru tineret din Croatia (7-10 septembrie 2011), au fost prezentate trei filme de animatie din Moldova: “Ce nu-ti place, altuia nu-i face”, “Gardul” si “Joaca-te cu mine”. Realizatorii filmului “Gardul” au fost premiati cu diploma festivalului “Steagul galben” pentru contributia realizarii filmelor nonviolente.





Acest scurtmetraj de animatie a fost realizat de tineri in cadrul proiectului social cu genericul “Respecta si vei fi respectat!” la asociatia ARTIStudio in colaborare cu Directia Municipala pentru Protectia Copilului, avind drept scop promovarea in societate drepturile etniei rome.

luni, 19 septembrie 2011

Filmele de animaţie ale anului, la Anim'est, în secţiunea Mozaic

Secţiunea "Mozaic" aduce, şi anul acesta, cele mai importante filme de animaţie ale momentului în faţa publicului Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est.

Scurtmetrajele proiectate în cadrul acestei secţiuni, prezentate şi premiate la festivalurile de film importante din lume, concurează, în mod tradiţional, la câştigarea Premiului Publicului, oferit de Sony în urma voturilor spectatorilor prezenţi la proiecţiile Mozaic.

Astfel, opt lungmetraje şi 38 de scurtmetraje fac parte din selecţia Mozaic 2011.

Printre scurtmetrajele care vor concura la Premiul Publicului Anim'est se numără:

- câştigătorul Premiului Oscar 2011 pentru cel mai bun scurtmetraj animat - "The Lost Thing" (regia Andrew Ruhemann, Shaun Tan, Australia, 2010);



- "Switez/ The Lost Town of Switez" (regia Kamil Polak, Polonia - Franţa - Danemarca - Elveţia - Canada, 2011), selecţionat în Competiţia Oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin 2011 şi câştigător al Premiului pentru cea mai bună coloană sonoră la Festivalul Internaţional de Film de Animaţie de la Annecy;



- "Tussilago" - nominalizat la Premiul Academiei Europene de Film pentru cel mai bun scurtmetraj şi selecţionat în Competiţia Oficială a Festivalului de la Berlin în 2010;



- "Muzorama" (regia Elsa Brehin, Raphaël Calamote, Mauro Carraro, Maxime Cazaux, Emilien Davaud, Laurent Monneron, Axel Tillement, Franţa, 2009), proiectat, printre altele, la festivalurile de film de scurtmetraj de la Clermont Ferrand şi Brest sau la cele dedicate filmului de animaţie de la Annecy, Ottawa, Bruxelles şi Rio de Janeiro;



- "Love and Theft" (regia Andreas Hykade, Germania, 2010), câştigătorul Premiului pentru cea mai bună muzică la ediţia 2010 a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie de la Annecy;



- "Sju dagar i skogen/ Seven Days in the Woods" (regia Peter Larsson, Suedia, 2011), selecţionat în Competiţia Oficială a Festivalului de Film de la Berlin 2011

- scurtmetrajul semnat de co-regizorul celebrului "Persepolis", "Il était une fois l'huile/ Once Upon A Time There Was Oil" (regia Winshluss (Vincent Paronnaud), Franţa, 2010), câştigătorul Premiului pentru cel mai bun scurtmetraj european la Festivalul de Film Sci-Fi de la Nancy 2010, proiectat şi la Annecy sau Rio de Janeiro.

Din selecţia "Mozaic 2011" fac parte opt lungmetraje de animaţie extrem de apreciate, prezentate în premieră pe marile ecrane din România - cu excepţia celebrului "Rango". "9" (regia Shane Acker, SUA, 2009), filmul produs de Tim Burton şi Timur Bekmambetov, care dezvoltă subiectul din scurtmetrajul cu acelaşi titlu şi acelaşi autor, nominalizat la Premiul Oscar în 2005, îi aduce pe Elijah Wood, Jennifer Connelly, Martin Landau, Christopher Plummer, John C. Reilly sau Crispin Glover într-o poveste dintr-un viitor apocaliptic în care, în urma unui război între oameni şi maşini, lumea este complet distrusă, iar omenirea nu mai există. O păpuşă de cârpă, 9, se trezeşte fără voce şi găseşte un obiect ciudat printre dărâmături. În timp ce umblă printre ruine, 9 este atacat de o maşină, pe nume Bestia, dar este salvat de o altă păpuşă, 2, care îi redă vocea. 2 îl duce pe 9 să-i cunoască pe cei dintr-o comunitate ascunsă, condusă de laşul 1. Filmul a fost nominalizat la Premiile Annie 2010 pentru cea mai bună scenografie, respectiv cele mai bune efecte vizuale şi a fost unul dintre cele mai discutate lungmetraje animate ale ultimilor ani, în Statele Unite.





"Autopohádky" (regia Jakub Kohák, Libor Pixa, Břetislav Pojar, František Váša, Michal Žabka, 2011), adaptare după cartea cu acelaşi nume a lui Jiři Marek, este o colecţie de poveşti urbane extrem de populară în Cehia. Patru poveşti animate prezintă nişte maşini care apar în cadrul unor relaţii de basm. Fiecare poveste este opera unui regizor diferit şi a unui grup de autori. La realizarea filmului au participat atât autori aparţinând generaţiei tinere (Libor Pixa, nominalizat la Premiile Academiei Ceheşti în 2010), cât şi artişti cu renume, precum Břetislav Pojar sau Michal Žabka, un experimentat regizor de film de animaţie cu păpuşi. Debutant în filmul de lungmetraj, František Váša vine la Bucureşti alături de păpuşile-personaje din film, care vor fi expuse în cadrul festivalului, dar şi pentru a susţine un atelier de animaţie cu păpuşi.



Filmul care deschide pe 7 octombrie, începând cu ora 19:00, cea de-a şasea ediţie Anim'est, "Crulic - drumul spre dincolo" (regia Anca Damian, România - Polonia, 2011), a avut premiera mondială în Competiţia Oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Locarno din acest an, unde a şi câştigat Menţiunea Specială a Federaţiei Internaţionale a Cinecluburilor.



Avându-l ca protagonist pe Vlad Ivanov, filmul spune povestea lui Claudiu Crulic, românul de 33 de ani decedat într-o închisoare din Polonia, în greva foamei. Extrem de puternic vizual, folosind un amestec de tehnici precum desen de mână, colaj, stop-motion şi animaţie cut-out, şi beneficiind de o coloană sonoră nu mai puţin impresionantă, "Crulic" a mai fost selecţionat la prestigiosul Festival de Film Telluride (SUA), dar şi la alte festivaluri importante, precum cele de la Namur (Belgia), Pusan (Coreea de Sud), Varşovia sau Londra - BFI. Animaţia filmului aparţine echipei formate din Dragoş Ştefan, Dan Panaitescu, Raluca Popa, Roxana Benţu şi Tuliu Olteanu - primii doi dintre aceştia făcând parte din echipa de traineri a primei ediţii Animation Worksheep, atelierul de film de animaţie organizat de Anim'est în primăvara acestui an, ale cărui rezultate vor putea fi urmărite pe marele ecran de la Cinema Patria, în deschiderea festivalului, înaintea proiecţiei lungmetrajului Ancăi Damian.

Cel mai recent lungmetraj al lui Phil Mulloy, Animatorul Invitat la Anim'est 2010, "Goodbye, Mr. Christie" (Marea Britanie, 2010), este câştigătorul Premiului pentru cel mai bun film de lungmetraj la Festivalul Internaţional de Film de Animaţie de la Ottawa - cel mai important de pe continentul nord-american. Pelicula îi readuce pe marele ecran pe protagoniştii Familiei Christie (2006). În acest episod, neliniştitul domn Christie este implicat într-un scandal sexual, atunci când este surprins în focurile pasiunii cu un marinar francez. Cu o paletă de culori minimalistă, estetică şi naivă, Mulloy realizează tabloul neobişnuit al unei melodrame sexuale, care va captiva şi va suprinde publicul Anim'est cu câteva întorsături de situaţie cu totul neaşteptate.

"Midori-Ko" (Japonia, 2010), lungmetrajul anime al lui Keita Kurosaka prezentat în afara competiţiei la Festivalul Internaţional de Film de Animaţie de la Annecy 2011, dar şi la festivalurile de profil de la Ottawa sau Los Angeles, este un science fiction neobişnuit. Spre a anticipa apropiata criză de hrană, cinci oameni de ştiinţă lucrează la producerea "mâncării de vis", numite Midori-ko, care să înlocuiască atât carnea, cât şi legumele. Însă progresele făcute într-un laborator din centrul unui zone comerciale abandonate ajung într-un punct mort, deoarece Midori-ko nu intenţionează să fie mâncată şi, prin urmare, îşi ia zborul, evadând din laborator.



Poate cel mai celebru titlu prezentat anul acesta în cadrul secţiunii Mozaic, unul dintre lungmetrajele favorite pentru nominalizarea la Premiul Oscar 2012, "Rango" (regia Gore Verbinski, SUA, 2011) a avut premiera mondială în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, unde au fost prezenţi, pe covorul roşu şi protagoniştii Johnny Depp, Isla Fisher, Alfred Molina sau Abigail Breslin. Rango (Johnny Depp) este un cameleon de casă în aşteptarea unei aventuri adevărate, pe care s-o conducă şi în care să joace chiar el. În urma unui accident de maşină, ajunge într-un oraş din vestul sălbatic, numit Dirt. Oraşul are mare nevoie de apă, dar locuitorilor le trebuie, de asemenea, un erou şi un şerif. Înfocatul Rango îşi asumă pe loc cele două roluri şi acceptă, cu egoism, să se ocupe de problema apei.

"Taevalaul/ Sky Song" (regia Mati Kütt, 2010), mediumetrajul estonian selecţionat la festivalurile de film de animaţie şi de film fantastic din întreaga lume - de la Ottawa la Riga şi de la Rio de Janeiro la Seul - nu reprezintă doar aventura unui poştaş care trebuie să livreze un colet pe Lună ci, de asemenea, o călătorie în timp, prin intermediul oamenilor şi al personajelor lor, al gândurilor şi al imaginaţiei. Filmul este o expunere vizuală a minţii şi imaginaţiei unui poştaş care îşi îndeplineşte sarcina, în ciuda tuturor problemelor şi obstacolelor.

Nominalizat la Premiul Cesar 2011 pentru cel mai bun film de animaţie (câştigat de "Iluzionistul"), "Une vie de chat/ A Cat in Paris" (regia Alain Gagnol, Jean-Loup Felicioli, Franţa - Belgia - Elveţia - Olanda, 2010), a făcut parte din selecţiile unor festivaluri de film precum cele de la Berlin, Annecy, Sarajevo, San Sebastian, Londra, Hong Kong sau San Francisco. Lungmetrajul, realizat cu mult umor, îl are ca personaj central pe Dino - un motan cu viaţă dublă. Ziua, el locuieşte cu Zoe, o fetiţă a cărei mamă, Jeanne, este poliţistă, iar noaptea lucrează cu Nico, un tâlhar cu suflet mare. Zoe s-a cufundat în muţenie în urma uciderii tatălui ei din cauza gangsterului Costa. Într-o noapte, Zoe se hotărăşte să-l urmărească pe Dino. Pe drum îi aude fără să vrea pe nişte răufăcători şi descoperă că dădaca ei face parte din banda de gangsteri.



Abonamentele (Festival Pass), biletele de 10 proiecţii, dar şi biletele individuale pentru galele de deschidere şi închidere ale Anim'est 2011 s-au pus în vânzare în reţeaua Ticketfan - online, pe site-ul www.ticketfan.ro, dar şi în magazinele Flanco din toată ţara şi Librăria Engleză Anthony Frost din Bucureşti. Festival Pass-ul Anim'est poate fi achiziţionat cu 130 de lei, urmând ca, din 30 septembrie, el să poată fi cumpărat numai la preţul de 150 de lei. Până la aceeaşi dată, biletul de 10 proiecţii costă 70 de lei.

Cea de-a şasea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Anim'est va avea loc în perioada 7-16 octombrie la Cinema Patria, Sala ArCuB, Cinema Union şi Club Control din Bucureşti şi în perioada 28-30 octombrie la Cinema Victoria din Cluj-Napoca.

Pentru prima dată pentru un eveniment major de film din România, Anim'est va organiza o ediţie specială, la Chişinău, în Republica Moldova, în perioada 3-6 noiembrie. Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est, membrul al reţelei pan-europene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este'n'est, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Ogilvy.

vineri, 16 septembrie 2011

Puss In Boots - "He's So Legendary..."



www.pussinbootsthemovie.com

The Animation Workshop din tara lui Hans Christian Andersen cauta "calul troian" pt cucerirea "industriei" animatiei romanesti

In urma cu cateva luni, romanca Roxana Philipe de la The Animation Workshop din Viborg, Danemarca, m-a contactat pt a afla mai multe informatii despre animatia romaneasca si pt a gasi solutii pt... realizarea unei scoli de animatie in Romania. Asa am aflat ca danezii citesc animationmagazine.eu si ca urmaresc scurtmetrajele de animatie realizate de tinara generatie de animatori romani :)

Conform informatiilor confidentiale, reprezentantii scolii daneze de animatie sperau sa gaseasca sprijin din partea autoritatilor romane pt implementarea sistemului pedagogic danez de animatie in sistemul universitar romanesc. Pt inceput, The Animation Workshop pregatise un proiect cu Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi, cu scopul realizarii unei sectii de animatie. Din pacate, initiativa daneza a esuat. Se pare ca este vorba despre lipsa fondurilor. Danezii sperau sa acceseze fonduri UE, dar nu au reusit.

In prezent, The Animation Workshop ofera cursuri de animatie pt romanii interesati sa se deplaseze in Danemarca, la Viborg. Cristina Zoica Dumitru este in tara lui Hans Christian Andersen pt a invata animatie.

Apropo, Roxana Philipe si Ana Borta de la VIA University College coordoneaza proiectul Anima Course Bucharest. Este vorba despre lobby pt infiintarea unei scoli de animatie romano-daneza. Din acest motiv, Claus Toksvig de la The Animation Workshop va sustine un masterclass la Bucuresti. Mai jos aveti comunicatul de presa difuzat de organizatorii Anim'est.
Animatorul, producătorul şi regizorul danez Claus Toksvig este invitatul special al unui masterclass cu intrare liberă prezentat de Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est vineri, 6 mai 2011, începând cu ora 13:00, la Sala Ileana Berlogea a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti (Str. Matei Voievod, nr. 75-77, sector 2).

Project Manager al Animation Hub – parte a prestigioasei şcoli de film de animaţie daneze The Animation Workshop din Viborg, unul dintre cele mai importante centre de educaţie în domeniul filmului de animaţie din lumea întreagă – Claus Toksvig lucrează în industria filmului de animaţie de 7 ani, imediat după ce a absolvit prestigioasa scoală daneză. În acest timp, a semnat, printre altele, regia premiatului scurtmetraj 3D Earth Calling/ Jorden Kalder (2004); a condus echipa de păpuşari pentru It Came From The West (2005); a fost coordonator de producţie pentru serialul animat BBC 2D Skunk Fu (2007); manager de producţie pentru lungmetrajul 2D The Legend Of The Dark Butcher - A Zombie Puppet Feature (2008). A lucrat la mai multe case de producţie de film de animaţie din Danemarca, printre care CTK Studio - Animating Science şi Mark Film, iar din August 2009 gestionează proiectul educaţional Animation Hub – parte a The Animation Workshop – un „consorţiu educaţional” care oferă atât cursuri de desen, animaţie de toate tipurile, animaţie pedagogică, cât şi oportunităţi de producţie de film, fiind unul dintre cei mai prodigioşi producători de animaţie din Scandinavia.

Masterclass-ul pe care Claus Toksvig îl va susţine la UNATC va include atât proiecţii ale filmelor realizate de acesta şi de The Animation Workshop, cât şi secvenţe din proiectele pe care Toksvig le produce în acest moment, precum şi lucruri importante despre sistemul educaţional din domeniul filmului de animaţie din Danemarca şi particularităţile de lucru ale The Animation Workshop. Animatorul danez va răspunde întrebărilor celor prezenţi în cadrul întâlnirii programate să dureze aproximativ 3 ore.

Cea de-a şasea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est va avea loc în perioada 7-16 octombrie 2011 la Bucureşti.


vimeo.com/viborganimation

www.animest.ro

Anton Octavian a semnat animatia pentru videoclipul Ma Una Vita No



In videoclip canta Diana Tejera...

Mai multe detalii pe blogul animatorului roman.

Scurtmetrajele de animatie realizate de Mihail Badica la Televiziunea Daneza, au aparut pe Internet

Regizorul danez de origine romana Mihail Badica a postat pe YouTube doua scurtmetraje de animatie realizate de el la Televiziunea Daneza in 1990. Este vorba despre "The Tracks"/ "Sporene" si "On The Railway Track"/ "Sporet". Durata fiecarui film este de 4 minute.

Cele doua scurtmetraje au fost realizate in 6 luni intr-un studiou "care parea parasit, dar bine dotat", precizeaza Badica.

"Lucram cu un aparat pe 16 mm - Bolex, cu care puteam sa fac "ansceneuri", de mana si fara niciun control. In perioada respectiva, 16 mm era standardul televiziunii. Pe materialul filmat il impachetam si il puneam pe un raft, la usa laboratorului. A doua zi, il luam tot de acolo, gata developat si cu copie etalonata... Il vedeam intr-o masa de montaj pe care o aveam chiar in studiou. Precum pultul de lumina, masa de montaj avea in lateral, sa nu incurce munca, o gaura exact de marimea unei sticle de bere... Si gaura aia era standard pe vreme aceea... Pietrele, personajele din filmul al doilea, le-am adunat cu copiii la mare, pe plaja. Pentru primul film, am folosit toata lungimea studioului si toata latimea pentru a obtine adancimea orizontului. De asemenea, am folosit o masa de doi metri latime", povesteste Mihail Badica.

Cele doua scurtmetraje au fost vizionate si la doua festivaluri de film din peninsula scandinava. In 1991, studioul Televiziunii Daneze, locul unde s-au realizat cele doua short-uri, a fost inchis. Toate dotarile studioului au fost aruncate la "fiare vechi", dupa care a fost darimat pentru a face loc unei parcari, a declarat Badica. Asa a inceput "revolutia tehnica" :) Din acel moment, Televiziunea Daneza a trecut la noul suport: Video!



Foarte putini oameni stiu ca Badica a fost primul animator de papusi profesionist din Danemarca. In perioada 1969 - 1985 a realizat filme de animatie la studioul cinematografic Animafilm Romania.

Scurtmetrajul "Metafora" realizat de el in 1980 a fost prezentat la cel mai important festival al filmului de animatie din lume, Annecy.

In prezent, Mihail Badica regizeaza un film de lungmetraj dupa povestea Fetita cu chibrituri.

Animatie romaneasca pt prezentarea unei firme italiene la MNAC

Echipa studioului Golem a realizat o animatie interesanta pt o firma producatoare de gresie si faianta. Elementele de animatie 2D - cu balerine dansind - sunt realizate de Velika Stoica.

Felicitari Golem Studio! Este o animatie reusita :)



Video By Golem Studio

Music by SillyConductor

Video mapping for a Marazzi event at MNAC in Bucharest

golemul.blogspot.com

Anton Octavian a semnat animatia pentru videoclipul Brainkiller The Infiltration Last Mask



www.antonoctavian.com

The Muppets - The Pig With The Froggy Tattoo Teaser Trailer



disney.go.com/muppets

Retrospectivă de animaţie britanică, la Bucureşti

Muzeul Benzii Desenate găzduieşte, de astăzi şi pană pe 16 octombrie, in fiecare vineri, de la ora 18.30, o retrospectivă a ultimilor 17 ani de animaţie britanică, seria de cinci proiecţii oferite de British Council incheind programul evenimentelor din cadrul muzeului.

Selecţia cuprinde cinci grupaje de filme premiate sau nominalizate la British Animation Awards in perioada 1994-2010. Diversitatea şi complexitatea animaţiei britanice din acest interval este ilustrată printr-o varietate de producţii: lucrări ale unor studenţi, reclame, scurtmetraje, filme pentru copii, lucrări experimentale şi videoclipuri muzicale. Potrivit organizatorilor, evenimentul este recomandat publicului cu varsta peste 15 ani.

Adrian Baluta a castigat competitia VIDEO EXCELLENCE AWARD la Cgsociety in cadrul Dreamscape Challenge

Interviu cu animatorul Adrian Baluta

Vb despre experienta ta profesionala. Unde ai lucrat?
Lucrez in domeniul animatiei din 1992. La DACODAC Studio am lucrat pana in 2009, iar in prezent lucrez la UBISOFT Romania ca Senior Animator.

Ca animator am avut ocazia sa lucrez la peste 20 de seriale si 4 lungmetraje de animatie, productii precum Red Fox, Loony Toons si Jasper: Journey to the End of the World.




Ce animatii ai realizat?
Am debutat ca regizor in 2004 cu filmul Dream Forest care a castigat premiul UCIN pt animatie in 2005. In 2007 un alt film de-al meu A new evolution a luat premiul pt compositing si efecte la un concurs international. In prezent, filmul meu, Traveling with my thoughts full of hope a castigat VIDEO EXCELLENCE AWARD la Cgsociety Dreamscape Challenge. Cel mai nou film al meu, The dog and a little bird va fi difuzat in premiera la Anim'est anul acesta.

Pot sa zic ca regizor sunt la inceput, nu am decat 4 scurtmetraje de animatie, dar sper de acum incolo sa reusesc sa fac macar unul pe an.









Vb despre cele doua animatii ale tale. Cele noi. Despre ce este vb?
Traveling with my thoughts full of hope a fost un pariu de al meu si am castigat. Sincer, nu ma asteptam. Am preferat sa revin la stilul traditional 2D dupa ce primele 2 scurtmetraje ale mele au fost 3D. The dog and a little bird a plecat de la o idee mai veche de a mea si la fel am ales 2D.



Ai participat la festivaluri?
Da, am participat in tara si afara, dar experieta mea pt festivalurile de afara de-abia acum incepe, singurul mare premiu international este de anul acesta VIDEO EXCELLENCE AWARD.



Ce parere ai despre animatia romaneasca?
Cred ca in primul rand ar trebuii sa fie mai prezenta la nivel educational. Sunt tineri care vor sa invete si nu au de unde. Din punctul asta de vedere Anim'est trebuie laudat pt initiativa workshop-ului de animatie pe care l-a organizat. Dar sunt si tineri care incearca sau reusesc sa realizeze animatii lucrand pe cont propriu. Din pacate destul de putini.



De la cine ai invatat sa faci animatii?
Calin Cazan este omul care m-a invatat si mi-a dat incredere, si pe care o sa-l citez de fiecare data. Respect pt un om cu multa rabdare care mi-a prezentat animatia ca pe o placere nu ca pe o munca.



Ce filme de animatie iti plac?
Tot ce a realizat Hayao Miyazaki, classic Disney si binenteles Loony Toons. Filmul meu preferat este Castle in the sky - Miyazaki.


Ce proiecte de viitor ai?
Am sa scot o carte - ANIMATION FROM SCKETCH TO FINAL RENDER - care v-a aparea in toamna in format digital, pt cei care vor sa invete despre animatie. Cartea digitala va avea doua making of-uri despre ultimele doua scurtmetraje realizate de mine.



animator Adrian Baluta
AWARDS:

Animation

Best animated short UCIN 2005
Best compositing and effects Strange Behavior Challenge 2007
Video Excellence Award Dreamscape Challenge 2011

Digital Art

Excellence award 3DTotal-Ready to Fly
Excellence award 3DTotal-The hidden city
1Place Ghost city Challenge- The rescue Team
2Place Lost World Challenge-The hidden city

Douăzeci de scurtmetraje de animație intră în Competiția de Film Românesc de la Anim'est 2011

Cele mai reuşite 20 de scurtmetraje de animaţie autohtone ale acestui an concurează pentru premiul pentru cel mai bun film românesc oferit de Institutul Cultural Român la festivalul Anim'est 2011.

O secţiune tradiţională şi urmărită din programul festivalului, Competiţia Naţională este menită să ofere o imagine de ansamblu asupra filmului de animaţie contemporan produs în România.

În competiţia de anul acesta, foarte diversă tematic şi stilistic, intră atât titluri realizate de animatori care nu se află la prima prezenţă în cadrul festivalului - "The Dog and a Little Bird" şi "Travelling With My Thoughts Full of Hope", realizate de Adrian Băluţă, "Fresca - Blestemul lui Dragulea", scurtmetrajul lui Ion Octavian Frecea, care a fost în competiţia Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anima de la Bruxelles, "Action Movie", regizat de Bogdan Mihăilescu, nominalizat anul trecut la premiul Gopo "Tânără Speranţă" pentru "Grand Cafe", "Clinica" de Török Tihamer, "Euro potentia est", cel mai nou scurtmetraj al lui Tamas Szocs, "Suntem europeni!?", regizat de Fekete Szabolcs, "Wake Up" al lui Florin Drăgoi, "Visul ciulinului", semnat de Nina Mihăilă, "It's a Living" al Cristinei Zoica-Dumitru şi câştigătorul premiului pentru cel mai bun film de animaţie la Festivalul de Film Anonimul 2011 - "Growing", al Roxanei Benţu, unul dintre cei şase membri ai echipei de animaţie a lungmetrajului "Crulic - Drumul spre dincolo".









Sebastian Cosor, cu "The Scream", producţia MediaPro Magic care reprezintă România şi la competiţia Balkanimation, Klára Balázs, cu "Dansul", Ana Tomescu, realizatoarea scurtmetrajului "Evoluţie cromatică", Radu Gaciu, cu "IRA", Vlad Sandu, regizorul lui "[klun]", Andra Berilă, cea care semnează "Mr. gRAPE", Zoltani Levente, regizorul lui "The Sphere", Octavian Ureche, cu "Voxelboy", sunt numele noi pe care le aduce în atenţia publicului Anim'est selecţia competiţiei româneşti din 2011.



"Dodo şi Tic", regizat de un alt debutant în competiţia naţională, Gabriel Vasiliu, este o altă prezenţă notabilă în festival: pilot al unui viitor serial de animaţie autohton, acesta va face şi obiectul unei prezentări la Cinema Union, în cadrul festivalului.

Câştigătorul premiului pentru cel mai bun film românesc, oferit de Institutul Cultural Român, va fi decis de un juriu alcătuit din câştigătoarea competiţiei româneşti de la Anim'est 2010, regizoarea Cecilia Felmeri, animatorul canadian Steven Woloshen şi criticul, istoricul de film şi animatorul polonez Marcin Gizycki.

Abonamentele (Festival Pass), biletele pentru 10 proiecţii, dar şi biletele individuale pentru galele de deschidere şi închidere ale Anim'est 2011 s-au pus în vânzare în reţeaua Ticketfan, online, pe site-ul www.ticketfan.ro, dar şi în magazinele Flanco din toată ţara şi Librăria Engleză "Anthony Frost" din Bucureşti. Până pe data de 15 septembrie inclusiv, Festival Pass-ul Anim'est poate fi achiziţionat la preţul special de 110 lei. După această dată, el va putea fi cumpărat la preţul de 130 de lei, urmând ca, din 30 septembrie, el să poată fi achiziţionat la preţul de 150 de lei. Până la aceeaşi dată, biletul pentru 10 proiecţii costă 70 de lei.

Cea de-a şasea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Anim'est va avea loc în perioada 7 - 16 octombrie, la Cinema Patria, Sala ArCuB, Cinema Union şi Club Control din Bucureşti, şi în perioada 28 - 30 octombrie, la Cinema Victoria din Cluj-Napoca.

Pentru prima dată pentru un eveniment major de film din România, Anim'est va organiza o ediţie specială la Chişinău, în Republica Moldova, în perioada 3 - 6 noiembrie. Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est, membrul al reţelei paneuropene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este'n'est, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Ogilvy.

marți, 13 septembrie 2011

"Crulic - Drumul spre dincolo", selectat la festivalurile de la Londra şi Pusan

Documentarul de animaţie "Crulic - Drumul spre dincolo" de Anca Damian va fi prezentat la Festivalul BFI de la Londra, fiind singurul film romanesc selectat in cadrul evenimentului, precum şi la Festivalul de la Pusan, alături de "Din dragoste, cu cele mai bune intenţii", de Adrian Sitaru. Pelicula Ancăi Damian va fi proiectată, in secţiunea Cinema Europa, la cel mai prestigios festival de film din Marea Britanie, care se va desfăşura intre 12 şi 27 octombrie. De asemnea, "Crulic - Drumul spre dincolo" face parte din selecţia Festivalului Internaţional de Film de la Pusan, din Coreea de Sud, ajuns la cea de-a 16-a ediţie, care se va desfăşoară in perioada 6 - 14 octombrie. Animaţia romanească a fost inclusă in secţiunea Wide Angles. Tot la Pusan, la unul dintre cele mai importante festivaluri de film din Asia, a fost selectat şi lungmetrajul "Din dragoste, cu cele mai bune intenţii", de Adrian Sitaru, in secţiunea World Cinema. La festivalurile de la Londra şi Pusan a mai fost selectată şi coproducţia romano-italiană "Şapte opere de milostenie", de Massimiliano şi Gianluca De Serio. Cele două pelicule romaneşti au fost bine primite de critică, dar şi de jurii, la ediţia din acest an a Festivalului de la Locarno.

duminică, 11 septembrie 2011

Golem Studio a realizat spotul pt campania Anti-Doping

Bogdan Lazar a semnat regia spotului de mai jos. Animatia din spot este realizata de echipa Golem Studio.

VIDEO: Gorillaz şi Elliot Brown în Competiţia de Videoclip & Advertising la Anim'est 2011

La Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est 2011, 25 de titluri internaţionale concurează pentru câştigarea premiului pentru cel mai bun videoclip. Cursa pentru trofeul acordat celui mai bun clip publicitar se anunţă şi ea strânsă, 27 de spoturi fiind supuse atenţiei juriului.

Dacă în 2010, în competiţie se aflau clipuri realizate pentru formaţii precum Massive Attack sau The Editors, şi în acest an publicul Anim'est va putea urmări, la cinema sau în cadrul proiecţiei speciale din Club Control, piese ale unor nume importante ale scenei muzicale. "On Melancholy Hill" este al doilea videoclip de pe albumul Plastic Beach al formaţiei Gorillaz. Clipul este regizat de Jamie Hewlett- Zombie Flesh Eaters şi Pete Candeland de la Passion Pictures, o renumită companie de producţie care se poate mândri de curând cu un Oscar pentru cel mai bun scurtmetraj de animaţie, acordat filmului "The Lost Thing".





"And And" al lui Toru Matsumoto, regizat de Mirai Mizue, prezent în competiţia de scurtmetraj din acest an cu "Tatamp, The Music Scene", al artistului Blockhead, în regia lui Anthony Francisco Schepperd, şi "Flush", al trupei Losers, regizat de Tom Werber, sunt alte câteva titluri din competiţia de Videoclip.







România este reprezentată de Anton Octavian, unul dintre obişnuiţii competiţiilor Anim'est, realizatorul videoclipului "The Ship", al britanicilor de la The Mantra ATSMM, şi de "Delirium Tremens", al artistului Elliot Brown, regizat de Dan Vezenţan, un videoclip retro-decadent în care etichetele cântă, sticlele şi paharele dansează, iar băutura susţine entuziasmul petrecăreţilor.





Prezenţa românească este una consistentă şi în competiţia de Advertising. Dintre cele 27 de clipuri publicitare selecţionate, şase sunt producţii autohtone: "Evoluţia", a animatorului Dan Munteanu (Monoplan), "Ghost Island Trailer", regizată de Ciprian Chivari, aflat în competiţia de scurtmetraje româneşti în 2010 cu "Al nouălea limb", "Faringosept - Ora de muzică", "Mărgăritar - Basorelief zahăr brun" şi "Star - Popcorn microunde", trei spoturi cunoscute publicului şi realizate de Andrei Brovcenco, unul dintre coproprietarii studioului bucureştean de animaţie 3D Framebreed, şi spotul Festivalului Internaţional de Film NexT 2011, a cărui animaţie este realizată de Matei Branea, un obişnuit al competiţiei de clip publicitar şi unul dintre membrii juriului Anim'est 2008.











Din juriul secţiunii Videoclip & Advertising fac parte, în acest an, Tobias Gundorff Boesen, câştigătorul de anul trecut al premiului pentru cel mai bun videoclip, pentru "Out of the Forrest - The National Slow Show", Hypno (Bogdan Moldoveanu), unul dintre cei mai activi şi mai apreciaţi regizori de clipuri publicitare din România şi cel care semnează regia spoturilor oficiale Anim'est din 2008 până în prezent, şi Dj Vasile (Lucian Stan), unul dintre artiştii care au pus bazele muzicii electronice în România, membru fondator al trupei Shukar Collective, un proiect revoluţionar care explorează ritmurile tradiţionale ale ursarilor prin tehnici moderne de sampling digital.

Pe lângă proiecţiile din sălile de cinema, în două calupuri separate, titlurile selecţionate în competiţia Videoclip & Advertising vor putea fi urmărite în seara de 13 octombrie, în clubul oficial al festivalului, Control. Proiecţia-maraton va fi urmată de concerte şi de un afterparty. Preţul unui bilet este de 25 de lei şi permite accesul la proiecţii, concerte şi petrecere.

Abonamentele (Festival Pass), biletele de 10 proiecţii, dar şi biletele individuale pentru galele de deschidere şi închidere ale Anim'est 2011 s-au pus în vânzare în reţeaua Ticketfan - online, pe site-ul www.ticketfan.ro, dar şi în magazinele Flanco din toată ţara şi Librăria Engleză Anthony Frost din Bucureşti. Până pe data de 15 septembrie, Festival Pass-ul Anim'est poate fi achiziţionat la preţul special de 110 lei.

Cea de-a şasea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Anim'est va avea loc în perioada 7 - 16 octombrie 2011 la Cinema Patria, Sala ArCuB, Cinema Union şi Club Control din Bucureşti . Pentru prima dată pentru un eveniment major de film din România, Anim'est va organiza o ediţie specială, la Chişinău, Republica Moldova, în perioada 3 - 6 noiembrie 2011. Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est, membrul al reţelei pan-europene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este'n'est, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Ogilvy.

VIDEO: O emisiune umoristică din Franţa i-a prezentat pe români ca păduchioşi, nespălaţi şi cerşetori

O emisiune umoristică din Franţa i-a prezentat pe români ca păduchioşi, nespălaţi şi cerşetori, marţi, înainte de meciul dintre reprezentativa franceză şi cea a României, disputat pe Arena Naţională, scor 0-0, în preliminariile Campionatului European din 2012, anunta Mediafax.

Veuillez installer Flash Player pour lire la vidéo


În timpul emisiunii televizate "Les Guignols de l'Info", difuzată în data de 6 septembrie pe canalul Canal +, cele două marionete din platou au afirmat că românii sunt cerşetori şi că au păduchi. "Nu sunt sigur că meciul va începe pentru că atunci când arbitrul va arunca moneda în aer pentru a stabili împărţirea terenului, nu e sigur că o să cadă pe pământ, cu toţi românii ăia acolo", a spus una dintre marionete, atunci când moderatorul a întrebat-o dacă francezii vor câştiga partida. "Se ştie că sportul naţional în România nu este fotbalul, ci cerşitul", a mai spus aceasta în cadrul aceleiaşi intervenţii. După acest răspuns, moderatorul a continuat seria întrebărilor cu privire la meciul de pe Arena Naţională. "Trebuie să ne temem de contactul direct cu românii pentru că au păduchi", a adăugat marioneta, atunci când i s-a cerut să dezvăluie strategia de joc a echipei lui Laurent Blanc.

"Am o gluma savuroasă... Ştii cum se zice la coş de gunoi la români? ... Bucureşti" e altă replică la adresa românilor, rostită în cadrul aceleiaşi emisiuni.

sâmbătă, 10 septembrie 2011

Printesa mea a implinit 1 AN :)






MediaPro Magic participa la Anim'est

La câștigarea Premiului pentru Cel mai bun Film din secţiunea Balkanimation la Anim'est, oferit de Canyon, concurează 11 scurtmetraje provenind din Croaţia, Grecia, Bulgaria, Bosnia-Herţegovina, Macedonia si Turcia.

România este și acest an reprezentată în competiția rezervată celor mai bune scurtmetraje balcanice, cu Scream, al animatorului Sebastian Cosor, o producție nou-nouță marca MediaPro Magic. Sebastian Cosor a mai creat efecte vizuale și secvențe de animație pentru jocuri video, producții publicitare, dar și filme de lung şi scurtmetraj precum Fire & Ice-The Dragon Chronicles sau Contra Timp.

Büyüteç/ The Magnifier (r. Orkan Bayram, Turcia, 2009) aduce în prim plan povestea unei lupe care încearcă să se bucure de o zi însorită în parc, fără a fi conştientă de proprietăţile sale fizice şi efectul nimicitor pe care îl poate avea asupra celor din jur atunci când interacţionează cu razele soarelui. Clipele petrecute în parc devin din ce în ce mai insuportabile, până când, într-un final, învaţă să-şi accepte condiţia şi începe să se bucure de viaţă.

Inspirat după poemul “The Lighthouse Keeper Loves Birds Too Much” de Jacques Prevert, Farat/ The Lighthouse (r. Velislava Orlinova Gospodinova, Bulgaria, 2009) este un film despre cât de absurdă şi crudă este viaţa uneori – o poveste despre consecinţele deciziilor, dragoste, suferinţă şi moarte. Scurtmetrajul a avut un important traseu internaţional, fiind prezentat, cu succes de critică și de public, în cadrul a nu mai puţin de 70 de festivaluri din întreaga lume, fiind răsplătit cu distincții la evenimente de gen prestigioase, precum Festivalul Internațional de Film de Animație Balkanima de la Belgrad sau Festivalul Internațional de Film de Animație Animazing de la Hollywood.



Regizorul Ivan Ramadan figurează pentru a treia oară consecutiv în programul festivalului, cu al treilea titlu din carieră: Kiyamet (Bosnia-Herțegovina, 2011). Filmul a fost prezentat în premieră mondială în cadrul Competiţiei Naţionale a Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo, ediția 2011. Debutul său, Tolerantia, a câştigat Premiul pentru Cel mai bun Scurtmetraj la cea de-a 14-a ediţie a Festivalului de la Sarajevo, fiind, de altfel, primul film de animaţie 3D produs în Bosnia-Herţegovina, iar cel de-al doilea său scurtmetraj, Laptele-minune / Wondermilk, a concurat anul trecut în cadrul aceleiași secțiuni Balkanimation, a festivalului de film de animație de la București.



Hansel and Gretel: the true story (r. Goce Cvetanovski, Macedonia, 2009) este o versiune întunecată și fascinantă a celebrei poveşti semnate de fraţii Grimm. Debutul în film de animaţie al regizorului Goce Cvetanovski, considerat unul dintre regizorii reprezentativi ai noului val macedonean, a avut premiera mondială în cadrul festivalului de film Anima Mundi de la Sao Paulo (Brazilia), fiind selecționat, de asemenea, în cadrul unor festivaluri internaţionale de prestigiu precum Cartoon Club Rimini, Festivalul de Film Fantastic de la Lund (Suedia) sau Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Balkanima de la Belgrad, unde a obținut diploma ASIFA.



Lista filmelor din sectiunea Balkanimation poate fi vizualizata aici.

Câştigătoarele Competiţiilor de Film Studenţesc, Balkanimation, precum şi cel al Competiţiei dedicate Filmului Românesc vor fi alese de un juriu alcătuit din câştigătoarea Premiului pentru Cel mai bun Film Românesc la Anim'est 2010, regizoarea Cecilia Felmeri; animatorul canadian Steven Woloshen şi criticul, istoricul de film şi animatorul polonez Marcin Gizycki.

Cea de-a șasea ediție a Festivalului Internațional de Film Anim'est va avea loc în perioada 7-16 octombrie 2011 la Cinema Patria, Sala ArCuB, Cinema Union și Club Control din București. Pentru prima dată pentru un eveniment major de film din România, Anim'est va organiza o ediție specială, la Chișinău, Republica Moldova, în perioada 3-6 noiembrie 2011.

Festivalul Internațional de Film de Animație Anim'est, membru al rețelei pan-europene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este'n'est, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Ogilvy.

Workshop de animatie

Film Workshop by SPUNE PE SCURT
Editia de anul acesta va avea loc in perioada 16-20 Septembrie, in rezervatia naturala Delta Dunarii, mai precis la Gura Portitei.

FILM WORKSHOP are ca scop principal realizarea unui film documentar de scurtmetraj (animatie stop-motion pana in 30 de minute), scris, regizat, filmat si montat de cei 20 de participanti, sub indrumarea profesorului Marius Iacob.

Filmul va promova in acelasi timp 3 coordonate
1. proiectul FILM WORKSHOP,
2. cei 20 de tineri regizori aspiranti si nu in ultimul rand
3. zonele turistice din Romania (pentru anul acesta – Delta Dunarii).

Pentru realizarea animatiei STOP MOTION, cei 20 de tineri aspiranti vor face echipe de 4 sau 5 membri, isi vor imparti sarcinile de filmare/ editare/ scenariu/ regie si vor participa la sedinte de brainstorming.

STOP MOTION este o tehnica de animaţie care face un obiect fizic sa para ca se deplaseaza pe cont propriu. STOP MOTION reprezinta o succesiune de fotografii, care editate si animate creeaza impresia de miscare. Pentru o animatie cu durata de 5 minute, sunt necesare peste 7200 de fotografii.

In completearea acestui curs de animatie, workshop-urile de comunicare audio vizuala, fotografie sau actorie, vin sa intareasca bazele de cunostinte ale cursantilor.

Tinerii (pana in 30 de ani) interesati de workshop sunt asteptati sa se inscrie pana pe 13 Septembrie. Film Workshop ofera/asigura celor 20 de participanti urmatoarele:
- Transport cu autocarul pe ruta Bucuresti-Jurilovca (dus/intors)

- Transport cu bacul Jurilovca-Gura Portitei (dus/intors)

- 4 nopti de cazare la casute in Gura Portitei

Inscrierile se fac pe e-mail, la adresa film.workshop@spunepescurt.ro, unde trebuie sa mentionati urmatoarele :
- O scurta biografie

- Motivatia participarii la workshop

- Numarul de telefon/adresa de e-mail/ cont facebook (daca este cazul)

Pentru mai multe detalii, puteti sa ne adresati intrebari la aceeasi adresa de e-mail film.workshop@spunepescurt.ro.

www.spunepescurt.ro

VIDEO: Turner Broadcasting a achiziţionat brandul LazyTown/ Orăşelul leneş

Turner Broadcasting System (TBS) Europe, care deţine brandurile pentru copii Cartoon Network, Boomerang şi Cartoonito, a anunţat achiziţionarea companiei islandeze Latibaer, care deţine şi operează brandul LazyTown (cunoscut în Romania drept Orăşelul leneş).





În acelaşi timp, a fost dat publicităţii faptul că urmează să înceapă producţia unui nou sezon al serialului islandez pentru copii, difuzat în prezent în peste 100 de ţări şi tradus în peste 12 limbi. Magnus Scheving, creatorul şi, totodată, personaj al serialului, va rămâne în continuare CEO al Latibaer şi îşi va păstra echipa de management, iar noile episoade vor fi realizate tot în Islanda.

Orășelul Leneș este o combinație de live-action, marionete și desene animate generate de computer. In ultimii ani, Disney Channel si GSP au promovat f bine acest produs. Imi aduc aminte de prezenta personajului Spartacus in emisiunea matinala de la Antena 1 si de aparitia DVD-urilor de la GSP cu serialul Orășelul leneș.

Este un serial pentru pentru copii care promovează un stil de viață sănătos printr-un mix distractiv de muzică si comedie într-o lume colorată si dinamică.

În România, Orășelul leneș și-a făcut debutul pe data de 19 mai 2008, pe Jetix, dupa care serialul a fost difuzat în fiecare dimineață pe Disney Channel. Cit de curind va fi la Cartoonito :)

În România, blocul de programe Cartoonito va fi lansat pe postul de televiziune Boomerang pe 12 octombrie 2011.

www.lazytown.com

Videoclip nou: "The Ladder" by Emily Wormly



emilywormley.com

vineri, 9 septembrie 2011

joi, 8 septembrie 2011

Scurtmetraj de animatie: "Still Water" by Natalie David Esphani



director: Natalie David Esphani
animation: Natalie David Esphani, Maayan Tzuriel, Sariel Keslasi
music: Dan Karger
compositing: Shoham Blau

Workshop-uri speciale la Anim'est 2011


La cea de-a şasea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, iubitorii de animaţie sunt invitaţi la o serie de workshop-uri interesante şi utile pentru toţi cei care vor să afle mai multe despre paşii şi tehnicile ce stau la baza realizării unui film de animaţie. Un punct de atracție deja tradițional în programul festivalului, atelierele de film de animație vor fi mai numeroase decât la oricare altă ediție de până acum. Primele două dintre acestea, unul dedicat filmului de animație cu păpuşi şi altul destinat celor mai tineri spectatori Anim’est aşteaptă, începând de astăzi, înscrieri.

Animaţia cu păpuşi este în centrul atenţiei în acest an la Anim’est 2011. Spectatorii se vor putea delecta atât cu o serie de titluri hit produse de Se-ma-for, studioul invitat din acest an şi una dintre cele mai importante case de producţie din lume dedicate filmului de animaţie stop-motion, cât şi cu un workshop special dedicat acestei tehnici de filmare.

Puppet Animation Workshop va avea loc în perioada 11-14 octombrie, la Centrul Ceh din Bucureşti. Timp de patru zile, 10 participanţi cu vârsta de peste 16 ani, cu sau fără experiență în filmul de animație, vor avea ocazia de a parcurge etapele realizării unui scurtmetraj de animaţie cu păpuşi, fiecare având libertatea de a-şi da frâu imaginaţiei şi a-şi alege propria temă. Atelierul va fi susţinut de František Váša, un cineast ceh specializat în animaţia cu păpuşi, ale cărui creaţii au fost recompensate la cele mai importante festivaluri internaţionale de film. Una dintre cele mai cunoscute realizări ale sale este The Billiards, al 44-lea episod al celebrei serii Pat&Mat, aflat în competiţia oficială de la Annecy în 1995 şi recompensat cu două trofee la World Animation Celebration din
Agoura.

Cei interesaţi sunt rugaţi să trimită pe adresa workshop@animest.ro, incluzând în subiectul mesajului textul PAPUSI, o scrisoare prin care să-şi motiveze alegerea de a participa la acest atelier, precum şi, opţional, o selecţie de creaţii proprii – filme de animaţie, exerciţii de stop-motion sau orice alt tip de produse audiovizuale.

Copiii sunt răsfăţati şi în acest an la Anim’est. Minimest, secţiunea specială dedicată celor mai tineri spectatori ai festivalului, cuprinde proiecţii ale celor mai îndrăgite filme de animaţie recente şi evenimente speciale, dar şi un workshop de animaţie stop-motion. În perioada 10-14 octombrie, la ArCuB, 15 copii vor avea posibilitatea să-şi creeze propriile filmuleţe, având ca pesonaje principale jucăriile LEGO. Cel care îi va iniţia pe cei mici în tainele animaţiei este Vasile Alboiu, un artist complex, care a dezvoltat, de-a lungul timpului, o serie de proiecte din domeniul digital. Membru în juriul secţiunii Videoclip & Advertising la Anim'est 2008, deținând și un important portofoliu în publicitate, Vasi este artist grafic, vizual, producător, scenograf şi regizor.

Atelierul se adresează copiilor cu vârste între 8-12 ani cu imaginaţie bogată şi poveşti de spus.

Pentru selecţie, aceştia trebuie să trimită, pe adresa workshop@animest.ro, incluzând în subiectul mesajului textul MINIMEST, o compunere de maxim o pagină, cu titlul „Personajul de desen animat care mi-ar plăcea să fiu”. Workshopul de film de animaţie pentru copii organizat de Anim'est la ediţia 2010 s-a bucurat de un real succes, reacţiile din partea copiilor, părinţilor, trainerilor şi partenerilor festivalului încurajându-i pe organizatori să organizeze şi anul acesta un astfel de atelier.



Acestea sunt numai două dintre workshop-urile care nu trebuie ratate în acest an la cea de-a şasea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est. Scurtele animaţii rezultate în urma workshopurilor Anim'est vor putea fi urmărite pe marele ecran în cadrul Galei de Închidere a festivalului, găzduite de Cinema Patria sâmbătă, 15 octombrie 2011, de la ora 19:00.

Înscrierile la cele două workshop-uri se desfăşoară în perioada 7-28 septembrie, iar rezultatele vor fi anunţate pe data de 1 octombrie, pe site-ul oficial Anim’est.

Cea de-a șasea ediție a Festivalului Internațional de Film Anim'est va avea loc în perioada 7-16 octombrie 2011 la Cinema Patria, Sala ArCuB, Cinema Union și Club Control din București şi în perioada 28-30 octombrie 2011 la Cinema Victoria din Cluj-Napoca. Pentru prima dată pentru un eveniment major de film din România, Anim'est va organiza o ediție specială, la Chișinău, Republica Moldova, în perioada 3-6 noiembrie 2011.

luni, 5 septembrie 2011

Freddie Mercury, omagiat de Google printr-un nou logo interactiv

Freddie Mercury, solistul legendarei trupe rock Queen, care ar fi împlinit, luni, 65 de ani, este celebrat de Google printr-un logo animat şi interactiv.

Noul logo al Google este de fapt un scurt videoclip de animaţie, în care se succed imagini inspirate de diverse momente din viaţa şi cariera artistului, fundalul sonor fiind asigurat de celebra piesă "Don't Stop Me Now" din repertoriul trupei Queen.

VIDEO: Seara animatiei contemporane romanesti la Muzeul Benzii Desenate

Am revenit cu inregistrarea video a conferintei Animatia contemporana romaneasca de la Muzeul National de Arta Contemporana (20 iulie 2011).



Conferinta sustinuta de mine, cea de-a doua din seria organizata de Muzeul Benzii Desenate, a fost insotita de o expozitie si urmata de citeva proiectii-eveniment: 1st Romanian 3D Stereoscopic animation experience, trailere in premiera din lungmetrajul de animatie Crulic - drumul spre dincolo, scurtmetraje realizate de tinerii animatori din România, precum si productii ale unor creatori de origine romana activi in strainatate.

Cu o sala arhiplina, publicul prezent la eveniment a vizionat 1st Romanian 3D Stereoscopic animation experience cu ochelari 3D, cu sprijinul firmei Samsung.

1st Romanian 3D Stereoscopic animation experience, prima animatie romaneasca 3D stereoscopica, productie a studiourior MediaPro Pictures, este regizata de Stefan Buzea. Regizorul Stefan Buzea este fiul cuplului de animatori Zaharia si Anamaria Buzea, creatorii serialelor de animatie Balanel si Miaunel, Peripetiile lui Ionut, Temerarii de la scara 2, Robotel si Creionel.

La finaul inregistrarii video o sa vedeti echipa animatiei realizate la MediaPro Pictures. Stefan Buzea nu a putut veni la lansarea animatiei sale, dar a vb cu ajutorul Skype. Din echipa filmului 1st Romanian 3D Stereoscopic animation experience fac parte: Andrei Boncea (producator), Raluca Coman (producator executiv), Gabriela Ceuta (scenariu), Colin Jay Blair (scenariu) si animatorii: Octav Ureche, Liviu Ceacar, Alin Sfetcu, Mihai Anghelina, Flavius Constantin Patra, Corneliu Constantinescu, Sorin Pintilii, Octavian Frecea, Cristian Scarlatescu, Leonard Gheorghe, Sabin Aghir, Andreea Ghita, Bogdan Draghici, Constantin Bodescu, Mihai Ionescu, Leonard Buleu, Marian Poiana, Razvan Badea.

1st Romanian 3D Stereoscopic animation experience este o animatie moderna cu influente ale stilului nord american DreamWorks Animation.

Cei prezenti au putut vedea expozitia cu schite de atmosfera, cit si diverse plante fantastice din animatia regizata de Stefan Buzea, cu Darkland - o padure blestemata, magica, plina de plante si creaturi periculoase, dirijate de un demon teribil - Beastor - spiritul acestui loc fermecat.

Publicul a vizionat apoi, in premiera, doua trailere ale filmului Crulic - drumul spre dincolo, coproductie romano-poloneza, realizata de compania de productie Aparte film Romania.

Crulic - drumul spre dincolo poate fi considerat primul lungmetraj in care animatia a fost realizata integral in Romania, dupa o pauza de 21 de ani.

Pelicula, un film documentar animat, are ca punct de plecare un caz real, extrem de mediatizat in 2008. Este povestea lui Claudiu Crulic, un tinar roman care, in Polonia, in timpul arestului preventiv pentru acuzatia de furt, a incercat sa traga un semnal de alarma asupra nevinovatiei sale, intrand in greva foamei. Dupa patru luni, acesta este eliberat si moare dupa 16 ore intr-un spital civil din Cracovia, ca urmare a deteriorarii ireversibile a starii sale de sanatate. Ulterior cazul a declansat anchete atit in Ministerul de Externe Roman, cit si in penitenciarul de arest preventiv din Cracovia.

Filmul este realizat de animatorii: Dan Panaitescu, Raluca Popa, Drago si Tuliu Oltean. Scenariul si regia sunt semnate de Anca Damian. Inainte ca Anca Damian sa faca filme de lungmetraj, a facut documentare, multe dintre ele premiate international.

Seara animatiei contemporane romanesti s-a oprit apoi asupra scurtmetrajelor realizate de tinara generatie de animatori din Romania.

Conform informatiilor oferite de Asociatia filmului de animatie din cadrul UCIN (Uniunea Cineastilor din Romania), in Romania sunt 69 de animatori, dintre care doar 25 sunt activi.

Productia de film de animatie din Romania se afla in miinile creatorilor independenti, in absenta unor studiouri mari care sa le coordoneze activitatea sau a unei scoli care sa ii pregateasca pe cei din acest domeniu.

Majoritatea animatorilor din Romania isi realizeaza scurtmetrajele de animatie acasa, cu forte proprii. Foarte putini animatori creeaza in studiouri de profil.

In ultimii 21 de ani, zeci de tineri animatori romani au fost nevoiti sa plece din tara pentru a lucra in strainatate la diverse studiouri de animatie. In prezent, ne mindrim cu animatia generatiei Gopo, cu animatorii romani din strainatate si cu scurtmetrajele de animatie realizate de tinerii animatori romani.

20 de animatori romani au lucrat in ultimii 21 de ani in studiouri de animatie din Ungaria la mai multe productii importante, precum Angelina ballerina si Mr. Bean.

O serie de foarte buni animatori si regizori de animatie romani lucreaza in occident. Mihail Badica, regizor danez de origine romana, a fost primul animator de papusi profesionist din Danemarca. In perioada 1969–1985 a realizat filme de animatie la studioul cinematografic Animafilm Romania. Badica este pionierul stop-motion-ului romanesc. Nordicii au fost cuceriti de farmecul creator al acestui regizor si profesor de animatie. In prezent, Mihail Badica regizeaza un lungmetraj dupa povestea Fetita cu chibrituri.

Ionel Luca este alt animator roman care lucreaza cu succes in strainatate. Si el a debutat ca animator la Animafilm, in 1975. Din 1979 a lucrat ca animator independent in Elvetia, Italia, Luxemburg si in Franta. In prezent preda animatia in cadrul unei scoli de animatie de la Lausanne, Elvetia.

In Spania lucreaza Bujor Stefanescu, animator care a lucrat zece ani la studioul Animafilm. Din 1982 lucreaza in Spania pentru mai multe studiouri: Walt Disney, Hanna-Barbera, Cosgrove-Hall, M.S.Films, France Animation, Alfonso Production. De asemenea, Bujor Stefanescu a lucrat la realizarea unui serial de anima ie pentru Cartoon Network. Cei prezenti la evenimentul dedicat animatiei romanesti au vazut banda desenata cu care Bujor Stefanescu a cistigat, la 13 ani, marele premiu la a doua editie a concursului de benzi desenate organizat de revista Cutezatorii.

Au fost prezentati si alti animatori romani din strainatate, precum Virgil Toader (Spania), Flavius Tache (Ungaria), Valentin Eliseu. Acesta din urma s-a intors din Germania. Valentin Eliseu are o cariera de peste 30 de ani in cinematografie. A participat la realizarea filmelor de animatie clasica (2D) de scurtmetraj si lungmetraj. A fost director de animatie si reprezentant al casei de productie germane Papa-Lowe Filmproduktion din München.

Cele mai multe scurtmetraje romanesti de animatie sunt realizate in vestul tarii. Conform asociatiei Metrion Oradea (organizatorul Festivalului de Film de Animatie Metrion Oradea), aproximativ 50 de tineri animatori de nationalitate maghiara realizeaza in fiecare an scurtmetraje. In Transilvania sunt citeva institutii de invatamint de stat si privat care instruiesc tineretul in tainele animatiei.

Competitia nationala din cadrul Festivalului International de Film de Animatie Anim’est include multe scurtmetraje realizate de studentii Universitatii Partium din Oradea si Universitatii Sapientia din Cluj. Este adevarat ca exista si alte institutii de invatamint care ofera cursuri de animatie, precum liceul de arte plastice din Timisoara, liceul Nicolae Tonita din Bucuresti si UNATC, dar acestea nu sunt la fel de active precum cele doua institutii de invatamint superior din Transilvania. In fiecare an o grupa de 12 elevi se specializeaza in animatie la liceul Nicolae Tonitza din Bucuresti.

Tinerii animatori maghiari si secui pun accentul pe viziunea regizorala si mai putin pe grafica. In general, scurtmetrajele realizate in vestul tarii se abat de la limbajul cinematografic specific animatiei. Am remarcat un film interesant, Turnul Babel, realizat de un informatician din judetul Covasna. Acesta a reusit sa atraga atentia publicului prin creatia sa, ironizind relatiile dintre maghiari si romani. A tratat subiectul cu mult umor, degajat si echilibrat.

Cecilia Felméri a realizat un documentar sociologic cu personaje animate inspirate din viata reala. Short-ul este un vox pop despre ceea ce cred clujenii de etnie maghiara despre regele Matei Corvin. Fiecare personaj discuta aspecte din viata lui Matei Corvin, in relatie cu unul dintre simbolurile orasului Cluj-Napoca, statuia fostului rege al Ungariei din Piata Unirii.

Sper ca in viitorul apropiat sa se infiinteze Muzeul Benzii Desenate care sa includa caricatura, ilustratia si animatia. Este nevoie de un centru multimedia, expozitional si de cercetare pentru aceste domenii vitregite in Romania. Aceasta institutie ar trebui sa editeze lucrari stiintifice, precum analize sociologice despre animatia romaneasca, despre bd-ul autohton etc.

Este necesar sa realizam mai multe evenimente de nisa despre lipsa scolii de animatie in Romania, despre relatia animator – producator, conditia animatorilor romani, despre finantare, despre animatia contemporana din Republica Moldova, despre filmul de animatie de autor si despre multe altele.